Άρθρο 5 Προσόντα και κωλύματα διορισμού Διοικητή και Υποδιοικητών

 

1. Ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και να έχουν ακαδημαϊκή εξειδίκευση ή επαγγελματική εμπειρία συναφή με τους σκοπούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).
2. Οι θέσεις του Διοικητή και των Υποδιοικητών είναι θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η άσκηση, εκ μέρους του Διοικητή ή του Υποδιοικητή, διδακτικών και ερευνητικών καθηκόντων σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ή σε Ερευνητικό Φορέα.
3. Ως προς τον Διοικητή και τους Υποδιοικητές εφαρμόζονται τα άρθρα 69 και 70 του ν. 4622/2019 (Α’ 133) περί κωλυμάτων και ασυμβιβάστων.
4. Η παράβαση των παρ. 2 και 3 συνεπάγεται την έκπτωση από την αντίστοιχη θέση, η οποία επέρχεται με την έκδοση διαπιστωτικής πράξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και επισύρει επιπρόσθετα κυρώσεις κατ’ εφαρμογή του άρθρου 75 του ν. 4622/2019.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.ΥΠ.Α., ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές εκπίπτουν από τη θέση τους σε περίπτωση σοβαρής παράβασης των νόμων και κανονισμών, που διέπουν τη λειτουργία της Δ.ΥΠ.Α., καθώς επίσης και σε περίπτωση ζημίας, η οποία επήλθε στη Δ.ΥΠ.Α., εξαιτίας της παραμέλησης των καθηκόντων τους. Στην περίπτωση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.ΥΠ.Α. συγκαλείται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
6. Οι διατάξεις του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Δ΄ του ν. 4622/2019 δεν θίγονται από τις διατάξεις του παρόντος.