Άρθρο 4 Εκ των προτέρων αξιολόγηση των νέων μέτρων και έλεγχος αναλογικότητας (άρθρο 4 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/958)

 

1. Το εκάστοτε αρμόδιο υπουργείο ή αρχή διενεργεί προκαταρκτική αξιολόγηση της αναλογικότητας, σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται στον παρόντα πριν από τη θέσπιση νέων ή την τροποποίηση υφιστάμενων νομοθετικών ή κανονιστικών διατάξεων για τον περιορισμό της πρόσβασης σε νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ή της άσκησης των επαγγελμάτων αυτών.
2. Η έκταση της αξιολόγησης κατά την παρ. 1 είναι αναλογική προς τη φύση, το περιεχόμενο και τον αντίκτυπο της διάταξης.
3. Κάθε διάταξη της παρ. 1 συνοδεύεται από επεξήγηση αρκούντως λεπτομερή, ώστε να καθιστά δυνατή την εκτίμηση της συμμόρφωσης με την αρχή της αναλογικότητας.
4. Οι λόγοι βάσει των οποίων μια διάταξη της παρ. 1 θεωρείται δικαιολογημένη και αναλογική τεκμηριώνονται με ποιοτικά και, όπου είναι εφικτό και σκόπιμο, ποσοτικά στοιχεία.
5. Το εκάστοτε αρμόδιο υπουργείο ή αρχή μεριμνά, ώστε η αξιολόγηση που αναφέρεται στην παρ. 1 να διενεργείται με αντικειμενικό και ανεξάρτητο τρόπο.
6. Η τήρηση της αναλογικότητας υπό την έννοια της παρ. 1 ελέγχεται στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας κατά τα άρθρα 63 και 64 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή και την Επιτροπή Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας.
7. Το εκάστοτε αρμόδιο υπουργείο, ελέγχει την εφαρμογή των νέων ή τροποποιημένων νομοθετικών ή κανονιστικών διατάξεων που περιορίζουν την πρόσβαση σε νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ή την άσκηση των επαγγελμάτων αυτών, με βάση την αρχή της αναλογικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν εξελίξεις που έχουν προκύψει μετά από τη θέσπιση των υπό εξέταση διατάξεων, με τη διαδικασία του άρθρου 56 του ν. 4622/2019, η οποία εφαρμόζεται αναλόγως όταν η αξιολόγηση διενεργείται από αρμόδια αρχή.