ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ – ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ -ΕΒΔΟΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δεδικασμένο

ΕΒΔΟΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Δεδικασμένο

Άρθρο 57.- Κώλυμα για νέα δίωξη. 1. Αν κάποιος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα ή αθωωθεί ή έχει παύσει ποινική δίωξη εναντίον του, δεν μπορεί να ασκηθεί και πάλι εις βάρος του δίωξη για την ίδια πράξη, ακόμη και αν δοθεί σ` αυτήν διαφορετικός χαρακτηρισμός.
2. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις των άρθρων 58, 81 παρ. 2, 525 και 527. Αν παρά την πιο πάνω απαγόρευση ασκηθεί ποινική δίωξη, κηρύσσεται απαράδεκτη λόγω δεδικασμένου.
3. Αν σε βάρος του ίδιου προσώπου για την ίδια πράξη ασκήθηκαν περισσότερες διώξεις, κηρύσσονται απαράδεκτες λόγω εκκρεμοδικίας εκείνες οι οποίες ασκήθηκαν μεταγενέστερα, εφόσον δεν προηγούνται διαδικαστικά.

Άρθρο 58.- Νέα άσκηση ποινικής δίωξης. Η απόφαση, ακόμη και εκείνη που έχει γίνει αμετάκλητη, όταν κηρύσσει απαράδεκτη την ποινική δίωξη για κάποια έλλειψη ή παρατυπία της έγκλησης, της αίτησης ή της άδειας, δεν εμποδίζει την νέα άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του ίδιου προσώπου, αν η έγκληση, η αίτηση ή η άδεια δοθεί κανονικά αργότερα .

  • 7 Μαρτίου 2019, 23:06 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Αν καποιος νομιμος εκπροσωπος εταιριας εχει αθωωθει για καποιο χρεος ως μη υπεθυνος, γιατι θα πρεπει να του ασκηται ποινικη διωξη για αλλο χρεος τηνς ιδιας εταιριας και κατα το ιδιο χρονικο διαστημα?? Εχει καποια λογικη??
    Π.χ Εστω πως ασκειται διωξη σε νομικο προσωπο για χρεος απο χαρτοσημο κι αυτος αθωωνεται ως μη υπεθυνος για τα χρεη τη εταιριας για το συγκεκριμενο χρονικο διαστημα. Γιατι να του ασκηθει εκ νεου διωξη για χρεος ΦΜΥ που αφορα την ιδια εταιρια και τον ιδιο χρονικο διαστημα?? Ειναι παραλογισμος! Η πρωτη αθωωση θα πρεπει να αφορα και ολες τις επομενες διωξεις εφοσον αφορουν στον ιδιο χρον