Άρθρο 30 – Τροποποίηση άρθρων Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

1. Στο άρθρο 42 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄ 57), όπως ισχύει, προστίθεται παρ. 12 ως εξής:
«12. Στον οδηγό οχήματος (ή κάθε μεταφορικού μέσου) που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα, ο οποίος οδηγούσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος και η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,50 g/l αφαιρείται επί τόπου η άδεια ικανότητας οδηγού για διάστημα πέντε (5) ετών. Κατά της παραπάνω απόφασης της αστυνομικής αρχής, ο οδηγός δύναται να προσφύγει ενώπιον του κατά τόπο αρμοδίου εισαγγελέα πλημμελειοδικών για την ακύρωση της πράξης αφαίρεσης ή τη μείωση του χρόνου αφαίρεσης. Μετά την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο του αρμοδίου δικαστηρίου, η προσφυγή του προηγουμένου εδαφίου απευθύνεται μόνο προς το δικαστήριο το οποίο μπορεί να συνεδριάσει και πριν από την εκδίκαση της κύριας ποινικής υπόθεσης κατά την αυτόφωρη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, το ποινικό δικαστήριο κατά την κρίση του, συνεκτιμώντας τις συνθήκες τέλεσης της πράξης και την προσωπικότητα του δράστη, μπορεί να επιμηκύνει την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) επιπλέον έτη. Αν ο ίδιος οδηγός μετά την παρέλευση της πενταετίας ή του χρόνου που ορίσει το ποινικό δικαστήριο καταληφθεί να οδηγεί και πάλι υπό την επήρεια οινοπνεύματος αφαιρείται επί τόπου και δια βίου η άδεια ικανότητας οδηγού.».
2. Η παρ. 4 του άρθρου 43 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄ 57), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της παραγράφου 2 περίπτωση α΄ και β΄, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών. Αν από τη συμπεριφορά του ο παθών περιήλθε σε κίνδυνο ζωής ή επήλθε θάνατος ή σωματική βλάβη αυτού, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη στις δύο πιο πάνω περιπτώσεις, και με αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για χρονικό διάστημα έξι (6) έως δώδεκα (12) μηνών, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο.».

  • 12 Ιουνίου 2017, 13:27 | Αλέξανδρος Αθανασόπουλος

    Οι ποινές για την εγκατάλειψη θύματος πρέπει να είναι αυστηρότερες από τις ποινές για μεθυσμένη οδήγηση. Συμφωνα με την προτεινόμενη τροποίηση του Κ.Ο.Κ., αν κάποιος οδηγεί μεθυσμένος και σκοτώσει έναν πεζό, τον συμφέρει να εγκαταλείψει το θύμα, γιατί αν μετά τον βρούν θα χάσει την άδεια οδήγησης μόνο για 6-12 μήνες, ενώ αν δεν εγκαταλείψει και καλέσει την τροχαία, θα χάσει την άδεια οδήγησης για 5 έτη λογω μέθης. Αν πρόκειται για επαγγελματία οδηγό, η διαφορά από 6 μήνες σε 5 χρόνια απώλειας της άδειας οδήγησης (επομένως και της ικανότητας άσκησης επαγγέλματος) είναι δεκαπλάσια.

    Όσο για την ποινή φυλάκισης, δεν ξέρω καν πώς να την αξιολογήσω, δεδομένου οτι πολλές ποινές φυλάκισης είναι εξαγοράσιμες ή δίνονται με αναστολή, επομένως δεν ισοδυναμούν με στέρηση της ελευθερίας.

  • 12 Ιουνίου 2017, 12:58 | Αλέξανδρος Αθανασόπουλος

    Δεν μου φαίνεται οτι είναι αρκετά σοβαρή η αντιμετώπιση. Πού είναι η αιτιολογική έκθεση; Στην ιστοσελίδα της αστυνομίας βρήκα λιγοστά στατιστικά τα οποία δεν συμφωνούν μεταξύ τους:
    http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=70427&Itemid=86&lang=
    Για το έτος 2016, το υπολογιστικό φύλλο «Ανάλυση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων» αναφέρει οτι ελέγθηκαν 1.961.080 άτομα με ποσοστό μεθυσμένων 2,9%, δηλαδή βρέθηκαν 56800 μεθυσμενοι. Αλλά ο «Πίνακας επικίνδυνων παραβάσεων» αναφέρει οτι βεβαιώθηκαν μόνο 33192 παραβάσεις μέθης. Στους υπόλοιπους 23700 μεθυσμένους οδηγούς που ελέγθηκαν γιατί δεν βεβαιώθηκε η παράβαση;

    Για τη σοβαρότερη εφαρμογή του Κ.Ο.Κ. και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, θα ήθελα να δω στην ιστοσελίδα της τροχαίας αλλά και σε αιτιολογική έκθεση οποιαδήποτε σχετικής τροποποίησης νόμου, σοβαρότερα στατιστικά, όπως:
    – ποσοστό τροχαίων θανάτων με εμπλεκόμενο μεθυσμένο οδηγό. Στην ιστοσελίδα της τροχαίας δεν αναφέρεται καν η μέθη ως αίτιο.
    – ποσοστό τροχαίων θανάτων όπου υπήρξε εγκατάλειψη θύματος
    – λεπτομερή στατιστικά για τις βεβαιωθέντες κλήσεις από κάθε είδος (ο πίνακας της τροχαίας δεν αναφέρει την παραβίαση STOP). Να συμπεριλαμβάνονται όλες οι κλήσεις στάθμευσης συνολικά από τροχαία και από τμήματα δημοτικής αστυνομίας.

    Θα ήθελα επίσης να δω πώς συγκρίνονται αυτά τα στατιστικά με άλλες χώρες.

    Συχνά διαβάζουμε ειδήσεις για εγκατάλειψη πεζού ή ποδηλάτη από τον οδηγό που τους χτύπησε. Δεδομένου οτι η πρόληψη είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την αυστηροποίηση της ποινής, θα ήθελα να δω περισσότερα μέτρα πρόληψης, ελέγχων, καμπάνιες ενημέρωσης, κ.λ.π. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αφορούν μόνο την (επιεική) τιμωρία μετά από θάνατο θύματος.

  • 12 Ιουνίου 2017, 12:10 | ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

    AN KAI H ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Ο.Κ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΕΝΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΔΗΓΗΣΗ:
    1. NA ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
    2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑIOΣΥΝΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΟΥ 1,1GR/L
    3. NA ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΠΟΙΝΕς ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ,ΟΔΗΓΟΥΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
    4. ΒΑΡΥΤΑΤΕς ΠΟΙΝΕΣ ΜΕ ΣΤΕΡΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ» ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΣΕ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ
    5.ΕΚΤΙΣΗ ΠΟΙΝΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΤΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗς
    6. ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ «ΑΤΥΧΗΜΑ», «ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ» ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑ..ΔΙΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΟΥΤΕ Η ΤΥΧΗ ΟΥΤΕ Η ΚΑΚΙΑ ΣΤΙΓΜΗ…ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΣΕ..ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΑ

  • 12 Ιουνίου 2017, 11:16 | ΕΥΘΥΤΑ – Παρατηριο Οδικης Ασφάλειας Ρόδου

    Παρατηρήσεις
    Προσθήκη παρ 12 στο αρθρο 42 του ΚΟΚ
    Στην πιο αυστηρή ερμηνεία της  η παράγραφος προβλέπει την επιβολή 10χρονης αφαίρεσης της άδειας οδήγησης (5 κατά το θανατηφόρο συμβάν από την αστυνομία+ 5 στη δίκη). Αντίθετα στην πιο ελαστική ερμηνεία της, η άδεια αφαίρεσης μπορεί να μην αφαιρεθεί καθόλου, αφού ο εισαγγελέας μπορεί να ακυρώσει την πρώτη ποινή που επιβάλει η αστυνομία και κατά την δίκη δεν προβλέπεται ελάχιστη σχετική ποινή παρά μόνο η πιθανή μέγιστη.  Τέτοια διακύμανση (από 0 έως 10 χρόνια) είναι προβληματική. Με δεδομένο ότι ειδικά στο θεμάτων τροχαίων  εγκλημάτων εισαγγελικές και δικαστικές αρχές επί δεκαετίες εξαντλούν όλα τα όρια επιείκειας και επιβάλουν πάντα τις ελάχιστες ποινές, στην πράξη είναι πολύ πιθανόν να έχουμε την ακύρωση του προτεινόμενου άρθρου μέσω της επιλογής των ελάχιστων (μηδενικών) ποινών.
    Ιδιαίτερα προβληματική είναι η προβλεπόμενη δυνατότητα με μια εισαγγελική απόφαση να μειώνεται αλλά ιδιαίτερα να ακυρώνεται μια προβλεπόμενη ποινή πενταετούς στέρησης της άδειας οδήγησης. Να σημειώσουμε εδώ ότι ανάλογη δυνατότητα σήμερα δεν έχει εισαγγελέας να ακυρώσει η να μειώσει την ποινή αφαίρεσης άδειας οδήγησης που επιβάλλεται σε οδηγούς που οδηγούν με αλκοόλ  0.8 έως 1.1 gr/L (τρεις μήνες)  η μεγαλύτερο του 1.1 gr/L (έξι μήνες)  που επιβάλλονται χωρίς καν οι οδηγοί να έχουν προκαλέσει τροχαία σύγκρουση. Η προσέγγιση θα πρεπει να ειναι ενιία , ειτε προκαλει καποιος συμβαν είτε όχι αλλα καταλαμβανεται να πληροι τις προυποθεσεις.
    Θα πρέπει να εξεταστει η υιοθέτηση μηδενικού οριου αλκοόλ καυα την οδηγηση ως πλεον ασφαλους μετρου καθως και ο έλεγχος της ποιοτητας των ποτων που πωλουντιαι στα καταστηματα δεδομενων των μεγαλων επιπτωσεων που έχει η νοθευση των αλκοολουχων ποτων στην κατασταση των οδηγων και τωνάλλων χρηστων.
    Ζητάμε: Να αφαιρεθεί η δυνατότητα ακύρωσης της ποινής από τον εισαγγελέα. Να υπάρχει δυνατότητα προσφυγής για μείωση η οποία να μη ξεπερνά το ήμισυ (δυόμιση χρόνια) μόνον για τους οδηγούς με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα μικρότερη του 1.1 gr/L. Οδηγοί με μεγαλύτερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα δεν έχουν δικαίωμα προσφυγής για μείωση.
    Στη δυνατότητα το ποινικό δικαστήριο να επιβάλει επιπλέον στέρηση άδειας οδήγησης έως πέντε έτη να προστεθεί ότι για τους οδηγούς με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα 1.1 gr/L και περισσότερο επιβάλει ποινή στέρησης άδειας οδήγησης κατ ελάχιστον 2,5 έτη.
    Συνέπεια των παραπάνω είναι η σε κάθε περίπτωση αφαίρεση της άδειας για 7.5 έως 10 έτη για τους οδηγούς που προκαλούν θανατηφόρο τροχαίο οδηγώντας με αλκοόλ  στο αίμα 1.1 gr/L και περισσότερο.
    Για μικρότερες του 1.1 gr/L διασφαλίζεται ελάχιστη αφαίρεση επί 2.5 έτη (μέγιστη 10 έτη).
    Οδηγοί από τους οποίους έχει αφαιρεθεί η άδεια για διάστημα πέντε ετών και περισσότερο επανακτούν την άδεια κατόπιν εξετάσεων. Στις κλασσικές ιατρικές εξετάσεις τους προστίθεται επιπλέον η εξέταση τους από δημόσιο ειδικό κέντρο εξάρτησης από το αλκοόλ και η σύμφωνη γνώμη του για την έκδοση άδειας οδήγησης. Η άδεια οδήγησης του να είναι με τον περιορισμό ότι στο όχημα που οδηγεί θα υπάρχει σύστημα ανίχνευσης  αλκοόλ που δεν θα επιτρέπει την κίνηση σε περίπτωση ύπαρξης αλκοόλ στον εκπνεόμενο αέρα.
    Αντικατάσταση  παρ. 4 του άρθρου 43 του ΚΟΚ (ν. 2696/1999, Α΄ 57),
    Η προτεινόμενη τροποποίηση αφορά των διπλασιασμό των ποινών σε περίπτωση φυγής από το σημείο σύγκρουσης (6 μήνες φυλάκιση) και εγκατάλειψης θύματος (φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους και αφαίρεση άδειας οδήγησης 6 έως 12 μήνες).
    Οι διατάξεις αυτές αν και αυστηρότερες δεν θα περιορίσουν την διαρκή αύξηση των περιστατικών εγκατάλειψης θυμάτων.
    Θα πρέπει να καταργηθεί τελείως η διάταξη αυτη και να εφαρμόζεται το 306 ΠΚ.
    Όσο οι κατηγορίες για την εγκατάλειψη παραμένουν σε βαθμό πλημμελήματος και το κράτος αρνείται να προχωρήσει στην κράτηση ακόμα και υποτρόπων δραστών κανένα αποτέλεσμα δεν πρόκειται να υπάρξει.

  • 12 Ιουνίου 2017, 00:50 | νικ

    Πιο κάτω επισημαίνω με ΚΕΦΑΛΑΙΑ τις προσθήκες μου.
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ
    Το ζήτημα αλκοόλ δεν είναι τόσο απλοϊκό όσο φαίνεται, ενώ το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπίσει η πολιτεία θα είναι ΤΟ ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΑΛΚΟΟΛ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΕΣ. Οι οδηγοί δεν σκοτώνονται η σκοτώνουν τόσο από την ποσότητα, αλλά από την ποιότητα του αλκοόλ που προσφέρεται σε κάποια μαγαζιά.
    Επίσης προϋπόθεση της εφαρμογής κυρώσεων είναι η καλή κατάσταση των αεριοχρωματογράφων που θα εξετάζεται το αίμα και θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέους τελευταίας τεχνολογίας συνδεδεμένους υποχρεωτικά με σταθεροποιητές τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος.
    Αλίμονο εάν η αστυνομική αρχή χωρίς την παρέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής επιβάλλει στέρηση άδειας οδήγησης 5 ετών. Μάλλον αυτό θα οδηγήσει σε εσφαλμένες εκτιμήσεις, αφού εν αρχή είναι η κρίση επί της υπαιτιότητας και ο αιτιώδης σύνδεσμος αιτίου- μέθης και ζημιογόνου αποτελέσματος, ΑΡΑ μόνον η δικαστική αρχή μπορεί να εκτιμήσει τούτο και αφού η προανάκριση φτάσει σε ένα ώριμο στάδιο.
    Μόνον το αλκοόλ θα είναι άδικο να περιληφθεί, ενω στην διάταξη θα πρέπει να περιληφθούν και τα απαγορευμένα ναρκωτικά (χασίς, κοκαΐνη, ηρωίνη κλπ), ενώ τα νόμιμα ναρκωτικά ΦΑΡΜΑΚΑ, ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά, νευρορυθμιστικά, αντιεπιλιπτικά που επίσης θεωρούνται μη επιτρεπόμενες ουσίας ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ στην διάταξη, καθότι δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα ποσοτικού προσδιορισμού τους, αλλά και λόγω του θεραπευτικού σκοπού τους θα ήταν άκρα υπερβολή κάποιος που έχει λάβει ένα έλασσον ηρεμιστικό λ/χ που ουσιαστικά δεν επιδρά στην οδήγηση να έχει μια τόσο σκληρή ποινή και επίσης τούτο μπορεί να οδηγήσει άτομα που βρίσκονται σε θεραπευτική αγωγή να την σταματήσουν προκειμένου να μπορούν να οδηγούν, πράγμα που θα επιφέρει άλλα δυσμενή κοινωνικά αποτελέσματα. ΑΡΑ ΤΑ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΥΤΗ, ΜΟΝΟΝ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!

    Επίσης τα 5 έτη στέρησης είναι επίσης υπερβολή σε κάθε περίπτωση, ενώ το 0,50 επίσης θα πρέπει να αυξηθεί ως όριο για την εφαρμογή της διάταξης.

    Τροποποίηση άρθρων Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
    1.Στο άρθρο 42 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄ 57), όπως ισχύει,
    προστίθεται παρ. 12 ως εξής:
    «12. Στον οδηγό οχήματος (ή κάθε μεταφορικού μέσου) που προκάλεσε ΥΠΑΙΤΙΑ θανατηφόρο ΕΙΤΕ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΥΜΒΑΝ, ο οποίος οδηγούσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος και η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,70 g/l ΕΙΤΕ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, αφαιρείται επί τόπου η άδεια ικανότητας οδήγησης για διάστημα ΑΡΧΙΚΑ ΤΡΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΕΧΡΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΠΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Η ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΑΙΤΙΟΥ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΡΙΩΝ (3) ΕΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΦΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗΣ ΕΝΤΟΣ 3 ΗΜΕΡΩΝ. Κατά της παραπάνω απόφασης ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, ο οδηγός δύναται να προσφύγει ενώπιον του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΛΗΜ/ΚΩΝ για την ακύρωση της πράξης αφαίρεσης ή τη μείωση του χρόνου αφαίρεσης. Μετά την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο του αρμοδίου δικαστηρίου, η προσφυγή του προηγουμένου εδαφίου απευθύνεται μόνο προς το δικαστήριο το οποίο μπορεί να συνεδριάσει και πριν από την εκδίκαση της κύριας ποινικής υπόθεσης κατά την αυτόφωρη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, το ποινικό δικαστήριο κατά την κρίση του, συνεκτιμώντας τις συνθήκες τέλεσης της πράξης και την προσωπικότητα του δράστη, μπορεί να επιμηκύνει την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για χρονικό διάστημα έως ΤΡΙΑ (3) επιπλέον έτη. Αν ο ίδιος οδηγός μετά την παρέλευση της ΤΡΙΕΤΙΑΣ ή του χρόνου που ορίσει το ποινικό δικαστήριο καταληφθεί να οδηγεί και πάλι υπό την επήρεια οινοπνεύματος Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, αφαιρείται ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΗ ΩΣ ΑΝΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΞΙ ΕΤΗ (6) η άδεια ικανότητας οδηγού.».

    2. Η παρ. 4 του άρθρου 43 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄ 57), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:………………………
    ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ 306 Π.Κ, ΠΕΡΙ ΕΚΘΕΣΗΣ ΩΣ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΗ και ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ.

    Σημειωτέον ότι ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός της εγκατάλειψης είναι η ΕΚΘΕΣΗ και μόνον με την εφαρμογή του 306 Α.Κ είναι δυνατόν να αποφευχθεί η απάνθρωπη ενέργεια της εγκατάλειψης των παθόντων από τροχαία συμβάντα.

  • 11 Ιουνίου 2017, 23:21 | ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ-ΚΑΝΙΤΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ – ΚΑΝΙΤΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ ΜΗΤΕΡΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ .ΣΤΙΣ 12/5/12 ΤΟ ΠΑΙΔΙΜΟΥ 18.5 ΧΡΟΝΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΕΝ ΨΥΧΡΟ ΚΑΙ ΕΚ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ ΑΠΟ ΕΝΑ 26ΧΡΟΝΟ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΜΕ 2.20 ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ,
    ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΟΠΛΟ (ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΘΗ) ΤΟ ΣΜΑΡΤ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ.
    ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΙΤΑΚΗΣ ) ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΙΧΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ,(ΜΕ ΜΗΔΕΝ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΑΘΛΗΤΕΣ) ΕΠΕΣΤΡΕΦΑΝ ΠΕΖΟΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚ ΜΙΚΡΟΥ ΚΥΒΙΣΜΟΥ ΜΕ ΔΥΟ ΕΙΚΟΣΙΕΞΑΧΡΟΝΟΥΣ (ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΗΓΟΣ)ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ,ΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΠΕΣΕ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ.ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΠΗΡΕ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΠΟΡΙΑ 107 ΜΕΤΡΩΝ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ. ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ -ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΑΡΔΥΤΕΡΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ . ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΤΑΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΝΟΣ ΕΞ’ΑΜΕΛΕΙΑΣ. ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΜΟΥ . Η ΖΩΗ ΜΟΥ Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΕΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΗΔΕΨΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ? Ο ΙΔΙΟΣ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΕΒΛΕΠΕ ΤΡΕΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΡΙΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ 1.90 ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΑΝ.ΕΓΩ ΚΗΔΕΥΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ,ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΕΡΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΑ ΑΡΩΣΤΗΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ ΘΕΣΠΙΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ,ΠΟΙΑ ΤΥΦΛΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ? ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΠΤΑΙΣΜΑ ,ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΟΝΗ , ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ.ΦΥΣΙΚΑ ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΕΦΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΥΦΟΣ ΝΗΚΗΤΟΥ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΥΝΟΝΤΑΣ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ. ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΦΟΝΟΣ ΕΞ’ΑΜΕΛΕΙΑΣ ΤΕΤΟΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ?ΕΝΑΣ ΕΝΗΛΙΚΑΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΟΔΗΓΑΕΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΑΛΚΟΟΛ?ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ?ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ Η’ ΝΑ ΣΚΟΤΩΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΕΣ ?ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ?ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΣΟ ΑΔΙΚΑ.ΑΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΝΟΜΟΙ ΘΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ Η ΚΑΙ ΘΑ ΜΗΔΕΝΙΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ ΧΡΟΝΩΝ ,ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΩΔΥΝΟ, ΚΑΙ ΟΔΥΝΗΡΟ ΝΑ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΥ Η’ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΟΥ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ… ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ <<<<>>> ΑΣ ΒΡΕΘΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ, ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΜΕ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ.

    ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ-ΚΑΝΙΤΑΚΗ
    ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΝΙΤΑΚΗ (1993-2012)

  • 11 Ιουνίου 2017, 22:47 | Άννα Οικονομίδη

    Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις άρθρων, αν και βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση -σε αντίθεση με παλαιότερες προσπάθειες ρύθμισης- διακρίνονται, αφενός από διστακτικότητα στην αντιμετώπιση ζητημάτων αναφορικά με τους μεθυσμένους οδηγούς που σκοτώνουν και την εγκατάλειψη των θυμάτων, αφετέρου έχουν έναν αποσπασματικό χαρακτήρα.

    Στο άρθρο 42 παρ.12 η φράση «τροχαίο ατύχημα» να αντικατασταθεί με φράσεις όπως «τροχαίο συμβάν», «θανατηφόρο τροχαίο», κτλ. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί ο προκληθείς θάνατος από οδηγό μεθυσμένο ή και υπό την επήρεια άλλων ουσιών που επηρεάζουν την νηφαλιότητα οδήγησης, να θεωρείται ατύχημα.

    Έτσι, εκτός από το οινόπνευμα να προστεθούν επιπλέον ουσίες, ναρκωτικές ή και φαρμακευτικές, που αποδεδειγμένα (από την επιστημονική κοινότητα) επηρεάζουν την οδήγηση.

    Επιπλέον, η δυνατότητα του εισαγγελέα να αναιρεί την απόφαση της αστυνομίας για αφαίρεση της άδειας οδήγησης, καθιστά τουλάχιστον προβληματική την όλη διαδικασία αφού θα υπάρχει μια χαώδης διακύμανση από 0 έως και 10 χρόνια αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης.

    Να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής για μείωση (η οποία όμως να μην ξεπερνά το ήμισύ της, δηλ. 2,5 έτη) μόνο σε όσους οδηγούς οδηγούσαν με αλκοόλ στο αίμα έως 1,1gr/l.

    Για τους οδηγούς με περισσότερο από 1,1 gr/l στο αίμα και οι οποίοι προκάλεσαν θανατηφόρο τροχαίο, αφαίρεση διπλώματος οδήγησης από 7,5 έως 10 έτη.

    Σε αφαίρεση άδειας οδήγησης πάνω από 5 έτη, η επανάκτηση να γίνεται μόνο με εξετάσεις, έλεγχο από δημόσιο κέντρο εξαρτήσεων και ύπαρξη συστήματος ανίχνευσης αλκοόλ στο όχημα.

    Επιπλέον, στο τελευταίο εδάφιο της πρώτης παραγράφου θα πρέπει να προστεθεί:

    «Αν ο ίδιος οδηγός πριν την παρέλευση της πενταετίας ή του χρόνου που έχει ορίσει το ποινικό δικαστήριο καταληφθεί να οδηγεί και πάλι (υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή όχι), πέραν των ήδη προβλεπόμενων ποινών και προστίμων, χάνει δια βίου τη δυνατότητα επανάκτησης άδειας ικανότητας οδηγού».

    Μετατροπή της κατηγορίας της εγκατάλειψης θύματος από πλημμέλημα σε κακούργημα.

    Είναι απαράδεκτο άνθρωποι που έχουν προκαλέσει θανατηφόρα τροχαία να εξακολουθούν να κυκλοφορούν στους δρόμους σαν να μη συνέβη ποτέ τίποτα, χάρη στις αποφάσεις των δικαστηρίων, που με μια ιδιαίτερα επιεική λογική, επιβάλλουν στο δράστη ποινή με αναστολή ή, στη χειρότερη περίπτωση, μια εξαγοράσιμη ποινή, δίνοντας τη δυνατότητα να πληρώνει και με δόσεις. Ζητάμε να δείξουν την ίδια επιείκεια και στα ίδια τα θύματα και τους συγγενείς τους.

  • 11 Ιουνίου 2017, 20:59 | Κώστας Φωτεινάκης

    To σχόλιο που ακολουθεί εκφράζει τις θέσεις του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

    —–
    Προτείνουμε:
    Οδηγοί με μεγαλύτερη συγκέντρωση αλκοόλ από 1.1 gr/L να μην έχουν τη δυνατότητα προσφυγής για ακύρωσης της ποινής.
    Οδηγοί με μικρότερη συγκέντρωση αλκοόλ του 1.1 gr/L να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής για μείωση της ποινής

    Αντίστοιχα μέτρα για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών

    Για την εγκατάλειψη θυμάτων:
    Να υπάρξουν αυστηρές ποινές, αφαίρεση του διπλώματος δια παντός κλπ.

  • 11 Ιουνίου 2017, 01:29 | SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

    Η σχεση Συγκεντρωσης Αλκοολ στο Αιμα (ΣΑΑ)με την πιθανοτητα εμπλοκής σε τροχαία σύγκρουση δεν είναι γραμμική. Συμφωνα με τις διεθνως (πλην Ελλαδος) αποδεκτές μελέτες η πιθανοτητα εμπλοκής οδηγου με αλκοολ 0.5gr/L (νομιμο οριο στην Ελλαδα) είναι διπλασια αυτης ενός νηφαλιου οδηγου. Με σταθμη αλκοολ 1gr/L (διπλάσια από το όριο) είναι δεκαπλάσια. Με 2gr/L (τετραπλάσια του ορίου) η πιθανότητα εμπλοκής είναι 80 φορές πολλαπλάσια.
    Στη χώρα μας πολιτεία και δικαιοσύνη θεωρούν «αμέλεια» την οδήγηση, ακόμα και την προκληση φόνου ανεξαρτητως της συγκεντρωσης αλκοολ στο αίμα του δράστη. Δεν (ανα)γνωρίζουν τις σχετικές μελέτες και θεωρούν πως είτε δεν έχεις πιει καθόλου είτε πιεις μια μπύρα είτε πιεις δυο μπουκαλια ουίσκι και βγεις οδηγώντας στο δρόμο, είναι το ίδιο: δεν έχεις ουτε πρόθεση, ουτε γνώση των πιθανών συνεπειών. Είσαι απλά αμελής και διώκεσαι για … πλημμέλημα. Αυτό ισχύει και για υπότροπους δράστες.
    Η σφοδρότητα και η βαρύτητα των αποτελεσμάτων των συγκρούσεων έχει άμεση σχέση με την ποσότητα αλκοολ στο αίμα. Οσο αυτή αυξάνει αυξάνει και η πιθανότητα πρόκλησης πολυνεκρου ή με πολλους τραυματίες συμβάντος. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα σπάνια αφορούν σε περιστασιακούς χρήστες. Στη μεγάλη πλειοψηφία είναι ενδεικτικές μιας παθολογικής σχέσης με το αλκοόλ. Σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγοι αυτοί δεν χρειάζονται άδεια για να οδηγούν. Οδηγουν χωρις να έχουν βγάλει ή παρότι τους έχει αφαιρεθεί. Η πολιτεία τους επιτρέπει ακόμα κι αν έχουν προκαλέσει φόνους οδηγώντας μεθυσμένοι να βγάλουν κανονικα άδεια οδηγησης στη συνέχεια.
    Παρατηρήσεις
    Προσθήκη παρ 12 στο αρθρο 42 του ΚΟΚ
    Στην πιο αυστηρή ερμηνεία της η παράγραφος προβέπει την επιβολή 10χρονης αφαίρεσης της άδειας οδήγησης (5 κατά το θανατηφόρο συμβάν από την αστυνομια+ 5 στη δίκη). Αντίθετα στην πιο ελαστική ερμηνεία της, η άδεια αφαίρεσης μπορεί να μην αφαιρεθεί καθόλου, αφου ο εισαγγελέας μπορεί να ακυρώσει την πρώτη ποινή που επιβάλει η αστυνομία και κατά την δίκη δεν προβλέπεται ελάχιστη σχετική ποινή παρα μόνο πιθανή μέγιστη. Τέτοια διακύμανση (από 0 έως 10 χρόνια) είναι προβληματική. Με δεδομένο ότι ειδικα στο θέματων τροχαίων εγκλημάτων εισαγγελικές και δικαστικές αρχές επί δεκαετίες εξαντλούν όλα τα όρια επιείκιας και επιβάλουν πάντα τις ελάχιστες ποινές, στην πράξη είναι πολύ πιθανον να έχουμε την ακύρωση του προτεινόμενου άρθρου μέσω της επιλογής των ελάχιστων -μηδενικών ποινών. (Σε σχέση με τα τροχαία εγκλήματα αυτό δεν θα είναι κατι καινούριο υπάρχουν αυστηροι νόμοι και διατάξεις που έχει επιλεγεί να παραμένουν ανενεργοί).
    Ιδαίτερα προβληματική είναι η προβλεπόμενη δυνατότητα με μια εισαγγελική απόφαση να μειώνεται αλλα ιδιαίτερα να ακυρώνεται μια προβλεπόμενη ποινή πενταετούς στέρησης της άδειας οδήγησης. Να σημειώσουμε εδώ ότι αναλογη δυνατότητα σήμερα δεν έχει εισαγγελέας να ακυρώσει η να μειώσει την ποινή αφαίρεσης αδειας οδηγησης που επιβάλλεται σε οδηγους που οδηγουν με αλκοολ 0.8 εως 1.1 gr/L (τρεις μηνες) η μεγαλύτερο του 1.1 gr/L (έξι μήνες) που επιβάλονται χωρις καν οι οδηγοί να έχουν προκαλέσει τροχαία σύγκρουση.
    Θα πρέπει: Να αφαιρεθεί η δυνατότητα ακύρωσης της ποινής από τον εισαγγελέα. Να υπάρχει δυνατότητα προσφυγής για μείωση η οποία να μη ξεπερνά το ήμιση (δυόμιση χρόνια) μόνον για τους οδηγούς με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα μικρότερη του 1.1 gr/L. Οδηγοί με μεγαλυτερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα δεν έχουν δικαίωμα προσφυγής για μείωση.
    Στη δυνατότητα το ποινικό δικαστήριο να επιβάλει επιπλέον στέρηση άδειας οδήγησης εως πέντε έτη να προστεθεί ότι για τους οδηγους με συγκεντρωση αλκοόλ στο αίμα 1.1 gr/L και περισσότερο επιβάλει ποινή στέρησης άδειας οδήγησης κατ ελάχιστον 2,5 έτη.
    Συνέπεια των παραπανω είναι η σε κάθε περίπτωση αφαίρεση της αδειας για 7.5 εως 10 ετη για τους οδηγούς που προκαλουν θανατηφόρο τροχαίο οδηγώντας με αλκοολ στο αίμα 1.1 gr/L και περισσότερο.
    Για μικρότερες του 1.1 gr/L διασφαλίζεται ελάχιστη αφαίρεση επι 2.5 έτη(μέγιστη 10 έτη).
    Οδηγοί από τους οποίους έχει αφαιρεθεί η άδεια για διάστημα πέντε ετών και περισσότερο επανακτούν την άδεια κατόπιν εξετάσεων. Στις κλασσικές ιατρικές εξετάσεις τους προστίθεται επιπλέον η εξέταση τους από δημόσιο ειδικό κέντρο εξάρτησης από το αλκοόλ και η σύμφωνη γνώμη του για την έκδοση άδειας οδήγησης. Η άδεια οδήγησης του να είναι με τον περιορισμό ότι στο όχημα που οδηγεί θα υπάρχει σύστημα ανίχνευσης αλκοόλ που δεν θα επιτρέπει την κίνηση σε περίπτωση ύπαρξης αλκοόλ στον εκπνεόμενο αέρα.
    Για όσους δεν κατέχουν άδεια οδήγησης και οδηγουν υπο την επήρεια αλκοολ ή τοξικων ουσιων θα πρέπει εκτος των άλλων προβλεπόμενων ποινων να απαγορευθει η εκδοση αδειας οδηγησης για πέντε χρόνια αν συλληφθουν σε τροχονομικό έλεγχο. Αν εμπλακούν σε τροχαία σύγκρουση με οποιαδήποτε συνέπεια να τους αφαιρεθεί δια βίου η δυνατότητα απόκτησης άδειας οδήγησης.
    Αντικατάσταση παρ. 4 του άρθρου 43 του ΚΟΚ (ν. 2696/1999, Α΄ 57),
    Η προτεινόμενη τροποίηση αφορά των διπλασιασμό των ποινών σε περίπτωση φυγής από το σημείο σύγκρουσης (6 μήνες φυλάκιση) και εγκατάλειψης θύματος (φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους και αφαίρεση άδειας οδήγησης 6 εως 12 μηνες).
    Οι διατάξεις αυτές αν και αυτηρότερες δεν θα περιορίσουν την διαρκή αύξηση των περιστατικών εγκατάλειψης θυμάτων.
    Θεωρώντας την εγκατάλειψη θύματος ως το ειδεχθέστερο των εγκλημάτων μια πρόταση σε σχέση με το συγκεκριμένο άρθρο θα μπορούσε να είναι (περαν των άλλων ποινών) τουλάχιστον η δια βίου αφαίρεση της άδειας οδήγησης των δραστών και η κατάσχεση των οχημάτων.
    Αλλά όσο οι κατηγορίες για την εγκατάλειψη παραμένουν σε βαθμό πλημμελήματος και το κράτος αρνείται να προχωρήσει στην κράτηση ακόμα και υποτρόπων δραστών κανένα αποτέλεσμα δεν πρόκειται να υπάρξει.
    Η εμπειρία μας λέει πως στη συμψηφιστική λογική τα δικαστήρια θα ελαττώνουν τις ποινές που επιβάλλουν για τα συνοδά πλημμελήματα (όπως το πλημμέλημα…της ανθρωποκτονίας) ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να παραμείνει για το δράστη στα πλαίσια μια ποινής με αναστολή ή στη χειρότερη περίπτωση μιας εξαγοράσιμης ποινής, εννοείται με το χαμηλότερο δυνατό αντίτιμο και σε δόσεις.
    Με βαση όσα εκτεθηκαν εισαγωγικά θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση και στο αρθρο που αφορά τις ποινές κατά την συλληψη παραβατη σε αλκοτεστ. Σημερα η ανώτατη ποινη περιλαμβανει 6 μηνες αφαίρεση άδειας οδήγησης για οσους έχουν ΣΑΑ μεγαλύτερη του 1.1gr/L. Δεδομένου ότι από κεί και πάνω ξεκινανε τα μεγάλα προβλήματα θα πρέπει να υπάρξει άλλη μια διαβαθμιση όπως: σε οδηγούς με ΣΑΑ μεγαλύτερη του 1.4 gr/L αφαιρείται επι πενταετία η άδεια οδήγησης και οι ίδιοι παραπέμπονται για εκτίμηση δυνατότητας οδήγησης σε ειδικό δημόσιο κέντρο εξάρτησης από το αλκοόλ.
    Τέλος αλλά όχι τελευταίο: Η τροχαία στις ανακοινώσεις συμβάντων θα πρέπει να δημοσιοποιεί αν οι εμπλεκόμενοι είχαν αυξημενη ΣΑΑ και το ύψος της. Επίσης με το δεδομένο ότι η διεθνείς μελέτες είναι ξεκάθαρες ότι ασχέτως μετρων και ποινων η οδηγηση υπο την επηρρεια αλκοολ επαναλαμβάνεται πολύ συχνά από τους δράστες θα πρέπει να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία και τα πρόσωπα των δραστων σαν μεσο αμυνας της κοινωνιας.
    Πανελλαδικος συλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

  • 10 Ιουνίου 2017, 19:18 | Μαυράκη Ανδρονίκη

    Τόσο η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ όσο και η εγκατάλειψη θύματος τροχαίου συμβάντος είναι εγκληματικές πράξεις και δεν θα πρέπει να υπάρχει επιείκεια στην επιβολή ποινών που τις αφορούν εφόσον επιδιώκουμε τη μείωση της συχνότητάς τους. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για κάθε παράβαση του Κ.Ο.Κ.
    Σε περίπτωση αφαίρεσης ανθρώπινης ζωής λόγω οδήγησης με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα μεγαλύτερη του 1,1 g/L η άδεια οδήγησης θα πρέπει να αφαιρείται χωρίς δυνατότητα προσφυγής κατ’ελάχιστο για 7,5 έτη.Ο εισαγγελέας δεν μπορεί να έχει δυνατότητα ακύρωσης της ποινής.Σε κάθε περίπτωση η ελάχιστη ποινή θα πρέπει να προβλέπεται σαφώς χωρίς δυνατότητα μείωσης ή αναίρεσης.
    Για συγκεντρώσεις μικρότερες του 1,1 g/L η δυνατότητα προσφυγής για μείωση ποινής να μην ξεπερνά τα δυόμισι χρόνια.
    Η συνειδητή εγκατάλειψη θύματος τροχαίου σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πλημμέλημα.

  • 10 Ιουνίου 2017, 18:13 | Χριστίνα

    Ο τίτλος του Νομοσχεδίου είναι «Μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής» και λοιπές διατάξεις. Η διάταξη αυτή για Τροποποίηση άρθρων Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι άσχετη με το νομοθέτημα. Παραβιάζεται το άρθρο 74 παρ. 5 του Συντάγματος. Είναι αντισυνταγματικο να εμπεριέχεται η ρύθμιση αυτή στο παρόν νομοσχέδιο!!!!!

  • 10 Ιουνίου 2017, 14:22 | Δέσποινα Κ.

    Συμφωνώ να αφαιρείται το δίπλωμα από όσους οδηγούν επικίνδυνα (μέθη, ναρκωτικά, ταχύτητα, παραβίαση προτεραιότητας).

    Όμως, το δίπλωμα δεν πρέπει να επιστρέφεται κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα όπως συνήθως.

    Πρέπει να υπάρχει ειδικό πρόγραμμα επανεκπαίδευσης και διαδικασία ελέγχου (εξετάσεις, ψυχολογική αξιολόγηση) για το αν είναι άξιοι να το ξαναπάρουν.

    Επίσης, είναι απαράδεκτο ένας άνθρωπος που σκότωσε δύο φορές (την πρώτη προκαλώντας τροχαίο και τη δεύτερη αφήνοντας το θύμα στην τύχη του) να παίρνει τόσο μικρή ποινή.

    Δύο φορές ισόβια είναι το μόνο που του αξίζει.

  • 10 Ιουνίου 2017, 10:56 | Δώρα Κουτσανέλλου

    Αν και πρόκειται για μία θετική πρωτοβουλία προς την αυστηροποίηση του ΚΟΚ αφήνει τεράστια κενά και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με άδικη (για τα θύματα τροχαίων ) επιείκεια τους δράστες. Αναπαράγεται έτσι (και σε νομοθετικό και δικαστικό επίπεδο) η νοοτροπία , που επικρατεί σε μεγάλο βαθμό και στην κοινωνία, ότι οι δράστες των τροχαίων που είναι σοβαροι παράβατες του ΚΟΚ (είτε εξαιτίας κατάχρησης ουσιών είτε εξαιτίας υιοθέτησης συστηματικά επικίνδυνης οδηγικής συμπεριφοράς κλπ) είναι και «θύματα» (της «κακιάς στιγμής» , των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου που «τολμούν και κινούνται» σε αυτό κλπ κλπ).
    Αδικαιολόγητη επιείκεια για τους δράστες , και αδιαφορία για τα θύματα.

    Συγκεκριμένα δεν θίγεται καθόλου το ζήτημα των οδηγών που είναι υπο την επήρεια ναρκωτικών ουσιών (εκτός αλκοόλ) που εμπλέκονται σε τροχαία. Γίνεται αναφορά μονο σε θανατηφόρα τροχαία και όχι σε τροχαία που έχουν προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες π.χ.
    Δεν διασφαλίζεται (ήδη από το νόμο) ότι η όποια ποινή δεν θα «εξανεμιστεί» από τα «παράθυρα» στην δαιδαλώδη διαδρομή από το συμβάν μέχρι την δικαστική απόφαση.
    Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με υπερβολική επιείκεια αυτούς που εγκαταλείπουν τα θύματα τους. Το λιγότερο που θα μπορούσε να επιβάλει ο νόμος στους δράστες τροχαίων αυτών των περιπτώσεων στις οποίες αναφέρεται ο νόμος, επιπλέον των ποινών αφαίρεσης αδειών κλπ , θα ήταν , ενδεικτικά, η υποχρεωτική επανεκπαίδευση τους, η παρακολούθηση προγραμμάτων απεξάρτησης, η έκτιση εναλλακτικής και εξατομικευμένης ποινής με κοινωφελή εργασία π.χ. σε κέντρα αποκατάστασης κλπ.

  • 10 Ιουνίου 2017, 00:54 | Σωτήρης Αντωνάκης

    Αφήνει έναν άνθρωπο να πεθάνει στο δρόμο σα σκυλί κι εμείς του δίνουμε το πολύ δώδεκα μήνες στο κελλί (εξαγοράσιμη γιατί είναι μικρής διάρκειας) κι 6-12 μήνες στέρηση διπλώματος;
    Αίσχος!
    Ενας άνθρωπος τόσο αναίσθητος, τόσο απάνθρωπος, τόσο εγκληματίας που δε λυπήθηκε κανέναν κι μεείς θα τον λυπηθούμε;
    Να τον σύρουν στο δρόμο να τον πυροβολήσουν και να τον αφήσουν να ξεψυχήσει εκεί στο δρόμο, στο ίδιο σημείο που σκότωσε.
    Όχι από εκδίκηση, αλλά για τη δική μας προστασία.
    Και για παραδειγματισμό όσων οδηγάνε κάμπριο κι όποιον πάρειο χάρος.
    Να ξέρει πως αν τυχόν και χτυπήσει άνθρωπο την έβαψε, αλλά πως πρέπει να μείνει εκεί και να προσποιοηθεί τουλάχιστον ότι νοιάζεται καλώντας ασθενοφόρο, γιατί αν δεν το κάνει την έβαψε διπλή, τριπλή και δε θα ξεμπλέξει με τίποτα.
    Όσο τέτοια τομάρια βλέπουν αλλους να ξεμπλέκουν, τόσο λένε «σιγά μωρέ και τι έγινε;» και συνεχίζουν να οδηγούν σα να είναι δικόσ τους ο δρόμος.
    Υπάρχει ένας τέτοιος στην Κρήτη που έχει θερίσει τρεις, σε τρία διαφορετικά τροχάια και τον αφήνουν να κυκλοφορεί ακόμα, αν είναι δυνατόν. Αν ψηφίσετε τέτοιο νόμο είστε τόσο εγκληματίες όσο κι αυτοί που τον αφήνουν να ξαναβγαίνει στο δρόμο.

  • 9 Ιουνίου 2017, 22:17 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ

    Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό αρκετά χρόνια θα πρέπει να επισημάνω οτι η πρόταση του εν λόγω νόμου είναι εξαιρετικά επιεικής όταν σε μια χώρα που τελεί εν ειρήνη έχουμε αριθμό θανάτων από τροχαία ως να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Η αφαίρεση διπλώματος για 5 έτη δεν είναι σωτήρια. Οφείλουν όσοι εμπλέκονται σε τροχαία με σοβαρούς τραυματισμούς/θανάτους να οδηγούνται στην φυλακή, πολλώ δε μάλλον όταν οδηγούν μεθυσμένοι. Σε κάθε περίπτωση είναι φόνος εξ αμελείας και όπως δικάζεται και καταδικάζεται ένας δολοφόνος θα πρέπει και αυτοί οι ανεύθυνοι οδηγοί να οδηγούνται στην φυλακη χωρίς δικαίωμα αναστολής της ποινής. Υπάρχουν περιπτώσεις που μεθυσμένοι οδηγοί έχουν εμπλακεί σε 2 τροχαία με θάνατο των επιβαινόντων του άλλου αυτοκινήτου ή και πεζών και ο νόμος τους χαϊδεύει με μία εξαγοράσιμη ποινή και αναστολή… γιατί λοιπόν να μην το ξανακάνουν έστω 5 χρόνια μετά την αφαιρεση διπλώματος ? Είναι αστείο το μέτρο. … Αρνούμαι να δεχθώ ότι αυτό είναι κράτος δικαιοσύνης.

  • 9 Ιουνίου 2017, 06:22 | Παναγιώτης Κ.

    Κάθε άνθρωπος που παραβιάζει STOP ή κόκκινο φανάρι, που οδηγεί μεθυσμένος ή «φτιαγμένος» και που οδηγεί με ταχύτητα βολίδας είναι προφανές πως έχει είτε αυτοκτονικές είτε δολοφονικές τάσεις (αυτοί που παραβιάζουν διαβάσεις πεζών έχουν μόνο τις δεύτερες).
    Σίγουρα πρέπει να τους αφαιρείται το δίπλωμα και να παραπέμπονται για ψυχιατρική αξιολόγηση και κατάλληλη θεραπεία. Αλλά μόνο από δημόσιο νοσοκομείο, να μη μπορούν να πληρώσουν ιδιωτικές κλινικές που θα τους δίνουν «απολυτήριο» σε χρόνο DT.
    Να παίρνουν ξανά δίπλωμα μόνο όταν έχουν αποδείξει πως θεραπεύτηκαν, αλλά αν τους ξαναπιάνουν να το χάνουν μια για πάντα.
    Όσο γι αυτούς που αφήνουν αβοήθητο τραυματία, αυτοί σίγουρα έχουν βαριάς μορφής αντικοινωνική ψυχοπάθεια. Γι αυτούς τους τύπους χρειάζεται σίγουρα εγκλεισμός, για την προστασία των υπολοίπων.

  • 8 Ιουνίου 2017, 17:12 | Θάνος

    Καλό θα ήταν να υπάρχει και σχετική πρόβλεψη και στις περιπτώσεις στις οποίες βρίσκεται ο οδηγός υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

  • 8 Ιουνίου 2017, 16:59 | ελισάβετ μπούρα

    . Να προστεθεί «ο οποίος οδηγούσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών»
    2. Να διαγραφεί η φράση «Που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα». Η οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας ή φόνου κάθε άλλου χρήστη του δρόμου και συνεπώς η αφαίρεση πρέπει να γίνεται αυτόματα, με τον εντοπισμό, πριν προκληθεί τροχαίο. Αν έχει ήδη προκληθεί το τροχαίο, η ποινή μπορεί να είναι πολλαπλάσια.
    3. Η στέρηση άδειας οδήγησης να συνοδεύεται υποχρεωτικά από σεμινάριο επανεκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια ΚΑΙ υποχρεωτική κοινωνική εργασία σε κέντρα περίθαλψης ή αποκατάστασης τραυματιών.
    4. Μετά τη λήξη της στέρησης, αυτή να μην επιστρέφεται αυτόματα, αλλά με την πλήρωση των εξής προϋποθέσεων: ο οδηγός να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τα ανωτέρω, να έχει περάσει επιτυχώς σχετική εξέταση, να έχει απεξαρτηθεί από δημόσιο κέντρο απεξάρτησης και να έχει αξιολογηθεί ως ικανός από ψυχολόγο.
    5. Άμεση επιστροφή της άδειας οδήγησης να είναι δυνατή MONO σε περίπτωση πλήρους αθώωσης του οδηγού. Μείωση της στέρησης μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις (να μην έχει προκληθεί τροχαίο, η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα να είναι η μικρότερη του 1,1 , καθαρό ποινικό μητρώο και 0 πόντοι στο point system.).
    6. Επικροτούμε απόλυτα την ισόβια αφαίρεση άδειας οδήγησης από υπότροπους οδηγούς.
    7. Τέλος θεωρούμε πως η αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής ή πρόκληση σωματικής βλάβης, με οποιοδήποτε μέσο (όπλο, αυτοκίνητο, κτλ) και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται πλημμέλημα.
    Β. Για την τροποποίηση του Άρθρου 43, παραγρ. 4, του ΚΟΚ:
    «Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της παραγράφου 2 περίπτωση α΄ και β΄, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών. Αν από τη συμπεριφορά του ο παθών περιήλθε σε κίνδυνο ζωής ή επήλθε θάνατος ή σωματική βλάβη αυτού, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους […] και με αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για χρονικό διάστημα έξι (6) έως δώδεκα (12) μηνών».
    Η εγκατάλειψη θύματος σε καμία περίπτωση δε μπορεί να οφείλεται σε «ατυχή στιγμή» ή «ατυχή συγκυρία». Αντίθετα, πρόκειται για συνειδητή επιλογή του οδηγού, ο οποίος επιλέγει να φύγει από τη σκηνή χωρίς ούτε να καλέσει ασθενοφόρο για έναν πάσχοντα συνάνθρωπό του.
    Εφόσον είναι γνωστό σε όλους πως σε περίπτωση τραυματισμού κάθε δευτερόλεπτο μετράει, η εγκατάλειψη οποιουδήποτε τραυματισμένου ατόμου αποτελεί απόπειρα ανθρωποκτονίας και θα πρέπει να δικάζεται ως ανεξάρτητη αξιόποινη πράξη. Όταν όμως συνδυάζεται με προσπάθεια αποφυγής ευθυνών από τον αυτουργό της σωματικής βλάβης, τότε ισοδυναμεί με απόπειρα δολοφονίας από πρόθεση, με σκοπό τη διαφυγή του δράστη. Συνεπώς προτείνουμε τις βαρύτατες των ποινών για όσους εγκαταλείπουν θύματα τροχαίων στα οποία ενεπλάκησαν ή, ακόμη χειρότερα, προκάλεσαν.

  • 8 Ιουνίου 2017, 15:22 | Θανάσης Κούρκουλος

    Πρέπει να αφαιρεθεί το δικαίωμα στον δικαστήριο να μειώνει την ποινή στον οδηγό που οδηγοΰσε μεθυσμένος με μικρότερη ποινή την αφαίρεση διπλώματος για τουλάχιστον 5 χρόνια χωρίς δικαίωμα αναστολής της πράξης είτε πρόκειται για επαγγελματική είτε για ερασιτεχνική άδεια οδήγησης. Επίσης πρέπει να θεσπιστεί με νόμο όσοι οδηγοί μετά από σχετικό έλεγχο της Τροχαίας πως είναι υπό την επήρεια οινοπνευματος ή ναρκωτικής ουσίας ή συστηματικά παραβιάζουν τον ΚΟΚ ή εχουν προκαλέσει κάποιας μορφής τροχαίας σύγκρουσης, επανέλεγχο της οδηγικής τους ικανότητας με υποχρέωση παρακολούθησης μαθημάτων ασφαλούς οδήγησης και με απαραίτητο έλεγχο από ψυχολόγο ο οποίος και θα είναι ο αρμόδιος για έγκριση ικανότητας οδήγησης

  • 8 Ιουνίου 2017, 14:11 | ελισάβετ μπούρα

    Α. Για την τροποποίηση του Άρθρου 42, παραγρ. 12, του ΚΟΚ:
    «Στον οδηγό οχήματος (ή κάθε μεταφορικού μέσου) που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα, ο οποίος οδηγουσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος και η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,50 g/l αφαιρείται επί τόπου η άδεια ικανότητας οδήγησης για διάστημα πέντε (5) ετών.
    Προτείνουμε:
    1. Να προστεθεί «ο οποίος οδηγούσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών»
    2. Να διαγραφεί η φράση «Που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα». Η οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας ή φόνου κάθε άλλου χρήστη του δρόμου και συνεπώς η αφαίρεση πρέπει να γίνεται αυτόματα, με τον εντοπισμό, πριν προκληθεί τροχαίο. Αν έχει ήδη προκληθεί το τροχαίο, η ποινή μπορεί να είναι πολλαπλάσια.
    3. Η στέρηση άδειας οδήγησης να συνοδεύεται υποχρεωτικά από σεμινάριο επανεκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια ΚΑΙ υποχρεωτική κοινωνική εργασία σε κέντρα περίθαλψης ή αποκατάστασης τραυματιών.
    4. Μετά τη λήξη της στέρησης, αυτή να μην επιστρέφεται αυτόματα, αλλά με την πλήρωση των εξής προϋποθέσεων: ο οδηγός να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τα ανωτέρω, να έχει περάσει επιτυχώς σχετική εξέταση, να έχει απεξαρτηθεί από δημόσιο κέντρο απεξάρτησης και να έχει αξιολογηθεί ως ικανός από ψυχολόγο.
    5. Άμεση επιστροφή της άδειας οδήγησης να είναι δυνατή MONO σε περίπτωση πλήρους αθώωσης του οδηγού. Μείωση της στέρησης μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις (να μην έχει προκληθεί τροχαίο, η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα να είναι η μικρότερη του 1,1 , καθαρό ποινικό μητρώο και 0 πόντοι στο point system.).
    6. Επικροτούμε απόλυτα την ισόβια αφαίρεση άδειας οδήγησης από υπότροπους οδηγούς.
    7. Τέλος θεωρούμε πως η αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής ή πρόκληση σωματικής βλάβης, με οποιοδήποτε μέσο (όπλο, αυτοκίνητο, κτλ) και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται πλημμέλημα.
    Β. Για την τροποποίηση του Άρθρου 43, παραγρ. 4, του ΚΟΚ:
    «Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της παραγράφου 2 περίπτωση α΄ και β΄, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών. Αν από τη συμπεριφορά του ο παθών περιήλθε σε κίνδυνο ζωής ή επήλθε θάνατος ή σωματική βλάβη αυτού, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους […] και με αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για χρονικό διάστημα έξι (6) έως δώδεκα (12) μηνών».
    Η εγκατάλειψη θύματος σε καμία περίπτωση δε μπορεί να οφείλεται σε «ατυχή στιγμή» ή «ατυχή συγκυρία». Αντίθετα, πρόκειται για συνειδητή επιλογή του οδηγού, ο οποίος επιλέγει να φύγει από τη σκηνή χωρίς ούτε να καλέσει ασθενοφόρο για έναν πάσχοντα συνάνθρωπό του.
    Εφόσον είναι γνωστό σε όλους πως σε περίπτωση τραυματισμού κάθε δευτερόλεπτο μετράει, η εγκατάλειψη οποιουδήποτε τραυματισμένου ατόμου αποτελεί απόπειρα ανθρωποκτονίας και θα πρέπει να δικάζεται ως ανεξάρτητη αξιόποινη πράξη. Όταν όμως συνδυάζεται με προσπάθεια αποφυγής ευθυνών από τον αυτουργό της σωματικής βλάβης, τότε ισοδυναμεί με απόπειρα δολοφονίας από πρόθεση, με σκοπό τη διαφυγή του δράστη. Συνεπώς προτείνουμε τις βαρύτατες των ποινών για όσους εγκαταλείπουν θύματα τροχαίων στα οποία ενεπλάκησαν ή, ακόμη χειρότερα, προκάλεσαν.

  • 8 Ιουνίου 2017, 13:31 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

    ΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ.ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑ ΘΥΜΑ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ.ΕΠΙΣΗΣ,ΠΟΛΥ ΟΡΘΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΟΔΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΙ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.ΓΙΑ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΩΝ ΜΕΘΥΣΜΕΝΩΝ ΟΔΗΓΩΝ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ.

  • 8 Ιουνίου 2017, 13:23 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΕΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Η ποινή αφαίρεσης διπλώματος οδήγησης για πέντε (5) έτη τουλάχιστον καλό θα ήταν να εφαρμοσθεί με αναδρομική ισχύ για την τελευταία 10ετία όπου στατιστικά έχουν αυξηθεί οι θάνατοι σε ατυχήματα με οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ.Δε νοείται αυτήν τη στιγμή να οδηγούν ανενόχλητοι οδηγοί που πριν λίγους μήνες ή μερικά χρόνια σκότωσαν μεθυσμένοι αθώα θύματα που έτυχε να βρεθούν στο δρόμο τους.Η αναδρομική ισχύς του νόμου θα απαλύνει μέρος του πόνου στις δυστυχείς οικογένειες των θυμάτων και σίγουρα θα προστατέψει την κοινωνία μας ακόμα καλύτερα.Επίσης,καλό θα ήταν ο νομοθέτης να εξετάσει σοβαρά την αναβάθμιση από πλημμέλημα σε κακούργημα των φόνων που τελούνται στην άσφαλτο από μεθυσμένους οδηγούς.Σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο το να πιάνεις τιμόνι μεθυσμένος ισοδυναμεί με το να οπλοφορείς χωρίς άδεια κυκλοφορίας.Στην περίπτωση που σκοτώσεις κάποιον, λοιπόν, γιατί να μην τιμωρηθείς το ίδιο αυστηρά;Όταν πίνεις και οδηγείς γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι αυξάνεις τις πιθανότητες να προκαλέσεις κάποιου είδους ατύχημα.Άρα,είσαι γνώστης πως μπορεί άνετα να σκοτώσεις κάποιον.Έτσι,η εν λόγω πράξη πρέπει να αντιμετωπισθεί ως φόνος εκ προ μελέτης.

  • 7 Ιουνίου 2017, 09:09 | Χριστιάνα Βλαχάκη

    Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ή φαρμακευτικών ουσιών που επηρεάζουν την οδήγηση είναι συνειδητό έγκλημα που μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλούς θανάτους. Ο έλεγχος της ποσότητας αλκοόλ στο αίμα προκύπτει με επιστημονικό τρόπο, κατά συνέπεια δεν είναι λογικό να δίνεται η δυνατότητα ακύρωσης της ποινής. Κατά συνέπεια προτείνεται:

    Να αφαιρεθεί η δυνατότητα ακύρωσης της ποινής από τον εισαγγελέα. Να υπάρχει δυνατότητα προσφυγής για μείωση η οποία να μη ξεπερνά το ήμισυ (δυόμιση χρόνια) μόνον για τους οδηγούς με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα μικρότερη του 1.1 gr/L. Οδηγοί με μεγαλύτερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα δεν έχουν δικαίωμα προσφυγής για μείωση.

    Στη δυνατότητα το ποινικό δικαστήριο να επιβάλει επιπλέον στέρηση άδειας οδήγησης έως πέντε έτη να προστεθεί ότι για τους οδηγούς με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα 1.1 gr/L και περισσότερο επιβάλει ποινή στέρησης άδειας οδήγησης κατ ελάχιστον 2,5 έτη.

    Τέλος αντίστοιχες ποινές σχετικές με την αφαίρεση άδειας οδήγησης πρέπει να προβλεφθούν τόσο για την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ή άλλων φαρμακευτικών ουσιών που επηρεάζουν την οδήγηση, τη χρήση κινητού, την εγκατάλειψη θύματος, αλλά και την παραβίαση STOP ή ερυθρού σηματοδότη.

  • 7 Ιουνίου 2017, 02:18 | Mαμάδες στο Δρόμο

    Α. Για την τροποποίηση του Άρθρου 42, παραγρ. 12, του ΚΟΚ:
    «Στον οδηγό οχήματος (ή κάθε μεταφορικού μέσου) που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα, ο οποίος οδηγουσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος και η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,50 g/l αφαιρείται επί τόπου η άδεια ικανότητας οδήγησης για διάστημα πέντε (5) ετών.
    Προτείνουμε:
    1. Να προστεθεί «ο οποίος οδηγούσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών»
    2. Να διαγραφεί η φράση «Που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα». Η οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας ή φόνου κάθε άλλου χρήστη του δρόμου και συνεπώς η αφαίρεση πρέπει να γίνεται αυτόματα, με τον εντοπισμό, πριν προκληθεί τροχαίο. Αν έχει ήδη προκληθεί το τροχαίο, η ποινή μπορεί να είναι πολλαπλάσια.
    3. Η στέρηση άδειας οδήγησης να συνοδεύεται υποχρεωτικά από σεμινάριο επανεκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια ΚΑΙ υποχρεωτική κοινωνική εργασία σε κέντρα περίθαλψης ή αποκατάστασης τραυματιών.
    4. Μετά τη λήξη της στέρησης, αυτή να μην επιστρέφεται αυτόματα, αλλά με την πλήρωση των εξής προϋποθέσεων: ο οδηγός να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τα ανωτέρω, να έχει περάσει επιτυχώς σχετική εξέταση, να έχει απεξαρτηθεί από δημόσιο κέντρο απεξάρτησης και να έχει αξιολογηθεί ως ικανός από ψυχολόγο.
    5. Άμεση επιστροφή της άδειας οδήγησης να είναι δυνατή MONO σε περίπτωση πλήρους αθώωσης του οδηγού. Μείωση της στέρησης μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις (να μην έχει προκληθεί τροχαίο, η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα να είναι η μικρότερη του 1,1 , καθαρό ποινικό μητρώο και 0 πόντοι στο point system.).
    6. Επικροτούμε απόλυτα την ισόβια αφαίρεση άδειας οδήγησης από υπότροπους οδηγούς.
    7. Τέλος θεωρούμε πως η αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής ή πρόκληση σωματικής βλάβης, με οποιοδήποτε μέσο (όπλο, αυτοκίνητο, κτλ) και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται πλημμέλημα.
    Β. Για την τροποποίηση του Άρθρου 43, παραγρ. 4, του ΚΟΚ:
    «Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της παραγράφου 2 περίπτωση α΄ και β΄, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών. Αν από τη συμπεριφορά του ο παθών περιήλθε σε κίνδυνο ζωής ή επήλθε θάνατος ή σωματική βλάβη αυτού, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους […] και με αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για χρονικό διάστημα έξι (6) έως δώδεκα (12) μηνών».
    Η εγκατάλειψη θύματος σε καμία περίπτωση δε μπορεί να οφείλεται σε «ατυχή στιγμή» ή «ατυχή συγκυρία». Αντίθετα, πρόκειται για συνειδητή επιλογή του οδηγού, ο οποίος επιλέγει να φύγει από τη σκηνή χωρίς ούτε να καλέσει ασθενοφόρο για έναν πάσχοντα συνάνθρωπό του.
    Εφόσον είναι γνωστό σε όλους πως σε περίπτωση τραυματισμού κάθε δευτερόλεπτο μετράει, η εγκατάλειψη οποιουδήποτε τραυματισμένου ατόμου αποτελεί απόπειρα ανθρωποκτονίας και θα πρέπει να δικάζεται ως ανεξάρτητη αξιόποινη πράξη. Όταν όμως συνδυάζεται με προσπάθεια αποφυγής ευθυνών από τον αυτουργό της σωματικής βλάβης, τότε ισοδυναμεί με απόπειρα δολοφονίας από πρόθεση, με σκοπό τη διαφυγή του δράστη. Συνεπώς προτείνουμε τις βαρύτατες των ποινών για όσους εγκαταλείπουν θύματα τροχαίων στα οποία ενεπλάκησαν ή, ακόμη χειρότερα, προκάλεσαν.

  • 5 Ιουνίου 2017, 21:24 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

    ΟΠΟΙΟΣ ΟΔΗΓΕΙ υπό την επηρεια οινοπνευματος και προκαλει τροχαιο ατυχημα με θανατο ή σοβαρό τραυματισμό και αυτό πιστοποιηθει σωστα αφαίρεση στοιχείων δεκα χρονια και φυλακιση χωρις αναστολη απο 3 χρονια εως 6 χρονια.η ιδια ποινή σε εκεινον που προκαλει ατυχημα οδηγωντας και τηλεφωνωντας σε κινητο,και βαρύτατα πρόστιμα.

    αυτος που προκαλει τροχαιο ατυχημα με θανατο ή σοβαρο τραυματισμο ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΥΠΑΙΤΙΟΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΕΩΣ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΑΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ.αυτος που βρεθει μεθυσμενος ή υπό την επηρεια ναρκκωτικων ή οδηγει και τηλεφωνει σε κινητό.

    σωστη η ρυθμιση.η ανθρωπινη ζωη ειναι η μεγαλυτερη αξια που δεν αναπληρουται ποτε αν χαθεί.

    ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ ΑΜΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΛΛΟ ΑΜΑΞΙ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ.

    ΣΥΝΔΕΣΤΕ ΜΕ ΟΝ ΛΑΙΝ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΤΙΜΩΡΗΘΕΝΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ Η ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΤΩΝ.

    ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΡΙ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΡΙΖΑ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΜΑ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΜΕ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΜΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΤΡΟΦΗ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΤΥΧΗΜΑ ΝΑ ΣΥΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΦΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟΝ.

    ΟΛΑ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΑΛΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ ΑΛΛΕΣ ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΡΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΜΕ ΦΘΑΡΜΕΝΑ ΛΑΣΤΙΧΑ.ΚΑΝΕΤΕ ΝΟΜΟ ΑΝ ΟΧΗΜΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΛΑΣΤΙΧΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΦΟΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ.

    ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΨΑΡΙΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΤΑ ΒΑΦΤΙΖΕΙ ΦΡΕΣΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΨΕΙ ΣΩΣΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΚΛΕΒΕΙ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΦΘΑΡΜΕΝΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΕΜΕΝΑ Ή ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟ.ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΣΕ ΛΙΜΟΥΖΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΑΤΖΕΤ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥΛΑΝΕ ΜΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ΠΑΡΣΙΜΟ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΠΑΠΑΚΙΑ ΤΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ?ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ ΦΟΒΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝΕ ΝΤΑΛΙΚΕΣ ΓΙΑΤΙ ΙΣΩΣ ΤΑ ΠΙΑΝΟΥΝΕ ΠΑΙΡΝΟΥΝΕ ΨΑΡΙΑ ΔΩΡΑ ΚΛΠ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝΕ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ.

    ΒΑΛΤΕ ΚΑΜΕΡΕΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝΕ ΤΗΝ ΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΠΩΣ ΕΞΞΩ ΑΜΕΣΩΣ ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥΣ.ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ.