Άρθρο 4 Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού

Συστήνεται Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού, το οποίο έχει ως σκοπό τη διαρκή ενημέρωση του Υπουργού Τουρισμού για ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού, καθώς και τη μέριμνα για την προώθηση και προβολή των αξιοθέατων καταδυτικού τουρισμού της Χώρας υπό το πρίσμα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης για τον καταδυτικό τουρισμό.

 • 5 Μαρτίου 2020, 16:11 | Chris

  Διαβάζω με μεγάλη έκπληξη και απορία αυτά που αναφέρει ο συντάξας την πρόταση του ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ…
  Όπως θα γνωρίζετε ο ΣΥΚΑΚΕΛ είναι ένας νεοσυσταθής σύλλογος που δημιουργήθηκε κάτι λιγότερο από ένα χρόνο πριν.
  Ουδείς σύλλογος απ όσο γνωρίζεται και εσείς ,έχει εξουσιοδότηση (πλην αυτής των μελών του) να μιλά εξ ονόματος όλης της καταδυτικής αγοράς,ούτε και να αξιώνει μετ επιτάσεως να αντιπροσωπεύει, αυτός και ουδείς άλλος, αποκλειστικά και εξ οφίτσιο,ολόκληρη την καταδυτική αγορά,(από που και ως που δηλαδή…).
  Επίσης σε καμιά περίπτωση δεν προκύπτει από πουθενά ότι είναι Ο επίσημος φορέας, αφού ούτε είναι ένας οργανισμός που εκπροσωπεί άλλες μικρότερες οργανώσεις ή οργανισμούς, αλλά ούτε είναι και ο μοναδικός σύλλογος/σύνδεσμος.
  Εκτός και εάν μιλάμε για αυτοχρισθέντες ως «επίσημους».
  Αυτή η αυθαίρετη αξίωση-φράση…ελπίζω να έγινε εκ παραδρομής άντε και ενθουσιασμού και όχι εκ του πονηρού ως μια προσπάθεια μονοπώλησης- χειραγώγησης ή και δημιουργίας εντυπώσεων.
  Το νομοσχέδιο στο συγκεκριμένο άρθρο τέτοιες πρακτικές πιστεύω θέλει να εξαλείψει. Φτάνουν τα πισωγυρίσματα.
  Σε κάθε περίπτωση επειδή υπάρχουν και άλλα σωμάτια/σύλλογοι πχ η Ελληνική Ομοσπονδία Ε.Ο.Υ.Δ.Α που κατ αντιστοιχία και τεκμαίρεται και δικαιούται επίσης να εκπροσωπηθεί στο Συμβούλιο,μέσω δικού της εκπροσώπου, πού και νόμιμη είναι αλλά και ιστορικά κατά πολύ αρχαιότερη (έτος ιδρύσεως 1952) από το προαναφερθέν νεοσυσταθέντα «σύνδεσμο», και εκπροσωπεί ένα αρκετά μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της καταδυτικής αγοράς.
  Επειδή υπάρχουν και οι ερασιτέχνες με πολλούς συλλόγους που δικαίως ζητούν και αυτοί να συμμετέχουν αφού αυτοί ΟΝΤΩΣ αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της (τουλάχιστο της Ελληνικής) αγοράς
  Επειδή σε κάθε περίπτωση γίνονται αυτή την στιγμή ενέργειες δημιουργίας ενός νέου Πανελλήνιου συλλόγου Παρόχων Υπηρεσιών Κατάδυσης, για αυτό ζητάμε να προβλεφθεί θέση τόσο για εμάς όσο και για όλους όσους συλλόγους ,συνδέσμους στο Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού.
  Σε διαφορετική περίπτωση ορθό είναι να παραμείνει ως έχει το άρθρο 4 ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια αδικαιολόγητως ιδιαίτερης και προνομιακής μεταχείρισης σε κάποιους εξ ημών.
  Εν πάση περιπτώσει ας επιλέγει ο εκάστοτε Υπουργός (με ότι αυτό συνεπάγεται) τον πάροχο που καλύτερα πιστεύει ότι μπορεί να λειτουργεί ως ενδιάμεσος του υπουργείου και του κλάδου καί που έτσι θά εξυπηρετήσει τα ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού, καθώς και τη μέριμνα για την προώθηση και προβολή των αξιοθέατων καταδυτικού τουρισμού της Χώρας υπό το πρίσμα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης για τον καταδυτικό τουρισμό.
  Σας ευχαριστώ και ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη αν στεναχώρησα κάποιους με τα όσα αναφέρω/προτείνω.
  Καλή δύναμη στο έργο σας και αυτό όλων των συνεργατών σας.

 • 26 Φεβρουαρίου 2020, 14:27 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ.)

  Επικροτούμε την ιδέα του υπουργείου Τουρισμού σύστασης Συμβουλίου Καταδυτικού Τουρισμού. Εκτιμούμε ότι το εν λόγω Συμβούλιο θα μπορέσει μελλοντικά να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων του κλάδου μας και να ενισχύσει σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

  Ωστόσο, ζητούμε να εκπροσωπείται η καταδυτική αγορά από το νόμιμο ενεργό Σωματείο του κλάδου, που γνωρίζει τη λειτουργία αλλά και τα προβλήματά του συνόλου της αγοράς. Παράλληλα ως επίσημος φορέας της αγοράς αποτελεί το κέντρο συσσώρευσης και συγκέντρωσης των προβλημάτων, αναγκών αλλά και τάσεων της καταδυτικής αγοράς και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στο έργο του Συμβουλίου. Οι απόψεις ενός μεμονωμένου παρόχου δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν έναν ολόκληρο κλάδο.