Άρθρο 27 Αποστολή, σύνθεση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού

 

1. Το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού έχει επιτελικό ρόλο σε θέματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, επανειδίκευσης, αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και της διασύνδεσής του με την αγορά εργασίας και την απασχόληση, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού. Ειδικότερα, η αποστολή του είναι η εξής:
α) η κατάρτιση της Στρατηγικής Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού,
β) η παρακολούθηση της εφαρμογής της Στρατηγικής Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού,
γ) η διαρκής παρακολούθηση των θεμάτων που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, την επανειδίκευσή του, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του και τη διασύνδεσή του με την αγορά εργασίας και την απασχόληση, και η υποβολή εισηγήσεων για τη χάραξη της σχετικής πολιτικής στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή σε άλλα αρμόδια όργανα κατά την κείμενη νομοθεσία.
2. Το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και απαρτίζεται από έντεκα (11) μέλη:
α) τον Διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του, ο οποίος ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.ΥΠ.Α.,
β) δύο μέλη που ορίζονται, με τους αναπληρωτές του, από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
γ) ένα μέλος που ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,
δ) ένα μέλος που ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων,
ε) ένα μέλος που ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης
στ) ένα μέλος που ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, από τον Υπουργό Εσωτερικών,
ζ) ένα μέλος που ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης,
η) τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) με τον αναπληρωτή του, ο οποίος ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..
θ) τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) με τον αναπληρωτή του, ο οποίος ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.ΣΥ.Δ..
ι) ένα μέλος που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
3. Ως Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, υπάλληλος κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) της Δ.ΥΠ.Α., με απόφαση του Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α..
4. Στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού μπορούν να παρίστανται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Δεξιοτήτων του άρθρου 28. Επίσης, προσκαλούνται και συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, άλλοι φορείς με αρμοδιότητες αντίστοιχες των θεμάτων που συζητούνται κάθε φορά, καθώς και άλλα πρόσωπα που, κατά την κρίση του, καλεί το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού. Κατά τα λοιπά, η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού διέπεται από τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’ 45).
5. Για την εκπλήρωση της αποστολής του και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του, το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού συνεργάζεται με το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του άρθρου 5 του ν. 4763/2020 (Α’ 254) καθώς και με εκπροσώπους της αγοράς, κοινωνικούς εταίρους και τα ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων, επιμελητήρια, ιδρύματα, διεθνείς οργανισμούς και υπηρεσίες, την Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση και λοιπούς φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να αναθέτει τη διενέργεια μελετών και την παροχή λοιπών υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για την εκπλήρωση της αποστολής του.
6. Το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού, με την αρωγή της Επιστημονικής Επιτροπής Δεξιοτήτων, συντάσσει και υποβάλλει στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ετήσια έκθεση για τα πεπραγμένα του και για τον προγραμματισμό του επόμενου έτους, με σκοπό την προώθηση των στόχων που τίθενται με τη Στρατηγική Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού.
7. Το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού συνεργάζεται με τα Κλαδικά Συμβούλια Δεξιοτήτων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4763/2020.