Άρθρο 113 – Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί

1. Το Ν.Π.Ι.Δ. σε όλες τις διαδικασίες Επιλογής Οικονομικών Φορέων με προηγούμενη Προκήρυξη Διαγωνισμού, ή κατά τη διαδικασία για τη σύναψη σύμβασης στο πλαίσιο ενός Δυναμικού Συστήματος Αγορών, εφόσον οι προδιαγραφές μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια, δύναται να αποφασίζει, πριν την ανάθεση της σύμβασης, τη διεξαγωγή ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, με την προϋπόθεση ότι τούτο αναφέρεται στην οικεία Προκήρυξη.
2. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αφορά:
α) είτε μόνο τις τιμές, εφόσον ως κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης έχει τεθεί αποκλειστικά η χαμηλότερη τιμή,
Β) είτε τις τιμές ή/και τις αξίες άλλων στοιχείων των προσφορών, εφόσον ως κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης έχει τεθεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.
3. Στην περίπτωση αυτή, τα στοιχεία των προσφορών, οι αξίες των οποίων θα αποτελέσουν αντικείμενο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, πρέπει να είναι προσδιορίσιμα ποσοτικά, εκφραζόμενα σε απόλυτους αριθμούς ή ποσοστά, με τρόπο καθορισμένο στη Προκήρυξη.
4.Το Ν.Π.Ι.Δ., πριν την έναρξη του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, διενεργεί μια κατ’ αρχάς πλήρη αξιολόγηση των προσφορών, σύμφωνα με το επιλεγμένο κριτήριο ανάθεσης. Στη συνέχεια, όλοι οι Προσφέροντες που έχουν υποβάλει αποδεκτές προσφορές καλούνται ταυτόχρονα, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, να υποβάλουν νέες τιμές ή/και νέες αξίες των στοιχείων των προσφορών τους. Στην εν λόγω πρόσκληση αναφέρεται, εκτός των άλλων, ο μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου καθορίζεται κατά τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό η αυτόματη κατάταξη σε συνάρτηση με τις νέες υποβαλλόμενες τιμές ή/και τις νέες αξίες.
4. Κατά τη διάρκεια κάθε φάσης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού γνωστοποιούνται αμέσως σε όλους τους Προσφέροντες οι πληροφορίες εκείνες οι οποίες, κατ’ ελάχιστον, τους παρέχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν, ανά πάσα στιγμή, την αντίστοιχη κατάταξή τους.
5. Η αναλυτική διαδικασία και όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, περιλαμβανομένων των ενδεδειγμένων μέτρων, που λαμβάνονται για την τεκμηρίωση της διεξαγωγής της όλης διαδικασίας, καθορίζονται με εσωτερικές ρυθμίσεις του Ν.Π.Ι.Δ., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τίθενται υπόψη των ενδιαφερόμενων Οικονομικών Φορέων μέσω της οικείας προκήρυξης.