ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ Άρθρο 17 Θητεία Επιτροπών Διοίκησης Εθνικών Γυμναστηρίων – Συντονιστής Γενικός Διευθυντής Καυταντζογλείου Εθνικού Σταδίου – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 6 ν. 423/1976

1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 423/1976 (Α’ 223), περί των Επιτροπών διοίκησης των Εθνικών Γυμναστηρίων που λειτουργούν υπό τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, τροποποιείται α) με την προσθήκη μετά από τις λέξεις «δι’ αποφάσεως του αρμοδίου» των λέξεων «επί του Αθλητισμού» και β) ως προς τη διάρκεια της θητείας των Επιτροπών και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Τα υπό μορφήν Ν.Π.Δ.Δ. λειτουργούντα Εθνικά Γυμναστήρια καθώς και τα Δημοτικά και Κοινοτικά, των οποίων η χρήσις παρεχωρήθη ή όχι εις την Γενικήν Γραμματείαν Αθλητισμού, εφ’ όσον έχουν εκτελεσθή ή εκτελούνται εις αυτά αθλητικά έργα ή εγκαταστάσεις και εις την δαπάνην των οποίων συμμετέχει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, διοικούνται υπό Επιτροπών τριών έως επτά μελών, οριζομένων δι’ αποφάσεως του αρμοδίου επί του Αθλητισμού Υπουργού ή Υφυπουργού επί 4ετή θητεία. Μεταξύ των μελών αυτών περιλαμβάνονται, εφ’ όσον τούτο καθίσταται δυνατόν, εις Καθηγητής της Φυσικής Αγωγής, εις Ιατρός και εις Τεχνικός. Επί Δημοτικών ή Κοινοτικών Γυμναστηρίων τρία εκ των μελών θα είναι μέλη του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου του Τοπικού Δήμου ή Κοινότητος. Δια της αυτής αποφάσεως ορίζονται μεταξύ τούτων ο Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματεύς, Ταμίας και Έφορος της Επιτροπής. Ο αρμόδιος επί του Αθλητισμού Υπουργός ή Υφυπουργός, δύναται δι` αποφάσεώς του να αντικαθιστά εν όλω ή εν μέρει τας ως άνω επιτροπάς και προ της λήξεως της θητείας των.».

2. Στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 423/1976, περί του οργάνου διοίκησης του Καυταντζόγλειου Εθνικού Σταδίου Θεσσαλονίκης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο τροποποιείται η διάρκεια της θητείας της Επιτροπής Διοίκησης και β) προστίθενται πέμπτο και έκτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Κατ’ εξαίρεση το Καυταντζόγλειο Εθνικό Στάδιο Θεσσαλονίκης διοικείται από επταμελή Επιτροπή, με τετραετή θητεία, η οποία ορίζεται με απόφαση του του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού. Δύο από τα μέλη της Επιτροπής ορίζονται ύστερα από πρόταση των εκτελεστών της διαθήκης Λυσιμάχου Καυταντζόγλου. Στην Επιτροπή συμμετέχει ένας καθηγητής Φυσικής Αγωγής εφόσον τούτο είναι δυνατόν. Ο ανωτέρω αρμόδιος Υπουργός δύναται με απόφασή του να αντικαθιστά εν όλω ή εν μέρει τα μέλη της Επιτροπής και προ της λήξεως της θητείας τους. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού προσλαμβάνεται στο Καυταντζόγλειο Εθνικό Στάδιο Θεσσαλονίκης Συντονιστής Γενικός Διευθυντής, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του άρθρου 11 του π.δ. 456/1988 (Α’ 209), περί των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του προϊσταμένου γυμναστηρίου. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού καθορίζονται οι όροι απασχόλησης του Συντονιστή Γενικού Διευθυντή, η διάρκεια και οι προϋποθέσεις λήξης της θητείας του.».

  • 12 Ιανουαρίου 2024, 20:37 | Χρυσοστομίδης Χρήστος

    Στην Επιτροπή να συμμετέχει υποχρεωτικά ένας καθηγητής Φυσικής Αγωγής και να εχει σχετικές γνώσεις απο Τεχνικά, διοικητικά αλλά κυρίως να προέρχεται απο το χωρο των αθλημάτων που χρησιμοποιούν την εγκατάσταση ( Στίβος και Ποδόσφαιρο).

  • 11 Ιανουαρίου 2024, 23:19 | Κώστας Δημητρίου

    1) Θα πρέπει να προβλεφθεί ενιαίο οργανόγραμμα λειτουργίας των ΝΠΔΔ εθνικών αθλητικών κέντρων της ΓΓΑ
    2) Θα πρέπει να προβλεφθεί δυνατότητα απόσπασης ή μετάθεσης ή μετακίνησης ή διάθεσης μονίμου προσωπικού από ΝΠΔΔ σε ΝΠΔΔΔ με απόφαση ΓΓΑ ή υφυπουργού ή υπουργού
    3) Θα πρέπει να προβλεφθεί αντιμισθία για Πρόεδρο του ΝΠΔΔ και αποζημίωση για τις συνεδριάσεις στα μέλη των Επιτροπών Διοίκησης των ΝΠΔΔ
    4) Αναφέρεται ότι κάποια μέλη θα πρέπει να έχουν κάποια ιδιότητα-> Θα πρέπει : τα τρία μέλη από ΟΤΑ να είναι μέλη του τοπικού συμβουλίου της Κοινότητας που έχει έδρα το ΝΠΔΔ & όχι του δημοτικού συμβουλίου & ο ορισμός τους να γίνεται με απόφαση του οικείου τοπικού συμβουλίου με τους αναπληρωτές τους
    5) Η θητεία θα πρέπει να είναι τουλάχιστο 5ετής.
    6) Πρέπει να προβλεφθεί ότι στις Επιτροπές Διοίκησης των ΝΠΔΔ Εθνικών Αθλητικών Κέντρων μετέχει & ο Διευθυντής ή Προϊστάμενος των υπηρεσιών του ΝΠΔΔ με τον επόμενο στην ιεραρχία ως αναπληρωματικό μέλος, καθώς γνωρίζει τα θέματα του ΝΠΔΔ με τον πιο αυθεντικό τρόπο.