ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ Άρθρο 14 Αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή αθλητικό υπόβαθρο – Αντικατάσταση παρ. 5 άρθρου 41ΣΤ ν. 2725/1999

Η παρ. 5 του άρθρου 41 ΣΤ του ν. 2725/1999 (Α΄ 121) αντικαθίσταται ως εξής:

«5. α) Όποιος παροτρύνει, υποκινεί, ενθαρρύνει ή διευκολύνει με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως, δημόσια ή δια του έντυπου ή ηλεκτρονικού τύπου ή του διαδικτύου μεμονωμένα άτομα ή οργανωμένες ομάδες προσώπων για να διαπράξουν αδικήματα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή.
β) Όποιος με δημόσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις, δημόσιες καταχωρήσεις, δημοσιεύσεις υποκινεί, παροτρύνει, υποκινεί, ενθαρρύνει ή διευκολύνει πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν στη διάπραξη αδικημάτων βίας ή απειλής βίας ή σε αδικήματα του παρόντος άρθρου, σε βάρος των διοικητικών, δικαιοδοτικών, δικαστικών και πειθαρχικών οργάνων του επαγγελματικού αθλητισμού, των προσώπων που συγκροτούν τα όργανα διαιτησίας του επαγγελματικού αθλητισμού και γενικώς των διαιτητών, των μελών διοίκησης της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας, καθώς και κατά των αξιωματούχων επαγγελματικών Α.Α.Ε., τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή.
γ) Όταν οι πράξεις της παρούσας παραγράφου τελούνται από ιδιοκτήτη ή εκδότη ή διευθυντή σύνταξης μέσου έντυπου ή ηλεκτρονικού τύπου, η χρηματική ποινή ορίζεται από δέκα χιλιάδες (10.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ. Όταν οι ίδιες πράξεις τελούνται από μέλος διοίκησης, αξιωματούχο ή πραγματικό ιδιοκτήτη Α.Α.Ε., η χρηματική ποινή ορίζεται από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ. Η επανειλημμένη τέλεση θεωρείται επιβαρυντική περίσταση.
δ) Σε περίπτωση που ο υπαίτιος του αδικήματος της περ. β) ανακαλέσει τη δυσμενή δήλωση, με δήλωσή του στις εφημερίδες ή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο δημόσιο τρόπο, πριν από την πρώτη εξέτασή του ως υπόπτου ή κατηγορούμενου, το δικαστήριο, εκτιμώντας τις περιστάσεις, μπορεί να του επιβάλλει μόνο χρηματική ποινή. Το πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση επανειλημμένης τέλεσης.».

  • Με το Κεφάλαιο Ζ του προτεινόμενου νομοσχεδίου τροποποιείται το άρ. 41 ΣΤ παρ. 5 του ν. 2725/1999 κατά τρόπο, ώστε πλέον να προβλέπεται πέραν της ποινής φυλάκισης τουλάχιστον έξη μηνών ή ενός έτους κατά περίπτωση, και χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες έως εκατό χιλιάδες ευρώ, σε ιδιοκτήτες ή εκδότες ή διευθυντές σύνταξης μέσου έντυπου ή ηλεκτρονικού τύπου, σε περίπτωση, που παροτρύνουν, υποκινούν, ενθαρρύνουν ή διευκολύνουν μεμονωμένα άτομα ή οργανωμένες ομάδες προσώπων ή με δημόσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις καταχωρήσεις, υποκινούν, παροτρύνουν ή διευκολύνουν πράξεις ή ενέργειες, που μπορούν να οδηγήσουν σε διάπραξη αδικημάτων βίας ή απειλής βίας σε βάρος των διοικητικών, δικαιοδοτικών, δικαστικών και πειθαρχικών οργάνων του επαγγελματικού αθλητισμού, των προσώπων που συγκροτούν τα όργανα διαιτησίας του επαγγελματικού αθλητισμού και γενικώς των διαιτητών, των μελών διοίκησης της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας, καθώς και κατά των αξιωματούχων επαγγελματικών Α.Α.Ε..
    Η ως άνω πρόβλεψη ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ελευθερία του Τύπου και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικούς περιορισμούς στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, αφού θεσπίζεται απειλή σοβαρότατων ποινικών αλλά και οικονομικών συνεπειών για τους ιδιοκτήτες ή τους εκδότες ή τους διευθυντές σύνταξης έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Επιπροσθέτως, η εγγενής ασάφεια της διατάξεως, η οποία δύναται να επιτρέψει πολλές παρερμηνείες, αναμένεται να λειτουργήσει ως διελκυστίνδα στην μετάδοση πληροφοριών ή στην έκφραση απόψεων και τον πλουραλισμό.
    Η θέση της ΠΟΕΣΥ είναι, ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα πρέπει να απαλειφθεί από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αφού σε συνδυασμό με τις διαρκώς αυξανόμενες διώξεις δημοσιογράφων και ιδιοκτητών εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου, από ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες θα συμβάλει στο ήδη εξαιρετικά ασφυκτικό περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί, θέτοντας σημαντικούς φραγμούς, στην ελευθερία της έκφρασης και της μετάδοσης της πληροφορίας.

  • 15 Ιανουαρίου 2024, 21:36 | Β.Σ.

    Κάθε παρεκτρεπόμενος του παρόντος άρθρου (φίλαθλος, διοικητικός παράγοντας), θα τιμωρείται με παρουσία σε αστυνομικό τμήμα ή στρατιωτική αρχή-μονάδα, που θα καθορίζει ο δικαστής, τρεις ώρες πριν, κατά τη διάρκεια και μία ώρα μετά το τέλος του αγώνα, για διάστημα έξι (6) μηνών, τουλάχιστον και, σε υποτροπή, θα τριπλασιάζεται, με εφαρμογή του ιδιωνύμου, σε περαιτέρω υποτροπή.

  • 11 Ιανουαρίου 2024, 10:21 | Νικόλαος

    Το 5δ πρέπει να απαλειφθει. Ο διοικητικός παράγοντας που θα θέλει να δυναμιτίσει το κλίμα θα κάνει τις δυσμενείς δηλώσεις και μετά θα ανακαλεί αφού ωστόσο πρώτα θα έχει καταφέρει να δυναμιτίσει το κλιμα

  • 11 Ιανουαρίου 2024, 09:02 | Vasily Psarommatis

    Bravoo