Άρθρο 28 – Αιτήσεις για διενέργεια ανακριτικών πράξεων

1. Η αίτηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ή του Εισαγγελέα αυτού για διενέργεια ανακριτικών πράξεων απευθύνεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην αγγλική γλώσσα και σε επικυρωμένη μετάφραση στην ελληνική, ο οποίος τη διαβιβάζει στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

2. Ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών ζητεί τη διενέργεια των πράξεων αυτών από ειδικό Εφέτη-Ανακριτή, ο οποίος ορίζεται από το όργανο που διευθύνει το Εφετείο.

3. Ο Εφέτης Ανακριτής μπορεί να μεταβαίνει, μετά από άδεια του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και εκτός της περιφερείας του Εφετείου προς διενέργεια ανακριτικών πράξεων ή να αναθέτει τη διεξαγωγή τους σε τακτικό ανακριτή του οικείου Πρωτοδικείου.

4. Οι ανακριτικές πράξεις διενεργούνται σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο. Κατ’ εξαίρεση, ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών μπορεί να  επιτρέπει σε πρόσωπα που προσδιορίζονται στην αίτηση να είναι παρόντα και να παρέχουν τη συνδρομή τους στη διαδικασία εκτέλεσης.

5. Για την άρση του απορρήτου των ανταποκρίσεων και των επικοινωνιών, καθώς και για την άρση του τραπεζικού απορρήτου εφαρμόζονται αντιστοίχως οι διατάξεις του  ν. 2225/1994 (ΦΕΚ Α΄ 121) και του  ν. 2331/1995 (ΦΕΚ Α΄ 173) , όπως εκάστοτε ισχύουν.