Άρθρο 7 Διάθεση τευχών Εφημερίδας της Κυβερνήσεως

Η παράγραφος 7 του άρθρου 15 του ν.3469/2006 «Εθνικό Τυπογραφείο, Εφημερίς της Κυβερνήσεως και άλλες διατάξεις» τροποποιείται ως εξής:

Τα τεύχη της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, διατίθενται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου. Το Εθνικό Τυπογραφείο μπορεί να διαθέτει τα Φύλλα Εφημερίδας της Κυβερνήσεως σε φορείς ψηφιακής αποθήκευσης ύστερα από παραγγελία. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η διάθεση του περιεχομένου των τευχών οργανώνεται με τρόπο ώστε να είναι δυνατή η αναζήτηση του περιεχομένου.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:04 | Χρήστος Πανταζής

    Συγχαρητήρια.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:24 | ΜΠΑΣΙΟΥΚΑΣ Κ

    Ελπιζω οι νόμοι που ψηφίζονται για μάς και που αν τους αγνοούμαι μας τιμωρούν οι δικαστές πρέπει να γνωστοποιούνται σε εμας ελεύθερα στο διαδύκτιο χωρις να πληρώνουμε συνδρομές στο Ε.Τ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 16:17 | Ιόλη Χριστοπούλου

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας.
    Προφανώς και πρέπει ο κάθε πολίτης να έχει ελεύθερη (δωρεάν & χωρίς περιορισμούς) πρόσβαση στις αποφάσεις που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αντίστοιχα θα πρέπει να μπορεί και να την αποθηκεύει ή να την τυπώνει και άρα να μην υπάρχει μόνο διαθέσιμη η ηλεκτρονική απεικόνιση του κειμένου.
    Επίσης, είναι απαραίτητο το μέτρο να ισχύσει για όλα τα τεύχη της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.
    Πολύ σωστή η πρόβλεψη για εύκολη αναζήτηση του κειμένου των ΦΕΚ. Αντίστοιχα εύκολη πρέπει να είναι συνολικά η αναζήτηση της νομοθεσίας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 16:09 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΨΩΜΑΣ

    Θα πρέπει άμεσα και χωρίς να χρειάζεται καμμία άλλη απόφαση κανενός Υπουργού, δηλαδή αμέσως μετά από από την έναρξη ισχύος του νόμου, όλα τα ΦΕΚ, οι νόμοι, διατάγματα και λοιπές αποφάσεις κρατικών φορέων που σήμερα διατίθενται ηλεκτρονικά από τον δικτυακό τόπος http://www.et.gr ή και από οποιοδήποτε άλλο κρατικό δικτυακό τόπο να διατίθενται ελεύθερα και δωρεάν.

    Μόνο με μία τέτοια προσθήκη πιστεύω ότι θα επιτευχθεί άμεσα ο στόχος της διαφάνειας που έχετε θέσει.

    Είναι προφανές ότι η φράση «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η διάθεση του περιεχομένου των τευχών οργανώνεται με τρόπο ώστε να είναι δυνατή η αναζήτηση του περιεχομένου.» απλά προσθέτει άνευ λόγου διαδικαστικές καθυστερήσεις καθώς όλα τα παραπάνω έχουν ήδη ρυθμιστεί και οργανωθεί, εφαρμόζονται δε στον δικτυακό τόπο http://www.et.gr.

    Σημειώνω ότι ο αντίστοιχος δικτυακός τόπος της Ευρωπαϊκής ένωσης διαθέτει δωρεάν όλους τους νόμους, διατάξεις, αποφάσεις κλπ από την δημιουργία του και μάλιστα σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, ο δικτυακός τόπος http://www.et.gr τα διαθέτει από την δημιουργία του επί πληρωμή.

  • ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΕ ΟΛΑ… ΑΓΝΟΙΑ ΝΟΜΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ..ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΡΗΨΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ….ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΗ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ…
    ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 15:44 | ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

    ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΔΟΘΕΝΤΑ ΦΕΚ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

  • 21 Δεκεμβρίου 2009, 00:42 | Γiαννάκης Βασίλης

    Συμφωνώ και προσυπογράφω τα σχόλια των: Νίκου Βουλγαρόπουλου (15/12/09) και Κωνσταντίνου Μ. (17/12/09).
    Τολμήστε και αλλάξτε όσα έπρεπε να είχαν αλλάξει χρόνια πριν.

  • 18 Δεκεμβρίου 2009, 21:59 | ΒΑΣΙΛΗΣ Α

    Ειναι ένα βήμα σίγουρα, που πέρα από την διαφάνεια θα προσφέρει και στην μεγάλη ευκολία των πολιτών. Αναφέρομαι στους Νόμους και ΠΔ, που δημοσιεύονται Τεύχος Α της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, και στις ΥΑ, ΚΥΑ, και Αποφάσεις άλλων Φορέων που δημοσιεύονται στο Τεύχος Β της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, που αφορούν όλλους τους Πολίτες της χώρας. Είναι τριτοκοσμικό να βλέπει κανείς να κατεβαίνουν δεκάδες, εκατοντάδες πολίτες από όλη την Αθήνα (πολεοδομικό συγκρότημα) στο Εθνικό Τυπογραφείο, ( για να προμηθευτούν έναντι αμοιβής ένα τεύχος από την Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αν αυτό έχει εξαντληθεί να προμηθευτούν φωτοαντίγραφο. Κέρδος για το Κράτος ελάχιστα ευρώ. Απώλεια για τους Πολίτες μέχρι και μισό μεροκάματο. Το ίδιο τριτοκοσμικό είναι να μεταβαίνουν Πολίτες από οποιοδήποτε χωριό στην έδρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του Νομού να πάρουν από την βιβλιοθήκη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τους τόμους με τα ΦΕΚ που ενδιαφέρονται, να βγαίνουν έξω να βγάλουν φωτοαντίγραφα, κλπ.
    Κάνοντας αναζήτηση στα τεύχη Α & Β της Εφημερίδας της Κυβέρνησης το πολύ που μπορεί να δεί κανείς, είναι ο Πίνακας περιεχομένων στην πτώτη σελίδα κάθε φύλλου. Τίποτε περισσότερο.
    Προτείνεται στα τεύχη Α & Β της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, που ουσιαστικά αποτελούν και το σύνολο της Νομοθεσίας και των αποφάσεων που έχουν σχέση με την καθημερινότητα του Πόλίτη να υπάρχει απεριόριστη πρόσβαση, η πρόσβαση δε να παρεχει την δυνατότητα εκτύπωσης μέρους ή όλου του φύλλου. Να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης και σε φύλλα παλαιοτέρων ετών, σε όσα από αυτά μπορεί να υπάρξει πρόσβαση μέχω διαδικτύου. Θα υπάρξει εξοικονόμηση: α) σε καύσιμα: αποφυγή μετακινήσεων) και β) σε χαρτί: εκτύπωση, όταν υπαρχει ανάγκη για εκτύπωση, μόνο του μέρους του φύλλου που ενδιαφέρει. Άρα θα είναι και μια κίνηση περιορισμού σπατάλης των φυσικών πόρων. Είναι αdιανόητο να υπάρχει πλήρης Νομοθεσία στη Νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα δύο Τεύχη L & C (http://eur-lex.europa.eu/JOIndex.do?ihmlang=el) και να μην υπάρχει πρόσβαση στην ελληνική Νομοθεσία.
    Όσο για τις Αποφάσεις Νομαρχών ή Νομαρχιακών Συμβουλίων κάποιες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις το εφαρμόζουν (ΝΑ ΜΑγνησίας).
    Στην προσπάθεια αναζήτησης που έκανα για έγγραφα και στοιχεία μου συνέβη και αυτό: Ο Πρόεδρος του Οργανισμού μου έκανε μήνυση για «παρακώληση έργου» επειδή ζητούσα έγγραφα που ούτε απόρρητα ήταν ούτε προσωπικά δεδομένα περιείχαν. Παρεπιπτόντως στον ποινικό κώδικα δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα για «παρακώληση έργου». Ήταν και δικηγόρος τρομάρα του, αριστούχος της Νομικής και βουλευτής. Αντί ο Εισαγγελέας να την στείλει στο αρχείο και να καθήσει στο καμνί αυτόν και τους στρατολογημένους ψευδομάρτυρες με ταλαιπωρούσε επί δυόμισυ χρόνια. Αυτή είναι η Δημακρατία μας.

  • 17 Δεκεμβρίου 2009, 19:59 | Κωνσταντινος Μ

    Εάν η ελεύθερη πρόσβαση αφορά τα ΦΕΚ
    Α) σε μορφή pdf, όπως ακριβώς έχουν το δικαίωμα να τα κατεβάσουν όσοι σήμερα είναι συνδρομητές και πληρώνουν για να έχουν το αυτονόητο, δηλαδή τη νομοθεσία του ελληνικού κράτους
    Β) Η πρόσβαση αφορά όλα τα ΦΕΚ (όλων των τευχών)και των προηγούμενων ετών, που υπάρχουν σήμερα σε ηλεκτρονική μορφή σε μορφή pdf στο εθνικό τυπογραφείο,
    Τότε αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια του κόσμου στην κυβέρνηση, διότι δείχνει έμπρακτα τις εξαγγελίες για διαφάνεια, νέα αντίληψη, πραγματική ενημέρωση του πολίτη και κυρίως διάθεση και αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με τα μικροσυμφέροντα μικρών ομάδων.

    Εάν όμως η πρόσβαση αφορά μόνο σε ηλεκτρονική μορφή svg (δηλαδή όπως ακριβώς είναι σήμερα στο ΕΤ), ώστε ο χρήστης να μην μπορεί να κατεβάσει ή να εκτυπώσει το περιεχόμενο του ΦΕΚ, αλλά αυτό να εμφανίζεται μόνο στην οθόνη του υπολογιστή του (δηλαδή χωρίς καμία χρησιμότητα), τότε η πρωτοβουλία θα είναι άλλη μία κίνηση εντυπωσιασμού χωρίς αποτέλεσμα, όπως αυτές που έχουμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

    Ελπίζω και πιστεύω ότι έχετε την τόλμη να κάνετε το διαφορετικό, το αυτονόητο. Γιατί η γενική διατύπωση «διατίθενται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου» μπορεί στην πορεία να δεχτεί διάφορες ερμηνείες. Με συγχωρείτε για την καχυποψία, αλλά είμαστε συνηθισμένοι οι Έλληνες, όταν πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας, και αφού δημιουργηθεί η εντύπωση, να αρχίσουν οι διαφορετικές ερμηνείες, από τη διοίκηση, για την εφαρμογή των νόμων, με ερμηνείες του τύπου: ναι μεν είπαμε δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή αλλά δεν θα μπορείτε να τα κατεβάζετε τα ΦΕΚ κλπ.
    Εάν δεν έχει και πάλι τη δυνατότητα ο έλληνας πολίτης, να μπορεί να εκτυπώσει το ίδιο το ΦΕΚ και να το έχει στα χέρια του δεν θα κάνετε απολύτως τίποτα. Σε αυτή την περίπτωση τζάμπα χαιρόμαστε όλοι.

    Στην περίπτωση όμως που συμβεί αυτό που λένε και εύχονται όλοι στα σχόλιά τους, τότε είστε στο σωστό δρόμο για να γραφτεί το όνομά σας με χρυσά γράμματα στους πολιτικούς της ανατροπής και της συνδρομής στην κατάκτηση ποιοτικότερης και διαφανούς δημοκρατίας. Δεν είναι δυνατό να μην συγχωρείται η άγνοια νόμου και ο φουκαράς ο μέσος ή ο φτωχός έλληνας να μην έχει ελεύθερη πρόσβαση στη νομοθεσία επειδή δεν έχει λεφτά να πληρώσει. Είναι καθαρά θέμα Δημοκρατίας και ισονομίας.
    Πολλά θερμά συγχαρητήρια, με τις παραπάνω επιφυλάξεις.

  • 16 Δεκεμβρίου 2009, 20:16 | Μιχάλης Δαβής

    Συγχαρητήρια για το αυτονόητο.

    Θα πρέπει η προσπάθεια να μη μείνει στη μέση και η πολιτεία να δημιουργήσει:
    ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
    με τα ισχύοντα και με άμεσο εμπλουτισμό των νέων νομοθετημάτων, κυβερνητικών αποφάσεων, αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων, νομικού συμβουλίου του κράτους και ανεξάρτητων αρχών.
    Τουλάχιστον για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την πράσινη ανάπτυξη.

    Μιχάλης Δαβής
    Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

  • 16 Δεκεμβρίου 2009, 12:38 | Ευάγγελος Μπικάκης

    Προσυπογράφω το σχόλιο του κ Γιάννη Πλατάρου.

    Μπράβο κ Πρωθυπουργέ !. Συνεχίστε σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης . ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ !

  • 15 Δεκεμβρίου 2009, 21:06 | Νίκος Βουλγαρόπουλος

    Είναι πάρα πολύ σημαντικό η εφημερίδα της κυβερνήσεως να είναι σε μορφή κείμενου. Μέχρι σήμερα η εφημερίδα της κυβερνήσεως ήταν σε μορφή εικόνας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που δεν βλέπουν (τυφλούς) και από τετραπληγικούς.

    Τα ζητήματα της προσπελασιμότητας των δημόσιων εγγραφών είναι ζωτικής σημασίας για όλους εμάς τους πολίτες που ζουμε κάτω από συνθήκες κάποιας σοβαρής αναπηρίας και δεν έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά και παραγωγικά τα έντυπα.

    Νίκος Βουλγαρόπουλος http://www.disabled.gr/ και ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ.

  • Το μέτρο είναι επαναστατικό και πρέπει να παραμείνει επαναστατικό. Μπορεί ο Πρωθυπουργός να μείνει στην Ιστορία του Νεοελληνικού Κράτους μόνο από αυτό το μέτρο. ΑΛΛΑ:
    Πρέπει να παραμείνει ΑΝΟΘΕΥΤΟ.
    Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υιοθετηθούν τα παρακάτω (και η όλη φιλοσοφία που μπορεί να απορρέει από αυτά)

    1. Οι αναρτήσεις να γίνονται σε μορφή κειμένου και όχι σε μορφή φωτογραφίας, ακριβώς για να είναι ανιχνεύσιμες από την κυριότερη (μοναδική για την ακρίβεια) σοβαρή μηχανή αναζήτησης, την Google.
    2. Η πληροφορία έχει χρηστική αξία (για τον σκοπό που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο) , από την στιγμή που θα αναρτηθεί στην Google. O όποιος δικτυακός τόπος δημοσίευσης, θα πρέπει υποχρεωτικά να κοινοποιείται (επ΄αποδείξει) σε όλες τις Ελληνικές και κυριότερες γνωστές ξένες μηχανές αναζήτησης.
    3. Οι πληροφορίες θα αναρτώνται σε 10 διαφορετικούς και ανεξάρτητους δικτυακούς τόπους («ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ»)για λόγους ασφάλειας , οι οποίοι θα έχουν απλές στην απομνημόνευση διευθύνσεις με προηγμένες μηχανές αναζήτησης για το δικό τους ψηφιακό υλικό.
    4. Είναι ζωτικής σημασίας, να μην ισχύουν οι πράξεις αν δεν αναρτηθούν στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο αυτό. Να μην ισχύουν, αν δεν έχουν αναρτηθεί σε αυτό τουλάχιστον 10 μέρες. Γνωρίζω, ότι αυτό δημιουργεί εμπόδια για κάποιου είδους αποφάσεις. Γι αυτές να προβλεφθούν εξαιρέσεις , οι οποίες πάντως εξαιρέσεις δεν θα αφορούν επ΄ ουδενί προσλήψεις προσωπικού ή οικονομικές δοσοληψίες του Δημοσίου τομέα με ιδιώτες.

  • 14 Δεκεμβρίου 2009, 22:10 | ΧΡΗΣΤΟΣ Τ.

    Εύστοχα όλα τα σχόλια και ιδίως του κ. Μιχάλη Μητσόπουλου στις 8/12. Όλα τα τεύχη των Φ.Ε.Κ. πρέπει να είναι δωρεάν, με δυνατότητα εκτύπωσης και αποθήκευσης, σε μορφή PDF αλλά και DOC για να είναι πιο εύκολα επεξεργάσιμα.

  • 14 Δεκεμβρίου 2009, 21:26 | Γεώργιος Π.

    Πάρα πολύ σωστό μέτρο ο κάθε πολίτης να έχει ελεύθερη πρόσβαση, μέσω διαδικτύου, στους νόμους του κράτους χωρίς να πρέπει να πληρώνει γι’ αυτό.
    Το επικροτώ και σας συγχαίρω.

  • 14 Δεκεμβρίου 2009, 17:27 | anthitis andreas

    ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΟΛΑ ΤΑ ΦΕΚ…ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ..ΔΙΝΕΙ ΕΝΑ ΑΙΣΘΗΜΑ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ..

  • 14 Δεκεμβρίου 2009, 00:27 | konstantina

    Συγχαρητήρια, αυτο είναι πολύ σημαντικό, να έχουμε πρόσβαση οι

    πολίτες στα φεκ χωρίς συνδρομή.

  • 13 Δεκεμβρίου 2009, 23:53 | Τσιάρας Γεώργιος

    Καταρχήν θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την πρωτοβουλία της να θέτει σε δημόσια διαβούλευση τα σχέδια νόμου πριν την κατάθεσή τους στη Βουλή, και ελπίζω ότι οι όποιες παρατηρήσεις γίνουν από τους πολίτες θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.

    Στο συγκεκριμένο τώρα, θεωρώ ότι πρόκειται για πάρα πολύ σπουδαία πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης, που θα συμβάλει στην πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, φτάνει μόνο η πρόσβαση στα Φ.Ε.Κ να είναι απολύτως ελεύθερη και να μπορεί ο κάθε πολίτης να αποθηκεύει στον υπολογιστή του και να εκτυπώνει οποιοδήποτε Φ.Ε.Κ χρειάζεται.

    Πιστεύω ότι πολύ σωστά η Πολιτεία αξιώνει, ότι κανένας πολίτης δεν επιτρέπεται να δηλώνει «άγνοια νόμου», όμως ταυτόχρονα πρέπει και η ίδια η Πολιτεία να εξασφαλίσει σε όλους τη δωρεάν δυνατότητα «γνώσης του νόμου», και ο καλύτερος τρόπος δεν μπορεί να είναι άλλος από την απολύτως ελεύθερη πρόσβαση στα Φ.Ε.Κ.

    Για την ιστορία, την πρόταση για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στα Φ.Ε.Κ. υπέβαλα στον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθώς και στο Εθνικό Τυπογραφείο, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στις 18 Ιανουαρίου 2003. Επειδή πιστεύω ότι όλοι οφείλουμε να είμαστε ενεργοί πολίτες και να συμμετέχουμε στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, είναι σημαντικό για μένα που η πρόταση αυτή φαίνεται να υλοποιείται, έστω και με καθυστέρηση…

  • 12 Δεκεμβρίου 2009, 13:07 | Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου

    Θα σας πω μια ιστορία. Εγώ είμαι έμπορος. Πριν λίγα χρόνια, άλλαξα έδρα της επιχείρησής μου. Γι’ αυτή την αλλαγή, είχα ενημερώσει τον ιδιοκτήτη του καταστήματος που είχα, προφορικά, ένα χρόνο πριν φύγω. Έφυγα λοιπόν, και τρεις μήνες μετά, αυτός μου έστειλε εξώδικο, ότι είμαι ακόμα μέσα και απλά δεν του πλήρωνα τα ενοίκια.Το δικαστήριο τον δικαίωσε, γιατί δεν του είχα στείλει γραπτώς την αίτηση αναχώρησής μου. Εγώ του πλήρωσα τα άδικα ενοίκια και του είπα και ευχαριστώ που δεν διεκδίκησε 1,5 χρόνου ενοίκια, πράγμα που βάσει νόμου είχε δικαίωμα να κάνει.Όλα αυτά τα έπαθα γιατί δεν ήξερα το νόμο. Και πώς θα μπορούσα να τον ξέρω αφού δεν έχω σπουδάσει νομικά? Γι’ αυτό, επικροτώ τη δημοσίευση των ΦΕΚ και συγχαίρω την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί προσπαθεί να βρεί τη χρυσή τομή ανάμεσα στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των πολιτών.

  • 12 Δεκεμβρίου 2009, 12:16 | Γιώργος Πανίδης

    Δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση σε ΦΕΚ και στην νομολογία.

  • 11 Δεκεμβρίου 2009, 16:08 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΥΡΤΟΥΛΙΔΗΣ

    Συμφωνώ απόλυτα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή δημόσιες υπηρεσίες να δημοσιοποιούν τα στοιχεία/προϊόντα τους δωρεάν.

  • 11 Δεκεμβρίου 2009, 12:53 | Αθανασίου Δημήτριος

    Λίγες μέρες πριν δώ στην τηλεόραση την εισήγηση του Υπουργού κου Ραγκούση είχα συντάξει το παρακάτω γράμμα με σκοπό να το στείλω όπου πίστευα ότι θα έπιανε τόπο.Το καταθέτω για την ιστορία.Μόνο να προσθέσω δύο πράγματα:
    1.Συγχαρητήρια για τον κόπο και τα ωραία σχόλια των υπολοίπων που ελπίζω να ληφθούν υπ’ όψιν.
    2. Απορώ γιατί δεν έχει δοθεί άμεσα εντολή στο Εθνικό Τυπογραφείο να άρει τους περιορισμούς πρόσβασης.Δεν είμαι νομικός αλλά πρέπει πάντα να υπάρχει μια τόσο χρονοβόρα διαδικασία για να εφαρμοστεί το αυτονόητα ορθό?

    Κύριοι
    ήταν για μένα μια δυσάρεστη έκπληξη όταν διαπίστωσα ότι υπάρχει συνδρομή και μάλιστα τσουχτερή για να έχει πρόσβαση κάποιος στα ΦΕΚ όπου αποτυπώνεται η νομοθεσία του κράτους.
    Υποτίθεται ότι ο πολίτης δεν πρέπει να αγνοεί τον νόμο.
    Επιπλέον αν μας ενδιαφέρει να υπάρχουν πολίτες που να νοιάζονται και να συμμετέχουν στα κοινά είναι απαραίτητο να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην νομοθεσία, για να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται σιγά – σιγά στην λειτουργία του.
    Προτείνω ανεπιφύλακτα η ηλεκτρονική μορφή των ΦΕΚ να είναι παντελώς ελεύθερη.
    Μα απο κεί προσπαθεί να βγάλει λεφτά το κράτος?
    Σήμερα που βρίσκει κανείς στο internet τόσο απίθανο δωρεάν υλικό να μπαίνουν εμπόδια στην ίδια την νομοθεσία του κράτους?
    Για την τυπωμένη έκδοση μάλιστα το καταλαβαίνω να χρεώνεται, για την δημοσίευση θεμάτων επιχειρήσεων επίσης το βρίσκω λογικό αλλά να πληρώνω πχ για να δώ έναν νόμο που αφορά βασικές λειτουργίες του κράτους, της Παιδείας κλπ. μου φαίνεται ειλικρινά αδιανόητο αν όχι και ύποπτο.
    Παρακαλώ έντονα.Εξοικονομείστε από αλλού αλλά όχι από αυτόν τον ζωτικό τομέα για την δημοκρατία μας, δηλαδή την ελεύθερη πρόσβαση στους νόμους.

    Μετά τιμής

    Δημήτρης Αθανασίου Μαθηματικός

  • 11 Δεκεμβρίου 2009, 11:44 | Ηλίας

    Πιστεύω ότι θα ήταν καλό να έχουμε σαν πολίτες και πρόσβαση στη νομολογία μέσω κάποιου site.

  • 10 Δεκεμβρίου 2009, 22:27 | Αναστάσης

    Επειδή τα νομικά κείμενα δεν δημοσιεύονται μόνο στα ΦΕΚ προτείνω τη δημιουργία από το ΕΤ ή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενός «portal» στο οποίο θα είναι συγκεντρωμένη όλη η Νομοθεσία των ΦΕΚ αλλά και οι Υπουργικές Αποφάσεις, Εγκύκλιοι κλπ που δεν δημοσιεύονται σε ΦΕΚ.

    Το portal θα πρέπει να συγκεντρώνει επίσης τις Αποφάσεις και τη Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κλπ.

    Θα μπορούσαν επίσης να προστεθούν και κείμενα που δεν αποτελούν νομοθετήματα όπως οι αποφάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

  • 10 Δεκεμβρίου 2009, 22:01 | Αναστάσης

    Δυστυχώς, φτάσαμε στο 2010 και συζητάμε τα αυτονόητα.

    Η πληρωμή συνδρομής στο ΕΤ για να έχουν πρόσβαση οι Έλληνες πολίτες και φορολογούμενοι στη Νομοθεσία είναι ανήκουστο και πρωτοφανές για πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης . Απορώ ποιος είχε την επινόηση ότι το κράτος θα βγάλει λεφτά πουλώντας τα ηλεκτρονικά ΦΕΚ!

    Το σχόλιό μου δεν είναι επί της ουσίας του Ν/Σ αλλά σε τεχνικό επίπεδο για την ηλεκτρονική δημοσίευση των ΦΕΚ:

    Να αποσυρθεί επιτέλους από το site του Εθνικού Τυπογραφείου το format «svg» για την απεικόνιση των ΦΕΚ. To svg έχει καταργηθεί από την Adobe εδώ και χρόνια! Αλήθεια ποιο σαϊνι σύμβουλος του ΕΤ το σκέφτηκε;

    Η απεικόνιση των ΦΕΚ πρέπει να είναι όπως σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ :
    1. Σε μορφή html. Όπου υπάρχει αναφορά σε άλλο νομοθέτημα να υπάρχει υπερσυνδέσμος σε αυτό.
    2. Σε μορφή pdf, όπως ακριβώς τυπώνεται το ΦΕΚ

  • 10 Δεκεμβρίου 2009, 13:05 | Β.Σ.

    Πάρα πολύ καλή ιδέα! Μπράβο!

    Θεωρώ πολύ σημαντικά:

    1. Την κατάργηση του άρθρου 18 του Νόμου 3469/2006 ή/και αντικατάστασή του με τις νέες ρυθμίσεις.

    2. Τη δωρεάν και εύκολη προσπέλαση χωρίς να είναι απαραίτητη η εγγραφή για τους πολίτες.

    3. Να υπάρχει δυνατότητα download σε μορφή word ή/και pdf, και εκτύπωσης για όλα τα φύλλα της Εφιμερίδας της Κυβερνήσεως.

  • 10 Δεκεμβρίου 2009, 12:02 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ

    ΟΛΑ τα ΦΕΚ μπορούν να διατεθούν μέσω των ΚΕΠ με ή χωρίς αντίτημο, με την χρήση του ΡΚΙ (ψηφιακή υπογραφή), ως προτότυπα. Τα έσοδα από τυχόν παράβολα θα πρέπει να είναι έσοδα για τα ΚΕΠ (χαρτί και τόνερ)

  • 10 Δεκεμβρίου 2009, 01:25 | ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    επιτέλους καλή αρχή,
    γιατί νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή άκρως δημόσιες υπηρεσίες
    όπως η ΕΜΥ (ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ)δεν δημοσιοποιούν τα στοιχεία τους δωρεάν αλλα μας ζητούν να πληρώνουμε για αυτά.
    Οπως και η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;

  • 9 Δεκεμβρίου 2009, 18:01 | Φελέκης Ιωάννης

    Επιτέλους ένα χρόνιο πρόβλημα με την πρόσβαση στο Δαίδαλο των Νομοθετημάτων… Τώρα πρέπει να γίνει και αναδρομικά προς τα πίσω, έως και τα Β.Δ. ΄
    Συμφωνώ με τα λεγόμενα του κ.Μητσόπουλου Μιχάλη..

  • 9 Δεκεμβρίου 2009, 16:16 | ΚΩΣΤΗΣ Κ.

    Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση απο όλους τους πολίτες σε κάθε τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

  • 9 Δεκεμβρίου 2009, 10:49 | Αντωνακάκης Π

    Πολύ καλή κίνηση. Από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται άγνοια νόμου τόσο για τους πολίτες όσο και για τους Δημοσίους Υπαλλήλους πρέεπει οι Δημοσιεύσεις να είναι προσβάσιμες (πλήρη κείμενα με δυνατότητα εκτύπωσης) για όλους είτε ελέυθερα είτε με δωρεάν εγγραφή

  • 8 Δεκεμβρίου 2009, 14:53 | Μητσόπουλος Μιχάλης

    Εφόσον θα υπάρχει πρόσβαση η οποία θα είναι για όλα τα ΦΕΚ, για το σύνολο του ΦΕΚ και όχι μόνο την πρώτη σελίδα, χωρίς περιορισμούς ή προαπαιτούμενα όπως η εγγραφή ή η παροχή προσωπικών στοιχείων ή άλλα παρόμοια εμπόδια και η οποία θα επιτρέπει επιπλέον και την εκτύπωση, τότε πράγματι θα υπάρξει μια σημαντική τομή που θα ενισχύσει τη διαφάνεια και επιπλέον θα ενδυναμώσει τους πολίτες.

    Το σύνολο της νομοθεσίας είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, όπου είναι δωρεάν και εύκολα προσπελάσιμο χωρίς να απαιτείται εγγραφή ή να τίθεται κάποιο διοικητικό εμπόδιο στην ενημέρωση του πολίτη για τη νομοθεσία που είναι σε ισχύ ήδη σε σχεδόν όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Μάλιστα αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει μόνο στις αγγλοσαξωνικές χώρες, που ως χώρες όπου ισχύει το “common law” παραδοσιακά έχουν μεγαλύτερη παράδοση στη διάδοση της σχετικής πληροφορίας (ενδεικτικά (http://www.legislation.govt.nz για Νέα Ζηλανδία και http://www.opsi.gov.uk/acts για την Αγγλία) αλλά και στις χώρες του “civil law” όπως η Γαλλία (http://www.legifrance.gouv.fr ). Και φυσικά υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (http://europa.eu/documentation/legislation/index_en.htm ).
    Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει μάλιστα και μηχανή αναζήτησης καθώς και δυνατότητα παρακολούθησης της διαμόρφωσης της ισχύουσας νομοθεσίας ή αποτύπωση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας.

    Σημαντικό είναι επίσης να υπάρχει πλήρης, απεριόριστη και δωρεάν πρόσβαση και στο τεύχος ΑΕ-ΕΠΕ (ή ΓΕΜΗ όπως έχει πλέον ονομαστεί), ειδικά καθώς οι υπόχρεες επιχειρήσεις ήδη έχουν καταβάλλει σημαντικά ποσά για την τέλεση των προϋποθέσεων δημοσιότητας, όπως είναι η δημοσίευση στο ΦΕΚ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2009, 12:56 | ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΜΟΥΓΙΟΣ

    Ti καινοτόμο εισάγει η ρύθμιση από τη στιγμή που δεν καταργείται το αρθρο 18 του ν. 3469 / 2006?

    http://www.et.gr/products-services/products/N3469_2006.pdf

  • 8 Δεκεμβρίου 2009, 10:25 | Γούσιος Γεώργιος

    Το πρόβλημα με τα νομικά κείμενα είναι ότι προϋποθέτουν γνώση ή πρόσβαση σε μεγάλο όγκο αναφορών για να διαβαστούν σωστά. Είναι φυσικά θεμιτό και χρήσιμο η εφημερίδα της κυβέρνησης να υπάρχει στο διαδίκτυο, αλλά είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας ιστότοπος που θα περιλαμβάνει το σύνολο της ισχύουσας νομοθεσίας σε μορφή υπερκειμένου (με συνδέσμους στις αναφορές) ώστε να είναι δυνατή η χειροκίνητη και κατ΄επέκταση αυτόματη αναζήτηση των διατάξεων που ισχύουν.

  • 8 Δεκεμβρίου 2009, 01:16 | Κωνσταντίνος

    H δωρεάν πρόσβαση στο περιεχόμενο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης να αφορά το σύνολο των αρχείων και υπηρεσιών αναζήτησης της και όχι τα αρχεία μεταγενέστερα του νόμου.
    Επίσης να μπορεί ο πολίτης να το κατεβάσει σε μορφή pdf με δυνατότητα εκτύπωσης.

  • Έπρεπε ήδη να είχε γίνει. Οι πολίτες θα κερδίσουν χρόνο και θα αποφύγουν ταλαιπωρίες .Συμφέρει επίσης και τις υπηρεσίες να έχουν ενημερωμένους πολίτες .Η ανάρτηση να γίνεται με τη δημοσίευση και να υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης .

  • 7 Δεκεμβρίου 2009, 23:40 | Ο.Κ.

    Σιγουρα ειναι ενα θετικο βημα οταν μαλιστα στην Ελλαδα του 2010 οι δημοσιοι υπαλληλοι ή δεν ξερουν να κανουν την δουλεια τους ή βιαζονται να ξαποστηλουν τους πολιτες.
    Η αναζητηση νομοσχεδιων κλπ επιβαλλεται να γινει πιο απλη….αλλα και θα συμφωνησω με τους προηγουμενους σχολιαστες.
    Το επομενο βημα της κυβερνησης μετα απο αυτο θα ειναι πως θα μπορει ο πολιτης να καταγγελνει απρεπεις συμπεριφορες δημοσιων φορεων…
    χωρις πολλα τρεχαματα…(εχει τυχει να φτασω μεχρι το δικαστηριο για σχετικο θεμα και φυσικα ταλαιπωρηθηκα ψυχικα αλλα και οικονομικα μεχρι που βρηκα το δικιο μου…Ας το εχετε υποψιν)

  • 7 Δεκεμβρίου 2009, 23:19 | Λουκέρης Ιωάννης

    Διαβάζοντας ένα ΦΕΚ για κάποιο νόμο, ο πολίτης έρχεται αντιμέτωπος με μία λίστα νόμων, διαταγμάτων και αποφάσεων τι οποίες πρέπει να αναζητήσει και αποκρυπτογραφήσει.
    Να προβλεφθεί η δημιουργία ιστοσελίδας (π.χ. laws.gov.gr) όπου να υπάρχει προσβάσιμη από όλους, δωρεάν, στο σύνολο της, η ισχύουσα νομοθεσία καθώς και όλες οι αποφάσεις των οποίων αυτό το νομοσχέδιο επιβάλλει την δημοσίευση. Αυτή τη στιγμή ο μέσος πολίτης ΔΕΝ μπορεί να βρει τους νόμους που ισχύουν. Μάλιστα ακόμα και αν καταφέρει να τους βρει δεν γνωρίζει ουσιαστικά τι λένε λόγω νομικών όρων τους οποίους πρέπει να αποκρυπτογραφήσει. Με σωστή δημιουργία ενός τέτοιου site οι νομικοί όροι θα έχουν επιτόπου ορισμό.

  • 7 Δεκεμβρίου 2009, 19:15 | ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    1. Επίσης για τις εκτελεστικές αποφάσεις του άρθρου αυτού θα πρέπει να προβλεφθεί τακτός χρόνος έκδοσής τους.

  • 7 Δεκεμβρίου 2009, 18:18 | Χαρ. Θεοδωρόπουλος

    Αρθρο – τομή στην συμπόρευση Κοινωνίας και Δημοσίας Διοικήσεως.

  • 7 Δεκεμβρίου 2009, 18:20 | Μιχάλης

    Να υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης ΦΕΚ ή σελίδων ΦΕΚ από το διαδίκτυο
    και όχι μόνο η προβολή. Να γραφεί καθαρά στο άρθρο

  • 7 Δεκεμβρίου 2009, 18:42 | Νίκος

    Και πάλιν η αξιοποίηση Ψηφιακών Υπογραφών επιβάλεται για επίσημα έγγραφα που κάποιος μπορεί να επικαλεσθεί.

  • 7 Δεκεμβρίου 2009, 16:38 | gg

    Επιτέλους γίνεται το αυτονόητο. Σε μια χώρα που (ορθά) δεν επιτρέπεται η άγνοια νόμου, τα ΦΕΚ δεν ήταν προσβάσιμα από όλους!