Άρθρο 7

       Ο τίτλος και η παράγραφος  1 του άρθρου 17 του ν. 3126/2003 αντικαθίστανται ως εξής:

 

«Τέλος της ποινικής δίκης- Απόφαση

 

1. Η ποινική δίκη κατά Υπουργού τελειώνει σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 370 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και  η κατάρτιση και δημοσίευση της απόφασης γίνεται κατά το άρθρο 371 του ίδιου Κώδικα.  Για την τύχη των πραγμάτων που κατασχέθηκαν αποφασίζει το Δικαστήριο με την τελειωτική απόφαση σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 373 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου είναι αμετάκλητη».

  • Προτείνουμε να εξομοιωθεί η διαδικασία με αυτή των απλών πολιτών και να διερευνηθεί τυχόν αντισυνταγματικότητα οποιασδήποτε διαφοροποίησης της.

    Με εκτίμηση,
     
    Παναγιώτης Ντάβος
    Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής
     
    Γραφείο Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή
    Ντάβου Παναγιώτη
     
    info@pdavos.gr
    http://www.pdavos.gr

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 11:40 | Νικόλαος Σεντούκαλης

    Βουλευτική ασυλία σε μια Δημοκρατία δεν ισχύει. Η αρχή της ισότητας και της ισονομίας επιβάλλει τους ίδιους όρους για κάθε Ελληνα πολίτη. Ασυλία θα μπορούσε να ισχύει σε άλλα καθεστώτα τα οποία ουσιαστικά θα την επέβαλλαν στους πολίτες. Το δυστήχημα είναι ότι φτάσαμε σε οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα για να συζητάμε τα αυτονόητα. Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι η σήψη και η διαφθορά σε αυτή τη χώρα ξεκινάει από την ερμαφρόδιτη έλλειψη εμπιστοσύνης του πολίτη στους πολιτικούς και αντίστροφα. Είναι σαν το ρητορικό ερώτημα της κότας με το αυγό. Η λύση για να μπορέσει αυτή η σχέση να αποκατασταθεί σταδιακά, είναι μία και μοναδική. Διαχωρισμός του κράτους από την εκάστοτε Κυβέρνηση. Οσο η ένοια και λειτουργία του κράτους,των θεσμών, της Δικαιοσύνης θα χαλιναγωγείται κατά το δοκούν από τους εκάστοτε εκλεγέντες, τόσο θα διαιωνίζεται το πρόβλημα και το αδιέξοδο. Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε σαν χώρα ποια θα είναι τα αυτεπάγγελτα όρια των κοινωνικών λειτουργών. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα για κάθε θέμα που αφορά την δημόσια τάξη και ασφάλεια ,η Ελληνική Αστυνομία να περιμένει τις κατευθύνσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης για να ενεργήσει. Θα πρέπει να γνωρίζει από που έως που μπορεί να δράσει άνευ άνωθεν κατευθύνσεων. Το ίδιο ισχύει για την Δικαιοσύνη. Ανεξάρτητη σημαίνει αυτεπάγγελτες ενέργειες χωρίς συμβιβασμούς και διαχωρισμούς σε πρόσωπα. Ποια είναι τα όρια της σήμερα? Σε πόσες περιπτώσεις έχει ενεργήσει αυτεπάγγελτα όταν έχει να συγκρουστεί με »ιδιαίτερα» πρόσωπα και καταστάσεις? Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι ποιος δεν θέλει να δημιουργήσει τα όρια. Ποιος εξυπηρετείται από την συνέχιση της ασάφειας τους ? Συμφωνώ κι εγώ σε αυτό που ακούω, ότι αυτή η κρίση είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε. Αποδείχτε πλέον, ότι πρώτοι εσείς έχετε την βούληση. Δεν είμαι νομικός να ερμηνεύσω αν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ν.3126/03 κινούνται στην κατεύθυνση που αναφέρομαι. Ευελπιστώ ότι ακόμα υπάρχουν πολιτικοί -όπως υπήρχαν πάντα- που έχουντο Δημόσιο συμφέρον, μοναδικό κίνητρο. Αν και αυτοί σήμερα πλέον δεν αλλάξουν κάτι, ο τόπος θα γίνει ένα νεκροταφείο για τις επόμενες γενιές. Αποκαταστήστε επιτέλους την εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος. Δείξτε με τις ενέργειες σας ότι κινείστε με αυτό το όραμα.
     

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 19:01 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Μπηκα εδω για να καταθεσω κι εγω το σχολιο μου…
    Μετανοιωσα ομως, γιατι φοβαμαι μηπως για μια ακομη φορα εχουμε πολυ μπλα-μπλα και μηδεν αποτελεσμα. Μακαρι πραγματι να δοθει ενα τελος σ αυτο το ομορφο ονειρο των πολιτικων μας,  και να μετατραπει σε εφιαλτης τους. Οχι για να πιεζονται και να μη μπορουν  να  αποδωσουν,   μα για να εργαζονται ολοι  (κι οχι μονο μερικοι λιγοι) ενσυνηδητα,  και να αποδιδονται σ αυτον  τον  ερημο λαο μας  ολα οσα του  πρεπουν  και  προσδοκα  οταν με την ψηφο του  τους  τοποθετει εκει  που  βρισκονται. Για την ωρα ξεχνανε πως τα ωφελη ειναι για ολους και οχι μονο για τους ιδιους.  Ας μη ξεχναμε πως  στη βουλη ψηφησαν και για τους ιδιους περικοπες σε επιδοματα κλπ, μα  μερικες μερες μετα τα ξαναπηραν με αλλο τροπο. Μας λεει κατι αυτο?  …….Θα δειξει…!!

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 20:12 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗΣ

    Η  ευθύνη  υπουργών -βουλευτική ασυλία  δυο πραγματα  γιαφορετικά μεν  αλληλενδετα δέ.Ηβουλετική ασυλία ,οπως και το πανεπιστημιακό ασυλο  ειναι για τις ΙΔΕΕΣ και την ασκηση των καθηκόντων,και οχι άσυλο  στην ασυδοσία ,στη βούτα κλπ.κλπ  .Αρα  η βουλευτική ασυλία πρεπει άμεσα να καταργηθεί και η ευθύνη υπουργών να αυστηροποιηθεί.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 12:53 | θεοδωρος καλπακτσης

    Ολα αυτα καλα  και αυτονοιτα οτι επρεπε να γινουν ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ.  σκοπος ειναι να μπορεσετε να παρετε πισω κατι απο αυτα που ειδη κλαπικαν και να φυγει ενα βαρος του χρεους απο τις πλατες τις ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΤΙΠΟΤΑ.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 02:09 | Ευστράτιος Καρανικόλας

        Να καταργηθεί η ειδική δωσιδικία. Εκδίκαση από τα κοινά για τον καθένα Δικαστήρια!

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 00:42 | Εμμανουήλ Βαρδιάμπασης

    Και ζήσατε εσείς (και ο Υπουργός φυσικά) καλά και ‘μεις χειρότερα……

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 22:40 | ΚΕΦΑΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Συμφωνώ με τον κο Βουτσίνο Αθανάσιο.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 21:39 | ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΝΤ

    Το άρθρο 21 «Απονομή χάρης» καταργείται

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:21 | Αθανάσιος Αντωνίου

    Εισηγούμαι οι αποφάσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα να αναρτώνται στον ιστότοπο opengov (υπ. δικαιοσύνης)

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 15:26 | ΕΛΕΝΗ

    ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΑΥΤΩΝ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΧΡΑΖΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 14:56 | Δεσποινα Κατανου

    κύριε Υπουργέ , πρέπει κάθε πολιτικός πρώτα να δηλώνει πλήρως την περιουσιακή του κατάσταση (πριν ακόμη εκλεγεί) και της οικογενειας του , ωστε να ξέρουμε κάθε χρόνο τι επέκτησε και πως το απέκτησε . Επίσης την άμεση κατάργηση της ασυλίας , χωρις καμια μεσολάβηση μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος απο τα δικαστήρια . Επίσης ο έλεγχος των ευθυνών των Βουλευτών να γίνεται απο Αρειοπάγητες κια οχι απο συναδέφλους  τους και εχουμε το κατάντημα της Simens 5 κοματα 5 πορίσματα
    Φτάνει το κατάντημα αυτης της χώρας ,

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 13:47 | Νεκτάριος

    Πολύ καλή προσπάθεια ο Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων αλλά πιστεύω ότι κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας… Διαβουλεύσεις χρειάζονται για θέματα και καταστάσεις που είναι άγνωστα για τον πολιτικό-πολίτη-κάτοικο αυτής της χώρας.
    Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στον κ. Καστανίδη που υπογράφει το παρόν κείμενο.
    Δεν χρειάζεται διαβούλευση αλλά ΜΙΑ και ΜΕΓΑΛΗ απόφαση για να κάνετε πράξη αυτά που απαιτεί ο Λαός, ο Λαός που σας εκλεγει για να τον υπηρετείτε και όχι να τον εμπαίζετε. Δυστυχώς, η απόφαση αυτή είναι δύσκολο να παρθεί όταν πρόκειται για τους εαυτούς σας. Για αυτό το λόγο παίζετε το παιχνίδι της καθυστέρησης και της αναβολής για να κυλήσει ο χρόνος και να έρθει ο επόμενος που θα πρέπει να αλλάξει το ΙΕΡΟ αυτό Σχέδιο Νόμου όπως επίσης και άλλα πολλά παρόμοια Σχέδια.
    Λυπάμαι, που πλέον αυτός ο τόπος δεν έχει ανθρώπους ικανούς να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 11:02 | Κ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ

    ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ
    ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΩΣ ΥΠΑΙΤΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 11:06 | ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

     Συμφωνώ, να καταργηθεί η Βουλευτική Ασυλία για να ησυχάσουμε από την ατιμωρησία. Όταν γίνονται οι νόμοι πολύπλοκοι – το εκμεταλλεύουν και βρίσκουν κάποιο τρόπο να μην τιμωρηθούν. Φτάνουν πια οι δήθεν εξεταστικές επιτροπές (το κόστος επιβαρύνει την πολίτη!) οι οποίες είναι ένας πολύπλοκος  λαβύρινθος και μια χρονοβόρα διαδικασία – που μάλλον γίνεται επίτηδες για να «ξε-θυμώσουν» και να ξεχάσουν οι πολίτες αφήνοντας ελεύθερο τον δρόμο για την ατιμωρησία…
     

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 06:05 | γιωργος παπαδαντωνακης

    συμφωνο με το αρθρο που διαβασα του κυριου βουτσινα αθανασιου.το βρεισκω σωστοτατο και λιγα λεει,επιτελους ασ επεμβει καποιος γιατι εδω γινοντε σοδομα και γομορα

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 00:15 | Δρακούλης Δρακουλόγκωνας

    Στο νομοσχέδιο περί ευθύνης των υπουργών δεν έχει καμία σχέση η βουλευτική ασυλία. Εξάλλου, τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα χρησιμοποιούν κι όσοι διατυμπανίζουν την ανάγκη κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου: την κακή και καταχρηστική χρήση του ευεργετήματος.
    Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας στην πραγματική και ουσιαστική ανεξαρτησία του βουλευτή, η οποία θα προέλθει μόνο απ’ τον πλήρη διαχωρισμό της νομοθετικής απ’ την εκτελεστική εξουσία (όπως στα τρία πρώτα ελληνικά συντάγματα) και στη συνέχεια απ’ τον συνεχή έλεγχο του βουλευτή ως προς την ορθή άσκηση των καθηκόντων του.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 19:28 | Βουτσίνος Αθανάσιος

    Αυτό που προτείνατε ως νομοσχέδιο για τις ευθύνες των πολιτικών ΔΕΝ φτάνει. Αυτό που μας ενδιαφέρει ΟΛΟΥΣ και άμεσα είναι η κατάργηση της Βουλευτικής Ασυλίας. Να εξαφανιστεί από προσώπου γης η Βουλευτική Ασυλία.
     
    Εξαιτίας της Βουλευτικής Ασυλίας, πολλοί πολιτικοί έδρασαν τα εξής:
     
    1) Εκμετάλλευση της προκειμένου να αθωωθούν στα δικαστήρια κατόπιν μήνυσης από τους απλούς πολίτες.
    2) Οικονομικά σκάνδαλα(Siemens, Βατοπέδια, Αμυντικά κ.α.).
    3) Μεταφορά ευθυνών στους αθώους, τους οποίους είτε έριξαν φυλακή άδικα, είτε, όπως γίνεται τώρα, δήμευση περιουσιών σε ΛΑΘΟΣ άτομα, κ.α.
     
    Όπως πολύς κόσμος, κι εγώ απαιτώ να καταργηθεί η Βουλευτική Ασυλία για να ησυχάσουμε από την ατιμωρησία. Αν δεν υπήρχε η Βουλευτική Ασυλία, δεν θα υπήρχαν αυτά τα σκάνδαλα και θα ήμασταν ακόμα πιο ισχυροί κι από την Γερμανία.
     
    Γι’ αυτό ως λαός, απαιτούμε να καταργηθεί, είτε σας αρέσει, είτε όχι. Στο εξωτερικό έχουν κλειστεί φυλακή οι πολιτικοί, επειδή ΔΕΝ υπάρχει η Βουλευτική Ασυλία. Στην Ελλάδα είμαστε η μοναδική χώρα που την κατέχει(και η Ιταλία το ίδιο) και ως λαός ντρεπόμαστε που κυβερνώμαστε από χουντικούς.
     
    Με λίγα λόγια, θεωρούμε τον Νόμο της Βουλευτικής Ασυλίας ως ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ και απαιτούμε την εξάλειψη της χούντας εδώ και τώρα!