Άρθρο 27

1. Ο παρών νόμος αντικαθιστά το ν. 3304/2005.
2. Το άρθρο 16 του ν. 3304/2005 καταργείται.

  • 13 Ιουλίου 2016, 10:27 | Δίκτυο Συμπαραστατών

    Άρθρο 27: Το ισχύον άρθρο 16 του Ν.3304/2005 είναι ο μοναδικός τρόπος επιβολής της αρχής της ίσης μεταχείρισης στον τομεά της συναλλακτικής παροχής υπηρεσιών, δηλαδή σε σχέση με τα δικαιώματα του καταναλωτή χωρίς διακρίσεις στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. “απαγορεύονται οι ***” σε καταστήματα ή επεμβάσεις αποκλεισμού πελατών για έναν από τους λόγους διάκρισης που απαγορεύει το άρθρο 2). Η κατάργησή του θα αποστερήσει στους καταναλωτές το μοναδικό μέσο επιβολής της αρχής της ίσης μεταχείρισης στον ιδιωτικό τομέα της παροχής υπηρεσιών, αφού ούτε ο Συνήγορος του Πολίτη έχει αρμοδιότητα παρέμβασης στον ιδιωτικό τομέα πέραν το πεδίου της απασχόλησης και εργασίας. Προτείνουμε η διάταξη να παραμείνει στο νομοσχέδιο και να εμπλουτιστεί με τους νέους λόγους απαγορευμένων διακρίσεων.

  • Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η κατάργηση του άρθρου 16 του ν. 3304/05 δε θα οδηγήσει στην άρση του ποινικού κολασμού των παραβατών της αρχής της ίσης μεταχείρισης, όπως αυτή προστατεύεται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

    Εκ μέρους της Colour Youth – Κοινότητας LGBTQ Νέων Αθήνας,
    Φίλιππος Παγάνης

  • Επί του Άρθρου 27:

    Το άρθρο αυτό καταργεί το πρώην Άρθρο 16 του ν. 3304/2005, το οποίο καθόριζε τις Ποινικές Κυρώσεις το οποίο καθόριζε τις ποινές φυλάκισης ή χρηματικές ποινές σε πρόσωπα που παραβιάζουν τον νόμο (φυλάκιση έξι μηνών έως τριών ετών και χρηματική ποινή χιλίων έως πέντε χιλιάδων ευρώ). Η διάταξη αυτή πρέπει οπωσδήποτε -και το επισημαίνουμε εμφατικά- να επαναφερθεί στο Άρθρο 27 του παρόντος σχεδίου νόμου. Μετά τη δημοσίευση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση αποποινικοποίησης, επομένως περιμένουμε να το δούμε αυτό στη διάταξη και είτε να επανέλθει, είτε να αναδιατυπωθεί κατάλληλα.

    Εκ μέρους του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ),
    Μαρίνα Γαλανού.

  • 5 Ιουλίου 2016, 20:02 | Μιχάλης Κλειδωνάρης

    Ίσως θα έπρεπε να δοθεί τίτλος «Καταργούμενες διατάξεις» στο άρθρο αυτό.
    Σε κάθε περίπτωση θεωρώ λάθος την κατάργηση των ποινικών κυρώσεων του άρθρου 16 του Ν.3304/2005. Πιστεύω μάλιστα ότι θα έπρεπε να επεκταθούν οι ποινικές κυρώσεις και για ανάλογες συμπεριφορές, με πρόθεση, από στελέχη του νομικού προσώπου του Δημοσίου (υπαλλήλους, λειτουργούς και στρατιωτικούς).