Άρθρο 40 Ενιαία Ψηφιακή Πύλη για τις Δεξιότητες

 

1. Υπό την εποπτεία του Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων, ιδρύεται Ενιαία Ψηφιακή Πύλη για τις Δεξιότητες, στον ηλεκτρονικό ιστότοπο skills.gov.gr, με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση όλων σε ένα ευέλικτο και χωρίς αποκλεισμούς μοντέλο αναβάθμισης δεξιοτήτων. Η παραγωγική λειτουργία, καθώς και η τεχνολογική ανάπτυξη, εξέλιξη και υποστήριξή της, πραγματοποιούνται με την αρωγή των αρμόδιων υπηρεσιών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.
2. Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη για τις Δεξιότητες αποτελεί το κεντρικό σημείο παροχής ηλεκτρονικών ψηφιακών υπηρεσιών και πληροφοριών σχετικά με τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση του εργατικού δυναμικού. Τις πληροφορίες αυτές συγκεντρώνει υποχρεωτικά από όλους τους παρόχους συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και εν γένει από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σκοπός της λειτουργίας της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης για τις Δεξιότητες είναι η βελτίωση της πρόσβασης και της εξυπηρέτησης του καταρτιζόμενου στις υπηρεσίες κατάρτισης και επανακατάρτισης, η εύρυθμη λειτουργία και υποστήριξη των παρεχόμενων υπηρεσιών αναβάθμισης των δεξιοτήτων, καθώς και ο συντονισμός των δράσεων φορέων, που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες.
3. Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη για τις Δεξιότητες, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους αποδέκτες της, είναι διασυνδεδεμένη με τον Ατομικό Λογαριασμό Δεξιοτήτων του άρθρου 35, με την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και με κάθε άλλο εργαλείο ή μηχανισμό που αναπτύσσεται για τους σκοπούς του κεφαλαίου Ε΄.

  • 16. Άρθρο 40-Ενιαία Ψηφιακή Πύλη για τις Δεξιότητες
    Μετά την παρ. 3 να προστεθεί νέα παρ. 4 ως ακολούθως:
    «4. Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη για τις Δεξιότητες συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας που τίθενται στον ν. 4727/2020». Σύμφωνα με τον ν.4727/2020 (Κεφάλαιο Η), όλοι οι ιστότοποι και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές των οργανισμών του Δημόσιου Τομέα πρέπει να είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία. Επιπρόσθετα, σχετική πρόταση με την προαναφερθείσα περιλαμβάνεται και στο Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας-ΟΑΕΔ (βλ. σ. 32 ή Πρόταση 5.3).

  • 27 Μαρτίου 2022, 01:44 | Βασιλική Παπαγεωργίου

    Μια επισκόπηση του ιστότοπου skills.gov.gr, δείχνει μια ευρεία γκάμα παρόχων και μαθημάτων πχ Πανεπιστήμια. Θα πρέπει να διευκρινιστεί αν αυτό το πρότζεκτ το οποίο συνεπικουρείται από τη ΔΥΠΑ, θα αξιοποιηθεί στην ολότητά του κατά την ατομική συμβουλευτική για το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης- με απλά λόγια θα το χρησιμοποιεί ο εργασιακός σύμβουλος ώστε να προτείνει κατάλληλες ενδεχόμενες εκπαιδεύσεις στον συναλλασσόμενο πολίτη; Στο άρθρο 21 και ειδικά το 21β (συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης που υποδεικνύονται από τη Δ.ΥΠ.Α) θα πρέπει να γίνει σαφής αναφορά που να παραπέμπει στο άρθρο 40 για την πλήρη αξιοποίηση της πύλης δεξιοτήτων. Στην αντίθετη περίπτωση δημιουργείται προφανής σύγχυση για τις αρμοδιότητες, τη στοχοθεσία και το ρόλο της ΔΥΠΑ σε σχέση με το διακύβευμα της κατάρτισης.

  • 16 Μαρτίου 2022, 12:26 | Βασιλης

    OK Bravo