Άρθρο 01

1. Η παρούσα Σύμβαση εφαρμόζεται σε διεθνείς καταστάσεις ως προς την προστασία των ενηλίκων οι οποίοι, εξαιτίας κάποιας βλάβης ή ανεπάρκειας των προσωπικών τους ικανοτήτων δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.
2. Η παρούσα Σύμβαση έχει ως αντικείμενο:
α. να καθορίζει το Κράτος του οποίου οι Αρχές έχουν δικαιοδοσία για την λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία του προσώπου ή της περιουσίας του ενηλίκου,
β. να καθορίζει το εφαρμοστέο από τις Αρχές αυτές κατά την άσκηση της διεθνούς δικαιοδοσίας τους δίκαιο
γ. να καθορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο στην εκπροσώπηση του ενηλίκου,
δ. να εξασφαλίζει την αναγνώριση και την εκτέλεση των μέτρων προστασίας σε όλα τα Συμβαλλόμενα Κράτη,
ε. να εδραιώνει μεταξύ των Αρχών των Συμβαλλομένων Κρατών την απαραίτητη συνεργασία για την πραγματοποίηση των σκοπών της παρούσης Σύμβασης.

 • 24 Ιανουαρίου 2018, 12:17 | Μενέλαος Ασκ.

  Στην Ελλάδα όποιος δεν θέλει να δώσει λύση σε ενα πρόβλημα «συστήνει» νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Πλείστα τα παραδείγματα αποφυγής νομοθέτησης. Να προστεθεί η γονεική αποξένωση που παρατηρείται σε ποσοστό 99% των διαζυγίων υπο την προστασία της έννομης πολιτείας.
  Λίγα λόγια για το εγκλημα που συντελείται στην χώρα μας, αυτό της γονεικής αποξένωσης.

  Το APA (American Psychological Association), ο Αμερικανικός Σύλλογος Ψυχολόγων, ο μεγαλύτερος σύλλογος ψυχολόγων του κόσμου, τελικά αναγνωρίζει και επιβεβαιώνει την ύπαρξη της Γονικής Αποξένωσης και ότι πρόκειται για ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση του παιδιού.

  Σε δικαστικές διαμάχες υψηλής σύγκρουσης για την επιμέλεια των παιδιών με την νοοτροπία «ο νικητής τα παίρνει όλα», η ύπαρξη γονεϊκής αποξένωσης είναι συχνά αναπόφευκτη. Ο Αμερικανικός Σύλλογος Ψυχολόγων (ΑΡΑ), αναγνώρισε και επιβεβαίωσε τελικά την εξάπλωση της ως μια μορφή ψυχολογικής ή συναισθηματικής κακοποίησης.

  Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΑΡΑ, ο σύλλογος δεν έχει κάποια «επίσημη θέση» για την ύπαρξη της γονικής αποξένωσης, όπως είχε δηλώει στην επίσημη πολιτική του ΑΡΑ το 2008. Αλλά ο ΑΡΑ άλλαξε τη θέση του στο ζήτημα μετά από μία εκστρατεία με το τίτλο «Δήλωση Νέας θέσης του ΑΡΑ: Κάποια παιδιά δέχονται χειρισμό ώστε να απορρίψουν τον έναν γονέα» με αποτέλεσμα να υπάρξει αναθεώρηση της πολιτικής του συλλόγου του 2008.

  Η πρόεδρος του ΑΡΑ Dr. Cynthia D. Belar τόνισε ότι ο οργανισμός δέχτηκε πολλά μηνύματα τον Οκτώβριο σχετικά με την γονεϊκή αποξένωση. Η ίδια δεσμεύτηκε να βρει τις ιδανικές λύσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με το εν λόγω ψυχολογικό φαινόμενο το οποίο θα μπορούσε να προξενήσει ζημιά σε μια σχέση γονιού-παιδιού.

  «Τα γεγονότα αυτά ορίζουν την κατεύθυνση που μπορεί να πάρει το ΑΡΑ σχετικά με την πολιτική του στην γονεϊκή αποξένωση», ανέφερε η αναλύτρια του ΑΡΑ Pamela Roche. «Η μελλοντική πολιτική του ΑΡΑ δεν μπορεί ούτε να αρνηθεί την ‘ύπαρξη της γονεϊκής αποξένωσης ούτε ν” αρνηθεί ότι είναι παιδική κακοποίηση, χωρίς να έρχεται σε ρήξη το υλικό που είχε ως τώρα δημοσιεύσει».

  Τι είναι η γονεϊκή αποξένωση; Σε προηγούμενη αναφορά του Parent Herald η «Γονεϊκή Αποξένωση» είχε οριστεί ως μια μορφή συναισθηματικής και ψυχικής κακοποίησης όπου ο ένας γονιός κάνει «πλύση εγκεφάλου» στο παιδί ή στα παιδιά εναντίον του άλλου γονιού. Σύμφωνα με τον συνεργάτη της Huffington Post και υποστηρικτή του Οργανισμού Ενημέρωσης για την Γονεϊκή Αποξένωση (Parental Alienation Awareness Organization) Berni Xiong, η γονεϊκή αποξένωση είναι μια μορφή κακοποίησης που δεν προκαλεί ορατές πληγές αλλά το μαρτύριο που την συνοδεύει είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να το αντέξει κάποιος μόνος του.

  Λόγω των αρνητικών της παραμέτρων, εχθρότητα και τα αδικαιολόγητα συναισθήματα αποξένωσης, η γονεϊκή αποξένωση κρίνεται ως «κλινικό φαινόμενο» που επηρεάζει σοβαρότατα την ευημερία ενός παιδιού. Δεν είναι όμως μόνο η Belar που αναγνώρισε την ύπαρξη της γονεϊκής αποξένωσης. Ο προηγούμενος πρόεδρος του ΑΡΑ Dr. Paul Fink παραδέχτηκε ότι η «γονεϊκή αποξένωση» πραγματικά υφίσταται και πολλοί άνθρωποι πληγώνονται εξαιτίας αυτού του φαινομένου.

  Λόγω των πολύ ισχυρών επιχειρημάτων που απέδειξαν την εξάπλωση της γονεϊκής αποξένωσης ως μιας μορφή ψυχολογικής κακοποίησης, η Βραζιλία και το Μεξικό την αντιμετωπίζουν πλέον ως «εγκληματική ενέργεια». Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει επισημάνει στην ιστοσελίδα του ότι η γονεϊκή αποξένωση είναι πραγματικά μια μορφή ενδοοικογενειακής βίας καθώς είναι επιζήμια για την σχέση κάποιου με τα παιδιά.

  Εν τω μεταξύ, η “The Law Society Gazette” αποκάλυψε ότι πολλοί νομικοί αναγνωρίζουν την ύπαρξη της γονεϊκής αποξένωσης. Παρόλα αυτά τονίστηκε ότι οι υπάρχουσες εκστρατείες και οι νόμοι της κοινής ανατροφής (ίσο χρόνο και φροντίδα) δεν αρκούν ώστε να αντιμετωπιστεί επαρκώς το ζήτημα.

  Η ΕΕ κι η ΔΣΔΠ μας καλεί να νομοθετήσουμε άμεσα την κοινή επιμέλεια τέκνων.

  Το ότι ο βιολογικός πατέρας εν γάμω εχει την επιμέλεια των παιδιών του (βασει σκεπτικού της νομολογίας και νομοθεσίας δεν θα επρεπε ουτε τότε) και μετα το διαζύγιο την χάνει ειναι αντισυνταγματικό και εγκληματικό. Καλούμε τους υπευθυνους να νομοθετήσουν αμεσα ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ.

  Οι μέχρι τώρα πολλαπλές καταδικαστικες αποφάσεις του ΕΔΔΑ με πρόσφατη την Αριθμός Προσφυγής: 74758/11
  Ημερομηνία Απόφασης : 16-06-2016
  Αριθμός Πρωτοκόλλου ΝΣΚ : ΔΑΠ94515/2016 (ΚΥ)
  ΕΣΔΑ Διατάξεις : άρθρο 8 – ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ,προστασία οικογενειακής ζωής
  Διατακτικό : Παράβαση
  Μέτρα Συμμόρφωσης : Καταβολή Επιδικασθέντων Ποσών, θα ήταν θεμιτό να βαρύνουν χρηματικά αυτούς που εκδοσαν τις λανθασμένες αποφάσεις και οχι τον Ελληνικό λαό μέσω φορολογίας.