Άρθρο 24 Μη τήρηση υποχρεώσεων – Διαγραφή μέλους

1. Αν τακτικό μέλος της Ακαδημίας δεν τηρεί αποφάσεις των οργάνων της ή διαταράσσει επανειλημμένα την ομαλή λειτουργία τους ή δυσφημεί δημόσια την Ακαδημία ή δείχνει ανάρμοστη συμπεριφορά έναντι συναδέλφων του ή εν γένει διαπράττει άλλο βαρύ παράπτωμα, παρόλο που έχει προειδοποιηθεί εγγράφως από το Προεδρείο ή έχει κληθεί να επανορθώσει, ακολουθείται η διαδικασία έγγραφης προειδοποίησης ή διαγραφής του από την έδρα που κατέχει. Την έναρξη της διαδικασίας προτείνει η Σύγκλητος, με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των ενεργών τακτικών μελών της, στην Ολομέλεια, η οποία αποφασίζει με την ίδια πλειοψηφία για τη διερεύνηση του θέματος. Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας ενημερώνει για την απόφαση τους Προέδρους των Τάξεων και τους καλεί να προχωρήσουν στη διαδικασία της παρ. 2.
2. Το έργο της διερεύνησης του ζητήματος αναλαμβάνει εννεαμελής Επιτροπή, η οποία αποτελείται από (3) τρία τακτικά μέλη κάθε Τάξης, τα οποία ορίζονται με κλήρωση που διενεργείται σε συνεδρία της οικείας Τάξης. Η Επιτροπή, αφού συγκροτηθεί με πράξη του Προέδρου της Ακαδημίας, συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία, εξετάζει, αν χρειαστεί, μάρτυρες και καλεί το μέλος, το οποίο φέρεται να τέλεσε το παράπτωμα, να δώσει είτε προφορικώς είτε εγγράφως εξηγήσεις, συντάσσει δε και υποβάλλει σχετική αιτιολογημένη έκθεση στην Ολομέλεια διά του Προέδρου της Ακαδημίας. Η Ολομέλεια, αφού λάβει την έκθεση της Επιτροπής και συζητήσει επ’ αυτής, μπορεί να καλέσει για περαιτέρω έγγραφες ή προφορικές εξηγήσεις το μέλος.
3. Μετά από το πέρας της διαδικασίας της παρ. 2, η Ολομέλεια αποφαίνεται, με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των ενεργών τακτικών μελών της, για τη διαγραφή του τακτικού μέλους. Αν πρόκειται για έγγραφη προειδοποίηση, αρκεί η πλειοψηφία του άρθρου 53.
4. Η απόφαση της διαγραφής υποβάλλεται στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ο οποίος προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έκδοση σχετικού διατάγματος.
5. Επανεκλογή του τακτικού μέλους που διαγράφηκε σε νέα έδρα είναι δυνατή, εφόσον συντρέχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 17, μόνο μετά από την πάροδο τριών (3) ετών από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος για τη διαγραφή.
6. Οι παρ. 1 έως 5 εφαρμόζονται αναλόγως και για τα μη τακτικά μέλη της Ακαδημίας.