Άρθρο 88:Γονείς ημεδαπών

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χορηγείται το Δελτίο Διαμονής της παραγράφου 1 του άρθρου 83 του παρόντος Κώδικα σε γονείς ανήλικων ημεδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του τρόπου κτήσης εκ μέρους των τέκνων τους της ελληνικής ιθαγένειας, Το ίδιο Δελτίο Διαμονής χορηγείται και σε ανήλικα αδέλφια των ως άνω ημεδαπών. Ως προς τη διαδικασία και τους λοιπούς όρους χορήγησης και ανανέωσης του Δελτίου Διαμονής γονέα ημεδαπού εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις των άρθρων 83 έως 87 του παρόντος Κώδικα.

ΤΜΗΜΑ Ε΄
Καθεστώς πολιτών τρίτων χωρών οι οποίοι είναι επί μακρόν διαμένοντες κατά την Οδηγία 2003/109/ΕΚ της 25ης Νοεμβρίου 2003 και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2011/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαΐου 2011 που τροποποιεί την Οδηγία 2003/109/ΕΚ του Συμβουλίου επεκτείνοντας το πεδίο εφαρμογής της και στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 22:43 | Ηλίας Χρονόπουλος

    «Το ίδιο Δελτίο Διαμονής χορηγείται και σε ανήλικα αδέλφια των ως άνω ημεδαπών». Τα ανηλικα αδελφια του ημεδαπου θα λαμβανουν αδεια «γονεας ανηλικου ημεδαπου»; Δε βγαζει νοημα.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 20:07 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΤΣΑΟΥΣΗΣ

    Ορθή η ρύθμιση για χορήγηση άδειας διαμονής και σε ανήλικα αδέλφια των ημεδαπών, για την προστασία του θεσμού της οικογένειας. Φυσικά, όπως τονίζεται και στη διάταξη, ‘ανεξαρτήτως του τρόπου κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας’ (πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα μετά την – έστω περιορισμένη εφαρμογή – του Ν.3838/2010).

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 12:05 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

    Το άρθρο 88 προβλέπει δίκαιη ρύθμιση για τα αδέλφια των ανήλικων ημεδαπών.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 10:42 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

    «Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χορηγείται το Δελτίο Διαμονής της παραγράφου 1 του άρθρου 83 του παρόντος Κώδικα σε γονείς ανήλικων ημεδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του τρόπου κτήσης εκ μέρους των τέκνων τους της ελληνικής ιθαγένειας, Το ίδιο Δελτίο Διαμονής χορηγείται και σε ανήλικα αδέλφια των ως άνω ημεδαπών. Ως προς τη διαδικασία και τους λοιπούς όρους χορήγησης και ανανέωσης του Δελτίου Διαμονής γονέα ημεδαπού εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις των άρθρων 83 έως 87 του παρόντος Κώδικα.»

    Οι μη φυσικοί γονείς ανήλικων ημεδαπών (π.χ. σύζυγος αλλοδαπού που κατά την ημερομηνία γάμου ο έτερος σύζυγος ήταν ήδη γονέας ανήλικου ημεδαπού) θα εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία; Αν ναι, τα τέκνα από άλλο γάμο του μη φυσικού γονέα, θεωρούνται ως αδέλφια του ημεδαπού τέκνου με την έννοια της συγκεκριμένης διάταξης κι εντάσσονται στην ίδια κατηγορία; Αν ναι τότε πρέπει να ληφθεί μέριμνα και να υπάρξει προσθήκη διάταξης που να προβλέπει τις περιπτώσεις αυτές.