Άρθρο 11:Δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού

1. Σε περίπτωση λύσης υφιστάμενων δημοτικών επιχειρήσεων με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, η δραστηριότητά τους δε μεταφέρεται.
2. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, είναι δυνατό να μεταφερθεί προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ανωτέρω επιχειρήσεων που λύονται, σε υπηρεσίες του οικείου δήμου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτού, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
3. Για τη μεταφορά του προσωπικού ισχύουν οι κείμενες διατάξεις.
4. Το μεταφερόμενο προσωπικό καταλαμβάνει θέσεις ειδικότητας που εξυπηρετεί τις ανάγκες του φορέα υποδοχής, εφόσον κατέχει τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα σύμφωνα με το ισχύον προσοντολόγιο.
5. Η σύσταση των θέσεων και η κατάταξη του μεταφερόμενου προσωπικού γίνεται σύμφωνα με τις οργανικές διατάξεις του φορέα υποδοχής.
6. Η προϋπηρεσία του μεταφερόμενου προσωπικού στην επιχείρηση από την οποία μεταφέρεται, αναγνωρίζεται για κάθε συνέπεια.
7. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου, η απόφαση λύσης των δημοτικών επιχειρήσεων με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού πρέπει να έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι 31.12.2012.
8. Οφειλές των ανωτέρω επιχειρήσεων προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τρίτους, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων αποδοχών του προσωπικού τους, ανεξαρτήτως εάν αυτό μεταφέρεται ή όχι, μπορούν να καταβάλλονται από τον οικείο ΟΤΑ, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά το στάδιο της εκκαθάρισής τους, ή μετά το πέρας αυτής, έπειτα από σχετική εισήγηση των εκκαθαριστών και αιτιολογημένη απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του.

  • 22 Μαρτίου 2012, 20:16 | Αποστολίδης Στέλιος

    Η δημιουργία και η λειτουργία ανά τη χώρα Δημοτικών ΜΜΕ είναι αυτονόητο ότι αποσκοπούν στην κατά το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών. Για το λόγο αυτό άλλωστε είναι και θεωρούνται ως «δημοτικά».
    Το μόνο που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει την υπάρχουσα και κατά πλειοψηφία λειτουργική τους αξία και χρησιμότητα, είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενασχόλησή τους και ειδησεογραφική πληρότητα των γεγονότων στους Δήμους στους οποίους υπάγονται.
    Δεν είναι δυνατόν να συναγωνίζονται τους ιδιωτικούς, πανελλαδικής εμβέλειας εμπορικούς σταθμούς ή τηλεοπτικά κανάλια. Η χρησιμότητά τους και μάλιστα σε ηγετικό ρόλο στις τοπικέw κοινωνίες, μπορεί να είναι καταλυτική. Τα σοβαρά ζητήματα των πόλεων μπορούν να αναδειχθούν, όπως επίσης και τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δυνατόν να αναλυθούν και να χρησιμεύσουν αποφασιστικά στη νέα εποχή.
    Το κλείσιμο δημοτικών ΜΜΕ δεν συνάδει με την «επομένη ημέρα» της πατρίδας μας.
    Το αντίθετο!
    Τα ΜΜΕ, πολύ περισσότερο όταν δεν αναλώνονται κυρίως στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και σε εναλλακτικές μεθόδους ενημέρωσης και ψυχαγωγίας (επικεντρωμένα στις ντόπιες κοινωνίες) πρέπει να υπερασπίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και μάλιστα να προωθούνται. Η «μανία» των πολιτών να ακούμε και να βλέπουμε αποκλειστικά τους εμπορικούς σταθμούς, μας διώχνει από την ανάγκη να κατανοήσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχουμε ως πολίτες. Μόνο τα δημοτικά ΜΜΕ (και μάλιστα ενδυναμωμένα) έχουν τη δυνατότητα και την αμεσότητα να προβάλλουν ένα ζήτημα που σε άλλους σταθμούς δεν θα περνούσε ούτε καν «στα ψιλά».

  • Σαρώνουν τα δημοτικά ραδιόφωνα για χάρη των βαρόνων των ΜΜΕ
    Αντί ο Δήμαρχος Αθήνας Γ.Καμίνης να σπαταλάει χρόνο σε φιλοκυβερνητικές φιέστες φέρνοντας ανάπτυξη με μακέτες πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα αγκαλιά με Χρυσοχοίδη, Σαμαρά και νεοναζί ας κοιτάξει να αποτρέψει την διάλυση της Δημοτικής Ραδιοφωνίας και του 984. Μάλλον ζητάμε ξανά υπερβολικά πράγματα για ένα Δήμαρχο-Συνήγορο των Μνημονίων και της Τρόικα.
    Το άρθρο 11 και το άρθρο 10 παρ 4 του πολυνομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση- Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ» ανοίγουν το δρόμο για τη πλήρη κατεδάφιση της Δημοτικής Ραδιοφωνίας.
    Με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο ανοίγει το έδαφος για την παραπέρα μονοπώληση της ενημέρωσης μετατρέποντας την σε εμπόρευμα στα χέρια λίγων. Η χειραγώγηση των ΜΜΕ είναι ένα αντιδημοκρατικό ολίσθημα που πάει χέρι-χέρι με τα εξοντωτικά μέτρα του Μνημόνιου για να αποπληρωθεί το χρέος στους Τραπεζίτες. Είναι στο χέρι της δημοτικής πλειοψηφίας να διαλύσει μέχρι τις 31/12/2012 τους δημοτικούς ραδιοσταθμούς απολύοντας προσωπικό, καταργώντας συμβάσεις εργασίας, μεταφέροντας η όχι το προσωπικό σε άλλες θέσεις στο Δήμο χωρίς να προσδιορίζεται το μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς.
    Να αποσυρθούν χωρίς δεύτερη συζήτηση αυτές οι ρυθμίσεις.
    Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι ώρα να εγκαταλείψουν την τακτική της αναμονής και να καλέσουν απεργία διαρκείας σε όλο το κλάδο των ΜΜΕ όπου οι εργοδότες τρέχουν αν καταστρατηγήσουν συμβάσεις, να κόψουν μισθούς, να απολύσουν. Ο αγώνας των εργαζόμενων στην Ελευθεροτυπία έδειξε τις διαθέσεις και τις αντοχές, τώρα είναι η ώρα της γενίκευσης για να σαρωθούν οι αντεργατικές επιθέσεις.
    Μόνο με μια απεργιακή ανταρσία διαρκείας, με ένα κίνημα εργατικού ελέγχου στους τόπους δουλειάς θα επιβάλουμε με το καλύτερο τρόπο να έχει ο απλός κόσμος έγκυρη ενημέρωση.
    Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, 6932828964

  • 22 Μαρτίου 2012, 16:48 | ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Αξιότιμε υπουργέ Εσωτερικών κ. Τάσο Γιαννίτση,

    Το συγκεκριμένο άρθρο του σχεδίου νόμου, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους εργαζόμενους των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών σταθμών,
    καθώς τους οδηγεί, σε αλλαγή εργασιακού και ασφαλιστικού καθεστώτος, εφόσον το επιθυμούν (και υπάρχουν θέσεις), οι δημοτικοί άρχοντες, ή ακόμη και στον «Καιάδα» της ανεργίας.
    Η ρύθμιση αυτή κύριε υπουργέ, κακά τα ψέματα, σημαίνει απολύσεις, ή μετατρέπει σε δημοτικούς υπαλλήλους, εργαζόμενους ετών στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα ενημέρωσης, με ειδικότητες δημοσιογράφων και διοικητικών υπάλληλων που ασφαλίζονται στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ) και στον ΕΔΟΕΑΠ, καθώς και των τεχνικών (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), με ΙΚΑ και βαρέα ένσημα.
    Οι εργαζόμενοι στα Δημοτικά ΜΜΕ, θα πληρώσουν τις «αμαρτίες» άλλων; Αυτοί φταίνε, για την κακή οικονομική κατάσταση, μεγάλου μέρους των Δήμων της χώρας;
    Ελάτε κύριε υπουργέ, λίγο στη θέση των εργαζομένων και νομίζω ότι θα αντιληφθείτε αμέσως, την αγωνία τους.
    Υπάρχουν άλλες λύσεις, για τις δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, που μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου, ορισμένες από τις οποίες ήδη έχουν αναφερθεί, σε προηγούμενες αναρτήσεις.
    Θεωρώ απαραίτητο λοιπόν, πριν προχωρήσετε στην κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στη Βουλή, να ακούσετε και τις θέσεις των εργαζομένων, κατόπιν συναντήσεως με αντιπροσωπεία εκπροσώπων των σωματείων μας, της ΕΣΗΕΑ, της ΕΤΕΡ και της ΕΠΗΕΑ. Ακούστε μας, κύριε υπουργέ, πριν νομοθετήσετε για εμάς. Ο διάλογος ποτέ, και νομίζω θα συμφωνήσετε σε αυτό, δεν έβλαψε κανέναν.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, ελπίζοντας να αναρτηθεί η άποψή μου.

    Με εκτίμηση,

    ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    (εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM στην ΕΣΗΕΑ)

  • 20 Μαρτίου 2012, 12:31 | Εμμ.Μητσοπουλος

    Στις συγκεκριμένες αμιγής δημοτικές επιχειρήσεις ραδιοτηλεοπτικής δράσης εργάζονται εργαζόμενοι αορίστου χρόνου μέχρι και περισσότερο από 20 χρόνια, με ειδικότητες: τεχνικοί με ασφαλιστικό φορέα ΕΤΑΠ Μ.Μ.Ε (ΙΚΑ-βαρέα), διοικητικοί με ασφαλιστικό φορέα ΕΤΑΠ Μ.Μ.Ε (ΤΣΠΕΑΘ-ΕΔΟΕΑΠ) και δημοσιογράφοι με ασφαλιστικό φορέα ΕΤΑΠ Μ.Μ.Ε (ΤΣΠΕΑΘ-ΕΔΟΕΑΠ). Με την μεταφορά τους που ζητείται από το συγκεκριμένο άρθρο πως θα διασφαλιστεί η συνέχεια της παραμονής τους μετά από 20 έτη τουλάχιστον στο συγκεκριμένο ταμείο, εφ’ όσων ζητηθεί η λύση και εκκαθάριση;
    Γι’ αυτό προτείνουμε ή την μεταφορά των δραστηριοτήτων αυτών (ραδιοτηλεοπτικά) στον εκάστοτε δήμο οπότε οι ειδικότητες συνεχίζουν να υπάρχουν στο προσωπικό, ή την μεταφορά, σε όσους το επιθυμούν, που σε σύνολό τους κατά ένα πρόχειρο υπολογισμό δεν ξεπερνούν τα 500 άτομα σε όλη την επικράτεια, στα κατά τόπους κρατικά τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης με τις ειδικότητές τους ως έχουν. Οι αποφάσεις αυτές να είναι δεσμευτικές για τους φορείς υποδοχής.
    Τα Δημοτικά Μέσα δεν μπορούν να είναι θύματα του Μνημονίου και του Καλλικράτη…! Οι συχνότητές τους είναι δημόσια περιουσία. Δεν εκποιούνται δεν καταργούνται δεν μεταβιβάζονται…!

  • 20 Μαρτίου 2012, 00:16 | Γιώργος Γιαννόπουλος

    Δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, καταργούνται.

  • 19 Μαρτίου 2012, 21:27 | Δημήτρης Τσουκαλάς

    Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι εργαζόμενοι στα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν επαγγελματικά κατοχυρωμένες ειδικότητες (δημοσιογράφοι-τεχνικοί) και οποιαδήποτε μεταφορά τους στον οικείο Δήμο πρέπει να γίνει βάση των ειδικοτήτων και των συνεπειών που απορρέουν (μισθολογικών-ασφαλιστικών κ.ά). Οποιαδήποτε μεταφορά προσωπικού σε ειδικότητες άσχετες με την επαγγελματική τους υπόσταση συνιστά παρανομία η οποία μπορεί να προσβληθεί νομικά.Το άρθρο αυτό ουσιαστικά οδηγεί εργαζόμενους στην απόλυση και στην τοποθέτησή τους στο μεγάλο κουβά της ανεργίας.
    Είναι ακατανόητο γιατί η δραστηριότητα δημοτικών ΜΜΕ δεν μπορεί να μεταφερθεί στον οικείο Δήμο.

  • 19 Μαρτίου 2012, 12:34 | Γεωργιος Μισιάκας

    Τα Δημοτικά Μέσα δεν μπορούν να είναι θύματα του Μνημονίου και του Καλλικράτη…! Οι συχνότητές τους είναι δημόσια περιουσία. Δεν εκποιούνται δεν καταργούνται δεν μεταβιβάζονται…!
    Στην εποχή της κρίσης στον χώρο του Τύπου:
    -Τα Δημοτικά Μέσα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν, δίνοντας βήμα στον πολίτη-δημότη.
    -Πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι ειδικότητες, σε μια περίοδο που οι απολύσεις και η ανεργία αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
    -Να διατηρηθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτά.