Άρθρο 22 Διοργάνωση Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων

Στο τέλος της περίπτωσης α) της παραγράφου 5 του άρθρου 96 ν. 2725/1999 (ΦΕΚ Α’  121/17.6.1999) προστίθεται εδάφιο δεύτερο ως εξής:

 

«Σε κάθε περίπτωση, με απόφαση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, είναι δυνατό τα επαγγελματικά πρωταθλήματα να διοικούνται, διοργανώνονται και διεξάγονται από την ίδια την αθλητική ομοσπονδία».

 • 4 Αυγούστου 2011, 22:06 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΓΡΑΣ

  Μια ανατρεπτική και ριζική αλλά αποτελεσματική λύση θα ήταν η κατάργηση του επαγγελματικού αθλητισμού και η καθιέρωσή του ως ερασιτεχνική δραστηριότητα. Έτσι κι αλλιώς, η έννοια του αθλητισμού δεν νομίζω ότι ταιριάζει με την έννοια της επαγγελματικής δραστηριότητας. Η λύση αυτή θα απέτρεπε την ενασχόληση προσώπων που έχουν στόχο τους το κέρδος και θα επέφερε την εξυγίανση του χώρου άμεσα.

 • 2 Αυγούστου 2011, 17:33 | Γιώργος Χ.

  Σχετικα με τη διοργάνωση των επαγγελμάτικών πρωταθλημάτων καλή είναι η καινοτομία αλλα δεν θα ανακαλύψουμε και την πυρίτιδα. Είμαι σίγουρος οτι υπάρχουν και θα έχετε υπόψη σας πολύ καλά στελέχη απο ανθρώπους του ποδοσφαίρου διεθνώς και οχι μόνο μέχρι και νέους στο χώρο γενικότερα που μπορούν να προσφέρουν δουλειά και προτάσεις για τη διοργάνωση και τη λειτουργία του σύγχρονου ελληνικού ποδοσφαίρου. Θεωρώ πως οι βάσεις θα είναι αυτές που ήδη υπάρχουν απο την ουέφα αλλα και οποια καλά απο το μεχρι τώρα ποδόσφαιρο. (Σημειώνω εδώ οτι πιστεύω οτι το ποδόσφαιρο είναι σαν την εκπαίδευση οι βάσεις και η παιδεία πρέπει να μπουν απο τα χαμηλότερα κλιμάκια & το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο). Οι βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχτεί η διοργάνωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων θα πρέπει να αναδεικνύουν και τους βασικούς κανόνες και αξίες που πρέπει να διέπουν τα πρωταθλήματα…Ωστόσο, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι αναμφισβήτητα μια τεράστια αγορά που μάλιστα οι δυνατότητες της ξεπερνά κατα πολύ πλέον το τοπικό επίπεδο. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος ειδικά σήμερα που παλιές παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις αναβιώνουν και μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (φυσικα μιλάω για την Ευρώπη και για χώρες όπως η Ρωσία αλλα και χώρες στα Βαλκάνια μέλη ή εν δυνάμει μέλη της ΕΕ). Οπότε εκτός απο τα βασικά στάνταρς που πρέπει να πιάσουμε όσο αφορά την ποιότητα θα πρέπει τα επαγγελματικά πρωταθλήματα να εστιάσουν στη διαφοροποίηση που θα κρατήσει και θα αυξήσει το ενδιαφέρον στην τοπική αγορά και μετά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μαζί με τα βασικά στάνταρς ωστε τα επαγγελματικά πρωταθλήματα να επεκταθούν με όρους αγοράς και στο εξωτερικό και να φέρουν επενδύσεις-ενδιαφέρον-ευκαιρίες για την όλη οικονομία. Μπορεί να έχει διαμορφωθεί μια ευρωπαϊκή ελίτ όσο αφορά τους συλλόγους που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (τσ.λ. και γιουρόπα λ.)ωστόσο, πιστεύω οτι το …ουσιαστικό και πολλαπλό κέρδος θα προέρχεται απο τον ανταγωνισμό των λεγόμενων εθνικών πρωταθλημάτων απο τα οποία άλλωστε αναδεικνύονται και οι συμμετέχοντες απο κάθε χώρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις οπότε απο τα τοπικά πρωταθλήματα εξαρτάται η μακρόχρόνια δυναμική τους…
  Το μοντέλο της διοργάνωσης των ελληνικών επαγγελματικών πρωταθλημάτων δεν πιστεύω οτι εχει προσφέρει κάτι πραγματικά αξιόλογο μέχρι σήμερα ωστόσο, δεν είμαι ειδικός. Αλλά έτσι σαν μια σκέψη θεωρώ οτι θα μπορούν να αναλάβει τη διοργάνωση των επαγγελματικών προωταθλημάτων μια εταιρία Α.Ε. με κύριο μέτοχο αρχικά (?) το δημόσιο αλλα πλήρως ανεξάρτητη η οποία θα δουλέψει πάνω σε ένα συγκεκριμένο σκοπό και μακροπρόθεσμο πρότζεκτ με βασικούς κανόνες και αξίες. Μέτοχος αυτής της εταιρίας δεν θα μπορεί να είναι κανένας παράγοντας-ιδιοκτήτης κτλ που σχετίζεται με τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, αλλα οι αποφάσεις της εταιρίας θα παίρνονται με απόλυτη διαφάνεια και οι παράγοντες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να έχουν εκπροσώπους στις συνελεύσεις κτλ της εταιρίας ακόμη και να παίζουν συμβουλευτικό ρόλο. Πιστεύω οτι αν το πρότζεκτ για τα νέα επαγγελματικά πρωταθλήματα ξεκινήσει επιτυχώς θα φέρει και θα φέρνει νέα κεφάλαια είτε σαν επενδύσεις με αγορά μετοχών της Α.Ε. που διοργανώνει τα πρωταθλήματα με τα οποία μπορεί να τροφοδοτει το πρότζεκτ είτε με απευθείας επενδύσεις στις ομάδες που μετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Αυτά τα λίγα απο εμένα και περιμένω να δώ πως θα καταλήξει η διοργάνωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων καθώς το θεωρώ σημαντικό θέμα.

 • 2 Αυγούστου 2011, 15:13 | Χρήστος Κούτσης

  Να καταργηθεί η Σούπερ Λίγκα. Η ΕΠΟ να διοργανώνει όλα τα πρωταθλήματα, επαγγελματικά ή ερτασιτεχνικά. Μεγαλομέτοχοι ΠΑΕ δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν σε επιτροπές των παραπάνω πρωταθλημάτων. Να καθιερωθεί ο ΕΜΜΙΣΘΟΣ Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) με αυξημένες αρμοδιότητες. Περιττό να τονισθεί ότι τα προσόντα του θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως υψηλών προδιαγραφών και η επιλογή του να επικυρώνεται με αυξημένη πλειοψηφία των εκλεκτόρων (Γ.Σ. ή Δ.Σ. ΕΠΟ)

 • Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα πρέπει να πάψουν να επιχορηγούνται από το κράτος και να πάψουν να κάνουν χρήση όλων των κρατικών πόρων πάσης φύσης (αστυνομία, δημόσια γήπεδα, αθλητική δικαιοσύνη, κλπ). Όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τον αθλητισμό επαγγελματικά, βιοποριστικά και κερδοσκοπικά, να το κάνει με δικούς του πόρους και υποδομές όπως κάνουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.