Άρθρο 72 – Αποτίμηση στοιχείων

1. Τα ποσά των ετησίων οικονομικών καταστάσεων πρέπει να προκύπτουν από ποσά που έχουν αποτιμηθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4308/14 «¨Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» (Α΄251), όπως αυτά ισχύουν.
2. Η αποτίμηση γίνεται με βάση τις έξης γενικές αρχές:
α) οι μέθοδοι αποτίμησης εφαρμόζονται πάγια, χωρίς μεταβολές από χρήση σε χρήση,
β) οι απαραίτητες αποσβέσεις και προβλέψεις λογίζονται ανεξάρτητα από το αν κατά τη χρήση προκύπτει καθαρό κέρδος ή ζημιά,
γ) τα έσοδα και τα έξοδα που αφορούν στη χρήση λογίζονται σε αυτή ανεξάρτητα από το χρόνο της είσπραξης ή της πληρωμής τους,
δ) τα περιουσιακά στοιχεία των λογαριασμών του ενεργητικού και του παθητικού αποτιμώνται χωριστά και όπως ορίζεται στις επόμενες παραγράφους,
ε) τα ποσά ανοίγματος των λογαριασμών της χρήσης συμφωνούν απόλυτα με τον Ισολογισμό κλεισίματος της προηγούμενης χρήσης.
2. Τα ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία αποτιμώνται στην αξία της τιμής κτίσης ή του κόστους κατασκευής τους. Η αξία αυτή προσαυξάνεται με τις δαπάνες προσθηκών ή επεκτάσεων και βελτιώσεων και μειώνεται με τις αποσβέσεις που προβλέπονται.
3. Τιμή κτίσης είναι η τιμολογιακή αξία αγοράς.
4.Τα έξοδα κτίσης των ακινήτων, όπως είναι οι φόροι μεταβίβασης, τα συμβολαιογραφικά και μεσιτικά έξοδα και αμοιβές μελετητών και δικηγόρων δεν περιλαμβάνονται στην τιμή κτήσης των στοιχείων αυτών.
5. Η απόσβεση του κάθε στοιχείου ενεργείται συστηματικά και ομοιόμορφα μέσα στις χρήσεις της πιθανολογούμενης διάρκειας λειτουργικής χρησιμοποίησης του και σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.