Άρθρο 01:

Η παρ. 1. του άρθρου 1 του ν. 344/1976 όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Κάθε Δήμος αποτελεί ξεχωριστή ληξιαρχική περιφέρεια.»

 • 6 Ιουνίου 2014, 10:53 | Σούλα Δανουκάρα – Ληξ. Δ.Ε. Ναυπλιέων

  Θα ήθελα να κάνω ένα γενικό σχόλιο εδώ.
  Χωρίς καμιά διάθεση υποτίμησης της προσπάθειας που καταβάλλεται και με εξαίρεση κάποια άρθρα (αναπλήρωση ληξιάρχου – δήλωση γεννήσεων), νομίζω πως οι τροποποιήσεις που επιχειρούνται από το Υπουργείο είναι επιφανειακές και δεν λύνουν παρά ελάχιστα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Τα προβλήματα αυτά τα γνωρίζετε από τα έγγραφα που σας στέλνουμε κατά καιρούς, από τα e-mail με τα οποία σας «βομβαρδίσαμε» κατά τη διάρκεια της σύντομης ηλεκτρονικής μας επικοινωνίας και από τα επίμονα τηλεφωνήματα που κάνουμε στην υπηρεσία σας όταν ο πολίτης είναι απέναντί μας και απαιτεί άμεση λύση στο πρόβλημά του.
  Αν βούληση του Υπουργείου είναι να μας εφοδιάσει με ένα Νόμο – Εγχειρίδιο, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες δομές της κοινωνίας, ο οποίος θα γίνει αρωγός μας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών, πρέπει να δεχτεί προτάσεις από τα μεγαλύτερα τουλάχιστον Ληξιαρχεία της χώρας και βάσει αυτών να προχωρήσει στις απαιτούμενες τροποποιήσεις. Είναι γνωστό πως καθημερινά, για διάφορα ζητήματα που ανακύπτουν, υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των Ληξιάρχων (αφού υπάρχουν κενά στη νομοθεσία) κι όταν οι γνώμες είναι αντικρουόμενες ο καθένας μας πράττει κατά βούληση.

 • 6 Ιουνίου 2014, 08:26 | Ευστράτιος Αλατζίδης

  Να καταργηθούν τα ληξιαρχεία που παρουσιάζουν μικρή κίνηση και να συνενωθούν.
  Να στελεχωθούν τα γραφεία με επαρκή προσωπικό (υποχρεωτικά), να θεσμοθετηθεί η υπηρεσία κατά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες για τις δηλώσεις θανάτου, και να δίδεται στους υπαλλήλους αυτούς αντίστοιχες ημέρες ρεπό.

 • 5 Ιουνίου 2014, 16:38 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΚΑΝΙΑΤΣΟΣ ΛΗΞΙΑΡΧΟΣ ΔΕ ΕΥΠΑΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ

  Οι Δημοτικές Ενότητες των Καλλικρατικών Δήμων που προέκυψαν με τον ν.3852/10 θα παραμείνουν Ληξιαρχικές περιφέρειες όπως είναι ισχύει σήμερα η θα ενοποιηθούν σε ένα ενιαίο Ληξιαρχείο, που στην περίπτωση αυτή στους επαρχιακούς Καλλικρατικούς Δήμους θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την εδαφική περιφέρεια που θα καλύπτει κάθε Ληξιαρχείο και τις μεγάλες αποστάσεις που θα αναγκάζονται οι πολίτες να διανύσουν για να δηλώσουν ένα Ληξιαρχικό γεγονός και ειδικότερα τα Ληξιαρχικά γεγονότα των θανάτων.

 • 5 Ιουνίου 2014, 08:32 | Βασίλειος Αλπανίδης

  Αρθρο 13
  Παρ.2
  Τελικά τι εξυπηρετεί,ποιές περιπτώσεις καλύπτει,ποια η διαφοροποίησή του απο τον αντιπρόσωπο και αν τελικά χρειάζεται πληρεξουσιότητα ?
  Τι εννοείται
  Θα πρέπει να γίνει ποιό σαφές αυτό το άρθρο!
  Αρθρο 17
  Η εγκύκλιος αριθμ.102 με αριθμ.πρωτ.41725/21-9-1984 του ΥΠΕΣ όπου επιτρέπει σύνταξη Λ.Π.θανάτου και μετά την παρέλευση 24ωρου απο τον θάνατο προς αποφυγή ταλαιπωρίας ισχύει?
  Αρθρο 20
  Παρ.1
  Δηλαδή επανέρχονται τα πρόστιμα στις βαπτίσεις μετά την ετήσια κατάργισή τους?
  Παρ.2
  Μετά απο πόσο χρόνο απο την γέννηση θα ισχύει το πρόστιμο των 250 ευρώ ?

 • 3 Ιουνίου 2014, 16:15 | ΚΩΣΤΑΣ

  ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ: ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ