Ολοκλήρωση Δημόσιας Διαβούλευσης

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις

Μαρούσι, 13 Ιανουαρίου 2021

Τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ρυθμίσεις ιδίως για τα εξής ζητήματα:

  • διατάξεις για τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση με στόχο την ενίσχυση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την επιτυχή φοίτηση και την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών. Επιπλέον προβλέπεται η υποβολή μηχανογραφικού δελτίου σε δύο φάσεις, με συγκεκριμένο προβλεπόμενο αριθμό δυνατών επιλογών σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων στην πρώτη φάση για την ενίσχυση της εκπεφρασμένης προτίμησης των υποψηφίων. Τέλος θεσπίζεται η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο επιτρέπει την κατάληψη θέσης καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ι.Ε.Κ.
  • διατάξεις για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Προτείνεται ένα συνεκτικό πλαίσιο για την ασφάλεια και την προστασία εντός των χώρων των Α.Ε.Ι., αφενός, μέσω της πρόβλεψης συγκεκριμένων οργάνων και διαδικασιών και, αφετέρου, μέσω της σύστασης της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία και θα έχει ως αποστολή της την πρόληψη και την καταστολή της παραβατικότητας εντός των χώρων των Α.Ε.Ι., ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες αυτών. Περαιτέρω προβλέπεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πειθαρχικού δικαίου για τους φοιτητές του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών.
  • διατάξεις για τη θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου φοίτησης, με ειδική μέριμνα για όσους ήδη φοιτούν στα Α.Ε.Ι. μέσω της πρόβλεψης μεταβατικού χρόνου ολοκλήρωσης των σπουδών.

Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, σας καλούμε να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας ως προς τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 20:00.

 

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Νίκη Κεραμέως