Δέσμευση 18 : Δημοσιότητα Οργανογραμμάτων & Φορέων του Δημοσίου

Υφιστάμενη κατάσταση
• Κατά τον παρόντα χρόνο το οργανόγραμμα λειτουργίας για κάθε υπηρεσία και φορέα του ελληνικού δημοσίου , δεν είναι δημόσια προσβάσιμο στην πηγή του. Το κάθε οργανόγραμμα έγκειται στη βούληση του κάθε φορέα/υπηρεσίας για το αν θα δημοσιοποιηθεί και όποτε αυτό συμβαίνει δεν υπάρχει ενιαία μορφή με πλήρη στοιχεία.
• Μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί το Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που παρέχει καταγεγραμμένους του φορείς και τις υπηρεσίες χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνει και τα οργανογράμματά τους. Επίσης αρκετές υπηρεσίες και φορείς έχουν αναρτήσει στον ιστότοπό τους την νομοθετική πράξη σύστασης του οργανογράμματός τους, (νομοθετική ρύθμιση, υπουργική απόφαση)
• Η απουσία μιας δεσμευτικής ρύθμισης και ενός κοινού προτύπου δημοσίευσης των οργανογραμμάτων σε όλο το Δημόσιο καθιστά δυσλειτουργική την επικοινωνία των πολιτών με τις υπηρεσίες. Η ελλειπής πληροφόρηση συμβάλλει στην χρονική και ουσιαστική καθυστέρηση παροχής υπηρεσιών, δημιουργώντας στρεβλώσεις που δεν εξυπηρετούν την διαφάνεια και τη λογοδοσία του Δημοσίου προς τους πολίτες.

Περιγραφή Δέσμευσης
• Το ελληνικό κράτος θα καταστήσει δημόσια προσβάσιμο κάθε οργανόγραμμα υπηρεσίας και φορέα του ελληνικού δημοσίου, με την δημοσίευση στον ιστότοπο κάθε υπηρεσίας/φορέα του οργανογράμματος ως το επίπεδο τμήματος. Η δημοσίευση θα γίνεται σε κοινά πρότυπα και θα συμπεριλαμβάνει την καταχώρηση στοιχείων ηλεκτρονικής και τηλεφωνικής επικοινωνίας και συνοπτικής περιγραφής αρμοδιοτήτων και καθηκόντων. Επίσης όλα τα οργανογράμματα θα βρίσκονται συγκεντρωμένα στο Πρόγραμμα opengov σε ειδική καταχώρηση.

Αρχές OGP
Πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία, Λογοδοσία, Τεχνολογία και καινοτομία για Διαφάνεια

Φορείς υλοποίησης,
Υλοποίηση: Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – τομέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
Αν. Υπουργός για θέματα Μεταρρυθμίσεων, Αν. Γενικός Γραμματέας

Εμπλεκόμενοι:
• όλα τα Υπουργεία και οι φορείς του Δημοσίου (νπδδ, νπιδ, αε), ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, με αξιοποίηση του Μητρώου Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – τομέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης & Ηλ. Διακυβέρνησης

Στόχος

Με τη δέσμευση επιτυγχάνεται η διαφάνεια στην λειτουργία του Δημοσίου, καθιστώντας την δημόσια διοίκηση πιο ανοικτή, αφού πλέον κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη γνώση της ακριβούς λειτουργίας κάθε υπηρεσίας και φορέα. Ακόμη με την καταχώρηση των στοιχείων επικοινωνίας και της συνοπτικής παρουσίασης αρμοδιοτήτων το δημόσιο εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες και η λογοδοσία αυτών. Επίσης εξοικονομείται χρόνος στην παροχή πληροφόρησης για την εξυπηρέτηση των πολιτών αφού πριν την έναρξη κάθε αιτήματος ο πολίτης θα γνωρίζει ποιος είναι ο κατάλληλος φορέας και υπηρεσία για να απευθυνθεί.

Μέσα για την υλοποίηση της δέσμευσης
Για την επίτευξη της δέσμευσης θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των κοινών προτύπων δημοσίευσης και των τεχνικών ζητημάτων. Επίσης τεχνικές συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των Υπουργείων για την πληρέστερη εφαρμογή της ρύθμισης και την αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων και δυνατοτήτων.

Βασικά ορόσημα – Χρονοδιάγραμμα
Θέσπιση του κανονιστικού πλασίου (Οκτώβριος 2016)
Λειτουργία της ρύθμισης σε όλους τους αναφερόμενους φορείς Φεβρουάριος (2017)

  • 10 Ιουλίου 2016, 09:33 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧ

    Πολύ σημαντικό αυτό το άρθρο, αν εφαρμοστεί σωστά ο κάθε υπάλληλος θα εργάζεται για την θέση που προσλήφτηκε και δεν θα έχουν την δυνατότητα τα πολιτικά πρόσωπα και οι προϊστάμενοι να λουφάρουν τους κολλητούς τους. Που δεν εργάζονται η εργάζονται επιλεκτικά (θέσεις λούφας), αμείβονται παραπάνω, παίρνουν άδειες όποτε θέλουν, λείπουν από την σημαία δεν τιμωρούνται ποτέ και παίρνουν και καλή η άριστη αξιολόγηση.