Άρθρο 73 Δαπάνες και εντάλματα

1. Καμία δαπάνη δεν επιτρέπεται να γίνει χωρίς πίστωση στον αντίστοιχο προϋπολογισμό και χωρίς απόφαση της Συγκλήτου της Ακαδημίας ως διατάκτη ή άλλου οργάνου της, το οποίο έχει εξουσιοδοτηθεί από τη Σύγκλητο σύμφωνα με την περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 42 ή έχει οριστεί ως δευτερεύων διατάκτης.
2. Οι κανόνες του Δημόσιου Λογιστικού και του Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών (ν. 4182/2013, Α΄ 185) τηρούνται για τις δαπάνες σε βάρος του προϋπολογισμού ιδίων πόρων της Ακαδημίας και των προϋπολογισμών των υπέρ αυτής δωρεών και κληροδοτημάτων αντιστοίχως. Όλες οι δαπάνες της Ακαδημίας, πλην αυτών των προϋπολογισμών των δωρεών και κληροδοτημάτων, εκκαθαρίζονται από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και πληρώνονται με βάση χρηματικά εντάλματα, τα οποία εκδίδει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης αυτής ή ο νόμιμος αναπληρωτής του. Οι δαπάνες των προϋπολογισμών των δωρεών και κληροδοτημάτων της Ακαδημίας εκκαθαρίζονται από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Κληροδοτημάτων και πληρώνονται με βάση χρηματικά εντάλματα, τα οποία εκδίδει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης αυτής ή ο νόμιμος αναπληρωτής του. Οι αρμοδιότητες των διευθύνσεων αυτών και των επιμέρους τμημάτων καθορίζονται λεπτομερώς στον Οργανισμό Διοικητικών Υπηρεσιών της Ακαδημίας.
3. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ταμείου ή ο νόμιμος αναπληρωτής του εξοφλεί τα χρηματικά εντάλματα, είναι αρμόδιος για την έκδοση εντολών και επιταγών για την εξόφλησή τους και για την πληρωμή των δαπανών της Ακαδημίας και των δωρεών και κληροδοτημάτων της. Για την πληρωμή ποσών δυνάμει εντολών, επιταγών και κάθε μέσου πληρωμής, που υπερβαίνουν τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ, απαιτείται συνυπογραφή από τον Έφορο της Ακαδημίας ή τον νόμιμο αναπληρωτή του. Το ανωτέρω ποσό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση της Συγκλήτου.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 18:57 | ΣΚΑΒΑΤΣΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

    Έχει ονομασθεί προϊστάμενος τμήματος ταμείου χωρίς να έχει ιδρυθεί ταμείο.
    Δείχνει βιασύνη και υπάρχει φόβος δημιουργίας προβλημάτων πληρωμών.