Κεφάλαιο 07 – Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Άρθρο 40
Κύρια παρέμβαση

1. Αν τρίτος διεκδικεί ολικώς ή μερικώς το αντικείμενο της δίκης που εκκρεμεί στο Τμήμα ύστερα από άσκηση αγωγής, μπορεί να ασκήσει κύρια παρέμβαση.
2. Η άσκηση κύριας παρέμβασης έχει τα έννομα αποτελέσματα που έχει η άσκηση αγωγής.

Άρθρο 41
Πρόσθετη παρέμβαση

1. Σε δίκη που εκκρεμεί στο Τμήμα ύστερα από άσκηση έφεσης ή αγωγής, μπορεί να παρέμβει τρίτος, προς υποστήριξη του διαδίκου υπέρ του οποίου έχει έννομο συμφέρον να αποβεί η δίκη.
2. Ο παρεμβαίνων επιχειρεί όλες τις διαδικαστικές πράξεις που προβλέπει ο νόμος εφόσον δεν αντιτίθενται στο συμφέρον και τις πράξεις του διαδίκου υπέρ του οποίου παρεμβαίνει, έχει δε δικαίωμα να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα.

Άρθρο 42
Άσκηση παρέμβασης

1. Στα πρόσωπα που, κατά τα άρθρα 40 και 41 νομιμοποιούνται να ασκήσουν παρέμβαση, ανακοινώνεται η δίκη, με κοινοποίηση του εισαγωγικού δικογράφου και γνωστοποίηση της δικασίμου είκοσι (20) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από αυτήν, από οποιονδήποτε διάδικο.
2. Η παρέμβαση ασκείται με ιδιαίτερο δικόγραφο, το οποίο κατατίθεται, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 55, στη γραμματεία του δικαστηρίου και, με τη φροντίδα του παρεμβαίνοντος, επιδίδεται, με ποινή απαραδέκτου, σε κυρωμένο αντίγραφο στους διαδίκους, τουλάχιστον έξι (6) πλήρεις ημέρες πριν από τη συζήτηση. Η παράλειψη της ανωτέρω επίδοσης καλύπτεται, αν εκείνος προς τον οποίο αυτή έπρεπε να γίνει παρίσταται στο ακροατήριο και δεν αντιλέγει.
3. Οι διατάξεις για την ομοδικία, τη συνάφεια και τον χωρισμό δικογράφων εφαρμόζονται αναλόγως και στην παρέμβαση.
4. Αποφάσεις, πράξεις και δικόγραφα που προβλέπεται ότι επιδίδονται στους διαδίκους, μετά την άσκηση της παρέμβασης, επιδίδονται και στους παρεμβαίνοντες.

Άρθρο 43
Ανεπίτρεπτο παρέμβασης σε δίκη ενώπιον της Ολομέλειας

Με την επιφύλαξη των άρθρων 161, 162, 163 και 178, παρέμβαση σε δίκη ενώπιον της Ολομέλειας δεν επιτρέπεται.

Άρθρο 44
Παρέμβαση σε δίκη επί ανακοπής εκτέλεσης

Σε δίκη που εκκρεμεί στο Τμήμα ύστερα από άσκηση ανακοπής εκτέλεσης, η παρέμβαση ασκείται σύμφωνα με το άρθρο 149. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται η παράγραφος 2 του άρθρου 41 και οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 42.