Άρθρο 21 Υποχρεώσεις αναζητούντων εργασία

 

1. Η ενεργή αναζήτηση εργασίας των αναζητούντων εργασία που είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) εκπληρώνεται με τους εξής τρόπους, όπως αυτοί εξειδικεύονται με την απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 52 και με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης:
α) Αποδοχή προσφερόμενης θέσης εργασίας, εφόσον αυτή είναι σύμφωνη με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης,
β) συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης που υποδεικνύονται από τη Δ.ΥΠ.Α.,
γ) συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο, ιδίως κατά την κατάρτιση ή αναθεώρηση του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης.
2. Η τήρηση των υποχρεώσεων αυτών προϋποθέτει την προηγούμενη τήρηση των υποχρεώσεων της Δ.ΥΠ.Α. που περιλαμβάνονται στο άρθρο 20, όπως αυτές εξειδικεύονται με την απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 52.

  • 26 Μαρτίου 2022, 20:22 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΧΤΙΔΗΣ

    Να θεσμοθετίθεί η σύσταση των εφορευτικών επιτροπών για εκλογικές διαδικασίες από το μητρώο αναζητούντων εργασία του ΟΑΕΔ με ένα οικονομικό βοήθημα. Απαράδεκτο εργαζόμενοι να εξαναγκάζονται στη συμμετοχή τους και να πρέπει να είναι και τυπικοί στα εργασιακά τους καθήκοντα την επόμενη ημέρα ή ακόμη και την ίδια όπως συμβαίνει με τους υγειονομικού του Ε.Σ.Υ.

  • 25 Μαρτίου 2022, 22:32 | ΣΕΡΜΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Να προστεθεί στο α) η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ καταχωρημένου στο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

  • 25 Μαρτίου 2022, 19:36 | Βασιλική Παπαγεωργίου

    Το άρθρο 21, να αποσυρθεί και να παραμείνουν ως έχουν οι ισχύοντες στον ΟΑΕΔ ορισμοί που τοποθετούνται εγγύτερα με τους ορισμούς της ΕΕ και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας: (από ιστότοπο ΟΑΕΔ αντιγράφω τα σχετικά χωρία)
    Κατά την εγγραφή τους στο μητρώο ανέργων, οι συναλασσόμενοι/-ες υποχρεούνται σε: Ενεργή Αναζήτηση Εργασίας*
    *Η Ενεργή Αναζήτηση περιλαμβάνει α) επαφή με δημόσιο και ιδιωτικό γραφείο απασχόλησης, β) αποστολή αίτησης πρόσληψης απευθείας σε εργοδότες, γ) διερεύνηση προοπτικών εργασίας μέσω συνδικάτων κ.λπ., δ) συμμετοχή σε διαγωνισμούς με σκοπό τη πρόσληψη, ε) συμμετοχή σε προγράμματα συμβουλευτικής, επαγγελματικής κατάρτισης, επιχειρηματικών δράσεων και ανάπτυξης δεξιοτήτων, στ) εξασφάλιση αδειών ή και πόρων για την ανάληψη επιχειρηματικών δράσεων.

  • 23 Μαρτίου 2022, 00:15 | Χρήστος

    Υποχρεώσεις πρέπει να έχουν και οι επιχειρήσεις που αναζητούν ανέργους μέσω ΟΑΕΔ, να μην έχουν αυτοί το δικαίωμα να πουν ποιόν θέλουν, αλλά να δέχονται όποιον υποδείξει ο ΟΑΕΔ

  • 20 Μαρτίου 2022, 19:43 | ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Σύμφωνα με την Απόφαση 792/20/20.03.2018 του Δ.Σ. του Οργανισμού (ΦΕΚ Β΄υπ.αρ.1236 –04/04/2018), αποσαφηνίστηκαν οι υποχρεώσεις των εγγεγραμμένων ανέργων στα Μητρώα του ΟΑΕΔ σε αμοιβαιότητα προς τις υποχρεώσεις του ΟΑΕΔ έναντι αυτών.
    Σύμφωνα με αυτή: Ο εγγεγραμένος άνεργος υποχρεούται να αποδεχτεί προσφερόμενη Κατάλληλη θέση εργασίας.
    «Κατάλληλη θέση εργασίας» ορίζεται οποιαδήποτε θέση αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα και στους επαγγελματικούς στόχους του ανέργου, όπως αυτά συμφωνούνται μεταξύ ανέργου και εργασιακού συμβούλου και περιγράφονται κατά τη σύνταξη ή επικαιροποίηση του Α.Σ.Δ., εφόσον πληρούνται προϋποθέσεις ως προς το ύψος της αμοιβής, τη διάρκεια της απασχόλησης, τον χρόνο και τα ωράρια εργασίας, την απόσταση του χώρου εργασίας από τον χώρο κατοικίας και τις συνθήκες εργασίας.

    Για τον προσδιορισμό μιας κατάλληλης θέσης εργασίας λαμβάνονται υπόψη: α) το περιεχόμενο του Α.Σ.Δ., β) η γεωγραφική απόσταση της προτεινόμενης θέσης εργασίας από τον τόπο κατοικίας (σε ακτίνα 30 χλμ. κατ’ ανώτατο όριο), γ) η ύπαρξη τακτικών συνθηκών μετάβασης μέσω αστικού ή υπεραστικού συγκοινωνιακού δικτύου από την κατοικία προς τον χώρο εργασίας και αντίστροφα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει συνολικώς τις δύο (2) ώρες ημερησίως, δ) οι συνθήκες εργασίας, οι οποίες δεν πρέπει να αποβαίνουν επιβλαβείς για την υγεία του ανέργου, ε) τα ωράρια εργασίας, τα οποία θα πρέπει να επιτρέπουν τη φροντίδα εξαρτωμένων μελών σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, όταν ο άνεργος έχει επωμισθεί τέτοια φροντίδα και δεν διαθέτει στήριξη ή εναλλακτικές δυνατότητες φροντίδας

    Καταργείται αυτή η απόφαση ; Για ποιο λόγο παραπέμπει ο νομοθέτης τον προσδιορισμό της στην παρ. 7 αρθρο 52 όπου ουσιαστικά παραπέμπει σε μελλοντικές αποφάσεις του καινούργιου Δ.Σ.; Με ποια κριτήρια θα οριστεί η καταλληλότητα της θέσης εργασίας;

  • 17 Μαρτίου 2022, 19:47 | ΓΕΝΙΑΣ

    Ο ΑΜΕΑ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΜΕΧΡΙ 5 ΦΟΡΕΙΣ, ΝΠΙΔ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ Η ΔΥΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ

  • 16 Μαρτίου 2022, 20:14 | Ζαχαριάδης Ανδρέας

    Α) Ο τρόπος προσδιορισμού της «ενεργούς αναζήτησης εργασίας» αντίκειται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1897/2000 που σαφώς προσδιορίζει πως η ενεργός αναζήτηση απασχόλησης ορίζεται με τις εξής πράξεις:
    i) το γεγονός της επαφής με ένα δημόσιο γραφείο απασχόλησης με σκοπό την εξεύρεση εργασίας, ασχέτως του από ποια πλευρά προήλθε η πρωτοβουλία (η ανανέωση της εγγραφής για καθαρά διοικητικούς λόγους δεν αποτελεί ενεργή πράξη),
    ii) το γεγονός της επαφής με ιδιωτικό γραφείο (πρακτορείο προσωρινής εργασίας, επιχείρηση που ειδικεύεται στις προσλήψεις, κ.λπ.) με σκοπό την εξεύρεση εργασίας,
    iii) η αποστολή αίτησης πρόσληψης απευθείας σε εργοδότες,
    iv) οι έρευνες μέσω γνωριμιών, μέσω συνδικάτων, κ.λπ,
    v) η δημοσίευση αγγελιών σε εφημερίδες ή η απάντηση σε αγγελίες,
    vi) η μελέτη των προσφορών θέσεων απασχόλησης,
    vii) η συμμετοχή σε δοκιμασία, σε διαγωνισμό ή σε συνέντευξη στο πλαίσιο διαδικασίας πρόσληψης,
    viii) η αναζήτηση γηπέδων, κτιρίων ή υλικού,
    ix) οι ενέργειες για την εξασφάλιση επαγγελματικών αδειών, άλλων αδειών ή χρηματοδοτικών πόρων.

    -> Κατά συνέπεια:
    α) η παρ.1γ θα πρέπει να προσαρμοστεί στο περιεχόμενο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού
    β) η παρ. 1α θα πρέπει να αφαιρεθεί
    γ) η παρ. 1β θα πρέπει να αφαιρεθεί

    Β) Η παράγραφος 1α. αντιβαίνει στο Αρ.22 παρ. 4 του Συντάγματος περί αναγκαστικής εργασίας και συγκεκριμένα «Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται» κατά συνέπεια πρέπει να αφαιρεθεί ως αντισυνταγματική

  • 16 Μαρτίου 2022, 08:36 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗ

    ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ, ΚΑΘΩΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ , ΚΑΝΟΝΤΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.
    ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ / ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗΚΑΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΕ\Σ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΔΙΑΦΑΝΕΙ Η ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΜΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΙΣ ΖΗΤΟΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.