Άρθρο 4 Εθνική Επιτροπή Συντονισμού

1. Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού συστήνεται Εθνική Επιτροπή Συντονισμού στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 4 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα, που υπεγράφη στο Σαιν Ντενί (Saint-Denis) της Γαλλίας, στις 3 Ιουλίου 2016 και κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4901/2022 (Α’ 44).
2. Η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού της παρ. 1, είναι συλλογικό όργανο, στο οποίο ανατίθεται το έργο του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων, των ενεργειών και γενικότερα των δράσεων για την ανάπτυξη και υλοποίηση μιας διυπηρεσιακής ολοκληρωμένης προσέγγισης με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς, προστατευμένου και φιλόξενου περιβάλλοντος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και άλλα αθλητικά γεγονότα σε εθνικό επίπεδο.
Ειδικότερα η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) Συντάσσει προτάσεις για την περιοδική αναθεώρηση του εθνικού νομοθετικού, κανονιστικού και διοικητικού πλαισίου για την ασφάλεια, την προστασία και την εξυπηρέτηση σε αθλητικές εκδηλώσεις.
β) Παρακολουθεί τα περιστατικά και τις τάσεις σχετικά με την παρουσία φιλάθλων σε αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και σχετικές παραβατικές συμπεριφορές.
γ) Αξιολογεί την ανάγκη και το περιεχόμενο των περιοριστικών μέτρων και μέτρων αποκλεισμού που σχετίζονται με αθλητικές εκδηλώσεις.
δ) Εξετάζει την αποτελεσματικότητα των εθνικών ρυθμίσεων για την εκπαίδευση προσωπικού δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλειας και προστασίας.
ε) Αναπτύσσει μια στρατηγική μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας σχεδιασμένη ώστε να διασφαλίζει ότι οι θεατές ενημερώνονται προληπτικά για τα μέτρα που ακολουθούνται κατά την εφαρμογή της ολοκληρωμένης προσέγγισης ασφάλειας, προστασίας και εξυπηρέτησης θεατών αθλητικών εκδηλώσεων.

3. Στην Εθνική Επιτροπή Συντονισμού συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών και Μεταφορών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.), της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, των εθνικών ποδοσφαιρικών και άλλων αθλητικών αρχών (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αναγνωρισμένες αθλητικές ομοσπονδίες και διοργανώτριες αρχές), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Λεσχών Φιλάθλων. Η Επιτροπή συγκροτείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
4. Με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού δύνανται να συστήνονται υπο-επιτροπές και ομάδες εργασίας, οι οποίες την υποβοηθούν στο έργο της και στην πραγμάτωση των σκοπών της. Η Επιτροπή και οι υπο-επιτροπές και ομάδες εργασίας μπορούν να αναζητούν τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων, ατόμων με ειδικές γνώσεις και εκπροσώπων άλλων συναφών με το έργο τους φορέων, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους για θέματα των αρμοδιοτήτων τους.
5. Οι πάσης φύσεως δαπάνες της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό των συμμετεχόντων φορέων ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, τον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

  • 13 Ιανουαρίου 2024, 15:29 | Basiliy

    Bravoo

  • 12 Ιανουαρίου 2024, 20:59 | Χρυσοστομίδης Χρήστος

    Μπορεί να συμπεριλφθεί και ενας Αθλητικός Ψυχολόγος ή Κοινωνιολόγος απο της τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.