Άρθρο 11 – Θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός

Θρησκευτικός τουρισμός: Ως Θρησκευτικός Τουρισμός ορίζεται το σύνολο εκείνο των τουριστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη διενέργεια ταξιδιού μεμονωμένων ατόμων ή οργανωμένων ομάδων σε τόπους, χώρους και μνημεία θρησκευτικής σημασίας για λόγους θρησκευτικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και ενημερωτικού ενδιαφέροντος.

Προσκυνηματική περιήγηση: Όλο το παραπάνω σύνολο των δραστηριοτήτων όταν διενεργείται με κεντρικό κίνητρο ή το προσκύνημα, ή/και την συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές/ εκδηλώσεις, ή/και την εκπλήρωση τάματος.

 • 20 Ιουνίου 2018, 18:13 | Νίκος Αϊβατζίδης

  Μάλλον συμφωνούμε ότι η Ελλάδα ήδη έχει θρησκευτικό/προσκυνηματικό τουρισμό.

  Η γνώμη μου είναι όμως ότι πολλές φορές είναι κάτι το τυπικό, κατηχητικό, αποξενωμένο από όμορφες πρακτικές.

  Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσε μια εκδρομή θρησκευτικού τουρισμού

  α. να πάει ανθρώπους στο άγιον όρος για να βιώσουν το πώς γίνεται μια αγρυπνία. Είναι ένα έθιμο 1000 και βάλε χρόνων, και σίγουρα πολλοί (πιστοί και άπιστοι) θα ήθελαν να το βιώσουν
  β. να περιλαμβάνει και ένα όμορφο και αυθεντικό πανηγύρι, από αυτά τα λίγα και καλά που έχουμε στην Ελλάδα. Π.χ. στη Τζιά, στην αρχαία Καρθαία, ο παπάς κάνει το πρωί την λειτουργία και μετά πιάνει την τσαμπούνα και δίνει το σύνθημα για χορό. Κερασάκι: για να πάει κάποιος πρέπει να περπατήσει μια ώρα ένα αυθεντικό καλντερίμι με πολλά βότανα!

  Με τέτοιους τρόπους, μπορούμε να δείξουμε την όμορφη και αυθεντική Ελλάδα με πιο βιωματικό τρόπο και μάλιστα χωρίς να χωρίζουμε τις εμπειρίες σε ‘ασυγκοινωνούντα’ δοχεία, αλλά δείχνοντας μια ενιαία πρόταση που περιλαμβάνει περιπατητικό, θρησκευτικό, φυσιολατρικό, λαογραφικό, αρχαιοελληνικό τουρισμό (στη Τζιά π.χ. υπάρχει δίπλα στην εκκλησία και αρχαιοελληνικός ναός).

 • 19 Ιουνίου 2018, 15:24 | Γιώργος καρνακης

  Σαφώς όπως και στους υπόλοιπες μορφές τουρισμού θα πρέπει να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις.
  Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι τεράστιος και το κράτος χάνει πολλά λεφτά, λεφτά που αφήνουν οι τουρίστες στις πάσης φύσεως θρησκευτικές συγκεντρώσεις ή επισκέψεις σε μοναστήρια, εκκλησίες κλπ και οπού κανένας δεν ξέρει πού πηγαίνουν και που καταλήγουν μιας και δεν υπόκεινται σε φορολογικές επιβαρύνσεις.
  Το κράτος θα πρέπει σοβαρά να βάλει μία τάξη και σε αυτήν την μορφή τουρισμού.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

 1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
 2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
 3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
 4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
 5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
 6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
 7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
 8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
 9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».