Άρθρο 01 – Υπαγωγή και σύνδεση του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού

1. Το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού (Ψ.Κ.Κ.), λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως κατάστημα κράτησης διεπόμενο από το Σωφρονιστικό Κώδικα.
2. Το Ψ.Κ.Κ., όπως εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13 του Ν. 3772/09, υπάγεται στις διατάξεις του ν. 1397/1983 «Εθνικό Σύστημα Υγείας» (Α΄143), όπως ισχύει σήμερα, όσον αφορά στη μέριμνα για τη στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την υγειονομική οργάνωση και την υλικοτεχνική υγειονομική υποδομή και εξοπλισμό.
3. Το Ψ.Κ.Κ. συνδέεται με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν (Π.Γ.Ν. Ατ-τικόν) και λειτουργεί υπό την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία της Μονάδας Ψυχιατροδικαστικής της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

  • Είναι κατεπείγουσα ανάγκη το ΨΚΚ να υπαχθεί, να συνδεθεί και να λειτουργήσει υπό την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία του Ε.Σ.Υ. προκειμένου να εκλείψουν ακραίες, ιδιάζουσες πρακτικές, όπως: 1. Η χρήση «μπλε κελιών», κελιών με απόλυτη αισθητηριακή απομόνωση, όπου ο κρατούμενος ασθενής ρίχνεται γυμνός έως και 20 ημέρες, ως μέτρο αντιμετώπισης ψυχοδιεγερτικών διαταραχών -μια απάνθρωπη πρακτική μη αποδεκτή από τα δημόσια ψυχιατρεία της χώρας. 2. εμπλοκή του φυλακτικού προσωπικού στο θεραπευτικό έργο με κραυγαλέο παράδειγμα τη συμπλήρωση 9 κενών θέσεων νοσηλευτών (από τις 12 συνολικά) με φύλακες. [Οι προτάσεις βασίζονται σε στοιχεία από την επίσκεψη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στο ΨΚΚ, στις 6/12/2016].

  • 18 Δεκεμβρίου 2016, 10:08 | Γιώργος

    Οι ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες να μην γίνονται απο τους ψυχιάτρους της Β ψυχιατρικής . Πρέπει η διαφάνεια να διαφυλαχτεί !

  • 14 Δεκεμβρίου 2016, 16:44 | Σπύρος

    Η Β’ Ψυχιατρική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου φιλοξενεί 20-25 ασθενείς, ήπια και ελαφρά περιστατικά. Είναι απορίας άξιο πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε 200 και πλέον κρατουμένους, βαριά ψυχιατρικά περιστατικά, με μεγάλα χρονικά διαστήματα νοσηλείας και κράτησης.

  • 14 Δεκεμβρίου 2016, 16:51 | Σπύρος

    Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα της υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων στις Φυλακές έχει όνομα και λέγεται Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού και ΟΧΙ Ψυχιατρείο Κρατουμένων. Με τον παρόν σχέδιο Π.Δ ουσιαστικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραχωρεί σκοπίμως, εργολαβικά και με απευθείας ανάθεση το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού στην Β’ Ψυχιατρική του Αττικού Νοσοκομείου. Γιατί δεν ερωτήθηκε άλλη Ψυχιατρική Κλινική άλλου δημόσιου Νοσοκομείου (Δαφνί, Δρομοκαίτειο κοκ); Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την απευθείας ανάθεση; Τι θα γίνει με τις περιβόητες ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες στους κρατουμένους μετά από αυτήν την ένταξη; Για αυτήν την παραχώρηση του Ψυχιατρείου Κρατουμένων δεν έχουν ερωτηθεί ούτε οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρείου κρατουμένων, ούτε του Αττικού Νοσοκομείου. Η επιτροπή που είχε συστήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν τήρησε ποτέ πρακτικά αν και της ζητήθηκαν επιτακτικά από τους εργαζόμενους. Η πρώην Διευθύντρια του Ψυχιατρείου Κρατουμένων κυριολεκτικά ξηλώθηκε για να διευκολύνει την «ευγενή» αυτή παραχώρηση, η οποία έχει ντυθεί με τον μανδύα της δήθεν ένταξης. ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ!

  • 14 Δεκεμβρίου 2016, 15:05 | Ευάγγελος

    Ίσως η πρώτη, μεγάλη, σωστή αλλαγή στο σύστημα Ψυχικής υγείας εδώ και αρκετό καιρό!
    Δεν υποδηλώνει μόνο το ενδιαφέρον για την βελτίωση της φροντίδας των ψυχικά ασθενών που εχουν εμπλοκη με τον νόμο, αλλά και το ενδιαφέρον για βοήθεια στο Δικαστικό σύστημα και την αυξηση της προστασίας του κοινωνικού συνόλου.