Άρθρο 12 Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων-Τροποποίηση άρθρου 41Ι ν. 2725/1999

Στο άρθρο 41Ι του ν. 2725/1999 (Α’ 121), περί ψηφιακού μητρώου μελών Λεσχών Φιλάθλων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. β) της παρ. 2 οι λέξεις «της παρ. 3 του άρθρου 41Β για την αναγνώριση της λέσχης ως σωματείου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «για τη νόμιμη αναγνώριση ή λειτουργία της λέσχης ως σωματείου σύμφωνα με το άρθρο 41Β», β) προστίθεται περ. δ), γ) στην παρ. 3 προστίθεται η σύμπραξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην κοινή απόφαση και στο τέλος του εδαφίου προστίθενται οι λέξεις «η πρόβλεψη και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων για πλημμελή ή μη προσήκουσα καταχώριση στοιχείων στο Μητρώο,» και το άρθρο 41Ι διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 41Ι
Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων
1. Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης συστήνεται μητρώο με τίτλο «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων» (εφεξής «Μητρώο»), το οποίο αποτελεί την ηλεκτρονική βάση δεδομένων (ψηφιακή πλατφόρμα), και είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ). Στο Μητρώο καταχωρίζονται τα μέλη των λεσχών φιλάθλων των αθλητικών σωματείων, Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) ή Ανώνυμων Αθλητικών Εταιρειών (Π.Α.Ε.) και των νομίμων παραρτημάτων τους του άρθρου 41Β, κατόπιν υποβολής αίτησής τους στην πλατφόρμα.
2. Πιστοποιημένοι χρήστες του Μητρώου είναι:
α) οι νόμιμοι εκπρόσωποι των λεσχών φιλάθλων και οι υπεύθυνοι λειτουργίας των παραρτημάτων τους,
β) οι νόμιμοι εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων, Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) ή Ανώνυμων Αθλητικών Εταιρειών (Α.Α.Ε.), που έχουν παράσχει τη συναίνεση για τη νόμιμη αναγνώριση ή λειτουργία της λέσχης ως σωματείου σύμφωνα με το άρθρο 41Β,
γ) οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) και
δ) τα φυσικά πρόσωπα, στα οποία έχει αποδοθεί Α.Φ.Μ. ώστε να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν γνώση της καταχώρισής τους στο Μητρώο ως μελών λέσχης φιλάθλων ή παραρτήματος λέσχης φιλάθλων. Πρόσβαση στο Μητρώο, για λόγους δημόσιας ασφάλειας, έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας υπό τους όρους του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 – L 119/1] και του εθνικού δικαίου (ν. 4624/2019, Α’ 137).
3. Με κοινή απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού και των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται οι όροι σύστασης και λειτουργίας του Μητρώου, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τα στοιχεία που απαιτείται να καταχωρίζονται για την εγγραφή στο μητρώο, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταχώρισης αυτών, η διαδικασία αυθεντικοποίησης των χρηστών του μητρώου, οι τυχόν αναγκαίες διαλειτουργικότητες, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την ασφάλεια της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα θέματα ασφαλούς διαβίβασης των δεδομένων από οποιοδήποτε τυχόν υπάρχον φυσικό ή ηλεκτρονικό μητρώο μελών λεσχών φιλάθλων, η πρόβλεψη και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων για πλημμελή ή μη προσήκουσα καταχώριση στοιχείων στο Μητρώο, καθώς και κάθε αναγκαίο, τεχνικό και λεπτομερειακό θέμα, για την εφαρμογή του παρόντος.».

  • 13 Ιανουαρίου 2024, 12:00 | Κώστας

    Επίσης αν είναι εφικτό θα μπορούσε η κάθε διοίκηση της κάθε ομάδας να ενημερώνεται με βάση το ψηφιακό μητρώο για τα μέλη που εγγράφονται στις λέσχες (αριθμό μελών)χωρίς παρέμβαση σε προσωπικά δεδομένα αλλά αυτό προυποθέτει σοβαρη διοίκηση όχι σαν αυτή που υπάρχει σε σωματείο της Θεσσαλονίκης

  • 12 Ιανουαρίου 2024, 10:31 | dimitris

    Θα κάνω μία λέσχη φίλων «μπεκάτσας και λοιπών πτηνών» και θα μαζευόμαστε να βλέπουμε τους αγώνες του ΠΑΟΚ και να πίνουμε. Με τέτοια μέτρα κάνετε κυριολεκτικά μία τρύπα στο νερό. Μόνη λύση είναι οι βαριές τιμωρίες των φυσικών και ηθικών αυτουργών. Αλλά σιγά μην τα βάλετε με τον Χοντρό και τον κοντό χασοδίκη. Και κάτι άλλο. Το νομοσχέδιο προβλέπει τιμωρία των ΠΑΕ για επεισόδια στο βόλεϊ για παράδειγμα. Ποιος εγκέφαλος τα σκέφτεται αυτά;

  • 12 Ιανουαρίου 2024, 01:58 | Κώστας

    Το ψηφιακό μητρώο μελών των συνδέσμων θα ήταν αρκετά χρήσιμο είτε οι σύνδεσμοι παραμείνουν με την τωρινή μορφή είτε δημιουργηθεί ένας κεντρικός σύνδεσμος για κάθε ομάδα στον οποίο οι φίλαθλοι θα μπορούν να εγγράφονται.

  • 11 Ιανουαρίου 2024, 09:00 | Vasily Psarommatis

    Congrats