Άρθρο 02-Αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής

Άρθρο 2

Αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής 

  1. H Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής:

 

α. Καταρτίζει, σε συνεργασία με τα Υπουργεία, πενταετές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ψηφιακή Πολιτική, με προτεραιότητες, που αναλύονται και κατά έτος, και εποπτεύει την υλοποίησή του. Πριν από τη λήξη της πενταετίας διαμορφώνεται το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την επόμενη πενταετία. Οι κατευθύνσεις που εκπορεύονται από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο δεσμεύουν τα Υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου τομέα για εναρμόνιση των δράσεων και των έργων που σχεδιάζουν και υλοποιούν. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα Υπουργεία και οι φορείς αποστέλλουν στη ΓΓΨΠ  ενημέρωση για την πορεία του σχεδιασμού και της υλοποίησης των σχετικών έργων και δράσεων. Εκδίδει κάθε δύο έτη συνολική αποτίμηση υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου.

 

β. Διασφαλίζει τη συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, με ιδιαίτερη έμφαση στο συντονισμό των Υπουργείων και φορέων για την αποτελεσματική υλοποίηση των ενεργειών τους, με οδηγίες που η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική.

 

γ. Συντονίζει την αποτύπωση των αναγκών, προγραμματισμού, εξειδίκευσης και υποστήριξης των οριζόντιων και τομεακών δράσεων ΤΠΕ και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης των Υπουργείων, των Περιφερειών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Εντοπίζει προβλήματα ή καθυστερήσεις στη σχεδίαση και υλοποίηση δράσεων και έργων ψηφιακής ανάπτυξης και στρατηγικής των Υπουργείων και φορέων του δημοσίου και προτείνει λύσεις που η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική. Καταρτίζει σε συνεργασία με την αντίστοιχη Διαχειριστική Αρχή τον Ετήσιο Προγραμματισμό Προσκλήσεων των οριζόντιων και τομεακών δράσεων ΤΠΕ και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο οποίος επικαιροποιείται όποτε απαιτείται.

 

δ. Τηρεί στατιστικά στοιχεία καθώς και αλλά στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με έργα και δράσεις ψηφιακής ανάπτυξης, τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς οφείλουν να αποστέλλουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

ε. Παρακολουθεί την υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα των έργων ψηφιακής πολιτικής με την χρήση δεικτών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή πρότυπα,  και αναδιαμορφώνει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, όπου χρειάζεται. Παρεμβαίνει και δίνει υποχρεωτικές οδηγίες για την ωρίμανση των έργων.

 

στ. Συγκεντρώνει καλές πρακτικές καινοτόμων έργων και δράσεων διεθνώς, τα οποία επικοινωνεί στα Υπουργεία και φορείς. 

 

ζ. Παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις που αφορούν στην ψηφιακή πολιτική και συντονίζει τους κατά περίπτωση εμπλεκόμενους φορείς, (α) για την διαμόρφωση των εθνικών θέσεων σε σχέση με την  Ψηφιακή Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και (β) για την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής σε εθνικό επίπεδο, αφού την ενσωματώσει στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ψηφιακή Πολιτική.

 

η. Συνεργάζεται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο με διεθνείς οργανισμούς και όργανα ή/και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων κρατών για την εκπόνηση, ανάληψη, χρήση, χρηματοδότηση, υλοποίηση προγραμμάτων – στρατηγικών σχεδίων για τις ΤΠΕ και την ψηφιακή ανάπτυξη. Ειδικότερα, συνάπτει συμβάσεις, συμφωνίες ή πλαίσια συνεργασίας με σκοπό την παροχή ή λήψη τεχνικής βοήθειας.

 

θ. Προτείνει και συντονίζει δράσεις απλούστευσης διαδικασιών στον τομέα της αρμοδιότητάς της.

 

ι. Συνεργάζεται με την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για τη διασφάλιση της νομοθετικής ορθότητας και ποιότητας προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων στον τομέα της αρμοδιότητάς της και διατυπώνει σχετικές συστάσεις στα Υπουργεία.

 

ια. Συνεργάζεται με ακαδημαϊκά και ερευνητικά σε θέματα σχετικά με τις αρμοδιότητές της.

 

ιβ. Συνεργάζεται και υποστηρίζει τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού καθώς και τους κατά περίπτωση αρμόδιους υπουργούς για το συντονισμό του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων που αφορούν θέματα δημοσίων εσόδων, δαπανών και επενδύσεων, με στόχο τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της διαλειτουργικότητάς τους.

 

ιγ. Στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων: (α) Έχει αρμοδιότητες επιτελικής δομής για ολόκληρο το ΘΣ 2 του ΕΣΠΑ 2014-20, καθώς και για μελλοντικούς αντίστοιχους στόχους που αφορούν τις ΤΠΕ στα διαθρωτικά ταμεία και άλλες πηγές χρηματοδότησης. (β) Συνεργάζεται με τα Υπουργεία, τις Επιτελικές Δομές ΕΣΠΑ των Υπουργείων και τις Περιφέρειες για τη διαμόρφωση προσκλήσεων σύμφωνων με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο (ενδεικτικά θεματικοί στόχοι 2 και 11), που χρηματοδοτούνται από τα ΕΔΕΤ μέσω των ΕΠ του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Οι ΕΔ διατηρούν τη δυνατότητα να προτείνουν έργα, έχουν όμως υποχρέωση να τις υποβάλουν στη ΓΓΨΠ από τη φάση του σχεδιασμού ώστε να εντάσσονται στους τεθέντες στόχους και να διασφαλίζεται ο συντονισμός, η μη επικάλυψη, η διαλειτουργικότητα, και η αξιοποίηση των προτεινόμενων συστημάτων.

 

ιδ. Προεγκρίνει ως προς τη συμβατότητά τους με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ψηφιακή Πολιτική, ήδη από τον σχεδιασμό και οπωσδήποτε πριν την κατάθεσή τους στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή, για όλες τις πράξεις ένταξης,  τα τεχνικά δελτία των φορέων πρότασης για όλες τις πράξεις ένταξης.

 

ιε. Διατυπώνει σύμφωνη γνώμη ως προς την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με την οποία εγκρίνονται προσκλήσεις για όλες τις δράσεις/πράξεις ένταξης που αφορούν στη ψηφιακή ανάπτυξη.

 

ιστ. Συνεργάζεται με την Εθνική Αρχή Συντονισμού ΕΣΠΑ με σύμφωνη γνώμη για τα θέματα ΤΠΕ και έχει πρόσβαση στην Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης,

ιζ.  Έχει πρόσβαση στην επιχειρησιακή πλατφόρμα ΔΙΑΥΛΟΣ.

 

ιη. Συμμετέχει, με δικαίωμα ψήφου, στην Επιτροπή Παρακολούθησης ΕΣΠΑ 2014-2020, στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία»,  στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα», και στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με αποφασιστικό ρόλο για τα προγράμματα που αφορούν σε ΤΠΕ.

 

ιθ. Λαμβάνει πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση της διαφάνειας σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, παρακολούθησης και υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που αφορούν σε ΤΠΕ.

 

κ. Καθοδηγεί τους τελικούς δικαιούχους στην ωρίμανση των έργων με στόχο να παράγεται τελικό προϊόν.

 

κα. Προτείνει και δύναται να εκτελεί ως δικαιούχος πράξεις του ΕΣΠΑ ή άλλες συγχρηματοδοτούμενες πράξεις καθώς και έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της.

 

κβ. Καταρτίζει πρότυπα προσκλήσεων, προκηρύξεων και συμβάσεων για έργα και δράσεις ψηφιακής ανάπτυξης και στρατηγικής ΤΠΕ, καθώς και για προμήθειες αγοράς υπηρεσιών, εξοπλισμού, λογισμικού, δικτύων και υλικού ΤΠΕ, τα οποία χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά από τα Υπουργεία, όλους τους φορείς του Δημοσίου, τους εποπτευόμενους φορείς και τις διαχειριστικές αρχές. Αλλαγές όρων μπορεί να γίνουν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της ΓΓΨΠ.

 

κγ. Στο πλαίσιο των ανωτέρω προμηθειών αγοράς συγκεντρώνει μετά από αίτημά της, τις ανάγκες των Υπουργείων και φορέων για συγκεκριμένες αγορές (όπως για  ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εξυπηρετητές, άδειες λογισμικού, υπηρεσίες δημιουργίας εφαρμογών και συντήρησης υπολογιστικών συστημάτων, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και υπολογιστικού νέφους) και καταρτίζει κεντρικές συμφωνίες πλαίσιο για την εξυπηρέτησή τους. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία πλαίσιο ή δεν μπορεί να εφαρμοστεί, το Υπουργείο ή ο φορέας, πριν την έναρξη οποιασδήποτε διαγωνιστικής διαδικασίας ή απευθείας ανάθεσης για την προμήθεια των ανωτέρω αγαθών και υπηρεσιών, γνωστοποιεί το αίτημα μαζί με τα σχέδια της προκήρυξης ή της σύμβασης στην ΓΓΨΠ , η οποία εγκρίνει: i. την συμβατότητα της προκήρυξης ή της σύμβασης με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, ii.την πληρότητα περιγραφής του φυσικού αντικειμένου και iii. εάν το προβλεπόμενο κόστος αντιστοιχεί, σύμφωνα με τη μέση τιμή της αγοράς, στο φυσικό αντικείμενο.

 

κδ. Συντονίζει τις δράσεις δημοσιοποίησης των στοιχείων των έργων ΤΠΕ, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, παρακολούθησης και υλοποίησής τους. Για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

 

κε. Καταρτίζει και επικαιροποιεί αρχές, πρότυπα, διαδικασίες και κανόνες που προβλέπονται στο Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και επιβλέπει την εφαρμογή τους. Διατυπώνει και εποπτεύει την εφαρμογή συστήματος παραγωγής, παρακολούθησης και αξιολόγησης έργων.

 

κστ. Παρακολουθεί την εφαρμογή των Π.Δ. 28/2015 (Β΄34), ν.3861/2010 (A’ 112) , ν.3882/2010 (Α’ 166) και ν.3979/2011 (Α’ 138) και παρέχει σύμφωνη γνώμη πριν την έκδοση οποιασδήποτε πράξης, ατομικής ή κανονιστικής, που προβλέπεται στο ως άνω νομοθετικό πλαίσιο και εμπίπτει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της.

 

κζ. Καταρτίζει τα μητρώα που είναι απαραίτητα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

 

κη. Σχεδιάζει και εποπτεύει την υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε θέματα ΤΠΕ.

 

  1. Περαιτέρω στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η ΓΓΨΠ :

 

α. Εποπτεύει την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε).

 

β. Εποπτεύει τη Μονάδα Τεκμηρίωσης και Καινοτομιών του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και Αυτοδιοίκησης ως προς τα θέματα ανοιχτής διακυβέρνησης και προτείνει, σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ, σχετικά με τις αρμοδιότητές της εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

γ. Συνεποπτεύει την ανώνυμη εταιρεία ΗΔΙΚΑ ΑΕ σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

δ. Αναπτύσσει οριζόντιες διασυνδέσεις με φορείς του Δημοσίου που διαθέτουν ισχυρές δομές ΤΠΕ (ενδεικτικά, ΓΓΠΣ, ΓΓΤΤ, ΕΔΕΤ ΑΕ, ΕΟΠΠΥ, ΙΚΑ, ΕΚΔΔΑ, ΑΣΕΠ), καθώς και με όλες τις διευθύνσεις Πληροφορικής και ΗΔ Υπουργείων,  με αποφασιστικό ρόλο στην εφαρμογή της Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής και τη βέλτιστη αξιοποίηση πόρων (υποδομών, λογισμικού, ανθρώπινου δυναμικού).

 

ε. Ασκεί τις αρμοδιότητες συντονισμού δράσεων ΤΠΕ και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του άρθρου 26 του νόμου 4314/2014 (ΦΕΚ Α’ 265), καθώς και τις αρμοδιότητες του άρθρου 11 του π.δ. 99/2014 (Α’166), και του άρθρου 30 παρ. 1β του π.δ. 109/2014 (ΦΕ Α’176).

 

στ. Καταρτίζει και διατηρεί μητρώα μελετών, εφαρμογών, υποδομών, εξοπλισμού και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, καθώς και κάθε είδους πνευματικής ή υλικής ιδιοκτησίας που αφορά στις ΤΠΕ του Δημόσιου Τομέα και μεριμνά για την αξιοποίησή τους και τη μείωση της σπατάλης.

 

ζ. Ορίζει πρότυπα και κανόνες δημιουργίας και διατήρησης αποθετηρίων εφαρμογών λογισμικού και εποπτεύει την υλοποίησή τους, με σκοπό την επαναξιοποίησή τους μέσω της δημιουργίας και ανάπτυξης Πρότυπων Δομικών Μονάδων Λογισμικού που απαρτίζουν τα πληροφορικά συστήματα της δημόσιας διοίκησης, και επιβάλει να αποτελούν δομικά τμήματα σε νέα έργα. Θέτει το πλαίσιο για τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα σε αυτήν την κατεύθυνση.

 

η. Συγκροτεί Μητρώο των Μητρώων του Ελληνικού Δημοσίου. Θέτει τα πρότυπα οργάνωσης, διασύνδεσης, διαλειτουργικότητας, εφαρμογών και αυθεντικοποίησης πρόσβασης, προστασίας προσωπικών δεδομένων,  σε όλα τα Μητρώα και σχετικά συστήματα, και εποπτεύει την εφαρμογή τους. Σχεδιάζει και εποπτεύει την ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού για την αξιοποίηση των μητρώων. Η ιδιοκτησία των δεδομένων των Μητρώων παραμένει στους αρμόδιους φορείς.

 

θ. Ορίζεται ως Εθνικός Φορέας Διαλειτουργικότητας –ΕΦΔ και αναλαμβάνει την αρμοδιότητα για την ανάπτυξη και λειτουργία των σχετικών συστημάτων (κατηγορίας ‘ESB’), μέσω των οποίων διεκπεραιώνεται και η αυτεπάγγελτη ηλεκτρονική αναζήτηση πληροφοριών, πιστοποιητικών, και άλλων στοιχείων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου.

 

ι. Συγκροτεί μόνιμες επιτροπές για α) την εκκαθάριση, το συγχρονισμό και τη διαλειτουργικότητα των Μητρώων του Δημοσίου, β) την ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού για υπηρεσίες μεταξύ φορέων του Δημοσίου, και μεταξύ Δημοσίου και Πολίτη, με βάση τα διαλειτουργούντα Μητρώα και τις λειτουργίες ΕΦΔ, γ)  το σχεδιασμό και την υλοποίηση τρόπων και μέσων πρόσβασης σε αυτά.

 

ια. Ορίζεται ως Εθνική Αρχή Συστήματος Ονομάτων Χώρων (Domain Name System – DNS) της Δημόσιας Διοίκησης, και αναπτύσσει τις σχετικές υποδομές.

 

ιβ. Ορίζεται ως Εθνικός Καταχωρητής Ονομάτων Χώρου (internet domains) του Ελληνικού Δημοσίου.  Αποκτά την κυριότητα όλων των καταχωρημένων domains των Υπουργείων, ΓΓ, καθώς και άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, και άλλων. Καταχωρεί το όνομα χώρου .gov.gr, ούτως ώστε όλοι οι φορείς του δημοσίου να καταχωρούν ονόματα ως ‘υποχώρους’ (subdomains).

 

ιγ. Εποπτεύει την επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου και σχεδιάζει και υλοποιεί τεχνικές λύσεις για την εξασφάλιση της αδιάλειπτης διαθεσιμότητάς του.

 

ιδ. Έχει αρμοδιότητα για την εθνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ορίζει την εκπροσώπηση σε διεθνείς φορείς και διοργανώσεις.

 

ιε. Σχεδιάζει, αναπτύσσει ή αναθέτει την ανάπτυξη, διαχειρίζεται και λειτουργεί οριζόντιες εφαρμογές λογισμικού (όπως, πρωτόκολλο, διαχείριση εγγράφων, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) για το σύνολο του δημόσιου τομέα. Με την διάθεση σε χρήση τέτοιων εφαρμογών κάθε φορέας θα πρέπει να καταρτίσει πλάνο μετάβασης από τις υφιστάμενες στις νέες εφαρμογές. Θέτει το πλαίσιο για την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα σε αυτήν την κατεύθυνση.

 

ιστ. Επιβάλει κανόνες και εποπτεύει την παραλαβή, νέων αλλά και ήδη σε λειτουργία, συστημάτων και εφαρμογών ΤΠΕ του Δημοσίου από τους αναδόχους, ως προς την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων, την παράδοση του πηγαίου κώδικα των εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί με χρηματοδότηση, την τεκμηρίωση και εκπαίδευση προσωπικού του Δημοσίου, και επιβάλει την παραγωγή και χρήση Πρότυπων Δομικών Μονάδων Λογισμικού.

 

ιζ. Δύναται να αναθέτει το σχεδιασμό, την ανάπτυξη  ή και την υλοποίηση έργων σε  Διευθύνσεις Πληροφορικής φορέων, καθώς και σε Ομάδες Έργου που θα συγκροτεί από ειδικούς πληροφορικής που ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς.

 

ιη. Εποπτεύει τον ανασχεδιασμό και  ενιαιοποίηση των διαδικτυακών πυλών όλων των φορέων του Δημοσίου, με έμφαση στην κοινή και εύχρηστη λειτουργικότητα, μέσω εξομοίωσης τεχνικών λύσεων και με αξιοποίηση των Πρότυπων Δομικών Μονάδων Λογισμικού.

 

ιθ. Διερευνά νέες προσεγγίσεις για την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και τεχνολογιών λογισμικού, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην ελληνική πραγματικότητα.

 

κ. Καθορίζει, εποπτεύει και ελέγχει την εφαρμογή πολιτικών και κανόνων Ασφάλειας Συστημάτων ΤΠΕ του Δημοσίου, περιλαμβανομένων των κεντρικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και Προστασίας Πολίτη, πλην των επιχειρησιακών συστημάτων, τα οποία οφείλουν να ακολουθούν ειδικές προδιαγραφές ασφάλειας, που όμως θα ικανοποιούν τουλάχιστον τις πολιτικές ασφάλειας της ΓΓΨΠ . Το αυτό ισχύει για τους φορείς ενέργειας, ύδρευσης και ρύθμισης κυκλοφορίας και άλλες που συνιστούν στρατηγικές υποδομές εθνικής ασφάλειας.

 

κα. Σε αυτό το πλαίσιο, ορίζεται ως Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης  Περιστατικών Παραβίασης Ασφάλειας Πληροφορικών Συστημάτων (National CERT), και συνεργάζεται προς τούτο με τις ανάλογες υπηρεσίες του Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας Πολίτη. Επιβάλει τη δημιουργία αντίστοιχων ομάδων σε κάθε Υπουργείο και φορέα και τις εντάσσει σε ενιαία δομή για το σύνολο του Δημόσιου Τομέα.

 

κβ. Ορίζεται ως Εθνικός Εκπρόσωπος σε αντίστοιχες με το προηγούμενο άρθρο δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στα InfoSec, TEMPEST, CCRA.

 

κγ. Ορίζεται ως  Εθνική Αρχή Πιστοποίησης Δημοσίου και συμμετέχει στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Ως ΕΑΠΔ καθορίζει τα πρότυπα πιστοποίησης/ταυτοποίησης πολιτών και δημοσίων υπαλλήλων για όλες τις εφαρμογές του Δημοσίου, καθώς και τους τρόπους/μέσα πρόσβασης / ταυτοποίησης (κάρτες, eID, mobileID, κλπ), για τα οποία η ΓΓΨΠ έχει αποκλειστική αρμοδιότητα απόφασης για το σύνολο του Δημοσίου.

 

κδ. Περιγράφει, σχεδιάζει και εποπτεύει τη δομή και λειτουργία  αυτοτελών Διευθύνσεων Πληροφορικής σε κάθε Υπουργείο ή φορέα. Αν δεν υφίσταται  ανάλογη δομή τότε τη σχεδιάζει σε συνεργασία με το αντίστοιχο Υπουργείο ή φορέα, ορίζει μεταβατική περίοδο υλοποίησης του σχεδίου και ελέγχει την πρόοδό του.

 

κε. Μελετά και παράγει πολιτικές, και επιβλέπει την εφαρμογή τους, προς όφελος του πολίτη, ως προς το Δημόσιο, και του καταναλωτή, ως προς τον ιδιωτικό τομέα, για τη διασφάλιση της πρόσβασης, των δικαιωμάτων του, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας. Λαμβάνει υπόψη τη διαφορετικότητα, το φύλο, την ηλικία, τη γεωγραφική θέση.

 

κστ. Συνεργάζεται στενά με τις Ανεξάρτητες Αρχές που αφορούν στο αντικείμενό της (πχ ΕΕΤΤ, ΑΠΔΠΧ, ΑΔΑΕ). Η συνεργασία γίνεται τόσο στο κεντρικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των επιχειρησιακών υποδομών και μονάδων, ώστε να ενισχύονται αμοιβαία ο συντονισμός, η επιχειρησιακή επάρκεια, η ανταλλαγή εμπειρίας.

 

κζ. Διερευνά τις ανάγκες των διαφόρων κλάδων της οικονομίας για εξειδικευμένες εφαρμογές των ΤΠΕ και συντονίζει την ανάπτυξη και εφαρμογή τους, ώστε σε συνεργασίας με τα αρμόδια υπουργεία (όπως Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Βιομηχανίας) να συγκροτηθεί Εθνικό Σχέδιο Ευέλικτης Κλαδικής Εξειδίκευσης ΤΠΕ, για τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

 

κη. Συγκροτεί και προωθεί κεντρικές δράσεις για θέματα των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσον αφορά στις ΤΠΕ.

 

  1. Επίλυση θεμάτων στα πεδία των αρμοδιοτήτων της και σε σχέση με άλλους φορείς:

α) Στο πλαίσιο των ανωτέρω αρμοδιοτήτων και για την αποτελεσματικότητα του συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, διενεργούνται με ευθύνη της ΓΓΨΠ  οι απαιτούμενες συνεργασίες και διαβουλεύσεις σε διοικητικό επίπεδο, ώστε τυχόν προβλήματα που ανακύπτουν να επιλύονται με αποφάσεις που λαμβάνονται στο επίπεδο αυτό.

 

β) Εάν το επίμαχο θέμα δεν επιλυθεί στο διοικητικό επίπεδο, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής συγκαλεί Σύσκεψη για τη λήψη σχετικής απόφασης με τους αρμόδιους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς των Υπουργείων ή/και Προέδρους διοικήσεων φορέων, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος. Εάν δεν επιτευχθεί άρση των διαφωνιών, η επίλυσή τους παραπέμπεται στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης για λήψη σχετικής απόφασης, η οποία είναι υποχρεωτική για όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην εφαρμογή της

  • 17 Φεβρουαρίου 2016, 11:59 | VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ

    παράγραφος 2
    υποπαρ. (κ)
    Η αρμοδιότητα ελέγχου για εφαρμογή πολιτικών και κανόνων Ασφάλειας Συστημάτων ΤΠΕ των Ενόπλων Δυνάμεων και Προστασίας Πολίτη σημαίνει έλεγχο από την ΓΓ σε δεδομένα και πληροφορίες διαβαθμισμένες. Δεν καθορίζεται ποιοί και υπό ποιές προϋποθέσεις θα έχουν πρόσβαση σε αυτή την πληροφόρηση.
    Επιπλέον, η επέκταση της αρμοδιότητας αυτής σε κρίσιμες υποδομές αν περιλάβει τις Τηλεπικοινωνίες σημαίνει ότι αφαιρεί ή επικαλύπτει την αρμοδιότητα Ανεξάρτητης Αρχής (ΑΔΑΕ).

    υποπαρ. (κα)
    Ο ορισμός ακόμα μίας Αρχής «Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Περιστατικών Παραβίασης Ασφάλειας Πληροφορικών Συστημάτων (National CERT)» όταν το ρόλο αυτό τον έχει ήδη, ανάλογη υπηρεσία δεν βοηθά στον συντονισμό των ενεργειών.

    υποπαρ. (κβ)
    Ορίζεται ως Εθνικός Εκπρόσωπος σε αντίστοιχες με το προηγούμενο άρθρο δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στα InfoSec, TEMPEST, CCRA. Για τους οργανισμούς αυτούς είτε υπάρχει ήδη εκπροσώπηση CCRA : (ΕΥΠ), ή δεν είναι κατανοητή ποια ακριβώς δομή εννοείται.

    υποπαρ. (κγ)
    Θετική η ανάθεση αυτή που έλειπε από τον Δημόσιο Τομέα.

    υποπαρ. (κστ)
    Επισημαίνουμε την ανάγκη για λιγότερους και καλύτερα συντονισμένους φορείς και όχι την δημιουργία νέων ελεγκτικών φορέων. Δεν ορίζει το αντικείμενο για το οποίο συνεργάζεται με τις αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές με τον κίνδυνο δημιουργίας νέων Ελεγκτικών Οργανισμών χωρίς την απαραίτητη λογοδοσία που προβλέπεται για τις Ανεξάρτητες Αρχές.

  • αρ.1, (η)
    Δεν θα πρέπει να επιδιώκεται η δημιουργία νέων φορέων, μιας και η ανάγκη δημιουργίας της συγκεκριμένης Γ. Γραμματείας είναι ακριβώς ο αντίθετος.

  • 1. Η θεσμοθέτηση οργανωτικής δομής της Διοίκησης για την υλοποίηση της Ψηφιακής Πολιτικής σε στρατηγικό, σχεδιαστικό, επιχειρησιακό και ελεγκτικό επίπεδο εκτιμάται, κατ’ αρχήν, ως ιδιαίτερα θετική. Όμως, στο Σχέδιο Νόμου διαπιστώνεται ότι δεν επιλύεται το υφιστάμενο πρόβλημα του κερματισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων. Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να εξειδικευτούν και να αποσαφηνιστούν θέματα όπως: ροή της συνολικής εγκριτικής διαδικασίας, λογοδοσία, ευθύνη, κλπ
    2. Για την αποτελεσματικότερη κατάρτιση και επικαιροποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ψηφιακή Πολιτική, αλλά και την βέλτιστη λειτουργία της ΓΓΨΠ γενικότερα (Παράγραφος 1.α, και αλλού) θα πρέπει να προβλεφθεί ένας διαρκής μηχανισμός ενημέρωσής της από φορείς της αγοράς, για τεχνολογικές, εμπορικές και επιχειρηματικές τάσεις.
    3. Στις αρμοδιότητες της ΓΓΨΠ υπάρχουν πολλές επιπρόσθετες εγκριτικές διαδικασίες (όπως π.χ. της προέγκρισης των Τεχνικών Δελτίων έργων πριν κατατεθούν στις οικείες Διαχειριστικές Αρχές, Παράγραφος 1.ιδ). Η ύπαρξη ενός ακόμη εγκριτικού κύκλου (χωρίς μάλιστα να προβλέπονται δεσμευτικές προθεσμίες, και με την διαπίστωση περί υποστελέχωσης της υπηρεσίας, δες και σχετικό σχόλιο στο Άρθρο 7) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιμηκύνει περαιτέρω τους ήδη υπερβολικά μεγάλους κύκλους υλοποίησης των έργων ΤΠΕ. Προτείνεται οι διαδικασίες αυτές: α) να περιγραφούν αναλυτικότερα (λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφοροποιήσεις που προκύπτουν από τους σχετικούς βαθμούς ωριμότητας και την εμπειρία των φορέων), και β) να τεθούν δεσμευτικές προθεσμίες γι΄ αυτές, και να τεκμαίρεται η σιωπηρή αποδοχή σε περίπτωση μη απάντησης.
    4. Η δημοσιοποίηση των έργων ΤΠΕ πρέπει να γίνεται όχι μόνον για λόγους διαφάνειας (Παράγραφος 1.κδ), αλλά προκειμένου να διαχέεται η πληροφόρηση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την διοίκηση με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Συνεπώς θα πρέπει η δράση αυτή να αναφέρεται αναλυτικά στο Σχέδιο Νόμου, και να χρησιμοποιεί όλα τα πρόσφορα μέσα, ιδιαίτερα δε το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
    5. Η αναφορά στην «μέση τιμή αγοράς, στο φυσικό αντικείμενο», (Παράγραφος 2.κγ.iii) είναι ασαφής, καθότι δεν υπάρχει μέση τιμή αγοράς στα έργα Πληροφορικής, εγκυμονώντας κινδύνους όταν συγκρίνονται ανόμοια φυσικά αντικείμενα. Το ΝΣ οφείλει να προβλέψει κατηγοριοποίηση φυσικών αντικειμένων, ώστε να μπορούν να συγκρίνονται ομοειδή αντικείμενα.
    6. Στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της υλοποίησης σημαντική θεωρείται η ωρίμανση των έργων από τους τελικούς δικαιούχους. Στο ΝΣ γίνεται μία περιληπτική αναφορά ως προς την καθοδήγηση «με στόχο να παράγεται τελικό προϊόν» (Παράγραφος 1.κ). Η ωρίμανση των έργων αποτελεί μία πολύ σύνθετη διαδικασία, στην οποία συχνά διαπιστώνεται αδυναμία των τελικών δικαιούχων, και όπου απαιτείται ουσιαστική υποστήριξη. Συνεπώς θα πρέπει να προσδιοριστούν το εύρος της ωρίμανσης, οι μέθοδοι και οι απαιτούμενοι πόροι (είτε δημόσιοι είτε εξειδικευμένες υπηρεσίες παρεχόμενες από την αγορά), ως μία από τις βασικές δραστηριότητες της ΓΓΨΠ.
    7. Κρίσιμη παράμετρο της επιτυχίας της ΓΓΨΠ αποτελεί η εποπτεία και η συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε). Επειδή διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πολλές επικαλύψεις με την λειτουργία της ΚτΠ Α.Ε., απαιτείται να εξειδικευτεί η φύση της συλλειτουργίας με την ΚΤΠ Α.Ε. στο παρόν ΝΣ (Παράγραφος 2.α). Επιπλέον, καθώς αναγκαστικά –λόγω της σύστασης της ΓΓΨΠ— επηρεάζονται η λειτουργία και οι αρμοδιότητες της ΚτΠ Α.Ε., επιβάλλεται να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι νέες αρμοδιότητες και η λειτουργία της ΚτΠ Α.Ε., ως κύριου υλοποιητικού βραχίονα.
    8. Στο πλαίσιο της εποπτείας της μονάδας Τεκμηρίωσης και Καινοτομιών του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και Αυτοδιοίκησης (Παράγραφος 2β), επισημαίνεται ότι η επιμόρφωση των στελεχών της διοίκησης πρέπει να συμπεριλαμβάνει όχι μόνον θέματα πληροφορικής αλλά και ευρύτερα θέματα όπως: λειτουργίας αγορών, επιχειρηματικότητας, ανταγωνιστικότητας, διεθνών αγορών, επενδύσεων, καινοτομίας καθώς και σε θέματα που άπτονται βασικών παραγωγικών τομέων της οικονομίας όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα, κλπ. Μόνον τότε οι υπηρεσίες ανοιχτής/ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα παρέχει το κράτος θα μπορούν να προδιαγράφονται με επάρκεια και να παρέχονται με αποτελεσματικότητα. Συνεπώς το σημείο αυτό θα πρέπει να εξειδικευτεί κατάλληλα στο υπό διαβούλευση ΝΣ.
    9. Η διαλειτουργικότητα των συστημάτων πρέπει να αξιοποιεί υπάρχουσες δομές και συστήματα (Παράγραφος 2.θ). Προς τούτο κρίνεται ότι πρέπει να αναφερθεί η χρήση του υφιστάμενου «Ληξιαρχείου Διαλειτουργικότητας» της διαδικτυακής πύλης ΕΡΜΗΣ της Δημόσιας Διοίκησης.
    10. Ενώ ορθώς αναφέρεται (Παράγραφος 2κε) η παραγωγή πολιτικών προς όφελος του πολίτη και του καταναλωτή, δεν υπάρχει σχετική αναφορά για τις επιχειρήσεις. Εκτιμούμε ότι, σε συνδυασμό με την αναφορά περί απλούστευσης διαδικασιών (Παράγραφος 1θ), θα πρέπει να γίνεται ειδική αναφορά στην μετρήσιμη απλούστευση των διαδικασιών με στόχο την μείωση των διοικητικών βαρών των επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται ειδικότερα η εποπτεία από την ΓΓΨΠ της βελτίωσης, σε ετήσια βάση, των παρεχομένων υπηρεσιών προς επιχειρήσεις (μέσω δεσμευτικών πρωτοκόλλων παροχής υπηρεσιών (SLAs) του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις) στη βάση ενιαίων κανόνων και μεθοδολογίας, όπου θα προδιαγράφεται ο τρόπος επίτευξης και μέτρησης της βελτίωσης μέσω των ΤΠΕ. Τέλος, κρίσιμος θεωρείται ο συντονισμός των δράσεων απλούστευσης διαδικασιών (και ευρύτερα των μεταρρυθμίσεων) με τα έργα ΤΠΕ, καθώς και η δημιουργία ευέλικτων πλαισίων υλοποίησης, έτσι ώστε να υλοποιούνται έργα πληροφορικής τα οποία θα υλοποιούν ήδη απλουστευμένες διαδικασίες.

  • 17 Φεβρουαρίου 2016, 11:25 | Γιάννης Χαλαβαζής

    ΣΤΟ 2.1.Ε ΑΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ. Οι οδηγίες δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικές. Μπορεί να αναφέρεται ότι η ΓΓΨΠ καταθέτει προτάσεις επίλυσης και υποστηρίξει τους φορείς στην εφαρμογή τους.

  • • Άρθρο 2 § 1 – Ορισμένες αρμοδιότητες της ΓΓΨΠ, που σχετίζονται με τον σχεδιασμό εθνικής πολιτικής για την αγορά των ΤΠΕ, είναι κατά βάση συμβουλευτικού και όχι αποφασιστικού χαρακτήρα και εξαντλούνται στον συντονισμό ήδη υφιστάμενων δημοσίων αρχών, οι οποίες έτσι διατηρούν τις αποφασιστικές τους αρμοδιότητες [βλ. ενδεικτικά υποπαραγράφους α’, β’ και γ’]. Ως εκ τούτου, υφίσταται κίνδυνος το υφιστάμενο καθεστώς πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων στον τομέα των ΤΠΕ να μην υπερκερασθεί αποτελεσματικά και οι καταρτιζόμενες από την ΓΓΨΠ εθνικές πολιτικές να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό στο επίπεδο του σχεδιασμού. Για τον λόγο αυτόν προτείνεται η μεταφορά αυτούσιων των σημαντικότερων αποφασιστικών αρμοδιοτήτων ήδη υφιστάμενων δημοσίων φορέων στην νέα γραμματεία.
    • Άρθρο 2 § 1 – Υφίσταται πιεστική ανάγκη για την ενεργοποίηση της ΓΓΨΠ αναφορικά με τις αρμοδιότητες, οι οποίες σχετίζονται με την υλοποίηση προγραμμάτων / στρατηγικών σχεδίων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στη χώρα. Συγκεκριμένα, απαιτείται η ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών από την ΓΓΨΠ για την απεμπλοκή ήδη υφιστάμενων προγραμμάτων αλλά και για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τα δίκτυα νέας γενιάς. Κρίνουμε πως για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων η αρμοδιότητα της ΓΓΨΠ πρέπει να είναι αποφασιστικού χαρακτήρα καθώς και πως τέτοιες αρμοδιότητες θα πρέπει να διευρυνθούν.
    • Άρθρο 2 § 2 – Οι αρμοδιότητες αυτής της παραγράφου αφορούν θέματα που άπτονται της καθημερινής λειτουργίας του δημοσίου τομέα. Ο επωμισμός από την ΓΓΨΠ τέτοιων αρμοδιότητα θα λειτουργήσει σε βάρος των πιο ουσιαστικών αρμοδιοτήτων σχεδιασμού και υλοποίησης εθνικών πολιτικών για τις ΤΠΕ. Για τον λόγο αυτόν προτείνεται η απάλειψη των λιγότερο σημαντικών αυτών αρμοδιοτήτων και η εκτέλεσή τέτοιων λειτουργιών από τα επιμέρους υπουργεία και δημόσιες αρχές.
    • Άρθρο 2 § 3 – Για την διασφάλιση της εκτέλεσης των αποφάσεών της προτείνεται η ρητή πρόβλεψη αποφασιστικής αρμοδιότητας της ΓΓΨΠ για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της και η δεσμευτικότητα των αποφάσεών της για το σύνολο του δημοσίου τομέα.

  • 17 Φεβρουαρίου 2016, 11:48 | Γιάννης Χαλαβαζής

    ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 2 1 Α ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ

  • 17 Φεβρουαρίου 2016, 11:57 | Γιάννης Χαλαβαζής

    Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΟΤΙ Η Γ.Γ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ «Έχει αρμοδιότητα για την εθνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο» ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣΤΑΤΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΗ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΘΕΜΑ, ΠΟΥ ΑΠΤΕΤΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΚΑΙ [ΙΣΩΣ] ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΡΥΓΙΑΣ BLOGS ΚΑΙ SITES

  • 17 Φεβρουαρίου 2016, 11:25 | Γιάννης Χαλαβαζής

    Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΟΤΙ Η Γ.Γ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ «Έχει αρμοδιότητα για την εθνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο» ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣΤΑΤΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΗ ΣΕ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΘΕΜΑ, ΠΟΥ ΑΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

  • 17 Φεβρουαρίου 2016, 11:52 | Αθηναγόρας Καρανάσιος

    Προτείνω να εξεταστεί, για λόγους εθνικής άμυνας και ασφάλειας, η αντικατάσταση του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης κ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 2, ως εξής:
    «Καθορίζει, εποπτεύει και ελέγχει την εφαρμογή πολιτικών και κανόνων Ασφαλείας Συστημάτων ΤΠΕ του Δημοσίου, πλην των κεντρικών και επιχειρησιακών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία οφείλουν να ακολουθούν ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας, που όμως θα ικανοποιούν τουλάχιστον τις πολιτικές ασφαλείας της ΓΓΨΠ.

  • 17 Φεβρουαρίου 2016, 11:51 | Αθηναγόρας Καρανάσιος

    Προτείνεται για λόγους εθνικής άμυνας και ασφάλειας, η αντικατάσταση του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης κ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 2, ως εξής:
    «Καθορίζει, εποπτεύει και ελέγχει την εφαρμογή πολιτικών και κανόνων Ασφαλείας Συστημάτων ΤΠΕ του Δημοσίου, πλην των κεντρικών και επιχειρησιακών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία οφείλουν να ακολουθούν ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας, που όμως θα ικανοποιούν τουλάχιστον τις πολιτικές ασφαλείας της ΓΓΨΠ.

  • 17 Φεβρουαρίου 2016, 10:40 | Δημήτρης Παπαδόπουλος

    Προτείνεται για λόγους εθνικής άμυνας και ασφάλειας, η αντικατάσταση του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης κ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 2, ως εξής:
    «Καθορίζει, εποπτεύει και ελέγχει την εφαρμογή πολιτικών και κανόνων Ασφαλείας Συστημάτων ΤΠΕ του Δημοσίου, πλην των κεντρικών και επιχειρησιακών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία οφείλουν να ακολουθούν ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας, που όμως θα ικανοποιούν τουλάχιστον τις πολιτικές ασφαλείας της ΓΓΨΠ.

  • 17 Φεβρουαρίου 2016, 10:01 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΣΕΠΕ)

    ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΑΖΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ 2 (ΣΥΜΦΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ) ΕΧΟΥΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

    Άρθρο 2
    Αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής

    1. H Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής:
    α. Καταρτίζει, σε συνεργασία με τα Υπουργεία και κλαδικούς φορείς της αγοράς ΤΠΕ και τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων (1) πενταετές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ψηφιακή Πολιτική με προτεραιότητες, που αναλύονται ανά έτος και ανά φορέα υλοποίησης. Το πενταετές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ψηφιακή Πολιτική εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η ΓΓΨΠ εποπτεύει την υλοποίησή του και δημοσιοποιεί την πορεία υλοποίησης του ανά 3μηνο. Πριν από τη λήξη της πενταετίας διαμορφώνεται το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την επόμενη πενταετία. Οι δράσεις και το χρονοδιάγραμμα που εκπορεύονται από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο δεσμεύουν τα Υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου τομέα για την εφαρμογή των δράσεων και των έργων που σχεδιάζουν και υλοποιούν. Ανά 3μηνο τα Υπουργεία και οι φορείς αποστέλλουν στη ΓΓΨΠ ενημέρωση για την πορεία του σχεδιασμού και της υλοποίησης των σχετικών έργων και δράσεων. Εκδίδει και δημοσιοποιεί ανά έτος συνολική αποτίμηση υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου η οποία παρουσιάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο.
    β. Διασφαλίζει τη συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, με ιδιαίτερη έμφαση στο συντονισμό των Υπουργείων και φορέων για την αποτελεσματική υλοποίηση των ενεργειών τους, με οδηγίες που η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική, παρέχοντας την αναγκαία τεχνική υποστήριξη.
    γ. Συντονίζει την αποτύπωση των αναγκών, προγραμματισμού, εξειδίκευσης και υποστήριξης των οριζόντιων και τομεακών δράσεων ΤΠΕ και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης των Υπουργείων, των Περιφερειών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Εντοπίζει προβλήματα ή καθυστερήσεις στη σχεδίαση και υλοποίηση δράσεων και έργων ψηφιακής ανάπτυξης και στρατηγικής των Υπουργείων και φορέων του δημοσίου και προτείνει λύσεις που η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική, παρέχοντας την αναγκαία τεχνική υποστήριξη. Καταρτίζει σε συνεργασία με την αντίστοιχη Διαχειριστική Αρχή τον Ετήσιο Προγραμματισμό Προσκλήσεων των οριζόντιων και τομεακών δράσεων ΤΠΕ και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο οποίος επικαιροποιείται όποτε απαιτείται.
    δ. Τηρεί στατιστικά στοιχεία καθώς και αλλά στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με έργα και δράσεις ψηφιακής ανάπτυξης, τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς οφείλουν να αποστέλλουν ανά 3μηνο.
    ε. Παρακολουθεί την υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα των έργων ψηφιακής πολιτικής καθώς και την διείσδυση των ΤΠΕ στην κοινωνία και την οικονομία με την χρήση δεικτών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή πρότυπα, καταγράφοντας τους τομείς που υπάρχει πρόοδος καθώς και τις αποκλίσεις από τους αρχικούς στόχους και αναδιαμορφώνει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, όπου χρειάζεται. (2)
    στ. Συγκεντρώνει καλές πρακτικές καινοτόμων έργων και δράσεων ΤΠΕ διεθνώς, τις οποίες επικοινωνεί στα Υπουργεία και φορείς.
    ζ. Παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις που αφορούν στην ψηφιακή πολιτική και συντονίζει τους κατά περίπτωση εμπλεκόμενους φορείς, (α) για την διαμόρφωση των εθνικών θέσεων σε σχέση με την Ψηφιακή Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και (β) για την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής σε εθνικό επίπεδο, αφού την ενσωματώσει στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ψηφιακή Πολιτική.
    η. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και όργανα ή/και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων κρατών για την εκπόνηση στρατηγικών σχεδίων και μεταφοράς τεχνογνωσίας για τις ΤΠΕ και την ψηφιακή ανάπτυξη. Ειδικότερα, συνάπτει συμβάσεις, συμφωνίες ή πλαίσια συνεργασίας με σκοπό την λήψη τεχνικής βοήθειας με τη συμμετοχή και ελληνικών επιχειρήσεων ΤΠΕ ή την παροχή τεχνικής βοήθειας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους.
    θ. Προτείνει και συντονίζει δράσεις απλούστευσης διαδικασιών στον τομέα της αρμοδιότητάς της.
    ι. Συνεργάζεται με την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για τη διασφάλιση της νομοθετικής ορθότητας και ποιότητας προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων στον τομέα της αρμοδιότητάς της και διατυπώνει σχετικές συστάσεις στα Υπουργεία.
    ια. (3)
    ιβ. Συνεργάζεται και υποστηρίζει τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού καθώς και τους κατά περίπτωση αρμόδιους υπουργούς για το συντονισμό του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων που αφορούν θέματα δημοσίων εσόδων, δαπανών και επενδύσεων, με στόχο τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της διαλειτουργικότητάς τους.
    ιγ. Στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων: (α) Έχει αρμοδιότητες επιτελικής δομής για ολόκληρο το ΘΣ 2 του ΕΣΠΑ 2014-20, καθώς και για μελλοντικούς αντίστοιχους στόχους που αφορούν τις ΤΠΕ στα διαθρωτικά ταμεία και άλλες πηγές χρηματοδότησης. (β) Συνεργάζεται με τα Υπουργεία, τις Επιτελικές Δομές ΕΣΠΑ των Υπουργείων και τις Περιφέρειες για τη διαμόρφωση προσκλήσεων σύμφωνων με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο (ενδεικτικά θεματικοί στόχοι 2και 11), που χρηματοδοτούνται από τα ΕΔΕΤ μέσω των ΕΠ του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Οι ΕΔ διατηρούν τη δυνατότητα να προτείνουν έργα ΤΠΕ έχουν όμως υποχρέωση να τα υποβάλουν στη ΓΓΨΠ από τη φάση του σχεδιασμού ώστε να εντάσσονται στους τεθέντες στόχους και να διασφαλίζεται ο συντονισμός, η μη επικάλυψη, η διαλειτουργικότητα, και η αξιοποίηση των προτεινόμενων συστημάτων.
    ιδ. Προεγκρίνει ως προς τη συμβατότητα τους με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ψηφιακή Πολιτική όλες τις Προσκλήσεις που αφορούν σε ΤΠΕ, σύμφωνα και με την ανωτέρω παράγραφο 2γ (4)
    ιε. Γνωμοδοτεί πριν την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με την οποία εγκρίνονται προσκλήσεις για όλες τις δράσεις/πράξεις ένταξης που αφορούν στη ψηφιακή ανάπτυξη.
    ιστ. Συνεργάζεται με την Εθνική Αρχή Συντονισμού ΕΣΠΑ με σύμφωνη γνώμη για τα θέματα ΤΠΕ και έχει πρόσβαση στην Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης,
    ιζ. Έχει πρόσβαση στην επιχειρησιακή πλατφόρμα ΔΙΑΥΛΟΣ.
    ιη. Συμμετέχει, με δικαίωμα ψήφου, στην Επιτροπή Παρακολούθησης ΕΣΠΑ 2014-2020, στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα», στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανθρώπινου Δυναμικού και στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (5)
    ιθ. Λαμβάνει πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση της διαφάνειας σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, παρακολούθησης και υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που αφορούν σε ΤΠΕ.
    κ. Παρέχει κατευθύνσεις στους τελικούς δικαιούχους για την ωρίμανση των έργων με στόχο την διασφάλιση του τελικού αποτελέσματος .
    κα. (6)
    κβ. Καταρτίζει πρότυπα προσκλήσεων, προκηρύξεων και συμβάσεων στο πλαίσιο διαγωνιστικών διαδικασιών για την υλοποίηση έργων προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ, σε συνεργασία με την ΕΑΑΔΗΣΥ και τις αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές. Τα πρότυπα αυτά χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά από όλους τους φορείς του Δημοσίου. Αλλαγές που αφορούν σε γενικούς όρους των προτύπων μπορεί να γίνουν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της ΓΓΨΠ. (7)
    κγ. Μετά από συγκεκριμένο αίτημά της, συγκεντρώνει τις ανάγκες όλων των φορέων του Δημοσίου για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ. Ομαδοποιεί τις ανάγκες αυτές ανά κατηγορία και σε συνεργασία με την ΚτΠ ΑΕ καταρτίζει, με τις νόμιμες διαγωνιστικές διαδικασίες, κεντρικές συμφωνίες για την ικανοποίηση των αναγκών αυτών.
    Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ανάλογη κεντρική συμφωνία, η οποία να καλύπτει τις ανάγκες ενός φορέα, πριν την υλοποίηση οποιασδήποτε διαγωνιστικής διαδικασίας, απαιτείται η έγκριση της ΓΓΨΠ.
    Η ΓΓΨΠ εγκρίνει:
    i. την συμβατότητα της προκήρυξης ή της σύμβασης με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο,
    ii. την πληρότητα περιγραφής του φυσικού αντικειμένου και
    iii. λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές ανάλογων προϊόντων που έχουν προσφερθεί σε πρόσφατες διαγωνιστικές διαδικασίες. (8)
    κδ. Συντονίζει τις δράσεις δημοσιοποίησης των στοιχείων των έργων ΤΠΕ, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, παρακολούθησης και υλοποίησής τους. Για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.
    κε. Καταρτίζει και επικαιροποιεί αρχές, πρότυπα, διαδικασίες και κανόνες που προβλέπονται στο Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και επιβλέπει την εφαρμογή τους. Διατυπώνει και εποπτεύει την εφαρμογή συστήματος παραγωγής, παρακολούθησης και αξιολόγησης έργων.
    κστ. Παρακολουθεί την εφαρμογή των Π.Δ. 28/2015 (Β΄34), ν.3861/2010 (A’ 112) , ν.3882/2010 (Α’ 166) και ν.3979/2011 (Α’ 138) και παρέχει σύμφωνη γνώμη πριν την έκδοση οποιασδήποτε πράξης, ατομικής ή κανονιστικής, που προβλέπεται στο ως άνω νομοθετικό πλαίσιο και εμπίπτει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της.
    κζ. Καταρτίζει τα μητρώα που είναι απαραίτητα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.
    κη. Σχεδιάζει και εποπτεύει την υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε θέματα ΤΠΕ.
    2. Περαιτέρω στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η ΓΓΨΠ :
    α. Εποπτεύει την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε).
    β. Εποπτεύει τη Μονάδα Τεκμηρίωσης και Καινοτομιών του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και Αυτοδιοίκησης ως προς τα θέματα ανοιχτής διακυβέρνησης και προτείνει, σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ, σχετικά με τις αρμοδιότητές της εκπαιδευτικά προγράμματα.
    γ. Συνεποπτεύει την ανώνυμη εταιρεία ΗΔΙΚΑ ΑΕ σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
    δ. Αναπτύσσει οριζόντιες διασυνδέσεις με φορείς του Δημοσίου που διαθέτουν ισχυρές δομές ΤΠΕ (ενδεικτικά, ΓΓΠΣ, ΓΓΤΤ, ΕΔΕΤ ΑΕ, ΕΟΠΠΥ, ΙΚΑ, ΕΚΔΔΑ, ΑΣΕΠ), καθώς και με όλες τις διευθύνσεις Πληροφορικής και ΗΔ Υπουργείων, με αποφασιστικό ρόλο στην εφαρμογή της Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής και τη βέλτιστη αξιοποίηση πόρων (υποδομών, λογισμικού, ανθρώπινου δυναμικού).
    ε. Ασκεί τις αρμοδιότητες συντονισμού δράσεων ΤΠΕ και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του άρθρου 26 του νόμου 4314/2014 (ΦΕΚ Α’ 265), καθώς και τις αρμοδιότητες του άρθρου 11 του π.δ. 99/2014 (Α’166), και του άρθρου 30 παρ. 1β του π.δ. 109/2014 (ΦΕ Α’176).
    στ. Καταρτίζει και διατηρεί μητρώα μελετών, εφαρμογών, υποδομών, εξοπλισμού και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, καθώς και κάθε είδους πνευματικής ή υλικής ιδιοκτησίας που αφορά στις ΤΠΕ του Δημόσιου Τομέα και μεριμνά για την αξιοποίησή τους και τη μείωση της σπατάλης.
    ζ. Δημιουργεί και συντηρεί αποθετήριο πρότυπων δομικών μονάδων λογισμικού, οι οποίες, προκειμένου να αποφευχθούν εξαρτήσεις από συγκεκριμένες τεχνολογίες, θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν τη λειτουργικότητα τους μέσω τεχνολογικά ουδέτερων διεπαφών (πχ APIs, Web Services). Σκοπός είναι η διάθεσή τους στους Φορείς της Δημόσιας Διοίκησης προς ενσωμάτωση στα Πληροφοριακά τους συστήματα για εμπλουτισμό της λειτουργικότητάς τους, όπου είναι τεχνικά εφικτό. Μεριμνά ώστε οι πρότυπες δομικές μονάδες λογισμικού να συνοδεύονται από αναλυτική περιγραφή, οδηγίες χρήσης, περιγραφή της άδειας χρήσης τους, τεχνικά προαπαιτούμενα. (9)
    η. Συγκροτεί Μητρώο των Μητρώων των φορέων του Δημοσίου. Θέτει τα πρότυπα οργάνωσης, διασύνδεσης, διαλειτουργικότητας, εφαρμογών και αυθεντικοποίησης πρόσβασης, προστασίας προσωπικών δεδομένων σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στα Μητρώα των φορέων του Δημοσίου και εποπτεύει την εφαρμογή τους. Σχεδιάζει και εποπτεύει την ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού για την αξιοποίηση των μητρώων αυτών από τους Φορείς του Δημοσίου. Η ιδιοκτησία των δεδομένων των Μητρώων παραμένει στους αρμόδιους φορείς.
    θ. Ορίζεται ως Εθνικός Φορέας Διαλειτουργικότητας –ΕΦΔ και αναλαμβάνει την αρμοδιότητα για την ανάπτυξη και λειτουργία των σχετικών συστημάτων (κατηγορίας ‘ESB’), μέσω των οποίων διεκπεραιώνεται και η αυτεπάγγελτη ηλεκτρονική αναζήτηση πληροφοριών, πιστοποιητικών, και άλλων στοιχείων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου.
    ι. Συγκροτεί επιτροπές για α) την εκκαθάριση, το συγχρονισμό και τη διαλειτουργικότητα των Μητρώων του Δημοσίου, β) την μελέτη και σχεδιασμό εφαρμογών λογισμικού για υπηρεσίες μεταξύ φορέων του Δημοσίου, και μεταξύ Δημοσίου και Πολίτη, με βάση τα διαλειτουργούντα Μητρώα και τις λειτουργίες ΕΦΔ, γ) το σχεδιασμό τρόπων και μέσων πρόσβασης σε αυτά.
    ια. Ορίζεται ως Εθνική Αρχή Συστήματος Ονομάτων Χώρων (Domain Name System – DNS) της Δημόσιας Διοίκησης, και αναπτύσσει τις σχετικές υποδομές.
    ιβ. Ορίζεται ως Εθνικός Καταχωρητής Ονομάτων Χώρου (internet domains) του Ελληνικού Δημοσίου. Αποκτά την κυριότητα όλων των καταχωρημένων domains των Υπουργείων, ΓΓ, καθώς και άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, και άλλων. Καταχωρεί το όνομα χώρου .gov.gr, ούτως ώστε όλοι οι φορείς του δημοσίου να καταχωρούν ονόματα ως ‘υποχώρους’ (subdomains).
    ιγ. (10)
    ιδ. Έχει αρμοδιότητα για την εθνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ορίζει την εκπροσώπηση σε διεθνείς φορείς και διοργανώσεις. (11)
    ιε. Σχεδιάζει (12) οριζόντιες εφαρμογές λογισμικού (όπως, πρωτόκολλο, διαχείριση εγγράφων, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού (13) για το σύνολο των φορέων του Δημοσίου. Με την διάθεση σε χρήση τέτοιων εφαρμογών κάθε φορέας θα πρέπει να καταρτίσει πλάνο μετάβασης από τις υφιστάμενες στις νέες εφαρμογές εφ’ όσον τεκμηριώνεται η εφικτότητα, το χαμηλότερο συνολικό κόστος λειτουργίας και η βελτιωμένη λειτουργικότητα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται η δυνατότητα διαλειτουργικότητας υφιστάμενων και νέων οριζόντιων εφαρμογών. Θέτει το πλαίσιο για την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα σε αυτήν την κατεύθυνση.
    ιστ. (14)
    ιζ. (15)
    ιη. Εποπτεύει τον ανασχεδιασμό και ενιαιοποίηση των διαδικτυακών πυλών όλων των φορέων του Δημοσίου, με έμφαση στην κοινή και εύχρηστη λειτουργικότητα, μέσω εφαρμογής κοινών προτύπων για τις διαδικτυακές πύλες.
    ιθ. Διερευνά νέες προσεγγίσεις για την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και τεχνολογιών λογισμικού, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην ελληνική πραγματικότητα.
    κ. Καθορίζει, εποπτεύει και ελέγχει την εφαρμογή πολιτικών και κανόνων Ασφάλειας Συστημάτων ΤΠΕ του Δημοσίου, περιλαμβανομένων των κεντρικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και Προστασίας Πολίτη, πλην των επιχειρησιακών συστημάτων, τα οποία οφείλουν να ακολουθούν ειδικές προδιαγραφές ασφάλειας, που όμως θα ικανοποιούν τουλάχιστον τις πολιτικές ασφάλειας της ΓΓΨΠ. Το αυτό ισχύει για τους φορείς ενέργειας, ύδρευσης και ρύθμισης κυκλοφορίας και άλλες που συνιστούν στρατηγικές υποδομές εθνικής ασφάλειας.
    κα. Σε αυτό το πλαίσιο, ορίζεται ως Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Περιστατικών Παραβίασης Ασφάλειας Πληροφορικών Συστημάτων (National CERT), και συνεργάζεται προς τούτο με τις ανάλογες υπηρεσίες του Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας Πολίτη. Επιβάλει τη δημιουργία αντίστοιχων ομάδων σε κάθε Υπουργείο και φορέα και τις εντάσσει σε ενιαία δομή για το σύνολο του Δημόσιου Τομέα.
    κβ. Ορίζεται ως Εθνικός Εκπρόσωπος σε αντίστοιχες με το προηγούμενο άρθρο δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στα InfoSec, TEMPEST, CCRA.
    κγ. Ορίζεται ως Εθνική Αρχή Πιστοποίησης Δημοσίου και συμμετέχει στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Ως ΕΑΠΔ καθορίζει τα πρότυπα πιστοποίησης/ταυτοποίησης πολιτών και δημοσίων υπαλλήλων για όλες τις εφαρμογές του Δημοσίου, καθώς και τους τρόπους/μέσα πρόσβασης / ταυτοποίησης (κάρτες, eID, mobileID, κλπ), για τα οποία η ΓΓΨΠ έχει αποκλειστική αρμοδιότητα εισήγησης στο Υπουργικό Συμβούλιο για το σύνολο του Δημοσίου.
    κδ. Περιγράφει, σχεδιάζει και συνεποπτεύει τη δομή και λειτουργία αυτοτελών Διευθύνσεων Πληροφορικής σε κάθε Υπουργείο ή φορέα για την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου. Αν δεν υφίσταται ανάλογη δομή τότε τη σχεδιάζει σε συνεργασία με το αντίστοιχο Υπουργείο ή φορέα, ορίζει μεταβατική περίοδο υλοποίησης του σχεδίου και ελέγχει την πρόοδό του.
    κε. Μελετά και παράγει πολιτικές, και επιβλέπει την εφαρμογή τους, προς όφελος του πολίτη, ως προς το Δημόσιο, και του καταναλωτή, ως προς τον ιδιωτικό τομέα, για τη διασφάλιση της πρόσβασης, των δικαιωμάτων του, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας. Λαμβάνει υπόψη τη διαφορετικότητα, το φύλο, την ηλικία, τη γεωγραφική θέση.
    κστ. Συνεργάζεται στενά με τις Ανεξάρτητες Αρχές που αφορούν στο αντικείμενό της (πχ ΕΕΤΤ, ΑΠΔΠΧ, ΑΔΑΕ). Η συνεργασία γίνεται τόσο στο κεντρικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των επιχειρησιακών υποδομών και μονάδων, ώστε να ενισχύονται αμοιβαία ο συντονισμός, η επιχειρησιακή επάρκεια, η ανταλλαγή εμπειρίας.
    κζ. Διερευνά τις ανάγκες των διαφόρων κλάδων της οικονομίας για εξειδικευμένες εφαρμογές των ΤΠΕ και συντονίζει την ανάπτυξη και εφαρμογή τους, ώστε σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία (όπως Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Βιομηχανίας) να συγκροτηθεί Εθνικό Σχέδιο Ευέλικτης Κλαδικής Εξειδίκευσης ΤΠΕ, για τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
    κη. Συγκροτεί και προωθεί κεντρικές δράσεις για θέματα των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσον αφορά στις ΤΠΕ.
    Επίλυση θεμάτων στα πεδία των αρμοδιοτήτων της και σε σχέση με άλλους φορείς:
    α) Στο πλαίσιο των ανωτέρω αρμοδιοτήτων και για την αποτελεσματικότητα του συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, διενεργούνται με ευθύνη της ΓΓΨΠ οι απαιτούμενες συνεργασίες και διαβουλεύσεις σε διοικητικό επίπεδο, ώστε τυχόν προβλήματα που ανακύπτουν να επιλύονται με αποφάσεις που λαμβάνονται στο επίπεδο αυτό.
    β) Εάν το επίμαχο θέμα δεν επιλυθεί στο διοικητικό επίπεδο, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής συγκαλεί Σύσκεψη για τη λήψη σχετικής απόφασης με τους αρμόδιους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς των Υπουργείων ή/και Προέδρους διοικήσεων φορέων, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος. Εάν δεν επιτευχθεί άρση των διαφωνιών, η επίλυσή τους παραπέμπεται στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης για λήψη σχετικής απόφασης, η οποία είναι υποχρεωτική για όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην εφαρμογή της

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
    (1) Η πρόβλεψη περί κοινοβουλευτικών κομμάτων αποβλέπει στη διασφάλιση της συνέχειας στην Ψηφιακή Πολιτική.
    (2) Το εδάφιο ‘Παρεμβαίνει και δίνει υποχρεωτικές οδηγίες για την ωρίμανση των έργων’ διαγράφεται διότι έχει ήδη γίνει αναφορά παραπάνω.
    (3) Η παράγραφος ια. ‘Συνεργάζεται με ακαδημαϊκά και ερευνητικά σε θέματα σχετικά με τις αρμοδιότητές της’ διαγράφεται γιατί η εν λόγω συνεργασία είναι εφικτή και χωρίς την συγκεκριμένη αναφορά. Αυτό που πρέπει να διασφαλίζεται είναι η ομαλή λειτουργία της ελέυθερης αγοράς και οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού
    (4) Προτείνεται νέα διατύπωση.
    (5) Το εδάφιο ‘με αποφασιστικό ρόλο για τα προγράμματα που αφορούν σε ΤΠΕ.’ διαγράφεται διότι όλα τα μέλη με δικαίωμα ψήφου είναι ισότιμα.
    (6) Η παράγραφος κα. ‘Προτείνει και δύναται να εκτελεί ως δικαιούχος πράξεις του ΕΣΠΑ ή άλλες συγχρηματοδοτούμενες πράξεις καθώς και έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της’ διαγράφεται διότι η ΓΓΨΠ δεν δύναται να σχεδιάζει και να εκτελεί ταυτόχρονα ως δικαιούχος πράξεις ΕΣΠΑ ή άλλες συγχρηματοδοτούμες πράξεις.
    (7) Προτείνεται νέα παράγραφος ‘κβ’.
    (8) Προτείνεται νέα παράγραφος ‘κγ’.
    (9) Προτείνεται νέα παράγραφος ‘ζ’.
    (10) Η παράγραφος ιγ. ‘Εποπτεύει την επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου και σχεδιάζει και υλοποιεί τεχνικές λύσεις για την εξασφάλιση της αδιάλειπτης διαθεσιμότητάς του.’ διαγράφεται διότι η αντίστοιχη δράση υλοποιείται μέσω του ΣΥΖΕΥΞΙΣ.
    (11) Δεν είναι κατανοητό τι είδους αρμοδιότητα είναι αυτή και δεν είναι σαφής ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων με την ΕΕΤΤ.
    (12)Το εδάφιο ‘ αναπτύσσει ή αναθέτει την ανάπτυξη, διαχειρίζεται και λειτουργεί’ διαγράφεται διότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΓΓ ως φορέα χάραξης πολιτικής για τις ΤΠΕ
    (13) Το εδάφιο ‘ηλεκτρονικό ταχυδρομείο’ διαγράφεται διότι η σχετική δράση περιλαμβάνεται στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ.
    (14) Η παράγραφος ιστ. ‘Επιβάλει κανόνες και εποπτεύει την παραλαβή, νέων αλλά και ήδη σε λειτουργία, συστημάτων και εφαρμογών ΤΠΕ του Δημοσίου από τους αναδόχους, ως προς την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων, την παράδοση του πηγαίου κώδικα των εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί με χρηματοδότηση, την τεκμηρίωση και εκπαίδευση προσωπικού του Δημοσίου, και επιβάλει την παραγωγή και χρήση Πρότυπων Δομικών Μονάδων Λογισμικού’ διαγράφεται διότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΓΓΨΠ ως φορέα χάραξης πολιτικής για τις ΤΠΕ. Εφόσον η ίδια θα έχει σχεδιάσει τα πρότυπα των προσκλήσεων, προκηρύξεων και συμβάσεων πρέπει να παρακολουθεί και να ελέγχει ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες και συμφωνίες.
    (15) Η παράγραφος ιζ. ‘Δύναται να αναθέτει το σχεδιασμό, την ανάπτυξη ή και την υλοποίηση έργων σε Διευθύνσεις Πληροφορικής φορέων, καθώς και σε Ομάδες Έργου που θα συγκροτεί από ειδικούς πληροφορικής που ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς’ διαγράφεται διότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΓΓ ως φορέα χάραξης πολιτικής για τις ΤΠΕ.

  • Στο σημείο γ, αναφέρεται η «σε συνεργασία με την αντίστοιχη Διαχειριστική Αρχή», να αναφερθεί σε «συνεργασία με τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές».

    Στο σημείο ζ. Θεωρούμε πως χρήζει επεξήγησης ο μηχανισμός της δημιουργίας και διατήρησης του παραπάνω αποθετηρίου των Πρότυπων Δομικών Μονάδων Λογισμικού. Υπάρχει κάποια μελέτη ή κάποια βέλτιστη πρακτική που θα ακολουθηθεί (π.χ. κατάλογος υπηρεσιών διαδικτύου, επέκταση του ΕΡΜΗΣ); Έχουν τεθεί βασικές αρχές για τη δημιουργία προδιαγραφών που θα σχετίζονται με την επαναξιοποίηση λογισμικού στους διαγωνισμούς του Δημοσίου;

    Στα σημεία θ-ια-ιβ, αναφέρεται πως η ΓΓΨΠ αποκτά ένα πλήθος ρόλων, μεταξύ άλλων ως Εθνικός Φορέας Διαλειτουργικότητας –ΕΦΔ, Εθνική Αρχή Συστήματος Ονομάτων Χώρων (Domain Name System – DNS) της Δημόσιας Διοίκησης”, Εθνικός Καταχωρητής Ονομάτων Χώρου (internet domains) του Ελληνικού Δημοσίου. Πράγματι είναι αναγκαία η κεντρική διαχείριση των λειτουργιών αυτών στο Δημόσιο τομέα. Υπάρχει μελέτη που να υποδεικνύει τις ανάγκες σε ανθρώπινο στελεχιακό δυναμικό για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών;

    Στο σημείο ιε, αναφέρεται ότι «διατυπώνει σύμφωνη γνώμη ως προς την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού», προκύπτει σαφές πρόβλημα ιεράρχησης αρμοδιοτήτων καθώς φαίνεται ότι ο ΓΓΨΠ δεν θα μπορεί αυτοτελώς να εισηγείται τις προσκλήσεις για όλες τις δράσεις που αφορούν στην Ψηφιακή Ανάπτυξη / ΤΠΕ. Θα πρέπει να εισηγείται η ΓΓΨΠ στον αρμόδιο υπουργό την έκδοση αποφάσεων για προσκλήσεις που αφορούν τις ΤΠΕ.

    Στο σημείο ιγ «εποπτεύει την επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου και σχεδιάζει και υλοποιεί τεχνικές λύσεις για την εξασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας του». Τι ακριβώς θα κάνει; Εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου; Και πως εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία του; Δεν είναι αυτά αρμοδιότητες των ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών; Είναι ασαφές το σημείο αυτό.

  • – Στην παράγραφο (ιγ) αφαιρείται η φράση «επικοινωνία μέσω» και προστίθεται στη θέση της η φράση «ορθή λειτουργία». Η τελική μορφή της παραγράφου είναι η ακόλουθη:

    ιγ. Εποπτεύει την ορθή λειτουργία του Διαδικτύου και σχεδιάζει και υλοποιεί τεχνικές λύσεις για την εξασφάλιση της αδιάλειπτης διαθεσιμότητάς του.

    Αιτιολόγηση: Η “εποπτεία της επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου” έχει άλλη σημασιολογία και παραπέμπει σε λάθος κατεύθυνση. Αυτό που εννοεί ο νομοθέτης είναι ότι η ΓΓΨΠ “εποπτεύει την ορθή λειτουργία του Διαδικτύου”

    – Προστίθεται παράγραφος (κι) ως ακολούθως:

    κι. Η ΓΓΨΠ δημιουργεί, συντηρεί, και ενημερώνει Ενιαίο Μητρώο Εμπειρογνωμόνων & Αξιολογητών ΤΠΕ από το οποίο θα αντλούν εμπειρογνώμονες και αξιολογητές όλες οι δομές και οι υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα συμπεριλαμβανομένου των δικαστηρίων. Από τη σύσταση του Μητρώου παύουν να λειτουργούν όλα τα επιμέρους μητρώα σε αντικείμενα ΤΠΕ.

    Αιτιολόγηση: Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια πολυδιάσπαση σε μητρώα εμπειρογνωμόνων και αξιολογητών πληροφορικής. Για κάθε νέα Δράση ή Έργο συστήνεται νέο μητρώο και ζητούνται ξανά και ξανά τα ίδια στοιχεία, με αποτέλεσμα κανένα μητρώο να μην είναι πλήρες και να είναι αδύνατη η σωστή ενημέρωση και συντήρηση όλων αυτών των πληροφοριών. Τα μητρώα είναι τόσα πολλά και αναθεωρούνται συνεχώς που καθιστά πολύ δύσκολη τη συνεχή παρακολούθησή τους από τους ενδιαφερομένους. Όλα αυτά εντείνουν τα φαινόμενα αδιαφάνειας και καλλιεργούν την πεποίθηση ότι ο κάθε φορέας συστήνει τα δικά του μητρώα για να μην λογοδοτεί για τις ενέργειές του. Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ενιαίο και μοναδικό μητρώο το οποίο αφενός θα απλοποιήσει τις διαδικασίες και θα μειώσει τη σπατάλη χρόνου και πόρων, και αφετέρου θα εισάγει περισσότερη διαφάνεια αφού θα είναι ευκολότερο να αντληθούν συγκεντρωτικά στοιχεία για τους εγγεγραμμένους σε αυτό και τη συμμετοχή τους στις διάφορες δράσεις και έργα.