ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ –ΡΗΤΡΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Άρθρο 8 Διοικητικά μέτρα σε περίπτωση παρότρυνσης, υποκίνησης, ενθάρρυνσης ή επιδοκιμασίας επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας – Τροποποίηση άρθρου 1 ν. 4326/2015

Στο άρθρο 1 του ν. 4326/2015 (Α’ 49) α) στις παρ. 2, 3 και 4 τροποποιούνται η διαδικασία και το αρμόδιο όργανο επιβολής προστίμων, β) στην παρ. 2 προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο και αντικαθίσταται το υφιστάμενο δεύτερο εδάφιο, γ) η παρ. 5 καταργείται, δ) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 7 η φράση «Αν ασκηθεί εμπρόθεσμη προσφυγή» αντικαθίσταται από τη φράση «Για το παραδεκτό της προσφυγής», ε) προστίθεται παρ. 8 και το άρθρο 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 1
Διοικητικά μέτρα κατά της βίας
1. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που σχετίζεται με τον αθλητισμό, όπως και κάθε αθλητικός φορέας, οφείλει να προβαίνει σε κάθε δυνατή ενέργεια πρόληψης και αποτροπής φαινομένων βίας στο χώρο του αθλητισμού, εντός ή εκτός των αθλητικών χώρων.
2. Σε σοβαρές περιπτώσεις τέλεσης επεισοδίων, παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας που σχετίζονται με τον αθλητισμό, εντός ή εκτός αγωνιστικών χώρων, η Διαρκής Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.), μετά από προηγούμενη κλήση και ακρόαση του ελεγχόμενου νομικού ή φυσικού προσώπου μπορεί να επιβάλει στα οικεία αθλητικά σωματεία, Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) και Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες (Α.Α.Ε.), καθώς και στις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες ή/και επαγγελματικούς συνδέσμους, αλλά και μεμονωμένα σε φυσικά πρόσωπα, πρόστιμα ύψους από δέκα χιλιάδες (10.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, σε ιδιαίτερα δε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προβαίνει και σε ανάκληση της υφιστάμενης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης προθεσμίας επτά (7) ημερών από την εκδήλωση των φαινομένων βίας, τα μέτρα του πρώτου εδαφίου λαμβάνονται από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό μετά από διαβίβαση του σχετικού φακέλου από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα και κατόπιν κλήσης και ακρόασης του ελεγχόμενου νομικού ή φυσικού προσώπου.
Η συνεργασία των ανωτέρω νομικών και φυσικών προσώπων με τις αρχές και η παροχή στοιχείων, όταν έχουν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, αποτελούν ελαφρυντικές περιστάσεις, οι οποίες μειώνουν το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου κατά πενήντα τοις εκατό (50%).
3. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 2: (α) με αιτιολογημένη απόφαση της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.) ή, σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της προθεσμίας της παρ. 2, του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, μπορεί, τηρουμένων των αρχών της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, να διατάσσεται η λήψη προληπτικών μέτρων, ιδίως να απαγορεύεται η διάθεση εισιτηρίων ή η χρήση συγκεκριμένων ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αθλητικών εγκαταστάσεων, να επιτρέπεται η χρήση συγκεκριμένων ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αθλητικών εγκαταστάσεων μόνο από κατόχους προαγορασμένων για ολόκληρη την αγωνιστική περίοδο εισιτηρίων («διαρκείας»), να αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των λεσχών του άρθρου 41Β του ν. 2725/1999 (Α΄121), να απαγορεύεται προσωρινά, για μία ή περισσότερες αγωνιστικές, η διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων ή να διακόπτονται οριστικά πρωταθλήματα ή άλλες διοργανώσεις και
(β) με απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) του άρθρου 77 του ν. 2725/1999, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Δ.Ε.Α.Β. και κλήση για ακρόαση, επιβάλλεται στις υπαίτιες Α.Α.Ε. ή στα υπαίτια Τ.Α.Α., αντίστοιχα, πρόστιμο ύψους από είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) έως πέντε εκατομμύρια (5.000.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, την υποτροπή, το βαθμό και το εύρος των συνεπειών που επήλθαν ή απειλήθηκαν ή και το όφελος που αποκτήθηκε ή επιδιώχθηκε.
4. Σε περιπτώσεις ρητής άρνησης ή παράλειψης απάντησης, μέσα σε ταχθείσα προς τούτο προθεσμία άλλως μέσα σε εύλογο χρόνο, σε υποβληθέντα ερωτήματα, καθώς και σε περίπτωση μη παροχής αιτηθέντων στοιχείων, πληροφοριών ή διευκρινίσεων σε θεσμοθετημένους φορείς ή εν γένει όργανα της Πολιτείας που ενεργούν στο πλαίσιο διερεύνησης περιστατικών βίας ή άλλων παράνομων συμπεριφορών ή με σκοπό την αποτροπή τους, η Δ.Ε.Α.Β., μετά από προηγούμενη κλήση και ακρόαση του ελεγχόμενου νομικού προσώπου, ή, σε περίπτωση άπρακτης παρόδου προθεσμίας επτά (7) ημερών από τη διενέργεια της ακρόασης, ο αρμόδιος για τον αθλητισμό Υπουργός, μπορεί να επιβάλει στα αθλητικά σωματεία, Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.), Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες (Α.Α.Ε.), αθλητικές ομοσπονδίες ή επαγγελματικούς συνδέσμους που κατά τα ανωτέρω δεν ανταποκρίνονται, πρόστιμα ύψους από πέντε χιλιάδες (5.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ.
5. [Καταργείται].
6. Τα ποσά από την είσπραξη των ανωτέρω προστίμων επιβάλλονται και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, εγγράφονται στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού σε ειδικό ΚΑ Εσόδου και στη συνέχεια διατίθενται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. γ΄ του άρθρου 74 του Ν. 4270/2014, για την προώθηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της αθλητικής παιδείας. Κάθε αναγκαία σχετική λεπτομέρεια καθορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργού. Ειδικώς, όταν πρόκειται για πρόστιμα εις βάρος A.A.Ε., για την είσπραξη τους είναι δυνατή και η κατάπτωση της προβλεπόμενης στην παρ. 1 του άρθρου 78 του Ν. 2725/1999,όπως ισχύει, εγγυητικής επιστολής με απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, μετά από σχετικό αίτημα του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργού.
7. Κατά των παραπάνω αποφάσεων επιβολής προστίμου είναι δυνατή η άσκηση προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου σύμφωνα με το νόμο δικαστηρίου. Για το παραδεκτό της προσφυγής βεβαιώνεται αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού το πενήντα τοις εκατό (50%) του προστίμου, το οποίο εν συνεχεία βεβαιώνεται και ταμειακώς και καταβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., άλλως, σε περίπτωση δηλαδή μη άσκησης εμπρόθεσμης προσφυγής, ολόκληρο το ποσό. Σε περίπτωση άσκησης έφεσης κατά πρωτόδικης απόφασης που απορρίπτει εν όλω ή εν μέρει προσφυγή ή ανακοπή, ο εκκαλών οφείλει να καταβάλει κατά την κατάθεση της έφεσης, με ποινή απαραδέκτου αυτής, ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) του οφειλομένου, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση ποσού. Για τον υπολογισμό και την καταβολή του ως άνω ποσού, συντάσσεται ατελώς ειδικό σημείωμα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ..
8. Με κοινή απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού και των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, δύναται να εξειδικεύονται τα ποσά των προστίμων που επιβάλλονται σε περίπτωση τέλεσης συγκεκριμένων πράξεων κατά την εφαρμογή των παρ. 2 έως 4, αναλόγως της έκτασης, της έντασης και της βαρύτητας των πράξεων αυτών.».

  • 12 Ιανουαρίου 2024, 10:38 | dimitris

    Να γίνει ρητά αναφορά στον νόμο ότι το σύνθημα Βούλγαροι δεν είναι επιλήψιμο.
    Επίσης τα συγχαρητήριά μου που με τιμωρήσατε ενώ έχω διαρκείας και δεν έχω κάνει ποτέ μου επεισόδια. Η λογική σας είναι ότι όλοι κάνατε στο παρελθόν κάτι. Εντάξει, το δέχομαι παλιά και οι οπαδοί μας έκαναν επεισόδια. Τότε όμως τιμωρούνταν μόνο η Τούμπα, δεν θυμάμαι να έκλειναν όλα τα γήπεδα όπως τώρα.

  • 12 Ιανουαρίου 2024, 08:24 | Μιχαλης

    Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκεια μου σχετικά με την απόφαση για το κλείσιμο των γηπέδων. Εγώ όπως και το 80% των φιλάθλων της χώρας μας δεν έχει διαπράξει ποτέ κάποιο αδίκημα εντός ή εκτός γηπέδου επομένως δεν καταλαβαίνω τη σκοπιμότητα σε όλο αυτό.
    Το μέτρο με την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων ενώ φαινομενικά μοιάζει σωστό μέτρο επί του πρακτέου δεν θα λειτουργήσει κι αυτό διότι στις θύρες των οργανωμένων, όπου το 99% των επεισοδίων ξεκινά από εκεί, δεν τηρείται η αρίθμηση των θέσεων από τους ίδιους του οπαδούς επομένως πάλι θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί εκείνος/οι που ξεκινά τα επεισόδια ή τη ρίψη αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο.
    Η καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα μπορεί να γίνει με στενευμένες κινήσεις και αυστηροποίηση των ποινών
    Αναφέρω ενδεικτικά
    1.Σχολαστικοί έλεγχοι (και όχι οριζόντιο κλείσιμο) της αστυνομίας σε συνδέσμους των ομάδων σε ολόκληρη την χώρα. Εάν βρεθεί όπλο ή αντικείμενο που μπορεί να προκαλέσει βία εντός του χώρου ανακαλείται η άδεια του συνδέσμου και τα ιδρυτικά στελέχη του συνδέσμου τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως 5 χρόνια
    2.Εάν ένας σύνδεσμος λειτουργεί χωρίς άδεια ο φερόμενος ως διαχειριστής να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 3 έτη
    3.Εάν ένας σύνδεσμος δεχτεί επίθεση να ανακαλείται η άδεια του, εάν δεν υπάρχει άδεια ο φερόμενος ως διαχειριστής να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 3 έτη
    4.Έλεγχος του γηπέδου για κρυμμένα αντικείμενα όπως κροτίδες, καπνογόνα κλπ. τουλάχιστον μια ώρα πριν ανοίξουν οι θύρες
    5.Σχολαστικός έλεγχος όλων των φιλάθλων, από εταιρίες σεκιούριτι, κατά την είσοδο τους στο γήπεδο. Εάν διαφύγει τον έλεγχο φίλαθλος που κουβαλά κροτίδα ή καπνογόνο ή κάποιο άλλο αντικείμενο με το οποίο μπορεί να προκαλέσει βία να επιβάλλεται πρόστιμο στην εταιρία
    6.Εάν κάποιος φίλαθλος έχει στην κατοχή του κροτίδες, καπνογόνα ή λοιπά αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε κάποιον δια βίου αποβολή του από κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα και επιβολή ποινή φυλάκισης έως 1 έτος
    7.Εάν σε ένα γήπεδο εντός ή εκτός αυτού λάβουν χώρα επεισόδια να επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο στην ΠΑΕ στα τρία διοικητικά πρόστιμα αποβολή από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εάν δεν συμμετέχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση απαγόρευση μεταγραφών για ένα έτος

  • 11 Ιανουαρίου 2024, 11:44 | Γιώργος

    » 2. Σε σοβαρές περιπτώσεις τέλεσης επεισοδίων, »

    Το «σοβαρές» θα πρέπει να απαληφθεί. Δεν γεννιέται κάποιος δολοφόνος

    Από την ατιμωρησία των παραβάσεων γίνεσαι εγκληματίας