Άρθρο 09

Άρθρο 9

1. α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 38 του ν.3979/2011 «Για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και άλλες διατάξεις» ( Α΄138), όπως ισχύει,  τροποποιείται ως εξής:

 

«Άρθρο 38

1. Οι δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των συναφών προς αυτές πληροφοριακών συστημάτων καθώς και υπηρεσιών, εξοπλισμού, λογισμικού, δικτύων και υλικού ΤΠΕ, που επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4 του παρόντος, εξοφλούνται υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχουν προηγουμένως καταχωρηθεί στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών (Ε.ΣΥ.Π.) που εγκαθίσταται και λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση και τη λειτουργία του. Οι δαπάνες αυτές δεν υπόκεινται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.»

 

β) Στο τέλος της παρ.3 του άρθρου 38 του ν.3979/2011 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Ομοίως, μέσα σε τρεις (3) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι πάροχοι υπηρεσιών, εξοπλισμού, λογισμικού, δικτύων και υλικού ΤΠΕ, έχουν την ίδια υποχρέωση, με τις ίδιες συνέπειες.»

 

γ) Το πέμπτο εδάφιο της παρ.3  του άρθρου 38 του ν.3979/2011 τροποποιείται ως εξής:

«Με κοινή απόφαση των Γενικών Γραμματέων Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Πολιτικής, ορίζεται ομάδα διοίκησης έργου, η οποία θα συντονίζει και θα επιβλέπει την αποτελεσματική λειτουργία του Ε.ΣΥ.Π. και καθορίζονται ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του Ε.ΣΥ.Π, η διαδικασία και ο ειδικότερος τρόπος καταχώρισης, η οργάνωση και λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης η διαδικασία, ο χρόνος και τα στοιχεία καταχώρισης στο Ε.ΣΥ.Π., η μορφή και τα στοιχεία του αποδεικτικού καταχώρησης, η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων του Ε.ΣΥ.Π. με άλλα συστήματα για την παρακολούθηση και εκτέλεση του προϋπολογισμού. Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι διατάξεις του ν. 2362/1995 (Α΄ 247).» 

 

δ) Η παρ. 4 του άρθρου 38 του ν.3979/2011 τροποποιείται ως εξής:

«4. Οι φορείς που λόγω της ειδικής φύσεως ή αποστολής τους καλύπτονται από το απόρρητο (εθνική άμυνα, εθνική ασφάλεια, διεθνείς σχέσεις της χώρας) εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. Ο καθορισμός των φορέων αυτών γίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, που εκδίδεται εντός «επτά» μηνών από την έναρξη λειτουργίας του Ε.ΣΥ.Π.».

 

2. α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 39 του ν. 3979/2011, όπως ισχύει, τροποποιείται ως εξής:

«Δημιουργείται ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και προμήθειας των αναγκαίων γι` αυτές πληροφοριακών συστημάτων καθώς και υπηρεσιών, εξοπλισμού, λογισμικού, δικτύων και υλικού ΤΠΕ με τον τίτλο «Δίκτυο Δημόσιου Τομέα» και με σκοπό τη συγκέντρωση της ζήτησης υπηρεσιών και εξοπλισμού ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ΤΠΕ και την κάλυψη του συνόλου των αναγκών και αιτημάτων για την παροχή και προμήθεια των σχετικών υπηρεσιών και συστημάτων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Το «Δίκτυο Δημόσιου Τομέα» λειτουργεί υπό την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο συγκεντρώνει τα αιτήματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, αξιολογεί τις σχετικές ανάγκες, προβαίνει σε ορθολογική κατανομή τους και διενεργεί τους σχετικούς διαγωνισμούς και αναθέσεις σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις.»

 

β) Όπου στο άρθρο 39 του ν. 3979/2011 αναφέρεται ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στο εξής νοείται ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, με εξαίρεση την παρ. 4, η οποία τροποποιείται ως εξής:

«4. Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που λόγω της ειδικής φύσης ή αποστολής τους λαμβάνουν υπηρεσίες ειδικής φύσης για λόγους απορρήτου (εθνική άμυνα, εθνική ασφάλεια, διεθνείς σχέσεις της χώρας) εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος. Ο καθορισμός των φορέων αυτών γίνεται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού που εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έκδοση της ανωτέρω διαπιστωτικής πράξης, μετά από σύμφωνη γνώμη  του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής».

 

  1. Οι παρ.1 και 3 του άρθρου 40 του ν. 3979/2011, όπως ισχύει, τροποποιείται ως εξής:

«1. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής,  η επιχειρησιακή διαχείριση του Ε.ΣΥ.Π. μπορεί να ανατίθεται σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ή σε εποπτευόμενους από αυτούς φορείς του δημόσιου τομέα, οι οποίοι έχουν εμπειρία σε θέματα διαχείρισης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Για το σκοπό αυτόν συνάπτεται προγραμματική σύμβαση, με την οποία ανατίθεται στους φορείς επιχειρησιακής διαχείρισης ιδίως, η εποπτεία της λειτουργίας του συστήματος, η διαχείριση, η τεχνική υποστήριξη, ο ποιοτικός έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων, η εκκαθάριση των δαπανών και η επίβλεψη της διασύνδεσης του Ε.ΣΥ.Π. με τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

3. Με την απόφαση της παραγράφου 1 καθορίζονται οι όροι των προγραμματικών συμβάσεων, ο τρόπος εκτέλεσης αυτών, τα θέματα ευθύνης και κυρώσεων για την πλημμελή εκτέλεσή τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

  • Προτείνεται το χρονικό διάστημα των τριών μηνών εντός του οποίου πρέπει να συμμορφωθούν οι πάροχοι, να αυξηθεί σε δώδεκα μήνες, ώστε να γίνει αντίστοιχη προσαρμογή στα συστήματά τους.

    Σημειώνεται ότι λόγω της μη καταχώρισης των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στο ΕΣΥΠ δημιουργούνται προβλήματα στους παρόχους οι οποίοι, για λόγους που εκφεύγουν της δικής τους ευθύνης, δεν πληρώνονται για την παροχή των υπηρεσιών τους.
    Με την διεύρυνση του αντικειμένου των υπηρεσιών που εντάσσονται στο ΕΣΥΠ θα αυξηθούν και τα ποσά που δεν θα εισπράττουν οι πάροχοι λόγω της μη καταχώρισης των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στο ΕΣΥΠ.

    Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενημερωθεί το σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για την καταχώρισή του στο ΕΣΥΠ , άλλως δεν θα πρέπει να παρέχονται προς αυτούς τους φορείς υπηρεσίες από τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
    Οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώνονται για το ποιοι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης δεν είναι καταχωρημένοι στο ΕΣΥΠ.

  • 17 Φεβρουαρίου 2016, 10:13 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΣΕΠΕ)

    (1) Στην προτεινόμενη τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 38 του ν. 3979/2011, η διεύρυνση του ΕΣΥΠ και για τις υπηρεσίες, εξοπλισμό, λογισμικό, δίκτυα και υλικό ΤΠΕ θα πρέπει να εξεταστεί ως προς την εφικτότητα της, λόγω του ότι συνδέεται άμεσα με την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, η οποία ήδη γίνεται με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.

    (2) Το δεύτερο εδάφιο της προτεινόμενης τροποποίησης της παραγράφου 1 του άρθρου 39 του ν. 3979/2011, προτείνεται ως εξής ‘Το «Δίκτυο Δημόσιου Τομέα» λειτουργεί υπό την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο συγκεντρώνει τα αιτήματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, αξιολογεί τις σχετικές ανάγκες, προβαίνει σε ορθολογική κατανομή τους και αναθέτει στην ΚτΠ ΑΕ τη διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών και αναθέσεων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις.’