Άρθρο 22 – Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων

1. Οι ΑΣ, οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), οι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί, οι Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και οι Ενώσεις τους και οι Διεπαγγελματικές οργανώσεις εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ), στο εξής Μητρώο, το οποίο τηρείται από την Εποπτεύουσα αρχή και αποτελεί ψηφιακή βάση δεδομένων.
2. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμπληρώνονται ή τροποποιούνται η μορφή, το περιεχόμενο, η διαδικασία τήρησης του Μητρώου και εγγραφής σε αυτό, τα υποβαλλόμενα για την αρχική καταχώρηση και για την κατ’ έτος ενημέρωση του Μητρώου δικαιολογητικά, ο χρόνος και τρόπος υποβολής τους καθώς και κάθε άλλο σχετικό με το Μητρώο θέμα.

 • 14 Ιανουαρίου 2020, 12:49 | PQH ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ Α.Ε., ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

  Προτείνεται να υπάρξει ρητή πρόβλεψη περί εφαρμογής και στους ΑΣ των υποχρεώσεων δημοσιότητας, που προβλέπονται στις διατάξεις του Ν. 4548/2018 περί ανωνύμων εταιρειών.

 • 14 Ιανουαρίου 2020, 11:50 | Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

  παρ. 1: Όπως και στα ζητήματα σύστασης και εποπτείας, ζητάμε την ενοποίηση των επιμέρους μητρώων συνεταιρισμών για λόγους ενιαίας καταγραφής του πεδίου.

 • 14 Ιανουαρίου 2020, 11:49 | Αλέξης Μπακούρος

  Οι ΑΣ απαλλάσσονται ή όχι από την υποχρέωση εγγραφής τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ);

 • Έχοντας εμπειρία ως Ορκωτός Ελεγκτής από εργασίες Ποινικών Πραγματογνωμοσυνών σοβαρών αδικημάτων σε υποθέσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και σχετικών σχημάτων και πλήρως απογοητευμένος από τον τρόπο που και σε αυτό τον τομέα λειτουργούν οι Αρμόδιες Εποπτικές και Εισαγγελικές Αρχές θα ήθελα να τονίσω τα εξής:

  Πρώτον συγχαρητήρια στον κύριο Δήγκα για το σχόλιο του, γιατί αν και αποδεχόμενος ότι έχει βγάλει ένα λύκειο, έχει περισσότερη σοφία από πολλούς άλλους!!!! Συνοψίζει την ουσία του προβλήματος ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών στην Ελλάδα και της εποπτείας των Ορκωτών. Απαντήστε κύριε Υπουργέ στον κύριο Δήγκα, πόσοι έλεγχοι έγιναν κατά των ορκωτών ελεγκτών των ΑΣ που φαλήρησαν την αγροτιά έως σήμερα και φιγουράρουν στη λίστα με τους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου με δεκάδες εκατομμύρια χρέη? Μια έκθεση της Εποπτικής Αρχής των Ορκωτών Ελεγκτών κατά ορκωτών ελεγκτών ΑΣ τα τελευταία 20 έτη θα μου δείξετε????? Μία αναφορά στον Εισαγγελέα της ΕΛΤΕ θα μου δείξετε??? Για αυτό το λόγο ο κύριος Δήγκας είναι πιο σοφός από πολλούς από εσάς…. και έχει καταλάβει αυτό που κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν ερμητικά. Για να ρίξουν οι Εισαγγελικές Αρχές μια ματιά στις διακηρύξεις συμβούλων της ΕΛΤΕ από το 2003 έως σήμερα και θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε τι βρήκαν?

  «1. Οι ΑΣ, οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), οι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί, οι Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και οι Ενώσεις τους και οι Διεπαγγελματικές οργανώσεις εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ), στο εξής Μητρώο, το οποίο τηρείται από την Εποπτεύουσα αρχή και αποτελεί ψηφιακή βάση δεδομένων.»

  Πουθενά δεν αναφέρεται ποια είναι η ποινή κατά των υπαίτιων εάν δεν το πράξουν? Μήπως θέλετε να συνεχίσουν να λειτουργούν ΑΣ παράνομα χωρίς να έχουν εγγραφεί στο ΕΜΑΣ? Να προστεθούν αυστηρές ποινές για όλα τα μέλη του ΔΣ των ΑΣ που παραβιάζουν το νόμο.

  Με εκτίμηση
  Ντάβος Παναγιώτης
  Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής
  τ. Ποινικός Πραγματογνώμονας σε σοβαρές υποθέσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών
  www-.pdavos.gr

 • 6 Ιανουαρίου 2020, 00:15 | ΔΗΓΚΑΣ ΆΓΓΕΛΟΣ

  Είμαι αγρότης,έχω βγάλει ένα λύκειο και μου ζητούν στην γενική συνέλευση να εγκρίνω ισολογισμό,μου αραδειαζουν ένα σωρό νούμερα που δεν καταλαβαίνω και επειδή δεν έχω αντίλογο αναγκάζομαι να ψηφίσω υπέρ.θα μου πείτε ότι έχουμε ορκωτό ελεγκτή, Έλα όμως που ο δικός μας ήταν βρώμικος και συννενοημενος με τους διοικούντες και μας τα έλεγε αλλιώς.διαφυλαξτε την νομιμότητα ελέγχοντας και ζητοντας τον ισολογισμό απρόσωπα και χωρίς φυσική παρουσία ελεγκτή