Άρθρο 22

Άρθρο 22

Αντισταθμιστικά οφέλη

Αντισταθμιστικά οφέλη παρέχονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού της περιοχής στην οποία θα δημιουργηθεί εγκατάσταση διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων. Τα αντισταθμιστικά οφέλη έχουν κοινωνικό, οικονομικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, ή άλλο χαρακτήρα, ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής. Ο αρμόδιος για την ΕΕΑΕ υπουργός συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης  για τη μορφή και το ύψος των αντισταθμιστικών οφελών, τα οποία καθορίζονται με κοινή απόφαση του αρμόδιου για την ΕΕΑΕ υπουργού και των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών.

  • 7 Αυγούστου 2015, 13:02 | Γιώργος

    Το οπαδικό επίπεδο του ελληνικού διαδικτύου εξαπλώθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη δημόσια διαβούλευση. Μετά αναρωτιόμαστε για την κατάστασή μας.

    Ας ψάξουν ορισμένοι τρομολάγνοι να μάθουν ότι στην χώρα δε μπαίνει ραδιενεργό υλικό αν δεν υπάρχει ήδη συμφωνία να εξαχθεί και πάλι. Πυρηνικά εργοστάσια δεν έχουμε ούτε πρόκειται να αποκτήσουμε, απόβλητα δεν πρόκειται να εισαχθούν, οπότε το όλο θέμα γίνεται για μερικά ιατρικά απόβλητα χαμηλής ενεργειακότητας και τον αντιδραστήρα του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Απλά μας πείραξε που δημιουργείται ένα πιο σοβαρό πλαίσιο διαχείρισής τους, σε ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας κιόλας. Προτιμάτε δηλαδή να μένουν φυλαγμένα στα υπόγεια του Δημόκριτου;

  • 7 Αυγούστου 2015, 12:59 | Γιώργος Ζαχαρόπουλος

    Ειλικρινά απορώ με τα σχόλια μερικών παπαγάλων. Θα έπρεπε να γνωρίζετε οτι η Ευρωπαική Ένωση εκδίδει οδηγίες στις οποίες είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να προσαρμόζεται η Ελληνική νομοθεσία. Μια τέτοια προσαρμογή αποτελεί και αυτό το ΠΔ. Επίσης είναι σαφές οτι η χώρα οφείλει να μεριμνά για την διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται απο τη βιομηχανία ή ακόμα και απο τα νοσοκομεία. Θέλετε ρύθμιση ή θάψιμο στο χώμα και πέταμα στη χωματερή; Επίσης είναι σαφές οτι η χώρα δεν έχει και ουτε προκειται να έχει πυρηωικά εργοστάσια

  • 7 Αυγούστου 2015, 12:54 | Χρήστος Χουσιάδας

    Με αφορμή τις αντιδράσεις που διατυπώνονται στο σχολιασμό του άρθρου και την ανησυχία που φαίνεται να έχει προκληθεί, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ως η αρμόδια και επισπεύδουσα αρχή, επιθυμεί να συνεισφέρει στη διαβούλευση παρέχοντας τις παρακάτω διευκρινήσεις.
    1. Το νομοθέτημα αφορά αποκλειστικά δικά μας ραδιενεργά απόβλητα. Στη χώρα μας υπάρχουν, παράγονται και θα παράγονται στο μέλλον ραδιενεργά απόβλητα. Ευτυχώς, δεν είναι πολλά, ούτε υψηλού επιπέδου, ωστόσο είναι υπαρκτά. Παρακαλώ, δείτε προσεκτικά τις λεπτομερείς εξηγήσεις της εισηγητικής έκθεσης (pdf, αναρτημένο κάτω από το «σχετικό υλικό», στην ίδια ιστοσελίδα), όπου, έχοντας, ακριβώς υπόψη ότι το ζήτημα δεν είναι ευρέως γνωστό, περιλάβαμε ειδικό κεφάλαιο με λεπτομερές, κατατοπιστικό υλικό.
    2. Καμία σχέση με πυρηνικά απόβλητα, και μάλιστα τρίτων χωρών. Αντίθετα, νομοθετείται η αυστηρή απαγόρευση εισαγωγής στη χώρα – βλ. άρθρο 12.
    3. Η χώρα μας έχει την υποχρέωση, όπως κάθε πολιτισμένη χώρα, να διαχειριστεί τα δικά της επικίνδυνα απόβλητα. Η υποχρέωση για πρόβλεψη χώρου οριστικής διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων δεν είναι κάτι καινούργιο, υπάρχει ήδη στην ελληνική νομοθεσία – βλ. άρθρο 4 του πδ 122/2013 (ΦΕΚ, Α’ 177).
    4. Η πρόνοια για δυνατότητα παροχής αντισταθμιστικού οφέλους αποτελεί δημοκρατική και δίκαιη αναγνώριση του συνόλου προς την (όποια) τοπική κοινωνία συμβάλλει στην επίλυση του συνήθως δύσκολου ζητήματος χωροθέτησης οποιασδήποτε μονάδας αποβλήτων. Αποτελεί διαστρέβλωση και προσβολή προς το ήθος των συμπολιτών μας η άποψη ότι δήθεν επιχειρείται η εξαγορά της τοπικής κοινωνίας. Πως φαντάζεται κάποιος ότι είναι δυνατόν να εξαγοραστεί με νομοθετημένη διαφανή διαδικασία εθελοντισμού μια τοπική κοινωνία?
    5. Η ΕΕΑΕ κατανοεί την καχυποψία και ανησυχία των πολιτών. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι ασφαλής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης, θα κάνουμε, όπως κάναμε και πάντα στο παρελθόν, ότι απαιτείται για να εξηγήσουμε, ενημερώσουμε και οικοδομήσουμε τις απαραίτητες σχέσεις εμπιστοσύνης προκειμένου να επιλύσουμε σύνθετα και λεπτά προβλήματα, όπως το υπόψη πρόβλημα της ασφαλούς διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων.
    Χρήστος Χουσιάδας
    Πρόεδρος της ΕΕΑΕ

  • 7 Αυγούστου 2015, 10:12 | Φλώρα Νικολιδάκη

    -Η διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων, με αντισταθμιστικά οφέλη και ανοικτή τη δυνατότητα εμπλοκής ιδιωτών, είναι πράξη κατά του δημοσίου συμφέροντος, με την έννοια του κινδύνου για την υγεία του λαού και την ασφάλεια του περιβάλλοντος. Ο μόνος αρμόδιος για τα ραδιενεργά απόβλητα πρέπει να παραμείνει ο Δημόκριτος, ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί με πόρους.
    -Η πείρα από την αδιαφανή λειτουργία του Αποτεφρωτήτα επικίνδυνων και τοξικών ιατρικών αποβλήτων, στη Φυλή Αττικής, υπό ιδιωτικό καθεστώς, αποδεικνύει, ότι η διαχείριση ειδικών αποβλήτων δεν μπορεί παρά να είναι δημόσια υπόθεση και ευθύνη του κράτους.

  • 7 Αυγούστου 2015, 08:08 | grigoris iliopoylos

    aparadekto,

    ntropi kai aisxos…ti allo tha doyme apo mia `oikologiki` kybernisi!!!

    os pote….ksypniste re!!

  • 6 Αυγούστου 2015, 21:42 | Εκίζογλου Θεοδόσης

    μάλιστα. Όχι ότι θα μας δώσει σημασία κάποιος, αλλά δεν ακούω τον κύριο Κουρουμπλή να έχει κάποια ανησυχία για καρκινογενέσεις για το ότι θα είμαστε μονίμως εκτεθιμένοι σε ραδιενέργεια. Δηλαδή, τίθεται τώρα θέμα να καταθέσουμε βελτιωτικές προτάσεις επί αυτού του κατάπτυστου κειμένου; Σαν τί προτάσεις; Για το βάθος της τάφρου ας πούμε;

    Και από πού θα είναι τα ραδιενεργά απόβλητα; Από τα ακτινολογικά μηχανήματα των οδοντιατρείων ή από τα δημόσια ακτινολογικά εργαστήρια που κλείνουν το ένα μετά το άλλο; Ή θα είναι από τους πυρηνικούς μας αντιδραστήρες; Και αυτό είναι στα πλαίσια της σωτηρίας της χώρας; Και όταν τη σώσετε με ραδιενεργά δίπλα στα σπίτια μας, τότε τί θα τα κάνουμε; Θα τα κρατήσουμε για ενθύμιο ή θα τα επιστρέψουμε στους Γερμανούς και στους Γάλλους; Εσείς πού θα είστε αλήθεια; Να φανταστώ ότι δεν θα είστε σ’ αυτή τη χώρα. Μήπως δικιά σας είναι; Μήπως την αισθανθήκατε ποτέ δικιά σας;

    Εντάξει, όλα για να μείνουμε στο ευρώ. Θάψτε μας και ζωντανούς προκειμένου να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, να έχουμε να το παινευόμαστε.

  • 6 Αυγούστου 2015, 16:28 | Ελένη Κ.

    Είστε με τα καλά σας; Θέλετε να μας πεθάνετε; Πείτε το! Θέλουμε να σας εξαφανίσουμε. Θα καταστρέψετε αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία και κάποιοι θα χάσουν και τη ζωή τους! Δεν είμαστε σκουπιδότοπος της Ευρώπης. Και αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Σταματήστε την κατρακύλα. Έλεος πια! Παρακμή…

  • 6 Αυγούστου 2015, 16:28 | Marianna Mixalaki

    Telios aparadekto ke dropiastiko…ime afoni!

  • 6 Αυγούστου 2015, 16:07 | Dimitra

    Είναι δυνατόν να ψηφιστεί τέτοιο άρθρο…; Η διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων πραγματοποιείται στις χώρες του τρίτου κόσμου με στόχο την αποπληρωμή των δανείων τους. Παραδεχόμαστε δηλαδή ότι χρειαζόμαστε τα μέτρα των χωρών του τρίτου κόσμου για να ανέλθει η οικονομία μας; Μικρό απόσπασμα από το βιβλίο “Sustainable Development in Third World Countries”.
    https://books.google.gr/books?id=o5fIiqlKFzsC&pg=PA96&lpg=PA96&dq=radioactive+wastes+in+countries+of+third+world&source=bl&ots=UaqL8fq9pS&sig=JAW2gFIC4KzKeQtflzWjB8iSxXM&hl=el&sa=X&ved=0CC8Q6AEwAmoVChMI4aeaqM6UxwIVidYUCh3ckQmt#v=onepage&q=radioactive%20wastes%20in%20countries%20of%20third%20world&f=false

  • 6 Αυγούστου 2015, 15:31 | tsantakidis alekos

    Ακομη και σε τριτοκοσμκες χωρες μονο η μαφια αναλαμβανει να παταει τετοιου ειδους αποβλητα σε ορυχεια ,παλια νταμαρια,πηγαδια η και στη θαλασσα.Α η προθεση σας ειναι να δεχονται οι φτωχοι δημοι ραδιενεργα αποβλητα ξενων χωρων προκεινενου να τουσ φτιαξει ενα γκρειντερ ενα χωματοδρομο καταστρεφοντασ για χιλιαδες χρονια τον υδροφορο οριζοντα και δηλητηριαζοντας τα παντα ειστε επικινδυνοι.
    Μας καταντατε την χαβουζα της ευρωπης,την ιδια στιγμη που δεχομαστε τη χλευη απο το τελευταιο κρατιδιο σχετικα με την οικονομια.
    τα κρατη που παραγουν τα αποβλητα να τα κρατησουν,δικα τουσ ειναι,ειναι το τιμημα που πρεπει να πληρωσουν για τη δηθεν φθηνη τουσ ενεργεια.η χωρα μας δεν εχει καμια υποχρεωση να πληρωσει και αυτο το τιμημα

  • 6 Αυγούστου 2015, 15:25 | Στελλα

    Πάτε και καθόλου καλα;;; Εσεις είστε χειρότεροι απο τους άλλους, μια με τα ραδιενεργά απόβλητα, την άλλοι οι καρκινοπαθείς να πληρώνουν μέρος απο τα νοσηλεία!!! Τα εχετε χάσει εντελώς εκεί μέσα,!! Προφανώς και ακολουθείτε την νέα τάξη πραγμάτων, στην Ελλάδα των Rothschilds, στη λέσχη μπιλντεμπεργκ, και στην εξολόθρευση και μείωση του πληθυσμού!! Ολοι πιόνια της παγκόσμιας Σιωνιστικής δικτατορίας. Αλλα ο κόσμος ξύπνησε και θα ξυπνήσει και ακόμα περισσότερο. Απλα διαβάστε εδώ http://www.triklopodia.gr/ipotagi-tis-ellada-sti-nea-taxi-pragmaton/ αυτο το άρθρο, και γενικα άρθρα αυτής της κατηγορίας!! Όσο διαβάζεις τρελαίνεσαι με αυτά που κάνουν και πρόκειται να μας κάνουν!! Σε λίγο καιρό θα έρθει και το τσιπάρισμα λες και είμαστε αγελάδες, για να έχουν ακόμη περισσότερο έλεγχο!!! Δεν ντρέπεστε λιγάκι !!!!

  • 6 Αυγούστου 2015, 14:11 | Νάντια Κωνσταντίνου

    Η Ελλάδα είναι εώς σήμερα ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά και θα πρέπει να παραμείνει έτσι. Το να γίνει σκουπιδότοπος πυρηνικών δεν αντισταθμίζεται με κανένα απολύτως όφελος. Και δεν έχει κανένα απολύτως επιχείρημα υπέρ αυτού. Η πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει πολιτική και να περιφριουρίσει ακριβώς αυτή την μέχρι σήμερα απουσία πυρηνικών και να εξασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

  • 6 Αυγούστου 2015, 13:32 | ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

    1. Πού παράγει η χώρα μας ραδιενεργά απόβλητα?
    2. Μήπως οι προτάσεις σας είναι προπομπός ταφής αποβλήτων άλλων χωρών?
    3. Η ύπαρξη ραδιενεργών αποβλήτων ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΖΕΤΑΙ. Δεν χαρίζουμε τις ζωές μας για οικονομικά οφέλη.
    4. Αν πραγματικά παράγονται στη χώρα μας ραδιενεργά απόβλητα, τότε θα πρέπει το κράτος με ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ να αντιμετωπίσει το θέμα, ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ.

  • 6 Αυγούστου 2015, 13:13 | Ιωάννα

    Τα ραδιενεργά απόβλητα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, γιατί δεν θα έπρεπε να υπάρχει τέτοια πηγή ενέργειας… και αν υπολογίζουμε πώς λειτουργεί η διαχείριση σκουπιδιών στην Ελλάδα, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει με ασφαλές τρόπο. Αυτό είναι πάρα πολύ επικύνδινο, και για εκατοντάδες χρόνια!!! Και μετά λέμε ότι αγαπάμε αυτή τη χώρα???

  • 6 Αυγούστου 2015, 13:02 | Ελένη Συμεωνίδου

    Δεν υπάρχουν οφέλη αρκετά μεγάλα ώστε να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο από μια ενδεχόμενη καταστροφή από τα ραδιενεργά απόβλητα. Σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, με αυτό το ανάγλυφο, την κατανομή πληθυσμού και τη χρήση γης, πρόκειται για καθαρό έγκλημα.
    Μία τέτοια ρύθμιση δείχνει εγκληματική άγνοια των περιβαλλοντικών κινδύνων και ακυρώνει το «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς», για το οποίο μιλά και ξαναμιλά ο πρωθυπουργός, για ολίγα αργύρια.

    Σχετικοί Σύνδεσμοι

    http://www.theguardian.com/world/2015/jul/03/runit-dome-pacific-radioactive-waste
    http://www.globalresearch.ca/tepco-under-fire-after-hiding-massive-radioactive-waste-leak-at-fukushima-for-a-full-year/5440576
    http://koin.com/2014/04/24/6-things-know-hanfords-nuclear-waste/

  • 6 Αυγούστου 2015, 10:16 | ΗΛΙΑΔΟΥ ΒΗΘΛΕΕΜ

    Είναι έγκλημα αυτό, ιδιαίτερα σε μια σεισμογενή χώρα. 100% ασφαλής τρόπος αποθήκευσης δεν υπάρχει. Κανένα υλικό δεν αντέχει χιλιάδες χρόνια ώστε να περικλείσουμε τα πυρηνικά απόβλητα και να ησυχάσουμε.
    Φοβόμασταν μη γίνουμε τα γκαρσόνια της ευρώπης και πάτε να μας κάνετε διαχειριστές των πυρηνικών αποβλήτων τους;;;

  • 6 Αυγούστου 2015, 09:37 | Κατερινα

    Ειστε σοβαροι;
    Ο λαος σας εδωσε την ψηφο και την εμπιστοσυνη του για να βελτωσετε τη ζωη του, οχι για να μετατρεψετε την Ελλαδα σε χωματερη της ευρωπης!
    Εαν τολμησετε κατι τετοιο, ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ!!!!

  • 6 Αυγούστου 2015, 09:35 | Μαρια

    Τούτο το προεδρικό διάταγμα είναι ένα ΑΙΣΧΟΣ. Ευτυχώς δεν έχουμε πυρηνικά για να χρειαζόμαστε χώρους ταφής ραδιενεργών αποβλήτων (εργοστάσια καρκίνου). Θα έπρεπε να ντρέπεστε που προτείνεται την καθολική καταστροφή του περιβάλλοντος. Είστε επικίνδυνοι. Παραιτηθείτε από τα κοινά για το καλό όλων των Ελλήνων και της ανθρωπότητας.

  • 6 Αυγούστου 2015, 08:12 | Βερβέρης Νίκος

    Κύριε Υπουργέ
    Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πως στα πλαίσια ενός Υπουργείου που είναι υπεύθυνο για τον Πολιτισμό και την Παιδεία και το οποίο εσείς εκπροσωπείτε, προσπαθείτε να περάσετε ένα τέτοιο κατάπτυστο άρθρο και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού.
    Εξανεμίζετε με τον ποιο επαίσχυντο τρόπο τις ελπίδες που είχαμε για μια Περιβαλλοντική Ηθική και μια Κοινωνική Δικαιοσύνη.
    Λειτουργείτε ανήθικα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, όταν υπόσχεστε ‘Αντισταθμιστικά οφέλη’ στους Δήμους όπου θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για τη διάθεση των άκρως επικίνδυνων πυρηνικών αποβλήτων. Και γνωρίζετε πολύ καλά πως η επικινδυνότητα δεν εξαντλείται στα πλαίσια της θητείας σας ως Υπουργού, αλλά θα συνεχίζεται για χιλιάδες χρόνια για όλες τις επόμενες γενιές των έμβιων οργανισμών που θα έχουν την ατυχία να βρεθούν στην περιοχή που εσείς και οι όποιοι δημοτικοί άρχοντες αποφασίσουν ότι είναι περιοχές εγκατάστασης πυρηνικών αποβλήτων και κατ επέκταση απαγορευμένες ζώνες για ζωή.
    Με ποια λογική υποθηκεύετε το μέλλον των παιδιών μας; Ποιος σας έδωσε αυτό το δικαίωμα; Η ζωή των ανθρώπων αλλά και των υπόλοιπων έμβιων οργανισμών δεν σας ανήκει κύριε Υπουργέ.
    Και ταυτόχρονα δεν μπορείτε να προσβάλλετε την νοημοσύνη μας ισχυριζόμενος ότι θα υπάρχουν οφέλη με, όπως χαρακτηριστικά λέτε, ‘κοινωνικό, οικονομικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, ή άλλο χαρακτήρα’.
    Έχοντας από το 1975 αφιερώσει τη ζωή μου στα γενικότερα θέματα της προστασίας του Περιβάλλοντος, και έχοντας μελετήσει τις επιπτώσεις της πυρηνικής τεχνολογίας, απλά σας δηλώνω ότι θα με βρείτε απέναντί σας, σε κάθε σας ενέργεια και εμένα και τα παιδιά μου.
    Δεν αξίζει να έχετε τον τίτλο ενός Υπουργού για τον Πολιτισμό και την Παιδεία, σε ένα χώρο που εμείς υπηρετούμε με συνείδηση και αυταπάρνηση εδώ και δεκαετίες διδάσκοντας και λειτουργώντας με μια διαφορετική από τη δική σας Ηθική και έναν διαφορετικό Πολιτισμό, που εσείς φαίνεται να αγνοείτε.
    Ντροπή σας.

    Υ.Γ.
    Σήμερα είναι η επέτειος των 70 χρόνων από το, όπως έχει χαρακτηριστεί το ‘μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας’.
    Σας επισυνάπτω ένα σχετικό Link.
    http://www.alfavita.gr/apopsin/70-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%AD%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82

  • 6 Αυγούστου 2015, 07:13 | Μετανάστης

    Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα απλά απόβλητα, πιστεύετε οτι μπορεί να διαχειριστεί ραδιενεργά απόβλητα;;;

    Αλήθεια, τί έγινε με τα χημικά απο τη Συρία που τα άδειασαν νοτίως της Κρήτης;Έγινε καμια έρευνα;

  • 5 Αυγούστου 2015, 23:33 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΛΙΟΓΛΟΥ

    ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ Σ ΑΥΤΗ ΤΟΝ ΔΥΣΜΟΙΡΟ ΤΟΠΟ ΤΩΡΑ ΤΙ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ;

  • 5 Αυγούστου 2015, 22:02 | mason zionist

    ΕΧΕΤΕ ΞΕΦΥΓΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ «ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ» !
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ! Ο,ΤΙ ΤΟΥ ΕΧΕΤΕ ΑΦΗΣΕΙ ΔΗΛΑΔΗ…..

    ΚΑΘΕ ΝΟΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΑΥΤΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΛΛΑ, ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΕΙ…

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΕΝΑ ΚΑΔΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ, ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΑΣ ΕΛΕΙΠΑΝ!

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ – ΘΑ ΚΡΙΘΕΙΤΕ ΑΠΑΝΤΕΣ !

  • 5 Αυγούστου 2015, 20:23 | Nikos Tsikas

    Σε μια χώρα που ακόμα δεν έχει λύσει το πρόβλημα της διάθεσης των οικιακών αποβλήτων με παράνομες χωματερές σε όλη την επικράτεια, τα μόνα σχόλια που μπορούν να γίνουν είναι :

    α) ΑΣΩΠΟΣ: Χαρακτηρίστηκε λυματαγωγός ποταμός με Προεδρικό Διάταγμα της χούντας και καταστράφηκε όλη η Βοιωτία

    β) ΑΣΩΠΟΣ: Η χούντα τουλάχιστον μόνο χαρακτήρισε το ποτάμι. Η κατασκευή χώρων απόθεσης ραδιενεργών και πυρηνικών αποβλήτων, μυρίζει ΕΡΓΟΛΑΒΟ !

    γ) Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η δέσμευση για αντισταθμιστικά οφέλη, σε χώρα που στην υπόνοια ατυχήματος θα πληγεί θανάσιμα η πρωτογενής παραγωγής της, ιδιαίτερα τώρα που όλοι αναγνωρίζουμε την αξία και αναγκαιότητα αυτής.

    δ) Η χώρα, μη χρησιμοποιούσα ραδιενεργά στοιχεία για παραγωγή ενέργειας παρά μόνο για ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς, των οποίων η παραγωγή προφανώς είναι μικρή, για λόγους διαχείρισης του ρίσκου θα ήταν προτιμότερο να συνεχίσει να τα αποθέτει όπου έως τώρα αποτίθεντο, έστω και με οικονομική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

    ε) Γιατί ακόμα ένα Προεδρικό Διάταγμα ???

    Τίθεμαι κάθετα αντίθετος !

  • 5 Αυγούστου 2015, 19:26 | Γιώργος Θ. Κανελλάκης

    Ομολογώ πως δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν μου το μετέφεραν τηλεφωνικά. Μα δεν πίστευα στα μάτια μου και όταν το διάβασα.
    Πως είναι δυνατό να τίθεται -έστω για διαβούλευση- ένα τέτοιο θέμα. Ποιος νοσηρός νους το σκέφτηκε να το καταθέσει, έστω για διαβούλευση ;

    Ακόμη και κατόπιν επιβολής να τέθηκε, το Υπουργείο θα έπρεπε να αρνηθεί την οποιαδήποτε συζήτηση επ΄ αυτού !

    Κύριοι δεν αρκεί όσο πειραματόζωο έχει γίνει ο Ελληνισμός και όσο παίζονται παιχνίδια σε βάρος της Πατριδας ;

    Δεν υπάρχει ουδόλως ντροπή, όρια και σκέψη πλέον σε αυτό που ονομάζεται Ελληνική Κυβέρνηση ;
    Έχετε σκεφτεί αν ΟΝΤΩΣ εκπροσωπείτε τα συμφέροντα του Ελληνισμού και της Πατρίδας ή …

    Σας εύχομαι να μη το περάστε ! Απλά αυτό !

  • 5 Αυγούστου 2015, 18:45 | Πέτρος Λυμπεράκης

    Δεδομένων
    1. των προβλέψεων του άρθρου 12
    2. των (συγκριτικά ελάχιστων) ποσοτήτων ΑΚΡΑ που παράγονται σήμερα στη χώρα
    3. του λάθους της λογικής NIMBY
    4. της επικινδυνότητας των ΑΚΡΑ

    ναι μεν υπάρχει ανάγκη για εγκατάσταση διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων μέσα στη χώρα, αλλά πουθενά μέσα στο σχέδιο ΠΔ δεν υπάρχει τεκμηριωμένη πρόβλεψη ούτε τεκμηριώνεται η ανάγκη δημιουργίας περισσότερων από μίας τέτοιας εγκατάστασης.

    Γιατί το σχέδιο δεν κάνει σαφή την ανάγκη δημιουργίας μίας και μόνο εγκατάστασης, υπό δημόσιο έλεγχο (πιθανώς συνδεδεμένης με την ΕΕΠΑΔΡΑ)και σίγουρα υπό την επίβλεψη/ευθύνη της ΕΕΑΕ;

    Γιατί αφηνεται αυτή η θολή (και προκλητική) διατύπωση του άρθρου 22;

  • 5 Αυγούστου 2015, 17:02 | ΑΝΕΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

    η Ιαπωνια με τετοια τεχνογνωσια δεν καταφερε να αποφυγει την διαρροη ραδιενεργειας απο τους σταθμους μετα τους προσφατους σεισμους οι οποιοι εκτιμω θα ειχαν εξονυχιστικες αρχιτεκτονικες και περιβαλλοντικες μελετες.Στις ελληνικες δεξαμενες που θα απορριπτονται αυτα τα αποβλητα ,θα ληφθουν αραγε πιο ασφαλη απο τα ιαπωνικα φαραωνικα -κατα τα αλλα- μετρα ασφαλειας των πυρηνικων σταθμων που ειδαμε και αυτα που οδηγησαν τελικα αποδεικνυοντας οτι τιποτα δεν μπορει να εχει 100% ασφαλεια;Υπαρχει ανθρωπος επι της γης που να διαβεβαιωσει ,με ανταλλαγμα την ζωη του,οτι ποτε δεν θα συμβει κι εδω ,το παραμικρο ατυχημα με τοσους σεισμους που περιμενουμε να γινουν;Περα απο τους σεισμους,αλλοι ασταθμητοι παραγοντες με δολιοφθορες η και αλλα ατυχηματα;Η ραδιενεργεια του Τσερνομπιλ ακομα εχει αφησει υπολλειματα στα βουνα μας.Εκπλησσομαι με το οτι αναρτηθηκε κατι τετοιο και μονον!Αναρωτιέμαι πνιγμενη απο τον φοβο:Τωρα τα καθρεφτακια για τους ιθαγενεις θα εχουν μυρωδια θανατου;Η αλλιως θα απολαμβάνω εκθεσεις ζωγραφικης διασημων,πανω σε δεξαμενες ραδιενεργων;

  • 5 Αυγούστου 2015, 15:10 | Παναγιώτης

    Δηλαδή εκτός από χώρα προκτεροτάτο πλέον θα είμαστε και χώρα όπου θα στέλνουν όλοι τα ραδιενεργά απόβλητα τους…ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ!!!

  • 5 Αυγούστου 2015, 12:56 | πολιτικη αλητεία και ξεπουλημα

    Θέλω τα παιδιά των υπουργών και δημάρχων να ζήσουν μέσα, δίπλα και πανω απο χώρους ταφής ραδιενεργών αποβλήτων!
    Ξεχαστε τη ρήση «ο ρυπαινων πληρώνει αμα λάχει, για να πεθαίνουν άλλοι απο τα απόβλητα του».
    Και μην κρυβεστε…. Θα σας βρούμε.

  • 5 Αυγούστου 2015, 00:19 | Γιώργος Τζανής

    Η ύπαρξη ραδιενεργών αποβλήτων στο έδαφος της χώρας μας δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με τίποτα.

  • 4 Αυγούστου 2015, 23:58 | xaroula peponaki

    Είστε σοβαροί?!?! Ντροπή, μόνο αυτό έχω να πω!! Δε πάμε καλά σε αυτή τη χώρα.. Δε φτάνει που καταντήσαμε όπως καταντήσαμε, να έχουμε και ραδιενεργά απόβλητα?? Ντροπή σε όποιον δήμαρχο το δεχτεί και ντροπή και στην κυβέρνηση που το προτείνει.

  • 4 Αυγούστου 2015, 23:58 | ελενη μυρωνιδου

    φαντάζομαι να αστειευεστε.Για ποιο λόγο να έχει ο οποιοσδηπτε δημος τον θανατο στο χωραφι του; θα ειναι η πρωτη φορα που θα συμβει ατυχημα; θα ειναι η πρωτη φορα που θα γινει διαρροη; αλλα ακόμα κι αν μας διαβεβαιωναν οτι μεσα σ αυτες τις σουπερ ασφαλεις εγκαταστασεις θα ειναι θαμμενα σε ασφαλη δοχεια κλπ κλπ ποιος θα το διακινδυνευε; Οποιος λοιπόν θελει μια τετοια πολιτικη να τα βαλει στο χωραφι του ή και στο σπιτι του καλυτερα.
    αν δε ειναι εφικτο να χρηματοδοτησουν ατομα τοτε σ αυτην την περιπτωση να βρουν τροπους εξαερωσης, ή διαλυσης ή δνε ξερω τι αλλο.

  • 4 Αυγούστου 2015, 19:24 | οικονομου κωνσταντινος

    Ετων 27 επαγγελμα αγρότης.θαψτε τα στο χωράφι μου!!!!!θα κάνουμε και μια σύμβαση να σας τροφοδοτω δωρεάν λαχανικά για παντα!!!!!!!!!ντροπή!

  • 4 Αυγούστου 2015, 02:28 | Χρηστος

    Χιλια μπραβο, επιτελους να μπορει οποιος θελει να ερθει σε επαφη και να πληρωσει για να μπορει να θαψει σε ευρωπαικου επιπεδου εγκαταστασεις, πυρηνικα και ραδιενεργα αποβλητα σε οποιον δημο τα δεχεται.
    Ειναι ευλογια αυτος ο νομος, γιατι αυτα τα πλεον πιο επικινδυνα αποβλητα στον κοσμο, ηταν σχεδον αδυνατο να βρουν χωρες και τοπικες κοινωνιες να τα δεχτουν. Στην Ελλαδα των επενδυσεων και της αναπτυξης ομως βρισκουν ενα τοπο για εναποθεση, εναν τοπο για παντα.

    Προταση : Να ξεκινησουν οι προτυπες εγκαταστασεις εναποθεσης ραδιενεργων αποβλητων στους δημους που ανεκαθεν υποστηριζαν την ευρωπαικη ιδεα, Βαρκιζα, Βουλιαγμενη, Εκαλη Κηφισια και το Κολωνακι που περηφανα πρωτοστατησαν στον αγωνα του Ναι και της υπεροχης ευρωπαικης ενοποιησης.

    Ερωτηση : Τις εγκαταστασεις υγειονομικης ταφης και την μεταφορα των ραδιενεργων αποβλητων θα την αναλαβει ενας αξιοπιστος ιδιωτικος στρατος, που θα ειναι ανεξαρτητος και θα υποστηριξει την εταιρια κοντρα σε μεγαλος μερος της ευρυτερηςτοπικης κονωνιας η της χωρας;

  • 4 Αυγούστου 2015, 00:45 | Απλός Πολίτης

    ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ απόβλητα; Δεν μιλάμε απλά για σκουπίδια. Το όποιο οικονομικό όφελος που μπορεί να πασάρεται δεν θα αντιπροσωπεύει ούτε μικρό ποσοστό της καταστροφής του περιβάλλοντος, της πιθανής απώλειας ζωών ή – για όποιους στέκονται στα νούμερα – της οικονομικής ζημιάς από το κόστος νοσηλείας και την απώλεια εργατοωρών και παραγωγικότητας των κατοίκων-θυμάτων των περιοχών αυτών. Και μη μου πείτε πως θα προσέχουμε να μην διαρρεύσουν…

  • 3 Αυγούστου 2015, 17:41 | Δημόφιλος Γεωργόπουλος

    Μα και φυσικά είμαι κάθετος και ενάντια αυτής της προτάσεως. Αντισταθμιστικά οφέλη για το περιβάλλον υπάρχουν μονάχα αρνητικά αφού δεν είμεθα ικανοί να διαχειριστούμε ούτε τα απλά οικιακά απόβλητα. Επιτροπές και ομάδες ελέγχου δεν υπάρχουν και φυσικά δεν εφαρμόζονται ούτε οι προαπαιτήσεις για την σωστή διαχείρηση και απομάκρυνσή τους. Αλήθεια ο Κύριος Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκης γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των παράνομων ΧΥΤΑ σε όλο τον ελλαδικό χώρο ή τα τσουχτερά πρόστιμα που πληρώνει ο ελληνικός λαός από την μη εφαρμογή μέτρων για την δραστική μείωσή τους και εξαφάνισή τους? Η ελληνική ύπαιθρος και φύση νοσεί και τώρα προτείνεται η φύλαξη και διάθεση ραδιεενεργών υλικών και λοιπών επικίνδυνων ρυπογόνων ουσιών? Αλήθεια στην πρόταση αυτή περιλαμβάνεται και η ρήψη τους στις ελληνικές θάλασσες? Ας ξεκινήσουν πρώτα με την ανακύκλωση και την σψστή απομάκρυνση των καθημερινών λυμματων και ας μην μπλέκουν δήμους σε τέτοια χωράφια. Εξάλλου με αυτό τον τρόπο τα υπουργία μεθέτουν ευθύνες σε δήμους και δημοτικούς εκπροσώπους ώστε αν μετά από χρόνια «σκάσει» καμία «μεταλλαγμένη» πραγματικότητα… άντε να βρεις υπευθύνους… Οπότε ΟΧΙ. Ας τα κρατήσουν στις χώρες τους.

  • 3 Αυγούστου 2015, 07:41 | geopa

    πάτε καλά; γίναμε κ σκουπιδότοπος της Ευρώπης τώρα .. εμ φυσικά. Συμφωνία θέλαμε. .. αλλά άμα έχουμε λεφτά .. μπορεί τα γονίδια μας επιτέλους να στρώσουν να γίνουν γερμανικά μετά τη μετάλλαξη που θα πάθουν αποΌ τη ραδιενέργεια.. Πείτε μου παρακαλώ σε ποιο σημείο της χώρας παράγονται απόβλητα ραδιενεργά; Για ποιον ακριβώς λόγο χρειάζεται να κάνουμε εμείς τον τόπο μας αντιδραστήριο μετάλλαξης γενετικού υλικού; ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ !

  • 1 Αυγούστου 2015, 18:35 | anna baloumi

    Δεν είναι καθόλου σωστά πράγματα αυτά που πάτε να κάνετε . Αυτοί που παράγουν τα απόβλητα , αυτοί να τα φορτωθούν . Ολη η χώρα θα δηλητηριαστεί; Τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι το τυράκι στη φάκα . Καλά σκουπιδοτενεκέ της Ευρώπης θα μας κάνετε ;