Άρθρο 19 – Χώροι διαβίωσης των κρατουμένων

1. Κάθε κατάστημα κράτησης ή τμήμα αυτού μπορεί να διαθέτει πτέρυγες ή παραρτήματα, χωρίς δυνατότητα συγχρωτισμού μεταξύ των κρατουμένων που δεν βρίσκονται στην ίδια πτέρυγα ή στο ίδιο παράρτημα, με την επιφύλαξη του άρθρου 11 παρ. 7 του παρόντος κώδικα. Οι πτέρυγες περιλαμβάνουν χώρους ατομικής και ομαδικής κράτησης και κοινόχρηστους χώρους κοινής διαβίωσης.
2. Οι χώροι ατομικής και ομαδικής κράτησης πρέπει να περιλαμβάνουν την απαραίτητη οικοσκευή για τις λειτουργικές ανάγκες διαβίωσης των κρατουμένων, όπως κρεβάτι, τραπέζι καθίσματα, ερμάρια ή άλλα έπιπλα για τη φύλαξη ενδυμάτων και άλλων αντικειμένων. Οι τουαλέτες πρέπει να είναι πλήρως διαχωρισμένες από τους κυρίως χώρους κράτησης. Σε κάθε κρατούμενο, είτε σε χώρο ατομικής κράτησης είτε σε χώρο ομαδικής κράτησης, διατίθεται υποχρεωτικά επιφάνεια τουλάχιστον 4 τ.μ., χωρίς σε αυτήν να υπολογίζεται ο χώρος της τουαλέτας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η επιφάνεια αυτή μπορεί να περιορίζεται στα 3 τ.μ. ανά κρατούμενο για διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 10 ημέρες τον μήνα, εφόσον αυξάνεται κατά το ίδιο διάστημα ο χρόνος παραμονής των κρατουμένων εκτός του χώρου αυτού κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 34 του παρόντος. Κρατούμενες γυναίκες που έχουν μαζί τα βρέφη τους κρατούνται πάντοτε σε κατάλληλα διαρρυθμισμένους χώρους ατομικής κράτησης, χωρητικότητας τουλάχιστον 10 τ.μ. Σε αυτούς δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση δεύτερου κρατουμένου, άλλως εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 13 του παρόντος. Σε όλους τους χώρους κράτησης η απόσταση από το πάτωμα μέχρι την οροφή πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5 μ.
3. Οι προδιαγραφές των ειδικών χώρων κράτησης για πειθαρχικούς λόγους δεν διαφέρουν από τις προδιαγραφές των άλλων χώρων ατομικής κράτησης.
4. Σε περίπτωση αδυναμίας τήρησης των προδιαγραφών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, το Συμβούλιο καταστήματος κράτησης με τη σύνθεση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του παρόντος αποφασίζει για την αλλαγή του χώρου κράτησης στο ίδιο κατάστημα ή προτείνει στην ΚΕΜ τη μεταγωγή σε άλλο κατάλληλο κατάστημα κράτησης.
5. Ο ακριβής αριθμός των κρατουμένων που επιτρέπεται να τοποθετούνται σε κάθε χώρο κράτησης σύμφωνα με τις προδιαγραφές της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου καθορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ με καταχώριση σε βάση δεδομένων που τηρείται σε κάθε κατάστημα κράτησης και στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου. Πρόσβαση στη βάση αυτή εκτός από τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των καταστημάτων κράτησης, έχουν οι εισαγγελικές αρχές που εκδίδουν παραγγελίες εκτέλεσης αποφάσεων και ενταλμάτων δικαστικών αρχών ώστε να ενεργήσουν σύμφωνα με τα παραπάνω.

 • Άρθρο 19 – Χώροι διαβίωσης των κρατουμένων:

  Δεν μπορεί να νοούνται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε φυλακές αυτές που όπως αναφέρεται: «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η επιφάνεια αυτή μπορεί να περιορίζεται στα 3 τ.μ.».

  Για το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών,
  Μαρίνα Γαλανού
  Πρόεδρος.

 • Παρ 2: Να καταργηθεί ο εγκλεισμός των μητέρων μικρών παιδιων και να αντικατασταθεί με εναλλακτικές ποινές όπως κατ’ οίκον περιορισμό ή αναστολή ποινής ή ανοιχτή δομή με ψυχοκοινωνικη-εκπαιδευτική υποστήριξη.

  Παρ 3: Ως σήμερα οι χώροι ατομικής και ομαδικής κράτησης δεν περιλαμβάνουν την απαραίτητη οικοσκευή για τις λειτουργικές ανάγκες διαβίωσης των κρατουμένων. Δεν υπάρχουν τραπέζια, ερμάρια, ντουλάπες, οι τουαλέτες δεν είναι πλήρως διαχωρισμένες, ο χώρος ανά κρατοέμενο είναι περίπου όσος ένα μονό κρεβάτι. Απαιτείται χρονοδιάγραμμα από πότε αυτά θα υλοποιηθουν.

 • 28 Οκτωβρίου 2017, 11:06 | Κωνσταντινος Τσιτσελικης

  Αναφορικα με τον ελαχιστο χωρο εντος του κελιου ανα κρατουμενο, τα 4 τ. μετρα ως κατωτατο οριο, μπορει να πληρει τις προδιαγραφες της CPT, ομως θα πρεπει να οριστει οτι ειναι καθαρος χωρος χωρις τα κρεβατια κ επιπλα, διαφορετικα ο προσωπικος χωρος που απομενει, ελευθερος για κινηση ειναι λιγοτερος απο 2 τ.μ. Αν σκοπος τις διαταξης ειναι να πιασει τα κατωτερα στανταρντς της αποφασης Mursic του ΕΔΔΑ, τοτε ο νομος εχει μεγαλο ζητημα εγγυησεων για τα δικαιωματα των κρατουμενων, αφου εργαλειακα μονο επιχειρει να αποφυγει καταδικαστικες αποφασεις. Στην πραξη, σε ορισμενες πτερυγες ορισμενων φυλακων κανεις δεν μπορει να διασφαλισει ουτε τα 3 τ.μ για λιγοτερες απο 10 ημερες το μηνα που θετει ως οριο ο νομος.