Άρθρο 05 – Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης

1. Στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. ιδρύεται Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης (Ι.Ε.Ε.Α.) ως ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος, με έδρα την Θεσσαλονίκη.
2. Σκοποί του Ι.Ε.Ε.Α. είναι: α) η μελέτη και εφαρμογή νέων παιδαγωγικών μεθόδων στα γνωστικά πεδία σπουδών του Πανεπιστημίου, η μελέτη και εφαρμογή κατάλληλων μεθόδων ηλεκτρονικής μάθησης, η εξ αποστάσεως διδασκαλία και η εν γένει χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην εκπαίδευση, καθώς και η οργάνωση σχετικών ενεργειών διάχυσης, β) η μελέτη των χαρακτηριστικών και της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών που παρέχονται με εξ αποστάσεως διδασκαλία, γ) η εισήγηση στα αρμόδια όργανα για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης από το ΔΙ.ΠΑ.Ε. καθώς και για τη συνέχιση, την αναβάθμιση ή τη διακοπή των διεθνών προγραμμάτων σπουδών και δ) η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και σε άλλα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης στην ημεδαπή και την αλλοδαπή.
3. Για την επίτευξη των σκοπών του το Ι.Ε.Ε.Α. συνεργάζεται με τις Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου που του παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή.
4. Το Ι.Ε.Ε.Α. διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που συγκροτείται με απόφαση Συγκλήτου, στην οποία ορίζεται και ο Πρόεδρος αυτού. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιλέγονται από τη Σύγκλητο και είναι μέλη Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι., ενεργά ή αφυπηρετήσαντα, με ερευνητικό έργο και εμπειρία σχετική με τις δράσεις του Ι.Ε.Ε.Α., όπως ιδίως στη μάθηση από απόσταση ή στην εκπαίδευση ενηλίκων ή στη χρησιμοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας και στην παραγωγή προτύπων εκπαιδευτικού και πληροφοριακού υλικού για τις ανάγκες της δια ζώσης και της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Για την επιλογή τους εκδίδεται προκήρυξη από τον Πρύτανη, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Αν δεν υπάρχουν υποψηφιότητες, στις ανωτέρω θέσεις τοποθετούνται μέλη Δ.Ε.Π. του Ιδρύματος, που επιλέγονται από τη Σύγκλητο και ορίζονται με πράξη του Πρύτανη, και γίνεται εκ νέου προκήρυξη μέσα σε ένα (1) έτος. Η θητεία είναι τριετής, με δυνατότητα ανανέωσης.
5. Με απόφαση της Συγκλήτου παραχωρούνται στο Ι.Ε.Ε.Α. χώροι και εξοπλισμοί του ΔΙ.ΠΑ.Ε. για την εγκατάσταση και λειτουργία του.
6. Στο Ι.Ε.Ε.Α. τοποθετείται διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος με απόφαση της Συγκλήτου. Στο Ι.Ε.Ε.Α. μπορεί να απασχολείται και προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου ή με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, εφόσον δεν αμείβεται από τον προϋπολογισμό του Α.Ε.Ι..
7. Πόροι του Ι.Ε.Ε.Α. είναι:
α) επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό και τις Δημόσιες Επενδύσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που χορηγούνται στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. ειδικά για τη λειτουργία του Ι.Ε.Ε.Α.,
β) χρηματοδοτήσεις από ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνών οργανισμών και του Ελληνικού Δημοσίου,
γ) δωρεές, κληρονομίες, κληροδοσίες, χορηγίες από τρίτους, καθώς και κάθε είδους παροχές ημεδαπών ή αλλοδαπών, φυσικών ή νομικών προσώπων,
δ) έσοδα από την παροχή υπηρεσιών και την εκπόνηση μελετών για λογαριασμό τρίτων,
ε) ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου, μπορεί να διατίθενται πόροι του Ε.Λ.Κ.Ε. και οι πρόσοδοι από περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος για την ανάπτυξη του Ι.Ε.Ε.Α..
8. Με απόφαση της Συγκλήτου, που εκδίδεται μέσα σε εννέα (9) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταρτίζεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του Ι.Ε.Ε.Α. Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας ρυθμίζονται ιδίως τα εξής:
α) ο τρόπος λειτουργίας του Ι.Ε.Ε.Α.,
β) η εσωτερική οργανωτική διάρθρωση του Ι.Ε.Ε.Α.,
γ) οι λεπτομέρειες σχετικά με την με τη διάθεση των πόρων του Ι.Ε.Ε.Α.,
δ) οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του προσωπικού,
ε) οι διαδικασίες και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την απασχόληση, τις αμοιβές και τις μετακινήσεις των απασχολουμένων στο Ι.Ε.Ε.Α.,
στ) οι τρόποι αξιοποίησης των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων του,
ζ) κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση του Ι.Ε.Ε.Α., την εύρυθμη λειτουργία του και την εκπλήρωση του σκοπού του.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 05:52 | AM

    Αυτό τι θα είναι ακριβώς…έχει το νέο πανεπιστήμιο παιδαγωγική σχολή;
    Όχι από ότι φαίνεται. Πολύ φρου φρου για το τίποτα.