Άρθρο 04 – Σύσταση επιτροπής για σύνταξη Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

1. Στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης συνιστάται επιτροπή για τη σύνταξη Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, η οποία αποτελείται από:

α) τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, ως Πρόεδρο,

β) τον  Νομικό Σύμβουλο του οικείου Υπουργείου

γ) έναν ομότιμο Καθηγητή με ειδικότητα στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο,

δ) έναν Καθηγητή με ειδικότητα στο Δημόσιο Δίκαιο,

ε) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ιθαγένειας και Μεταναστευτικής Πολιτικής,

στ) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ιθαγένειας,

ζ) πρόσωπο που υποδεικνύεται από τον Συνήγορο του Πολίτη,

η) πρόσωπο που υποδεικνύεται από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,

θ) έναν προϊστάμενο Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης Αποκεντρωμένης Διοίκησης,

Ως μέλη της γραμματείας της επιτροπής ορίζονται δύο υπάλληλοικατηγορίας ΠΕ της Διεύθυνσης Ιθαγένειας.

2. Tο σχέδιο του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας που θα συντάξει η επιτροπή του παρόντος άρθρου θα υποβληθεί στη Βουλή για να κυρωθεί κατά τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 76 παράγραφος 6 του Συντάγματος.

3. Η επιτροπή, της οποίας τα μέλη δεν λαμβάνουν κανενός είδους αμοιβή ή αποζημίωση, συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο χρόνος περάτωσης του έργου, οι ειδικοί εισηγητές και τα μέλη της γραμματείας της επιτροπής και ρυθμίζονται θέματα που αναφέρονται στη λειτουργία, στη διοικητική μέριμνα και τη γραμματειακή υποστήριξή τους. Από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης μελών της επιτροπής που τυχόν κατοικούν εκτός Αθηνών.

  • Για ποιο λόγο ακριβώς συστήνεται επιτροπή για σύνταξη Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, αφού μάλιστα οι παρούσες αλλαγές αναθεωρούν σε πολλά σημεία τον ίδιο; Υπάρχουν άλλες, επιβεβλημένες αλλαγές οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου;

  • 25 Μαΐου 2015, 09:24 | PRAKSIS

    Επί του άρθρου 4 (γενικά): που προβλέπει τη σύσταση επιτροπής για την σύνταξη Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, προτείνεται να υπάρχει και συμμετοχή του ΣΕΜ Αθηναίων (ένα από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα). Επίσης την συμμετοχή εκπροσώπου από ένα β βάθμιο όργανο μεταναστευτικών οργανώσεων

  • 18 Μαΐου 2015, 08:17 | κωνσταντινος

    Θα επρεπε στην επιτροπη να εχουν γνωμη και ιδιαιτερη βαρυτητα και οι αρχες δικαιοσυνης και δημοσιας ταξης ..οπως ενας αξκος του αρχηγιου ΕΛΑΣ η ανωτερος δικαστης Αρ.Παγου…διοτι μεγαλο ποσοστο εγκληματικοτητας προερχεται απο αλλοδαπους καθως και το 60’/. κρατουμενων στις φυλακες ειναι αλλοδαποι.Ετσι ωστε να διασφαλιζεται οτι ο εξεταζομενος ειναι ποινικα καθαρος και οχι κακοποιος…

  • 15 Μαΐου 2015, 20:21 | Κώστας Δημητρίου

    οι εκπρόσωποι των μεταναστών σε μια τέτοια επιτροπή δεν έχουν ρόλο, παρά μόνο γνωμοδοτικό και υπ’ αυτήν την έννοια (με έκφραση γνώμης) θα πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση

  • 15 Μαΐου 2015, 02:06 | Γιώργος Καρυστινός

    Θα έπρεπε στην επιτροπή να συμμετέχουν και μέλη των κοινοτήτων των μεταναστών, όπου θα μπορούσαν να ενημερώσουν την επιτροπή για πολλές περιπτώσεις οι οποίες δεν προβλέπονται στο υπάρχον νομοσχέδιο.

  • 14 Μαΐου 2015, 19:11 | Κώστας Δημητρίου

    θα πρέπει να συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας