Άρθρο 14 Άσκηση του δικαιώματος

1. Το δικαίωμα του εκλέγειν ασκείται αποκλειστικά από τους εγγεγραμμένους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του προηγουμένου άρθρου, που κατά το χρόνο της ψηφοφορίας κατέχουν έναν από τους περιοριστικά αναφερόμενους στο άρθρο 1 του παρόντος νόμου τίτλους διαμονής σε ισχύ. Για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν ως έγκυρος τίτλος διαμονής λογίζεται και η βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για την ανανέωση άδειας η ισχύς της οποίας έχει λήξει.
2. Οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν μαζί με τους λοιπούς εκλογείς στα εκλογικά τμήματα που έχουν ορισθεί, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
3. Η αναγνώριση των εκλογέων διενεργείται με βάση τα επιδεικνυόμενα κατά την ψηφοφορία έγκυρο τίτλο νόμιμης διαμονής και διαβατήριό τους, όπου τούτο απαιτείται.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:39 | Χρήστος Α.

    Καλό είναι οτι άνοιξε το θέμα, αλλα νομίζω πως προτρέχουμε λίγο. Ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα για όλους : τα πολιτικά είναι μια πολύ σημαντική συζήτηση, η οποία πρέπει να κοιτάζει στο μέλλον. Αν δηλαδή έχει υπάρξει καθυστέρηση στην οριοθέτηση δικαιωμάτων και υποχρε’ωσεων γι’αυτούς τους ανθρώπούς δεν αναπληρώνεται αυτό με την βιαστική πολιτογράφησή τους. η πολιτογράφηση θα πρέπει να αφορά το μέσο-μακρό μέλλον και αφού πληρωθούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις. οι προς πολιτογράφηση πρέπει να αποδείξουν έμπρακτα οτι έχουν ενσωματωθεί και αναγνωρίζουν την κοινωνία μας με τα ήθη και τους νόμους της και επιθυμούν πραγματικά να ζήσουν σαυτή κάτω αυτούς τους κανόνες. η άριστη χρήση της γλώσσας εξυπακούεται, η γλώσσα μας είναι ότι μας ενώνει μεταξύ μας και με την ιστορία μας. τελικά αυτό που πρέπει να δοθεί τώρα στους μετανάστες δεν είναι πολιτικά δικαιώματα, αλλα ένα σαφές πλαίσιο που θα τους οδηγεί ασφαλώς στην ενσωμάτωση και την ελληνοποίηση οπότε και θα έλθουν αυτονοητα και φυσικά και τα πολιτικά δικαιώματα.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:25 | Αντώνης Μακρής

    Το δικαίωμα του εκλέγειν στις δημοτικές εκλογές θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενσωμάτωση των νόμιμων και μόνιμων μεταναστών, όπως και των πολιτών της Ε.Ε που ζουν μόνιμα στη χώρα μας.
    Δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο οι Έλληνες που τυχαίνει να είναι ετεροδημότες να υφίστανται διακριτική μεταχείριση από δημοτικές υπηρεσίες της περιοχής που διαμένουν, φανταστείτε λοιπόν πως αντιμετωπίζονται οι ξένοι πολίτες…

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 20:25 | Θανάσης Π.

    Δεν συμφωνώ με το δικαίωμα του εκλέγειν από τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα μας, είτε βρίσκονται νόμιμα, είτε παράνομα.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 16:44 | Αποστόλης

    Επιτέλους μια κυβέρνηση πήρε το πολιτικό θάρρος και φιλελευθεροποίησε το νόμο περί ιθαγένειας, νοικοκυρεύοντάς τον ουσιαστικά, αφού ήταν στη διακριτική ευχέρεια του κάθε αρμόδιου υπαλλήλου να κρίνει κατά βούληση, ίσως με ένα ιδιότυπο face control, σε ποιον θα δώσει την υπηκοότητα. Με την απόδοση της ιθαγένειας στους μετανάστες διευρύνεται το εκλογικό σώμα για να συμπεριλάβει τις παραγωγικές τάξεις του τόπου, που συνεισφέρουν ουσιαστικά στην παραγωγή του εθνικού προϊόντος και να περιορίσει την επίδραση των συνταξιούχων εκλογέων, οι περισσότεροι των οποίων το μόνο που εκφράζουν είναι η αντίδραση στη μεταρρύθμιση, εφόσον δεν αντιλαμβάνονται τις αλλαγές των καιρών.

    Εύγε στον αρμόδιο νομοθέτη και περιμένουμε περισσότερες εξίσου τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε τομείς που ως τώρα ήταν «άβατο».

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:36 | Δημήτρης Σέρβης

    Δέν έχω κανένα πρόβλημα να ψηφίζουν στην Ελλάδα οι ομάδες που αναφέρονται στην πρόταση. Κατά την άποψή μου, πρέπει να έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα όσοι υποβάλλουν δήλωση και πληρώνουν φόρους, οπότε πρέπει να έχουν και άποψη και ενεργή συμμετοχή για το πώς και από ποιούς δαπανώνται τα χρήματα.

    Θα ήθελα όμως να θίξω ένα άλλο σημαντικό θέμα, το οποίο καμία κυβέρνηση και ούτε και αυτό το νομοσχέδιο δεν τακτοποιεί: τα πολιτικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών – κατοίκων εξωτερικού. Οσοι μένουμε στο εξωτερικό μόνιμα, κάνουμε δηλώσεις, πληρώνουμε φόρουσ, ταμεία κλπ αλλά δεν μπορούμε να ψηφίσουμε στις ελληνικές πρεσβείες όπως οι κάτοικοι όλων των άλλων χωρών. Αυτό έιναι απαράδεκτο και πρέπει να διορθωθεί γιατί και οι Ελληνες που εργαζόμαστε στο εξωτερικό έχουμε και θέλουμε πολιτικά δικαιώματα στην πατρίδα μας.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:27 | Epanechnikov

    Στην ΜΒ (όπου ζω) δεν μπορείς να ψηφίσεις στις εθνικές εκλογές δίχως Βρετανικό διαβατήριο. Υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές της Σκωτίας. Ωστόσο το Σκωτσέζικο κοινοβούλιο έχει εξαιρετικά περιορισμένες αρμοδιότητες.

    Δεν μου φαίνεται παράλογη η συμμετοχή των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 11:18 | ανώνυμος

    @Aλέξανδρος

    Αυτό που λέτε για την Αγγλία ισχύει μόνο υπό προϋποθέσεις. Έτσι, εσείς, ως πολίτης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούσατε να ψηφίσετε στις δημοτικές εκλογές, όχι όμως και στις βουλευτικές (εφόσον δεν είχατε υπηκοότητα). Τα ίδια που ίσχυαν για εσάς όμως δεν ίσχυαν και για οποιονδήποτε ήταν εγκατεστημένος στη Βρετανία. Υπάρχει διάκριση μεταξύ υπηκοοτήτων.

    Αναρωτιέμαι πότε οι συντάκτες του σχεδίου νόμου θα μελετήσουν προσεκτικά τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:01 | Αλέξανδρος

    Όποιος μένει ΝΟΜΙΜΑ στην Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν και θα πρέπει να έχει δικαίωμα να εκλέγει αυτούς που θέλει να τον εκπροσωπούν.

    Επομένως θα πρέπει να μπορούν άνθρωποι οι οποίοι μένουν και εργάζονται στην Ελλάδα νομίμως να μπορούν να γράφονται σε εκλογικούς καταλόγους.
    Από τη στιγμή λοιπόν που τους ζητάμε να ακολουθούν τους νόμους της χώρας μας, πρέπει να έχουν το δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους με την ψήφο τους.
    Και εννοείται οτι την ώρα της ψηφοφορίας θα γίνεται έλεγχος οτι η παραμονή τους στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι νόμιμη.

    Και στην Αγγλία που ζούσα 8 χρόνια, μπορούσα εαν το επιθυμούσα να γραφτώ στις λίστες τους και να πάω να ψηφίσω. Και γίνονταν ολόκληρες διαφημιστικές καμπάνιες για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εκλογικό σώμα που σημαίνει και πιο αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας.
    Δεν φοβόντουσαν εκεί μήπως τους αλλοιώσω την εθνική τους ταυτότητα. Δεν είχαν και κανένα λόγο να φοβούνται. Όπως πιστεύω δεν έχουμε κι εμείς εδώ.

    Απλά πιστεύω οτι κάποιος στο τόπο διαβίωσης του πρέπει να έχει το δικαίωμα να λέει τη γνώμη του επειδή τον αφορά άμεσα, εφόσον ακολουθεί όλους τους άλλους κανόνες του τόπου.
    Εκτός από αυτό, είναι και ένας τρόπος αυτός να ενταχθεί περισσότερο ένας ξένος στις συνήθειες και στα κοινά του τόποθ μας. Να νοιώθει καμάτι του τόπου στον οποίο μένει και να τον υπερασπίζεται.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:14 | Γιάννης 146

    Εκλογικά δικαιώματα μόνον σε Έλληνες!
    Για σκεφθείτε σε 20 χρόνια με το σύστημα που προσπαθεί να εφαρμόσει η Κυβέρνηση…Θα εκλέγονται μόνον …»πρώην» αλλοδαποί που απέκτησαν την Ελληνική ιθαγένεια ή τα διαφόρων φυλών και εθνικοτήτων παιδιά τους!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:18 | LEGION

    Αλήθεια κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί δεν ενημερώνετε τον ελληνικό λαό για το πόσες ασθένειες επανεμφανίσθησαν στον ελλαδικό χώρο, με την έκρηξη του λαθρομεταναστευτικού φαινομένου; Γιατί δε δίνετε τους αριθμούς για το πόσο κοστίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο όλες αυτές οι φιέστες και τα πανηγυράκια προς τιμήν των αλλοδαπών; Γιατί επιτέλους δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι όλες αυτές οι ταλαίπωρες υπάρξεις που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας είναι τα όργανα της υλοποίησης των υποχθόνιων σχεδίων της παγκοσμιοποίησης και του κεφαλαίου; Θα πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας, ειδάλλως ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά το τι πρέπει να πράξει, όταν επιτέλους αποφασίσει κι αυτός να ξυπνήσει από το λήθαργο.

    ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΣΑΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:44 | john kal

    οι λαθρομετανάστες δεν πρέπει να εχοθν δικαίομα να ψυφήζουν γιατί είναι παράνομοι ,ετσι αλλειώνεται το εκλογικό σώμα .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 04:11 | Παναγιώτης Καράμπελας

    Μην ξεχνάτε το 120 άρθρο του Συντάγματος κύριοι τις «Κυβερνήσεως»!…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:33 | e t h e r o v a m o n

    Πρέπει επί τέλους κάποτε να γίνει κατανοητό ότι μόνον οι ημεδαποί πολίτες ενός κράτους μπορούν να έχουν το δικαίωμα της εθνικότητας / ιθαγένειας (Nationality). Οι υπόλοιποι μπορούν να έχουν την ελληνική υπηκοότητα (Citizenship), αλλά δεν είναι δυνατόν να αποκτούν και την ελληνική ιθαγένεια/εθνικότητα. Δηλαδή αν κάποιος πάρει ένα Δελτίο Ταυτότητας από το κράτος γίνεται και Έλληνας; Σε ουδεμία σοβαρή χώρα είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο. Στην πράσινη Ελλάδα βεβαίως τα πάντα μπορούν να συμβούν…

    ETHEROVAMON

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 02:48 | ΑΝΘΗ ΡΙΖΟΥ

    «Για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν ως έγκυρος τίτλος διαμονής λογίζεται και η βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για την ανανέωση άδειας η ισχύς της οποίας έχει λήξει.»!

    Πώς δίνετε δικαίωμα ψήφου σε κάποιον που χρειάζεται ν’ ανανεώνει άδεια διαμονής; Και με τί θράσος δίνετε δικαίωμα ψήφου ακόμη και σε κάποιον με ληγμένη(!) άδεια διαμονής, που κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται στην χώρα; Ποιος ο λόγος ύπαρξης της άδειας διαμονής και του χρονικού ορίου ισχύος της, όταν το ίδιο το κράτος την αγνοεί;

    Παιδιά δημοτικού συνέταξαν αυτό το πράγμα που αποκαλείτε «νομοσχέδιο»;