Άρθρο 3 Σύσταση, σύνθεση, αρμοδιότητες και λειτουργία Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού – Προσθήκη άρθρου 25Α στον ν. 2636/1998

Στον ν. 2636/1998 (Α’ 198), περί σύστασης του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, προστίθεται άρθρο 25Α ως εξής:
Άρθρο 25Α
Σύσταση, σύνθεση, αρμοδιότητες και λειτουργία Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού
1. Συστήνεται στο Υπουργείο Τουρισμού Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και συγκαλείται από τον Υπουργό Τουρισμού.
3. Έργο του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού είναι η διατύπωση εισηγήσεων για:
α) θέματα του τουρισμού που επηρεάζουν τις περιφέρειες της χώρας,
β) τις διεθνείς εξελίξεις στον τουρισμό και τις συνέπειές τους στον ελληνικό τουρισμό,
γ) τον σχεδιασμό της ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης με την επισήμανση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στρατηγικών στόχων, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στις επιμέρους περιφέρειες,
δ) την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού κάλλους της ελληνικής επικρατείας,
ε) τη σύνδεση της τουριστικής κατανάλωσης με την εγχώρια παραγωγή σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,
στ) την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος,
ζ) την αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται της συνεργασίας περιφερειών και κεντρικής κυβέρνησης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αλληλοσυνδεόμενων τουριστικών δράσεων.
3. Το Συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και αποτελείται από τους δεκατρείς (13) Περιφερειάρχες της χώρας, καθώς και υπάλληλο του Υπουργείου Τουρισμού, ο οποίος ασκεί γραμματειακά καθήκοντα. Στο Συμβούλιο προεδρεύει ο Υπουργός Τουρισμού.
4. Το Υπουργείο Τουρισμού παρέχει στο Συμβούλιο την αναγκαία συνδρομή σε ζητήματα τεχνογνωσίας για την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της λειτουργίας του.».

  • Η Ε.Σ.Α.μεΑ. λαμβάνοντας υπόψη:
    • την παρ. 6 του Άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας», συνταγματικές επιταγές και απαιτήσεις της εθνικής μας νομοθεσίας, όπως :
    • τον ν.4488/2017, ο οποίος αναφέρει στο άρθρο 68 «Νομοπαραγωγική διαδικασία, ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων και παραγωγή επίσημων στατιστικών για τα ΑμεΑ» τα εξής: «1. Κατά το στάδιο της νομοπαραγωγικής διαδικασίας τα αρμόδια όργανα συνεκτιμούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως αυτά περιγράφονται στη Σύμβαση και κατά τη διάρκεια της κατάρτισης σχεδίων νόμου, συνεργάζονται με το Συντονιστικό Μηχανισμό του άρθρου 69 και με το Κεντρικό Σημείο Αναφοράς του άρθρου 70 και τελούν σε διαβούλευση με αναγνωρισμένες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, με άτομα και με ομάδες ατόμων που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ΑμεΑ […]»
    • τον ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012), με τον οποίο η χώρα μας κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, γεγονός που συνεπάγεται την εφαρμογή της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο,

    προτείνει τα εξής:

    2. Έργο του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού είναι η διατύπωση εισηγήσεων για:
    α) […]
    στ) την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, καθώς και την ενσωμάτωση της διάστασης της προσβασιμότητας στο τοπικό τουριστικό προϊόν,
    ζ) […]
    3. Το Συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και αποτελείται από τους δεκατρείς (13) Περιφερειάρχες της χώρας, εκπρόσωπο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) καθώς και υπάλληλο του Υπουργείου Τουρισμού, ο οποίος ασκεί γραμματειακά καθήκοντα. Στο Συμβούλιο προεδρεύει ο Υπουργός Τουρισμού.

  • 3 Οκτωβρίου 2023, 14:30 | Basiliy

    Congratulations