Άρθρο 12 Αρμοδιότητες του Συμβουλίου των Κοινωνικών Εταίρων

 

1. Το Συμβούλιο των Κοινωνικών Εταίρων έχει ως βασική αρμοδιότητα την υποβολή προτάσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) ως προς τη διάθεση ή διαχείριση των κονδυλίων της παρ. 3 του άρθρου 16. Το Διοικητικό Συμβούλιο οφείλει να εξετάζει τις προτάσεις του Συμβουλίου των Κοινωνικών Εταίρων εντός ενός (1) μηνός από την υποβολή τους και μπορεί να τις απορρίπτει μόνο για λόγους νομιμότητας.
2. Το Συμβούλιο των Κοινωνικών Εταίρων μπορεί να διατυπώνει γνώμες αυτεπαγγέλτως ή εάν προσκληθεί προς τούτο από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.ΥΠ.Α. για ζητήματα αρμοδιότητας της Δ.ΥΠ.Α. και, ιδίως:
α) την επαγγελματική κατάρτιση και την απόκτηση δεξιοτήτων από το εργατικό δυναμικό,
β) τη στεγαστική πολιτική της Δ.ΥΠ.Α.,
γ) ζητήματα που σχετίζονται με το κοινωνικό πρόγραμμα της Δ.ΥΠ.Α., όπως ο κοινωνικός τουρισμός και η μέριμνα των παιδιών του εργατικού δυναμικού.

  • 3. Άρθρο 12-Αρμοδιότητες του Συμβουλίου των Κοινωνικών Εταίρων
    Η παρ. 2 να συμπληρωθεί ως ακολούθως:
    «2. Το Συμβούλιο των Κοινωνικών Εταίρων μπορεί να διατυπώνει γνώμες αυτεπαγγέλτως ή εάν προσκληθεί προς τούτο από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.ΥΠ.Α. για ζητήματα αρμοδιότητας της Δ.ΥΠ.Α. και, ιδίως:
    α) την επαγγελματική κατάρτιση και την απόκτηση δεξιοτήτων από το εργατικό δυναμικό, συμπεριλαμβανομένου του εργατικού δυναμικού με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις,
    β) τη στεγαστική πολιτική της Δ.ΥΠ.Α.,
    γ) ζητήματα που σχετίζονται με το κοινωνικό πρόγραμμα της Δ.ΥΠ.Α., όπως ο κοινωνικός τουρισμός και η μέριμνα των παιδιών του εργατικού δυναμικού». Η προαναφερθείσα προσθήκη, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. είτε στο Διοικητικό Συμβούλιο είτε στο Συμβούλιο των Κοινωνικών Εταίρων που προτείνουμε παρακάτω, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των θεμάτων αναπηρίας στην Ατζέντα του Συμβουλίου των Κοινωνικών Εταίρων και στην εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.