Άρθρο 48 Καταβολή αξιών τοποθέτησης (vouchers) Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία και τροφείων Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας

 

1. Η καταβολή των αξιών τοποθέτησης («vouchers») των τέκνων των ωφελούμενων μητέρων/κηδεμόνων της συγχρηματοδοτούμενης δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» («Δράση») για υπηρεσίες που παρέχονται από την κατηγορία δομών/φορέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ) της υπ’ αρ. 78812/14.7.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Επικρατείας (Β΄ 3116), τα οποία δεν συμμετέχουν στη συγχρηματοδοτούμενη δράση, λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης της παρ. 1β του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α΄ 130) ή μη ολοκλήρωσης του προβλεπόμενου κύκλου εμβολιασμού, εκτελείται προς τους ανωτέρω φορείς/δομές από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) και βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

2. Για την καταβολή της παρ. 1, οι ανωτέρω δομές/φορείς Κ.Δ.ΑΠ. ΑμΕΑ, επιπλέον των υποχρεώσεων που υπέχουν από τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση της Δράσης, υποβάλλουν στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. κατάσταση των παιδιών και ατόμων με αναπηρία που συμμετέχουν στην εκάστοτε δομή/φορέα Κ.Δ.ΑΠ. ΑμΕΑ στο πλαίσιο της Δράσης, στην οποία αναφέρονται ανά μήνα και για την περίοδο που αναφέρεται στην παρ. 8, το ονοματεπώνυμό τους, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους, καθώς και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) ή ο Προσωρινός Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.) ή ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.). Στην κατάσταση του πρώτου εδαφίου προσδιορίζονται τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία, στα οποία παρασχέθηκαν οι σχετικές υπηρεσίες, τα οποία δηλώθηκαν στα παρουσιολόγια της Δράσης, σύμφωνα με το άρθρο 10 της υπ’ αρ. 78812/15.7.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, και επιδοτήθηκαν από τη Δράση αυτή, συμπεριλαμβανομένων και όλων όσοι έλαβαν εξαίρεση από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50933/13.8.2021 κοινή απόφαση του Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (Β΄ 3794), καθώς και εκείνα που, αν και εντάχθηκαν στη Δράση, δεν έλαβαν τις υπηρεσίες αυτές, δεν δηλώθηκαν στα τηρούμενα παρουσιολόγια και δεν επιδοτήθηκαν από τη Δράση, λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης της παρ. 1β του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 ή λόγω μη ολοκλήρωσης του προβλεπόμενου κύκλου εμβολιασμού τους.

3. Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. υποβάλλει ηλεκτρονικά τις καταστάσεις της παρ. 2 στην ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.», προκειμένου η τελευταία να διασταυρώσει από το τηρούμενο σε αυτή Εθνικό Μητρώο Ασθενών από COVID-19 και το τηρούμενο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του COVID-19, την τήρηση ή μη της υποχρέωσης της παρ. 1β του άρθρου 206 του ν. 4820/2021, ή τη συνδρομή λόγων απαλλαγής από τον εμβολιασμό είτε λόγω νόσησης του υπόχρεου είτε λόγω απαλλαγής του σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50933/13.8.2021 κοινή υπουργική απόφαση, καθώς και κατά περίπτωση, τον χρόνο ολοκλήρωσης του κύκλου εμβολιασμού των τέκνων των ωφελούμενων μητέρων/κηδεμόνων των δομών/φορέων Κ.Δ.ΑΠ. ΑμΕΑ της Δράσης.

4. Η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. διαβιβάζει ηλεκτρονικά και με κρυπτογράφηση στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. τα αποτελέσματα της διασταύρωσης των στοιχείων των παρ. 2 και 3, προσδιορίζοντας τον χρόνο ολοκλήρωσης του κύκλου εμβολιασμού (α΄ και β΄ εμβολιαστικής δόσης) ή τον μη εμβολιασμό, καθώς και κατά περίπτωση τον χρόνο νόσησης κάθε παιδιού ή ατόμου με αναπηρία. Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. με βάση τα αποτελέσματα της ανωτέρω διασταύρωσης, καθορίζει τον αριθμό των τέκνων των ωφελούμενων μητέρων/κηδεμόνων της Δράσης, για τα οποία δεν τηρήθηκε καθόλου η υποχρέωση της παρ. 1β του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 ή τα οποία δεν ολοκλήρωσαν τον κύκλο εμβολιασμού τους, και προβαίνει σε υπολογισμό της αναλογούσας ανά μήνα αξίας τοποθέτησης εκάστου, για το διάστημα των μηνών που αφορά η περίοδος της παρ. 8. Η κάλυψη των αξιών τοποθέτησης εκ μέρους της Ε.Ε.Τ.Α.Α. λαμβάνει χώρα με απευθείας χρηματοδότησή της από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατόπιν αιτήματός της, στο οποίο περιλαμβάνονται ο αριθμός των τέκνων των ωφελούμενων μητέρων/κηδεμόνων που προσδιορίζεται, καθώς και τα αναλογούντα ποσά της αξίας τοποθέτησης αυτών ανά μήνα, όπως καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα. Η αντίστοιχη αξία τοποθέτησης δεν καταβάλλεται στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες η δομή/φορέας Κ.Δ.ΑΠ. ΑμΕΑ παρείχε σχετικές υπηρεσίες σε τέκνα ωφελούμενων μητέρων/κηδεμόνων, ενόσω δεν είχαν τηρήσει την υποχρέωση της παρ. 1β του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 .

5. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας, περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σκοπός του παρόντος.

6. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία υποβάλλονται σε επεξεργασία κατά την εφαρμογή του παρόντος, είναι τα ακόλουθα: α) ονοματεπώνυμο, β) πατρώνυμο, γ) μητρώνυμο, δ) Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) ή Προσωρινός Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.) ή Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.), ε) ημερομηνία διενέργειας απαιτούμενων δόσεων εμβολιασμού, στ) ημερομηνία διάγνωσης της νόσησης ως λόγου εξαίρεσης από τον εμβολιασμό κατά την κείμενη νομοθεσία, ζ) απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα διενέργειας εμβολιασμού και η) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), εφόσον έχει χορηγηθεί.

7. Σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων για την εφαρμογή του παρόντος είναι η έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού, σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021, των τέκνων ωφελούμενων μητέρων/κηδεμόνων των δομών/φορέων Κ.Δ.ΑΠ. ΑμεΑ, ως προϋπόθεση για τον υπολογισμό του ισόποσου ανά περίπτωση των αξιών τοποθέτησης («vouchers») για τη χρονική περίοδο της παρ. 8, καθώς και για την καταβολή ή μη στους φορείς αυτούς των αξιών τοποθέτησης της συγχρηματοδοτούμενης δράσης σύμφωνα με το παρόν.

8. Η εφαρμογή του παρόντος καλύπτει τη περίοδο από την 1η.10.2021 έως την 31η.1.2022 και τελεί υπό τον όρο της μη διπλής χρηματοδότησης των αξιών τοποθέτησης των παιδιών και ατόμων με αναπηρία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.

9. Οι φορείς που αποζημιώνονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την λειτουργία Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.), και οι οποίοι κατά οποιονδήποτε από τους μήνες Σεπτέμβριο 2021 έως και Ιανουάριο 2022 εξυπηρέτησαν λιγότερους ωφελούμενους από αυτούς για τους οποίους αποζημιώθηκαν για τον μήνα Ιούνιο 2021, αποζημιώνονται στο ύψος της αποζημίωσης που έλαβαν τον μήνα Ιούνιο 2021.

10. Για τους μήνες Ιανουάριο έως και Απρίλιο 2022, η χρηματοδότηση των φορέων/δομών παροχής υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία του άρθρου 1 της υπ’ αρ. 78812/14.7.2021 κοινής υπουργικής απόφασης εκτελείται κανονικά για το σύνολο των ενεργοποιημένων αξιών τοποθέτησης, ανεξαρτήτως της μείωσης της προσέλευσής τους είτε λόγω λήψης εκ μέρους της δημόσιας αρχής μέτρων υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού για την καταπολέμηση ή τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 είτε λόγω αδυναμίας συμμετοχής των βρεφών και των παιδιών στο πρόγραμμα για λόγους προστασίας από τον κορωνοϊό COVID-19. Από τη δυνατότητα αυτή εξαιρούνται οι περιπτώσεις δήλωσης διακοπής συμμετοχής και λήψης των υπηρεσιών, καθώς και ως προς την κατηγορία Κ.Δ.ΑΠ. ΑμεΑ οι περιπτώσεις παιδιών ή ατόμων με αναπηρία, για τα οποία δεν έχει τηρηθεί καθόλου η υποχρέωση της περ. 1β του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 ή δεν έχει ολοκληρωθεί ο προβλεπόμενος κύκλος εμβολιασμού τους. Προϋπόθεση για την εφαρμογή των προηγούμενων εδαφίων είναι η λειτουργία των φορέων/δομών με το προσωπικό που αναλογεί στις ενεργές αξίες τοποθέτησης («vouchers») για τις υπηρεσίες που προβλέπονται από την απόφαση του πρώτου εδαφίου.

  • 18. Άρθρο 48-Καταβολή αξιών τοποθέτησης (voucher) Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και τροφείων Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
    Οι προβλέψεις της παρ. 9 που εισάγονται «για την εξασφάλιση της συνέχειας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) […] υπέρ των ωφελούμενών τους» και επειδή «έχουν εντοπιστεί φαινόμενα δυσλειτουργίας […] στα Κ.Δ.Η.Φ. εξαιτίας της μη ένταξης των ωφελούμενών τους στο εμβολιαστικό υποχρεωτικό πρόγραμμα της χώρας, σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν.4820/2021 […]» (όπως ομολογείται στο κείμενο της ανάλυσης των συνεπειών της ρύθμισης), περιορίζονται στα ΚΔΗΦ που αποζημιώνονται από κρατικούς πόρους (ημερήσιο νοσήλιο – τροφείο ΕΟΠΥΥ), μην αντιμετωπίζοντας ισότιμα τους φορείς -ΚΔΗΦ που παρέχουν μεν ίδιες υπηρεσίες, σε εξυπηρετούμενους πληθυσμούς που ήταν ταυτόχρονα υπόχρεοι συμμόρφωσης στις προβλέψεις του υποχρεωτικού εμβολιασμού του ν.4820/2021, με παρεμφερείς συρρικνώσεις στα μεγέθη των παρουσιών τους, χρηματοδοτούνται δε από διαφορετική πηγή – πόρους του ΕΚΤ/ΕΣΠΑ. Από τη στιγμή που για την οικονομική ζημία που υπέστησαν οι τελευταίοι φορείς καθώς και για τα τυχόν φαινόμενα δυσλειτουργίας δεν ευθύνονται οι ίδιοι, οι ρυθμίσεις της παραγράφου 9 του άρθρου 48, εκτιμούμε ότι χρήζουν, για λόγους πληρότητας, συνέπειας και ισότιμης μεταχείρισης των φορέων, ανεξαρτήτως της πηγής χρηματοδότησής τους, περαιτέρω επεξεργασίας, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνουν, με το ίδιο αιτιολογικό, και τα ΚΔΗΦ που υλοποιούν Πράξεις, συγχρηματοδοτούμενες από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενταγμένες στο ΕΣΠΑ.