Άρθρο 22: Ελεγκτής Νομιμότητας

1. H παράγραφος 6 του άρθρου 216 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής :
«6. Τον Ελεγκτή Νομιμότητας, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει στα καθήκοντά του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εποπτείας ΟΤΑ. Ο ίδιος προϊστάμενος ασκεί τα καθήκοντα του Ελεγκτή Νομιμότητας εάν η θέση είναι κενή και μέχρι την εκ νέου πλήρωσή της.»

2. Το άρθρο 218 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) αντικαθίσταται ως εξής :
«Άρθρο 218
Διάρθρωση Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ
Η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. διαρθρώνεται σε επίπεδο διεύθυνσης ως ακολούθως :
Διεύθυνση Εποπτείας ΟΤΑ
α. Τμήμα Γενικών Υποθέσεων
β. Τμήμα Οικονομικών Υποθέσεων
γ. Τμήμα Τεχνικών Υποθέσεων ».

3. Το άρθρο 239 του ν.3852/10 όπως ισχύει αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Άρθρο 239
Μεταφορά του υπηρετούντος στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και λοιπές υπηρεσίες προσωπικού στις Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας ΟΤΑ.
1.Κατά την πρώτη πενταετία από την έναρξη της λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α, το προσωπικό που υπηρετεί σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ασχολείται μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου με τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ και τα θέματα της πειθαρχικής ευθύνης των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποσπάται αυτοδικαίως στις οικείες Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας Ο.Τ.Α, από την έναρξη της λειτουργίας αυτών, ανεξαρτήτως τυπικών προσόντων ή κατηγορίας.

2. Μόνιμοι υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, κατηγορίας ΠΕ Διοικητικού με πτυχίο Νομικού Τμήματος ή πολιτικών επιστημών ή δημόσιας διοίκησης, ΠΕ Οικονομικού και ΠΕ Μηχανικών διαφόρων κλάδων που διαθέτουν, είτε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών είτε προϋπηρεσία σε θέσεις με αντικείμενο συναφές με αυτό της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α., μπορούν με αίτησή τους να ζητήσουν τη μετάταξή τους σε Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α.. Επίσης μπορεί να ζητήσουν τη μετάταξή τους στην εν λόγω Υπηρεσία δημόσιοι υπάλληλοι, απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτοχοι πτυχίου νομικού τμήματος Α.Ε.Ι. ή οικονομικών επιστημών, πολιτικών επιστημών ή δημόσιας διοίκησης ή πολυτεχνικών σχολών. Για την υποβολή αιτήσεων από τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν ισχύουν οι περιορισμοί της παραγράφου 5 του άρθρου 71 του ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26 Α΄) που προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ν. 3801/ 2009 (ΦΕΚ 163 Α).
Η αίτηση υποβάλλεται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνοδευόμενη από τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων. Με την αίτηση ο υποψήφιος μπορεί να εκδηλώσει προτίμηση για την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. στην οποία θέλει να υπηρετήσει. Η μετάταξη του προσωπικού αυτού γίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, η οποία εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της παραγράφου 1 του άρθρου 219 του παρόντος. Η επιλογή γίνεται με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων προς μετάταξη. Με τις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται ο χρόνος μετάταξης των υπαλλήλων, καθώς και η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. στην οποία τοποθετούνται με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες αφού συνεκτιμηθεί η προτίμηση των υπαλλήλων. Οι μετατασσόμενοι καταλαμβάνουν προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας. Δεν επιτρέπεται να μεταταγούν περισσότεροι από οκτώ (8) υπάλληλοι από κάθε φορέα. Ειδικά για τους δήμους δεν επιτρέπεται να μεταταγούν περισσότεροι από δύο (2) υπάλληλοι από κάθε δήμο, για δε τις Περιφέρειες δεν επιτρέπεται να μεταταγούν περισσότεροι από τέσσερις (4) υπάλληλοι από κάθε Περιφέρεια

3. Με την ανωτέρω διαδικασία μπορούν να ζητήσουν τη μετάταξή τους στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. υπάλληλοι ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων και ΥΕ Γενικών Καθηκόντων δημόσιων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. Η επιλογή των μετατασσομένων γίνεται με βάση τα στοιχεία του μητρώου τους. Δεν επιτρέπεται να μεταταγούν περισσότεροι από τέσσερις (4) υπάλληλοι από κάθε φορέα

4. Οι θέσεις του προσωπικού των προηγούμενων παραγράφων περιλαμβάνονται στις προβλέψεις του οικείου Οργανισμού κάθε Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. Στις θέσεις αυτές κατατάσσεται το προσωπικό των προηγούμενων παραγράφων με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

5. Το προσωπικό που μετατάσσεται διέπεται ως προς το υπηρεσιακό του καθεστώς από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, καθώς και εκείνες του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007). ».

4. Το άρθρο 240 του ν.3852/10 καταργείται.

5. (α). Για το χρονικό διάστημα μέχρι την εγγραφή πιστώσεων στον προϋπολογισμό της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί το τρίτο έτος από την έναρξη λειτουργίας αυτής, οι δαπάνες λειτουργίας της καλύπτονται από τον Προϋπολογισμό της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ οι σχετικές δαπάνες διενεργούνται από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

(β). Μέχρι την πλήρη στελέχωσή τους οι Αυτοτελείς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. συστεγάζονται με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και υποστηρίζονται διοικητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες τους.

(γ). Οι επιλεχθέντες με την προκήρυξη υπ’ αριθμό 36366/2011 ως Ελεγκτές Νομιμότητας σύμφωνα με τους οικείους πίνακες αξιολόγησης με σειρά κατάταξης του ΑΣΕΠ, με γραπτή δήλωσή τους αποδοχής κατόπιν πρόσκλησής τους, τοποθετούνται εντός προθεσμίας εξήντα ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, με το υπηρεσιακό καθεστώς που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 216 του ν. 3852/2010
Οι λοιπές θέσεις, για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του θεσμού και μέχρι την ανάληψη καθηκόντων των ελεγκτών νομιμότητας, που θα επιλεγούν, όπως ορίζεται στο άρθρο 216 του ν. 3852/2010 κατόπιν νέας προκήρυξης για αυτές τις θέσεις, καλύπτονται με αναπλήρωση από πρόσωπα που έχουν τα προβλεπόμενα τυπικά προσόντα της παραγράφου 2 ή 3 του άρθρου 216 του ν. 3852/2010 με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών εντός της ίδιας προθεσμίας.

(δ). Αιτήσεις που έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί για μετάταξη στις Αυτοτελείς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 239 και 240 του ν. 3852/10 εξετάζονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της παραγράφου 1 του άρθρου 219 του ίδιου νόμου. Προς τούτο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν γραπτή δήλωσή τους ότι συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για την μετάταξή τους στις Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας Ο.Τ.Α. η οποία υποβάλλεται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

(ε). Μέχρι την έκδοση προεδρικού διατάγματος περί οργάνωσης και λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ κατά το άρθρο 222 του ν. 3852/10 και της λειτουργίας του υπηρεσιακού συμβουλίου του άρθρου 219 του ίδιου νόμου, καθήκοντα προϊσταμένων των οργανικών μονάδων των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 218 του ν. 3852/2010 όπως αυτό αντικαθίσταται με την παράγραφο 2 του παρόντος, ανατίθενται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών σε υπαλλήλους που μεταφέρθηκαν στις υπηρεσίες αυτές, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί αναπλήρωσης προϊσταμένων του Υπαλληλικού Κώδικα.

  • 4 Μαρτίου 2014, 12:38 | Τμήμα Διοικητικού-Οικονομικού Θεσπρωτίας

    Ο ελεγχος νομιμότητας σήμερα γίνεται απο τα τμήματα Διοικητικού Οικονομικού των Νομών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.Το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στα τμήματα αυτά, που διενεργούν τον έλεγχο, και πρόκειται να αποσπαστεί αυτοδίκαια στις ΑΥΕ-ΟΤΑ δεν διευκρινίζεται εαν θα συνεχίσει να ασκεί τον έλεγχο απο τις κατά τόπους υπηρεσίες των νομών ή θα μεταφερθεί στις έδρες των ΑΥΕ-ΟΤΑ.
    Η αυτοδίκαιη απόσπαση του προσωπικού στις έδρες των ΑΥΕ-ΟΤΑ θα αναγκάσει το προσωπικό, που υπηρετεί στους νομούς, να μετακινείται καθημερινά στην έδρα των ΑΥΕ-ΟΤΑ, γεγονός που θα επιφέρει τεράστιες οικονομικές,οικογενειακές καιψυχολογικές συνέπειες στο προσωπικό αυτό, εφόσον δεν υπάρξει πρόβλεψη να γίνεται στους νομούς ο έλεγχος νομιμότητας.

  • 4 Μαρτίου 2014, 12:15 | Ευγενία

    Ένας Ελεγκτής Νομιμότητας (Γενικός Γραμματέας) θα έχει υποκείμενες μονάδες μια Διεύθυνση και ένα Τμήμα. Ενώ το εξασφαλισμένο προσωπικό είναι οι αυτοδίκαια αποσπασμένοι. Δηλαδή ένας Γενικός Γραμματέας θα έχει 20-30 άτομα προσωπικό
    στην παρούσα φάση, τον έλεγχο νομιμότητας ασκούν υπάλληλοι τοποθετημένοι στις έδρες των νομών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ενώ η έδρα του Ελεγκτή Νομιμότητας θα είναι στην έδρα. αρκετές δεκάδες υπαλλήλων θα αποσπαστούν – ξεσπιτωθούν αυτοδίκαια?
    είναι δυνατό ένας φορέας ο οποίος υπάγεται στο ΥΠΕΣ, να βαρύνει τον προυπολογισμό των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, να υποστηρίζεται διοικητικά και προφανώς γραμματειακά απ’ αυτές και να στελεχώνεται αυτοδίκαια απ’ αυτές.

  • 4 Μαρτίου 2014, 10:54 | Νικολέττα Α.

    Θα πρέπει να εκδωθεί καινούργια προκήρυξη για τη κάλυψη θέσεων στις ΑΥΕ ΟΤΑ δεδομένου οτι έχουν περάσει 3 χρόνια από τη πρώτη προκήρυξη και αποτελέσματα δεν υπάρχουν..Διαφωνώ με το να μεταταγούν όσοι απλά έκαναν αίτηση για μετάταξη…Το θέμα δηλαδή είναι να στελεχωθεί γρήγορα και μη ποιοτικά????ή προηγούνται όσοι έκαναν με χρονική σειρά αιτήσεις?????

    Όσοι εμένουν στις αρχικές αιτήσεις τους μπορούν να υποβάλλουν ξανά ή μπορεί με αίτησή τους να δηλώσουν πάλι οτι εμμενουν στην αρχική τους αίτηση. Όμως άσχετα από αυτους τους υπαλλήλους , πρέπει να δωθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν εκ νέου οι δημόσιοι υπάλληλοι διοτι εκτός οτι έχουν αλλάξει πολλά στο τρόπο λειτουργίας του κρατους και των υπηρεσιών, υπάρχει η αίσθηση οτι ο θεσμός είναι αναγκαίος και με μια νέα προκύρηξη θα δωθεί η δυνατότητα στην Υπηρεσία να συλλέξει αξιόλογα βιογραφικά υποψηφίων.

    Δε γίνεται να στελεχωθεί τώρα μια υπηρεσία με αιτήσεις που είχαν κατατεθεί πριν 3 χρόνια…Είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα…

    Σχετικά με τον Ελεγκτή Νομιμότητας αφού υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα με ονόματα υποψηφίων πρέπει να καλύψουν τις θέσεις διοτι οι υπάλληλοι αυτοί μπήκαν σε μια διαδικασία, επελέγησαν, δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματά τους και έχουν εκτεθεί. Οι υπόλοιπες θέσεις να καλυφθούν με νέα προκήρυξη..

  • 3 Μαρτίου 2014, 22:24 | Θανάσης Μ.

    Άρθρο 239 παρ. 1 Ταυτόχρονα με το προσωπικό των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να αποσπαστούν στις Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας ΟΤΑ και όσοι έχουν κάνει αιτήσεις για μετάταξη τους στην ΑΥΕ-ΟΤΑ πριν τρία χρόνια και εμμένουν ακόμη στις αιτήσεις τους. Αν και με αυτούς δεν στελεχωθούν πλήρως οι ΑΥΕ-ΟΤΑ τότε να γίνει νέα προκήρυξη για μετατάξεις.