Άρθρο 05 – Συνέπειες της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου

1. Από την καταχώρισή της στο Ληξιαρχείο η διόρθωση του φύλου του προσώπου ισχύει έναντι όλων. Δικαιώματα, υποχρεώσεις και κάθε είδους ευθύνη του προσώπου, που δημιουργήθηκαν πριν από τη διόρθωση του φύλου, εξακολουθούν να υφίστανται. Διατηρούνται επίσης οι αριθμοί φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
2. Αν το πρόσωπο που διόρθωσε το καταχωρισμένο φύλο του έχει παιδιά, είτε γεννημένα σε γάμο, είτε γεννημένα σε σύμφωνο, είτε γεννημένα χωρίς γάμο των γονέων τους, είτε υιοθετημένα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του από τη γονική μέριμνα δεν επηρεάζονται. Στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν επέρχεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου του γονέα.

  • 12 Ιουνίου 2017, 13:48 | OII Europe

    Η OII Europe αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε παιδιού να γνωρίζει τους γονείς του. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη γονεϊκή ευθύνη δεν θα πρέπει αν επηρεάζονται από τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του γονιού, στα επίσημα έγγραφά του.

    Ωστόσο, η απαγόρευση αλλαγής του ονόματος και του φύλου του γονιού στη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, ουσιαστικά αποτρέπει το γονέα από την εκπλήρωση των γονεϊκών ευθυνών του. Στην πραγματικότητα, ο γονιός θα υποχρεούται να παρέχει συνεχή απόδειξη πως είναι πράγματι γονιός του παιδιού. Για να παρέχει αυτή την απόδειξη θα πρέπει να αποκαλύπτει ότι έχει διορθώσει το καταχωρισμένο φύλο του.

    Η παράγραφος 2, συνεπώς, ακυρώνει στην πράξη την μυστικότητα που διασφαλίζεται από το Άρθρο 6 του παρόντος νομοσχεδίου. Επιπροσθέτως, παραβιάζει το ανθρώπινο δικαίωμα του παιδιού και του γονιού για μια ζωή χωρίς διακρίσεις (Άρθρο 8 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) και το δικαίωμα του παιδιού το κράτος να σέβεται την ευθύνη, το δικαίωμα και το καθήκον που έχουν οι γονείς του (Άρθρο 5 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού).

    Η OII Europe προτείνει να δοθεί η δυνατότητα στο γονέα να έχει πρόσβαση στη διορθωμένη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού του, κατόπιν αιτήσεως. Ταυτόχρονα το παιδί θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τρίτο μέρος με αποδεδειγμένο ειδικό έννομο συμφέρον σύμφωνα με το Άρθρο 6.

    Σχετικά με την παράγραφο 2: Ένα άτομο που έχει χάσει τη δικαιοπρακτική του ικανότητα συνεχίζει να έχει δικαίωμα στην απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα και την οικογενειακή ζωή όπως αυτό προστατεύεται από το Άρθρο 8 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και στον σεβασμό της ατομικής αυτονομίας συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας να κάνει τις δικές του επιλογές, και της ανεξαρτησία του όπως αυτό προστατεύεται από το Άρθρο 3 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

    Η OII Europe συνεπώς προτείνει να προστεθεί πρόβλεψη που θα δεσμεύει το δικαστικό συμπαραστάτη να διατηρεί το απόρρητο έναντι τρίτων μερών, εκτός εάν αποδεικνύεται νομική ή ιατρική ανάγκη.

    Με εκτίμηση,

    Dan Christian Ghattas,
    Συμπρόεδρος της OII Europe

  • 12 Ιουνίου 2017, 13:58 | Φώτης Α.

    Τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ ειναι άτομα με μεγάλη δύναμη μέσα τους την οποία απέκτησαν σταδιακά προσπαθώντας να σταθούν «όρθιοι» και να υποστηρίξουν τον εαυτό τους, το φύλο τους, την ταυτότητά τους.
    Καποιοι το θεωρούν μόδα κάποιοι αφύσικο. Ουτε μοδα είναι, καθώς η ομοφυλοφιλία υπήρχε απο τα αρχαία χρόνια οταν δεν υπήρχαν μοδες, διαφημίσεις ,προτυπα. Ουτε κατι αφύσικο είναι, εφόσον κανεις δεν μπορει να προσδιορίσει το φυσικό.
    Στην πραγματικότητα τα πράγματα ειναι πολυ απλά. Τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ είναι άνθρωποι και, όπως όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να είναι ευτυχισμένοι, έχουν και εκείνα.
    Θεωρώ έγκλημα, λοιπόν, να είναι σε μειονεκτική θέση στην κοινωνία και να παλεύουν για τα αυτονόητα και την αποδοχή.
    Είναι δυσάρεστο να έχουμε μία μόνο ζωή και αντί να κοιτάμε πώς να την καλυτερέψουμε, έχουμε γεμίσει με μίσος και φόβο για ποιον; Για το συνάνθρωπό μας. Για τον άνθρωπο που και εκείνος παλεύει για να καλυτερέψει τη ζωή του.
    Είναι άδικο τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ να μην μπορούν να εκφράσουν ανοιχτά το πιο ομορφο συναίσθημα, την αγάπη τους για τον σύντροφό τους.
    Ας βγούμε επιτελους απο τα κλουβιά μας και ας ανοίξουμε το μυαλο μας, οχι για κάποιον αλλο λόγο, αλλα για να ειμαστε ολοι πιο ευτυχισμένοι. Ηρθε η στιγμη να καταλαβουμε ότι σε αυτη τη ζωη ειμαστε ολοι το ίδιο και αυτο δεν το αλλάζει τίποτα, ούτε το φυλο, ουτε η ταυτότητα.

    Απευθύνω τις ΘΕΡΜΕΣ ευχαριστίες μου προς το υπουργείο ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ για την νομοθετική πρωτοβουλία του αναφορικά με την ταυτότητα φύλου, αλλά και την προσδοκία να ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο με Ε-Υ-Ρ-Ε-Ι-Α πλειοψηφία στη Βουλή (όπως ακριβώς έγινε και με το σύμφωνο συμβίωσης, που είναι πια νόμος του κράτους από τον Δεκέμβρη 2015 με 190+ ψήφους Ελλήνων βουλευτών Ο-Λ-Ω-Ν των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου).

    Χαιρετώ όλους τους ανεκτικούς συνανθρώπους μου (σε αυτό το φόρουμ κι αλλού φυσικά), που αγαπούν και στηρίζουν την διαφορετικότητα!

    Τέλος, ευελπιστώ και σε ΝΕΕΣ νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΥΠΕΡ της ισότητας των LGBTQI/ΛΟΑΤΚΙ πολιτών και σύντομα μάλιστα !!

  • 12 Ιουνίου 2017, 13:31 | ΤΜΗΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ

    Με τη ρύθμιση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 5, δημιουργούνται ανεπιεικείς καταστάσεις. Φανταστείτε το παράδειγμα ενός γονέα ο οποίος προβαίνει σε φυλομετάβαση και υποχρεούται να κυκλοφορεί με μια ταυτοπροσωπία στην τσέπη προκειμένου να αποδεικνύει την γονεϊκή του σχέση.
    Επομένως πρέπει να διορθώνεται και η ληξιαρχική πράξη γέννησης και να αποτυπώνονται εκεί τα νέα στοιχεία του γονέα που προέβη σε αλλαγή του κατοχυρωμένου φύλου του.
    Κλείνοντας, πρέπει να αναφέρουμε ότι αποτελεί απόλυτη ανάγκη να νομοθετηθεί σύντομα και η πάγια συνεδριακή θέση του κόμματος για την επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κάθε σημαντικό νομοθέτημα όπως το συγκεκριμένο δεν μπορεί να είναι πλήρες. Πάνω απ’ όλα, πρόκειται, για αναφαίρετο δικαίωμα των ατόμων να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους, διαχέοντας έτσι την αρχής της ισότητας και των βασικών δικαιωμάτων σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου.
    ΤΜΗΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ