ΜΕΡΟΣ ΣΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (άρθρα 172-192)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Α’

 

Άρθρο 172

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Β’

  1. Με απόφαση της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.):

α) ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία των Τμημάτων και του Παραρτήματος που εντάσσονται στο ίδρυμα σύμφωνα με τα άρθρα 3, 5, 6 και 7, τον χρόνο και τη διαδικασία υποβολής των σχετικών δηλώσεων προτίμησης των φοιτητών, τον τρόπο επιλογής του προγράμματος σπουδών που υλοποιούν και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την ακαδημαϊκή λειτουργία των εντασσόμενων Τμημάτων και του Παραρτήματος που ανήκει, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, στις αρμοδιότητες της Συγκλήτου,

β) καθορίζεται κάθε θέμα που αφορά στην ένταξη και τη λειτουργία των Ινστιτούτων που μεταφέρονται στο ίδρυμα, καθώς και τη διοίκησή τους, σύμφωνα με το άρθρο 4.

  1. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης ή της Συγκλήτου του Δ.Π.Θ., κατά τον λόγο της αρμοδιότητάς τους, ρυθμίζονται θέματα που συνδέονται με την υλοποίηση όσων αναφέρονται στα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7, καθώς και οι διαδικαστικές και άλλες λεπτομέρειες που προκύπτουν από την ένταξη των Τμημάτων, του Παραρτήματος και των Ινστιτούτων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στο Δ.Π.Θ..

 

Άρθρο 173

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Γ’

  1. Με πράξη του Πρύτανη του Δ.Π.Θ., η οποία εκδίδεται εντός ενενήντα (90) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διαπιστώνεται η μεταφορά του προσωπικού σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 10. Στην πράξη του Πρύτανη αναφέρονται οι ιδιότητες, οι θέσεις και τα ονόματα των μελών του προσωπικού που μεταφέρεται. Με όμοια πράξη διαπιστώνεται η μεταφορά των κενών θέσεων του προσωπικού της παρ. 2 του άρθρου 10, των εργαστηρίων, των λοιπών μονάδων και των Ινστιτούτων.
  2. Με πράξη του Πρύτανη του Δ.Π.Θ. διαπιστώνεται ο αριθμός των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, των υποψήφιων διδακτόρων, καθώς και του διδακτικού και λοιπού προσωπικού των εντασσόμενων Τμημάτων και του Παραρτήματος και η εκπαιδευτική, ακαδημαϊκή και υπηρεσιακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται, σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 11.
  3. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Δ.Π.Θ., έπειτα από προηγούμενη εισήγηση της Επιτροπής Ερευνών του Δ.Π.Θ., τα ερευνητικά έργα, που εκτελούνται από τα εντασσόμενα Τμήματα, το Παράρτημα, τα Εργαστήρια, τα Ινστιτούτα ή άλλες ακαδημαϊκές δομές και μονάδες των Τμημάτων και του Παραρτήματος που εντάσσονται στο Δ.Π.Θ. με επιστημονικούς υπεύθυνους μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ή μέλη του λοιπού προσωπικού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), μεταφέρονται στα Τμήματα του ιδρύματος, σύμφωνα με το άρθρο 12.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Β’

 

Άρθρο 174

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Β’

Με απόφαση της Συγκλήτου καθορίζονται ειδικότερες λεπτομέρειες σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία των υπηρεσιακών μονάδων του Ε.Α.Π.. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η οργάνωση και λειτουργία προσωρινών εξεταστικών κέντρων του Ε.Α.Π., καθώς και άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 15.

 

Άρθρο 175

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Γ’

  1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση της Συγκλήτου του Ε.Α.Π. και εφαρμόζεται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, καταρτίζεται κανονισμός αμοιβών του Προέδρου και των μελών των επιτροπών της παρ. 2 του άρθρου 20. Με τον ίδιο κανονισμό ορίζονται το ύψος και το ανώτατο όριο της κατά περίπτωση αμοιβής, ο τρόπος καταβολής της, καθώς και κάθε σχετικό ζήτημα για την εφαρμογή του Μέρους Β’ Η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται από ιδίους πόρους του Ε.Α.Π..
  2. Με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από γνώμη της οικείας Κοσμητείας, συγκροτούνται οι ακαδημαϊκές επιτροπές της παρ. 2 του άρθρου 20. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος και τα μέλη κάθε επιτροπής, οι ειδικότερες αρμοδιότητές της και κάθε θέμα σχετικό με τη λειτουργία της .»

 

 

 

Άρθρο 176

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Δ’

  1. Με απόφαση της Συγκλήτου καθορίζεται ανά ακαδημαϊκό έτος ο συνολικός αριθμός των θέσεων που παρέχονται σε φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου σύμφωνα με το άρθρο 22. Με όμοια απόφαση καθορίζεται ο αριθμός των πρόσθετων παρεχόμενων θέσεων σε προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές, που δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του ετησίου αριθμού των θέσεων που παρέχονται. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, ο τρόπος, τα όργανα, η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για τη φοίτηση στο Ε.Α.Π., καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εισαγωγή των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στο Ε.Α.Π. σύμφωνα με το άρθρο 22.
  2. Με απόφαση της Ομάδας Διδακτικού Προσωπικού ορίζονται το περιεχόμενο, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για την οργάνωση, την υλοποίηση και τη λειτουργία των Ομαδικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων (Ο.Σ.Σ.). Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι λεπτομέρειες και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της παρ. 2 του άρθρου 24.
  3. Με απόφαση της Κοσμητείας ορίζονται η διάρκεια και ο χρόνος της εξεταστικής περιόδου της παρ. 3 του άρθρου 25.
  4. Με τον Κανονισμό Σπουδών καθορίζεται ο αριθμός των Θεματικών Ενοτήτων, οι οποίες δύνανται να υποκαθίστανται από πτυχιακή εργασία, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 25.
  5. Με απόφαση της Συγκλήτου, κατόπιν κατάρτισης από την Επιτροπή μεταπτυχιακών σπουδών σχεδίου Κανονισμού, σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 79 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), εγκρίνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας των μεταπτυχιακών σπουδών του Ε.Α.Π. στον οποίο καθορίζονται τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των μεταπτυχιακών σπουδών του Ε.Α.Π., σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 27.
  6. Με απόφαση της Συγκλήτου, κατόπιν κατάρτισης από την Επιτροπή μεταπτυχιακών σπουδών σχεδίου Κανονισμού, σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 79 του ν. 4957/2022, εγκρίνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας των διδακτορικών σπουδών του Ε.Α.Π. στον οποίο εξειδικεύονται τα θέματα της παρ. 2 του άρθρου 27.
  7. Η Σύγκλητος, με την προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων, εξειδικεύει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις υποβολής υποψηφιοτήτων ανά πρόγραμμα σπουδών, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 28.

 

 

Άρθρο 177

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Ε’

 

  1. Με απόφαση της Συγκλήτου συστήνονται οι επιτροπές διαγωνισμών καθώς και η σύνθεσή τους, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 29.
  2. Με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από εισήγηση του Πρύτανη, κατανέμονται και ανακατανέμονται στις Σχολές οι θέσεις των καθηγητών που ανήκουν στο Ε.Α.Π., σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Σχολών αυτών, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 29.
  3. Με απόφαση της Συγκλήτου, που εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ορίζεται ο αριθμός των συμβάσεων της παρ. 3 του άρθρου 31 κάθε ακαδημαϊκού έτους.
  4. Με απόφαση της Συγκλήτου, μέχρι του ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) των θέσεων που προκηρύσσονται για τα μέλη της κατηγορίας προσωπικού της παρ. 3 του άρθρου 31, δύναται να απευθύνεται αποκλειστικά σε κατόχους διδακτορικού διπλώματος, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δέκα (10) ετών από την απόκτηση του διδακτορικού τους διπλώματος και δεν κατέχουν θέση στον δημόσιο τομέα ή δεν ασκούν κύριο επάγγελμα στον ιδιωτικό τομέα.
  5. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Α.Π., ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου, καθορίζονται η διαδικασία, τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής, οι όροι της σύμβασης, οι υποχρεώσεις, τα καθήκοντα και οι αμοιβές της κατηγορίας προσωπικού της παρ. 3 του άρθρου 31. Κατά τον καθορισμό των ως άνω κριτηρίων το Συμβούλιο Διοίκησης και η Σύγκλητος λαμβάνουν υπόψη τους την εύρυθμη λειτουργία του Ε.Α.Π., τη βιωσιμότητα των εκπονούμενων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, την ενίσχυση του ακαδημαϊκού προσωπικού και την ανάγκη αξιοποίησης του νέου επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
  6. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης προκηρύσσονται για συγκεκριμένες Θεματικές Ενότητες οι θέσεις για τα μέλη Σ.Ε.Π. της παρ. 1 του άρθρου 31 κάθε τρία (3) έτη.
  7. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης ορίζεται το ύψος της αμοιβής των εξωτερικών μελών των τριμελών επιτροπών αξιολόγησης της παρ. 4 του άρθρου 31. 8.Με όμοια απόφαση καθορίζονται η διαδικασία, τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής, οι όροι της σύμβασης, οι υποχρεώσεις τους, τα καθήκοντα και οι αμοιβές της παρ. 6 του άρθρου 31.

 

Άρθρο 178

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου ΣΤ’

 

  1. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Α.Π. καθορίζεται ποσοστό έως τριάντα τοις εκατό (30%) επί του ύψους της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην ανάθεση έργων για τη διοικητική υποστήριξη του Ε.Α.Π., την ανάπτυξη των Προγραμμάτων Σπουδών, την εφαρμογή των συστημάτων Τεχνολογίας, Πληροφορίας και Επικοινωνίας, την εφαρμογή του ιδιαίτερου συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς και για κάθε άλλη απαραίτητη δαπάνη για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της λειτουργίας του Ε.Α.Π. σύμφωνα με το άρθρο 33.
  2. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Α.Π. καθορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη σύσταση, τη λειτουργία, τη δραστηριότητα, τις επιστημονικές επιτροπές, τα όργανα διοίκησης της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας, το προσωπικό της και εγκρίνεται το καταστατικό της εταιρείας του άρθρου 34.

 

Άρθρο 179

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Η’

 

Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης εκδίδεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του (Κ.Α.Π.Α) του άρθρου 36, με το οποίο καθορίζεται κάθε θέμα σχετικό με την οργάνωση του Κέντρου, την εύρυθμη λειτουργία του και την εκπλήρωση του σκοπού του, και ιδίως: α) ο τρόπος λειτουργίας του Κέντρου, β) η εσωτερική οργανωτική διάρθρωση του Κέντρου, γ) οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διάθεση των πόρων του Κέντρου, δ) οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του προσωπικού, ε) οι διαδικασίες και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την απασχόληση και τις μετακινήσεις των απασχολουμένων στο Κέντρο, και στ) οι τρόποι αξιοποίησης των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων του.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Γ’

 

 

 

 

Άρθρο 180

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου ΣΤ΄- Προσθήκη παρ. 4 και 5 στο άρθρο 417 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 417 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Η΄ του Μέρους Α΄, προστίθενται παρ. 4 και 5 ως εξής:

«4. Με απόφαση της Συγκλήτου, κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος, εγκρίνεται η ίδρυση, τροποποίηση, μετονομασία ή κατάργηση προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 70.

  1. Με απόφαση του Σ.Δ. του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη και γνώμης του Κοσμήτορα της αντίστοιχης Σχολής, ρυθμίζονται τα θέματα εγγραφής αλλοδαπών-αλλογενών φοιτητών, σύμφωνα με το άρθρο 70Α.».

 

Άρθρο 181

Εξουσιοδοτικές διατάξεις κεφαλαίου Ζ΄Προσθήκη παρ. 4 και 5 στο άρθρο 418 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 418 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Θ’, προστίθενται παρ. 4 και 5 ως εξής:

«4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι ειδικότερες προϋποθέσεις και οι όροι χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη σύμπραξη Τμημάτων ή Σχολών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 84.

  1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζεται το ακριβές ποσό για τους φοιτητές, οι οποίοι προέρχονται από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τους φοιτητές, οι οποίοι προέρχονται από τρίτες χώρες, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 84.».

 

Άρθρο 182

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Η΄- Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 419 ν. 4957/2022

 

Η παρ. 1 του άρθρου 419 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Ι΄ Μέρους Α΄, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος, εγκρίνεται η οργάνωση και λειτουργία προγράμματος σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης και σύντομης διάρκειας σύμφωνα με το άρθρο 98.».

 

Άρθρο 183

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Θ΄ – Προσθήκη παρ. 2, 3, και 4 στο άρθρο 420 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 420 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων Κεφαλαίου ΙΑ’, προστίθενται παρ. 2, 3 και 4 ως εξής:

«2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται η διαδικασία υποβολής, οι προϋποθέσεις εγγραφής, τα απαραίτητα στοιχεία της αίτησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 101.

  1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις πρόσβασης των ενδιαφερομένων φοιτητών στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικών Υπογραφών του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ο χρόνος ένταξης της πρόσβασης σε αυτό, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο τεχνικό ή οργανωτικό μέτρο ή ζητήματα σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων (ΕΕ L 119) και τον ν. 4624/2019 (Α’ 137).
  2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζεται το ακριβές ποσό για τους φοιτητές, οι οποίοι προέρχονται από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τους φοιτητές, οι οποίοι προέρχονται από τρίτες χώρες, σύμφωνα με το άρθρο 105.».

 

Άρθρο 184

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Ι΄- Αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 421 ν. 4957/2022

 

Η παρ. 2 του άρθρου 421 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΙΒ΄ του Μέρους Α΄, αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Με απόφαση της Συγκλήτου, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη, συγκροτείται το Συμβούλιο του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ., σύμφωνα με το άρθρο 114.».

 

Άρθρο 185

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου ΙΒ΄- Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 426 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 426 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΙΖ΄ του Μέρους Α΄, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

«4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εσωτερικών ρυθμίζονται τα θέματα κατανομής νέας θέσης μέλους Δ.Ε.Π. στο Α.Ε.Ι. της παρ. 3 του άρθρου 141, την οποία καταλαμβάνει το μέλος Δ.Ε.Π., κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α΄133).».

 

Άρθρο 186

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου ΙΖ΄ – Προσθήκη παρ. 2 στο άρθρο 434, αντικατάσταση παρ. 3, προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 435 ν. 4957/2022

 

  1. Στο άρθρο 434 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΚΕ΄ του Μέρους Α΄, προστίθεται παρ. 2, ως εξής:

«2. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, κατόπιν γνώμης του Πρύτανη του Α.Ε.Ι., τροποποιούνται ο αριθμός και η σύνθεση των μελών των Συμβουλευτικών Επιτροπών των άρθρων 217 έως 222 εκάστου Α.Ε.Ι., λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των σχολών, των Τμημάτων και του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και τις ανάγκες του Α.Ε.Ι.».

  1. Στο άρθρο 435 του ν. 4957/2022, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΚΣΤ΄ του Μέρους Α΄, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) η παρ. 3 αντικαθίσταται, β) προστίθεται παρ. 3Α και οι παρ. 3 και 3Α διαμορφώνονται ως εξής:

«3. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας, εγκρίνεται το σχέδιο ασφάλειας των Α.Ε.Ι. Με όμοια απόφαση, ύστερα από γνώμη του Πρύτανη, η οποία παρέχεται κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας του άρθρου 219, εγκρίνεται ο κανονισμός ελεγχόμενης πρόσβασης σύμφωνα με το άρθρο 225.

3Α. Με απόφαση του Πρύτανη του Α.Ε.Ι., κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Ισότιμης Πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εγκρίνεται το σχέδιο για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, της παρ. 2 του άρθρου 226. ».

 

Άρθρο 187

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου ΙΘ΄- Προσθήκη παρ. 6 στο άρθρο 436, παρ. 3 στο άρθρο 437 ν. 4957/2022

 

  1. Στο άρθρο 436 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΚΖ΄ του Μέρους Α΄, προστίθεται παρ. 6 ως εξής:

«6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται το πλαίσιο, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων των Ε.Λ.Κ.Ε. με τα πληροφοριακά συστήματα του άρθρου 102.».

  1. Στο άρθρο 437 του ν. 4957/2022, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΚΗ΄ του Μέρους Α΄, προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

«3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται τα αντικείμενα καταγραφής, ο χρόνος παραγωγικής λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη λειτουργία της, οι απαραίτητες διαλειτουργικότητες, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 102.».

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Δ’

 

Άρθρο 188

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Β’

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται η διαδικασία, το αντικείμενο ελέγχου των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, η περιοδικότητα, το πλαίσιο ελέγχου από ορκωτούς ελεγκτές/ λογιστές, η δημοσίευση του πορίσματος των ελεγκτών, η διαδικασία έκδοσης και υποβολής ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 132.

Άρθρο 189

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Γ’

  1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται η διαδικασία της διαβίβασης των απαραίτητων δικαιολογητικών και εγγράφων από την ΕΘ.Α.Α.Ε. στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., οι αρμοδιότητες του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ως προς τον διενεργούμενο κτιριολογικό έλεγχο κατά την αρχική και τη συμπληρωματική υποβολή της αίτησης, η διαδικασία αναπομπής των δικαιολογητικών προς συμπλήρωση, η δυνατότητα αποστολής συστάσεων προς συμμόρφωση, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 135.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθώς και στον ιστότοπο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», σύμφωνα με το άρθρο 135, εκκινεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εγκατάστασης και λειτουργίας των Ν.Π.Π.Ε. κατά την πρώτη εφαρμογή του Μέρους Δ’ του παρόντος.
  3. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους, ορίζονται οι διεθνώς αναγνωρισμένοι οίκοι, που κατατάσσουν παγκοσμίως πανεπιστημιακά ιδρύματα προς εφαρμογή της περ. γ’ του άρθρου 138.
  4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται τα δικαιολογητικά που σχετίζονται με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ν.Π.Π.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 138.

 

  1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται η διαδικασία, οι φορείς υπέρ των οποίων καταβάλλεται το παράβολο και η αναπροσαρμογή του ύψους του παράβολου του άρθρου 139, ανάλογα με τον αριθμό των υπό έγκριση Σχολών του Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται η διαδικασία κατάθεσης της εγγυητικής επιστολής του άρθρου 139, το ύψος αυτής, ο τρόπος επιστροφής και κατάπτωσης, το ύψος αυτής σε περίπτωση υποβολής αίτησης προς έγκριση άνω των τριών Σχολών..
  3. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται εξειδικευμένα δικαιολογητικά στο πλαίσιο της αίτησης των άρθρων 135 και 136, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 139.
  4. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προβλέπεται η διαδικασία ανάκλησης της απόφασης περί χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας των Ν.Π.Π.Ε., οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ανακαλείται η απόφαση, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 140.
  5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προσδιορίζονται η διαδικασία επιβολής, η φύση και το είδος των κυρώσεων, οι επιμέρους παραβάσεις, το ύψος του προστίμου και η δυνατότητα αναπροσαρμογής του, λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα της παράβασης, τυχόν υποτροπή του Ν.Π.Π.Ε. ή του νομίμου εκπροσώπου του, την αρχή της αναλογικότητας ως προς την επιμέτρηση του ύψους του προστίμου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 140.

 

Άρθρο 190

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Δ’

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προσδιορίζονται τα κριτήρια, οι δείκτες ποιότητας και η διαδικασία σύμφωνα με την οποία η ΕΘ.Α.Α.Ε. αξιολογεί και πιστοποιεί την Επιτροπή Έρευνας του Ν.Π.Π.Ε. καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή την παρ. 4 του άρθρου 145.

 

Άρθρο 191

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Ε’

  1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προβλέπονται η διαδικασία και οι ειδικότερες προϋποθέσεις έγκρισης του Εσωτερικού Κανονισμού του Ν.Π.Π.Ε. σε περίπτωση μεταβολής των όρων του και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 3 του 150.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ορίζεται ο αριθμός του εκπαιδευτικού προσωπικού, που προσλαμβάνεται κατά το πρώτο ακαδημαϊκό έτος εκκίνησης των προγραμμάτων σπουδών του Ν.Π.Π.Ε., η σταδιακή κάλυψη του εκπαιδευτικού προσωπικού κατά την υλοποίηση του προγράμματος σπουδών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 151.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Ε’

Άρθρο 192

Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Ε’– Προσθήκη παρ. 2Β στο άρθρο 34 ν. 4763/2020

Στο άρθρο 34 του ν. 4763/2020 (Α΄254), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Ε΄, προστίθεται παρ. 2Β ως εξής:

«2Β. Με προγραμματική συμφωνία που συνάπτεται μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργείου, καθώς και του κατά περίπτωση αρμοδίου φορέα της παρ. 2Α, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, οι όροι, οι αρμόδιοι για την υλοποίηση φορείς και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με τη διαχείριση, την παρακολούθηση, τη χρηματοδότηση, την υλοποίηση, τη λειτουργία και την εκτέλεση των προγραμμάτων της παρ. 2Α του άρθρου 24Α».

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 16:51 | Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΠΑΣΕΔΙΠ)

    Εκφράζουμε ρητά την πλήρη αντίθεση μας επί όλου του νομοσχεδίου διότι έχει ως κύριο σκοπό της μετατροπή του Δημόσιου Πανεπιστημίου σε ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ πτυχίων παράλληλα με την ίδρυση ιδιωτικών κατ’ ευφημισμό «Πανεπιστημίων» με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις του μέρους Δ’ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (άρθρα 127-155), διότι δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα (άρθρο 16). Επίσης όποια εφαρμογή αυτών των διατάξεων δεν θα λειτουργήσει προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και της νεολαίας μας. Αντίθετα:
    ● Για την πρόσβαση στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα απαιτείται κάθε οικογένεια φοιτητή να ξοδέψει αρκετές χιλιάδες ευρώ για δίδακτρα, ακόμη και μέσω δανεισμού, που θα υποθηκεύει το μέλλον τόσο αυτών όσο και τον οικογενειών τους! Στις Η.Π.Α. και τη Μ. Βρετανία αυτή η πολιτική οδήγησε σε υπερχρέωση με τραγικά αδιέξοδα.
    ● Οι φοιτητές/τριες για να σπουδάζουν θα πρέπει να ανταποκρίνονται στον κανόνα για υψηλά δίδακτρα, απαγορευτικά για τον μέσο εργαζόμενο που αγωνίζεται να ανταπεξέλθει στους χαμηλούς μισθούς, τα δάνεια και την ακρίβεια! Πρέπει η αναγνωρισμένη λαϊκή ανάγκη για δωρεάν σπουδές να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα, ας μην λησμονούνται οι φόροι που ήδη εισπράττονται. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα το σκοπό αυτό, αρκεί να στηριχθεί η φοιτητική μέριμνα και να μην θεσπίζονται δίδακτρα.
    ● Νομοθετεί την ελπίδα ότι “φημισμένα” διεθνή πανεπιστήμια δήθεν θα ιδρύσουν ποιοτικά παραρτήματα στην μικρή ελληνική αγορά και στο μέλλον όλοι θα μένουμε Αθήνα ή έστω Θεσσαλονίκη, αδιαφορώντας για την ελληνική περιφέρεια και απαξιώνοντας περισσότερο τα περιφερειακά πανεπιστήμια!
    ● «Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα αναβαθμίσουν τα υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια», Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε στην περίπτωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά ούτε και στην περίπτωση των ιδιωτικών νοσοκομείων.
    ● Ο αριθμός των νέων που φεύγουν εκτός Ελλάδας για σπουδές δεν θα μειωθεί, γιατί η πλειοψηφία των νέων φεύγει από τη χώρα μας κυρίως για μεταπτυχιακές σπουδές και με βασική αιτία την ελπίδα απασχόλησης στο εξωτερικό και τις καλύτερες αμοιβές!
    ● Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αν και λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μειοψηφία σε σχέση με τα κρατικά, ενώ ευρωπαϊκές χώρες πρότυπα όπως η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν τα δημόσια πανεπιστήμια σαν βάση της δημοκρατίας τους, προσφέροντας σταθερά την τριτοβάθμια εκπαίδευση δωρεάν.
    ● Δεν θα προσφέρουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, καθώς έχουμε παραδείγματα στην Ευρώπη σε χώρες παρόμοιων συνθηκών με τη δική μας. Η αποτυχία ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Πορτογαλία και το ασήμαντο κομμάτι του κλάδου που αντιπροσωπεύουν σε Γαλλία, Γερμανία, ακόμη και Μεγάλη Βρετανία!
    ● Δεν θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό και δεν θα αναβαθμίσουν τα πτυχία, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι προάγοντας το κέρδος η ποιότητα υποβαθμίζεται, καταλήγοντας τελικά σε αμφιβόλου ποιότητας πτυχία και αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα!
    Ως πανεπιστημιακοί λειτουργοί, ως ακαδημαϊκοί και προπαντός ως δάσκαλοι των φοιτητών μας έχουμε υποχρέωση να δίνουμε το παράδειγμα, να στηρίζουμε και να διεκδικούμε ένα σύστημα λειτουργίας με βάση τις Συνταγματικές επιταγές για δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση. Τα ολοένα και λιγότερα υποστηρικτικά μέσα των Πανεπιστημίων, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε έμψυχο υλικό, καταρρακώνουν και υποβαθμίζουν την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των ιδρυμάτων και συστηματικά στρώνουν το δρόμο για την εμπορευματοποίηση του αγαθού της εκπαίδευσης. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο διαχρονικά μαστίζεται από ασφυκτική υποχρηματοδότηση και έντονη υποστελέχωση, που έχουν επιδεινωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαπενταετία, όπως μαρτυρούν και τα επίσημα στοιχεία των πανεπιστημίων. Υποβαθμίζεται η αξία των πανεπιστημιακών πτυχίων και των εργασιακών δικαιωμάτων λόγω περίσσειας πτυχιούχων και κατακερματισμού πτυχίων, τη στιγμή που ήδη υπάρχει υψηλή ανεργία, ευρεία ετεροαπασχόληση και πολλές σχολές χωρίς αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
    Το νέο νομοσχέδιο που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, έρχεται να θέσει «κανόνες παιχνιδιού» στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης οικονομίας με άνοιγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ιδιωτικά συμφέροντα αλλά και περιέχοντας διατάξεις που μετά βεβαιότητας φέρνουν αλλαγές και στα δημόσια πανεπιστήμια προωθώντας την ιδιωτικοποίησή τους σε αντίθεση με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το «Δικαίωμα εκπαίδευσης» (άρθρο 14, παράγραφος 3) προβλέπεται ρητά ότι «Η ελευθερία ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με σεβασμό των δημοκρατικών αρχών και γίνονται σεβαστά σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκησή τους», δηλαδή, στην ελληνική περίπτωση, σύμφωνα με τις ειδικές ρυθμίσεις του Άρθρου 16 του Συντάγματος.
    Τέλος καταδικάζουμε το στενό χρονικό διάστημα της διαβούλευσης το οποίο δεν επιτρέπει τον ανοικτό και παραγωγικό διάλογο, όπως αυτός επιβάλλεται από τις καλές πρακτικές νομοθέτησης αλλά και τις Ακαδημαϊκές και επιστημονικές αξίες. Επιπλέον ο σύντομος χρόνος δεν είναι σύμφωνος με την κείμενη νομοθεσία περί διαβουλεύσεων (με το άρθρο 61 του ν. 4622/2019, ΦΕΚ Α΄ 133), αλλά και των καλών πρακτικών της ανοικτής διακυβέρνησης.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 10:42 | Μαρκελλα

    Στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια υπάρχει η επιχειρηματολογία του Υπουργείου Παιδείας για την αναγκαιότητα σύσταση οργανικών θέσεων παρόλαυτα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ – διάταξη για τις καινούριες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ.
    Το Υπουργείο οφείλει να καταθέσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση την σχετική διάταξη της σύστασης νέων οργανικών θέσεων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ !

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 20:37 | ANTONIS

    Παρακαλώ πολύ, στηρίξτε με κάθε τρόπο τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες της χώρας μας. Μην μας ξεχνάτε!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 19:30 | Γεωργία Π

    ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. ΦΕΡΤΕ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ 17 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΕΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ. ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ. Η ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΘΟΎΝ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΝΩ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΧΩΡΑ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 19:37 | ΧΧ

    Ενόψει του ότι ορισμένοι νομικοί υποστηρίζουν τη δήθεν αντισυνταγματικότητα του Μέρους Δ’ «Εγκατάσταση και λειτουργία νομικών προσώπων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης» και παρά το γεγονός ότι οι σημαντικότεροι Έλληνες συνταγματολόγοι έχουν αρθρογραφήσει υπέρ της συνταγματικότητας του σχεδίου νόμου, δημιουργείται εύλογη ανησυχία στα αλλοδαπά πανεπιστήμια που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν εγκατάσταση στην Ελλάδα ιδίως δεδομένης της σημαντικής επένδυσης σε υποδομές και άλλες δαπάνες στην οποία θα πρέπει να προβούν για να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο του 2025. Συνεπώς είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η κρίση επί του ζητήματος αυτού από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το τελευταίο θα μπορούσε να επιτευχθεί αν οι εξουσιοδοτήσεις των άρθρων 188 επ. ήταν για την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και όχι υπουργικών αποφάσεων, αφού το ζήτημα θα κρινόταν κατά την επεξεργασία των κανονιστικών διαταγμάτων από το ΣτΕ

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 07:03 | Γιώργος Μανος

    Να γίνει αναφορά στην κατάργηση του αποκλεισμού των δημοσίων υπαλληλων κατόχων διδαδκτορων να διδασκουν σε δημόσια Πανεπιστημια ως εντεταλμενοθ διδασκοντες κατι που απαγορευθηκε με το αρθρο 173 του Ν.4957/2022 με την παρ. 9

  • 11 Φεβρουαρίου 2024, 16:26 | Κυριακη

    Να γινει αναφορα για την αντιστοιχιση των πτυχιων ΑΤΕΙ με πτυχιο ΑΕΙ των σχολων που εγιναν παμεπιστημια. Διαφορετικα τα πτυχια των αποφοιρων ΑΤΕΙ που εγιναν μετα πανεπιστημια χανουν την αξια τους και δεν ειναι ισοτιμα παρα το γεγονος οτι προκειται για τις ιδιες σχολές με την ίδια διαρκεια φοίτησης.