Άρθρο 16 Σύνταξη ειδικών εκλογικών καταλόγων

1. Για τους εκλογείς του άρθρου 1 του παρόντος συντάσσονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι κατά δήμο, εκλογικό διαμέρισμα ή και συνοικισμό και περιλαμβάνουν τα εξής στοιχεία: φύλο, επώνυμο, κύριο όνομα ή ονόματα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, όνομα συζύγου και το γένος αν πρόκειται για έγγαμη γυναίκα που φέρει το επώνυμο του συζύγου, ακριβή ημερομηνία γέννησης (ημέρα, μήνας, έτος) και εφόσον δεν υπάρχει, η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννησης, διεύθυνση κατοικίας στην Ελλάδα (δήμος ή κοινότητα ή τοπικό διαμέρισμα, οδός και αριθμός), ιθαγένεια, αριθμό διαβατηρίου, όπου τούτο απαιτείται, αριθμό του κατά περίπτωση υφισταμένου τίτλου νόμιμης διαμονής εν ισχύι, καθώς και ειδικό εκλογικό αριθμό.
Τα ονοματεπωνυμικά στοιχεία των εκλογέων αυτών αναγράφονται με λατινικούς ή ελληνικούς χαρακτήρες, κατά αντιστοίχηση προς εκείνους των σχετικών νομιμοποιητικών τους εγγράφων.
2. Πριν την ένταξη στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι οικείοι Δήμοι αποστέλλουν τα δηλωθέντα στοιχεία της προηγουμένης παραγράφου για ταυτοποίηση προς εκείνα, που είναι καταχωρημένα στα ηλεκτρονικά αρχεία που τηρούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αντιστοίχως, με εξαίρεση όσους κατέχουνς τίτλο ή έγγραφο διαμονής ως ομογενείς αλλοδαποί, στην περίπτωση των οποίων αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης της αρχής που τα έχει χορηγήσει. Σε περίπτωση ασυμφωνίας δεν πραγματοποιείται η εγγραφή.

 • 7 Ιανουαρίου 2010, 22:55 | Αργυρώ

  ………….και αναγραφή με λατινικούς χαρακτήρες!!!! Τοοοοοοοόση ελαστικότητα ,ανοχή και υποτέλεια εν τέλει!!!

  Κύριοι, είναι εμφανές που τό πηγαίνουν οι συντάκτες της νέας Μαγκνα Χάρτα Δικαιωμάτων των λαθρομεταναστών :
  Να γίνουμε όλοι ένα ανελλήνιστο κοινωνικό πλανγκτόν!
  Μια ομογενοποιημένη μάζα εργαζομένων που εκλέγουν κι εκλέγονται την τύφλα τους!
  ΄΄Αλλού οι ΄Ελληνες κι αλλού τα ελληνικά΄΄, που θάλεγε ο Καβάφης και που θα διαφωνούσε η περισπούδαστη ειδική Γραμματέας του Υπ. Παιδείας κ. Δραγώνα .

  (Μα τόσο αγράμματους συνδιαλλέγεται η Ελληνική Ηγεσία εν τέλει;)

 • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:02 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΛΩΡΟΣ

  Επειδη δεν βρηκα το προηγουμενο σχολιο μου το επαναλαμβανω με την ελπιδα οτι θα προβληθει.Αφορα το ολο το νομοσχεδιο και οχι μονο αυτο το αρθρο,μονο με δημοψηφισμα νομιμοποιητε τετοιο νομοσχεδιο, οχι με την συναινεση ακομα και ολων των κομματων.Ευχαριστω που ακουστηκα.

 • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:30 | Aris Ioannidis

  Αξιότιμε κ. Υπουργέ

  Θεωρώ απαράδεκτο να τους δίνουμε την ιθαγένεια και το δικαίωμα ψήφου και να εγγράφοντια με λατινικούς χαρακτήρες. Οι ελληνικοί χαρακτήρες να είναι αδιαπραγμάτευτοι!

 • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:41 | Νίκος Μουρούτσος

  Νομίζω ότι εδώ είναι το κατάλληλο σημείο για να σημειωθεί ότι η εγγραφή δεν μπορεί να πραγματοποιείται, αν εντοπιστούν στο ποινικό μητρώο του υποψηφίου προς εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, στοιχεία ανάλογα με εκείνα, τα οποία εμποδίζουν την εγγραφή Έλληνα πολίτη στους αντίστοιχους καταλόγους.

 • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:41 | Σάκης

  Τι 8α εξυπηρετήσουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι;
  Αυτό αποτελεί διάκριση εις βάρος όσων υπαχθούν στο Άρθρο 1 αυτού του νόμου. Θα πρέπει να ενσωματοθούν στους υπάρχοντες εκλογικούς καταλόγους.