Άρθρο 9 Ανανέωση – Τροποποίηση αδειών λειτουργίας ραδιοερασιτεχνικών σταθμών πλην των αδειών SV0 και των ειδικών αδειών αναμεταδοτών-επαναληπτών-ραδιοφάρων

1. Η ανανέωση της άδειας γίνεται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου. Η αίτηση συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:

1.1. Φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου.
1.2. Υπεύθυνη Δήλωση (του άρθρου 8 του ν.1599/1986) με την οποία δηλώνεται ο μόνιμος χώρος εγκατάστασης του σταθμού βάσης και η διεύθυνση μονίμου κατοικίας.
1.3. Προβλεπόμενο παράβολο.
1.4. Για τα νομικά πρόσωπα, τα σχετικά δικαιολογητικά (αποφάσεις, καταστατικά κλπ) από τα οποία προκύπτει η εκπλήρωση των απαιτουμένων προϋποθέσεων.

2. Η τροποποίηση γίνεται με αίτηση του κατόχου της άδειας σε περιπτώσεις αλλαγής κάποιου ή κάποιων από τα στοιχεία της αδείας του (κατηγορία, χώρος εγκατάστασης σταθμού, διεύθυνση κατοικίας κλπ). Η σχετική αίτηση συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:

2.1. Επίσημα έγραφα ή υπεύθυνη δήλωση (του άρθρου 8 του ν.1599/1986) ανάλογα με την περίπτωση, που να αποδεικνύουν την αλλαγή των προς τροποποίηση στοιχείων.
2.2. Προβλεπόμενο παράβολο.
2.3. Για τα νομικά πρόσωπα, τα σχετικά δικαιολογητικά (αποφάσεις, καταστατικά κλπ) από τα οποία προκύπτει η εκπλήρωση των απαιτουμένων προϋποθέσεων.

3. Η ανανέωση ή και η τροποποίηση της άδειας πραγματοποιείται από την ΑΠΥ με την έκδοση νέου εντύπου ραδιοερασιτεχνικής αδείας.

4. Η διάρκεια ισχύος της άδειας είναι δεκαετής και ανανεώνεται κάθε φορά με αίτηση του ενδιαφερόμενου για νέα περίοδο δέκα (10) ετών. Ο κάτοχος ραδιοερασιτεχνικής αδείας οφείλει να μεριμνά για την έγκαιρη ανανέωση ισχύος της άδειας του. Με την λήξη ισχύος της ραδιοερασιτεχνικής άδειας αίρεται αυτομάτως κάθε δικαίωμα άσκησης ραδιοερασιτεχνικών δραστηριοτήτων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό συμπεριλαμβανόμενων και δικαιωμάτων εγκατάστασης κεραίας ραδιοερασιτεχνικού σταθμού. Σε περίπτωση αίτησης ανανέωσης για νέα χρονική περίοδο, η δεκαετία αρχίζει να προσμετρείται από την ημερομηνία έκδοσης της νέας-ανανεούμενης αδείας.

5. Σε περιπτώσεις αιτημάτων μόνο για τροποποίηση της άδειας, πρέπει αυτή να είναι σε ισχύ και η ημερομηνία λήξης δεν αλλάζει. Ο κάτοχος ραδιοερασιτεχνικής άδειας οφείλει να μεριμνά για την έγκαιρη τροποποίηση της άδειας του.

6. Σε περιπτώσεις τροποποίησης της άδειας λόγω αλλαγής μονίμου τόπου κατοικίας του ραδιοερασιτέχνη σε διαφορετική γεωγραφική ραδιοερασιτεχνική περιοχή, τροποποιείται αναλόγως και το πρόθεμα του διακριτικού κλήσεως.

  • 31 Μαΐου 2011, 19:56 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Συγχαρητήρια για την προσπάθεια ανανέωσης του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τους ερασιτεχνικούς σταθμούς και εύχομαι μετά την ολοκλήρωσή της να δημιουργηθεί ένας κανονισμός πιο ολοκληρωμένος.
    Πάνω σ’ αυτήν την προσπάθεια θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση και πρόταση που αφορά την συγκεκριμένη παράγραφο (παρ.4, Άρθρο 9)
    Σε συνέχεια της πρότασης «Ο κάτοχος ραδιοερασιτεχνικής αδείας οφείλει να μεριμνά για την έγκαιρη ανανέωση ισχύος της άδειας του.», θα πρέπει να γίνει καθορισμός της εμπρόθεσμης περιόδου π.χ. 5 ή 10 ημέρες πριν τη λήξη της άδειας.
    Σε αυτό το σημείο τίθεται και το ακόλουθο ερώτημα:
    Εάν ο ραδιοερασιτέχνης κάνει αίτηση ανανέωσης αδείας (για διάφορους λόγους) ένα μήνα ή και νωρίτερα από την λήξη της, πως θα προσμετρείται η νέα δεκαετία;
    Σε περίπτωση που η αίτηση ανανέωσης κατατίθεται εκπρόθεσμα, ο ραδιοερασιτέχνης να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση, ότι δεν έκανε εκπομπές από τη λήξη της αδείας του μέχρι την ημέρα κατάθεσης της δήλωσης και η ανανέωση (δεκαετία) να αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσης της νέας άδειας, με σχετικό παράβολο λόγω της εκπρόθεσμης ανανέωσης.
    Επίσης θα μπορούσε να προστεθεί μια νέα παράγραφος με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στον ραδιοερασιτέχνη να διακόπτει τις δραστηριότητές του (προσωρινή παύση εκπομπών) για όσο χρονικό διάστημα αυτός επιθυμεί(για δικούς του προσωπικούς λόγους), αφού πρώτα το δηλώσει εγγράφως, με κατάθεση αιτήσεως – υπεύθυνης δήλωσης προς την αρμόδια υπηρεσία έκδοσης της αδείας του και φυσικά πριν την λήξη αυτής. Πρίν το τέλος (αλλά και αρκετά νωρίτερα από το τέλος) της προσωρινής παύσης δραστηριοτήτων, ο ραδιοερασιτέχνης με κατάθεση νέας αίτησης- υπεύθυνης δήλωσης συνοδευόμενης από όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά προς την αρμόδια υπηρεσία,θα μπορεί να αιτείται επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων του για νέα περίοδο (δεκαετία), η οποία θα αρχίζει να προσμετρείται από την ημερομηνία έκδοσης της νέας αυτής άδειας.
    Ευχαριστώ.

  • 27 Μαΐου 2011, 18:14 | SW1PBH Εμμ. Καραβίδας

    Σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών θα αποτελούσε και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης τροποποίησης της άδειας λειτουργίας ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, με χρήση συνημμένων αρχείων για την αποστολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ενώ η καταβολή του αντίστοιχου παράβολου να γίνεται με κατάθεση σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό.

    Μία τέτοια κίνηση προϋποθέτει την ύπαρξη ενημερωμένης βάσης δεδομένων των Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, η οποία σε συνδυασμό με αντίστοιχη ενσωμάτωση κατάλληλης ηλεκτρονικής εφαρμογής ελέγχου και διαχείρισης, δύναται να μειώσει την γραφειοκρατία στις ΑΠΥ, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την εποπτεία μέσω ΥΜΕ και λοιπών εμπλεκομένων Δημοσίων Υπηρεσιών.

    Εναλλακτικά μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα εμπλοκής των ΚΕΠ στην ανωτέρω διαδικασία.

    Με την δημιουργία της ανωτέρω βάσης δεδομένων δίνεται η δυνατότητα στους εμπλεκόμενους Δημόσιους φορείς να μειώσουν την γραφειοκρατία, να αποκτήσουν ένα ενημερωμένο ηλεκτρονικό αρχείο με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν χαθεί από τα τηρούμενα έντυπα αρχεία, και να βελτιώσουν το χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων.

  • 19 Μαΐου 2011, 21:28 | Δημητρης – sv4nwd

    Στην παράγραφο 6 του άρθρου αυτου αναφέρει.

    «Σε περιπτώσεις τροποποίησης της άδειας λόγω αλλαγής μονίμου τόπου κατοικίας του ραδιοερασιτέχνη σε διαφορετική γεωγραφική ραδιοερασιτεχνική περιοχή, τροποποιείται αναλόγως και το πρόθεμα του διακριτικού κλήσεως»

    – Νομίζω οτι ειναι περιτό. Στις μέρες μας που ο καθένας μπορει να αλλαζει μονιμη κατοικία για μέγαλο χρονικό διάστημα για λόγους επαγγελματικούς ,η λόγω τις φυσης τις δουλείας του αλλαζει τακτικα μόνιμη κατοικία, οπως εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί κλπ, , το να τροποποιείς συνέχεια την άδεια σου και να παίρνεις διαφορετικο πρόθεμα διακριτικού κλήσεως ειναι γραφειοκρατικό και κουραστικο και σε καποιο σημείο ανεφάρμοστο.
    Σε αυτην την περίπτωση μας καλύπτει το άρθρο 12 παράγραφος 2.1 –

    «Σε περίπτωση χρήσης του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού:
    2.1. από εναλλακτική θέση χρησιμοποιείται το πρόθεμα που αντιστοιχεί την γεωγραφική ερασιτεχνική περιοχή στην οποία υπάγεται η εναλλακτική θέση ακολουθούμενο από το πλήρες διακριτικό κλήσεως (π.χ. SV3/SV1xxx)»

    -Οπότε και για τους παραπάνω λόγους , στο παρον αρθρο 9 παραγ 1.2 που αναφέρει οτι για την ανανέωση αδειας η ακόμη και για την έκδοση τις χρειάζεται :

    «1.2. Υπεύθυνη Δήλωση (του άρθρου 8 του ν.1599/1986) με την οποία δηλώνεται ο μόνιμος χώρος εγκατάστασης του σταθμού βάσης και η διεύθυνση μονίμου κατοικίας»

    νομίζω οτι ειναι εξίσου περιτό-

  • 19 Μαΐου 2011, 19:55 | ΧΑΛΔΑΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ SV8ΚΜΥ

    Θα ηθελα να μπορω να ανανεωσω την αδεια μου οταν χρειαστει και στα κεπ.Εχω ακουσει οτι δεν γινεται.Γιατι?

  • 18 Μαΐου 2011, 15:11 | SV1GFH

    Ο διαδικασίες ανανέωσης – τροποποίησης να μπορούν να γίνουν και μέσω ΚΕΠ.