Δέσμευση 13: Ανοικτή διάθεση δεδομένων Δικαιοσύνης

Υφιστάμενη κατάσταση
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΥΔΔΑΔ) έχει υλοποιήσει δράσεις για την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη που συμβάλλουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην απλούστευση και μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων, στη παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις Δημόσιες Υπηρεσίες και στη διαλειτουργικότητα με άλλους φορείς του Δημοσίου. Ενδεικτικά, αναφέρουμε:
1. Διαδικτυακή πύλη Εθνικού Ποινικού Μητρώου www.ncris.gov.gr (ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης και λήψη αντιγράφου Ποινικού Μητρώου από πιστοποιημένους πολίτες και φορείς της Δημόσιας Διοίκησης όπου είναι θεσμικά κατοχυρωμένη η χρήση των πληροφοριών αυτών προς ικανοποίηση των δικών τους λειτουργικών αναγκών (π.χ. αυτεπάγγελτη αναζήτηση), δυνατότητα επαλήθευσης γνησιότητας εκδοθέντων αντιγράφων Ποινικού Μητρώου, διαλειτουργικότητα με φορείς κλπ.)
2. Διαδικτυακή πύλη Διοικητικής Δικαιοσύνης www.adjustice.gr (παρακολούθηση πορείας υποθέσεων από διάδικο ή πληρεξούσιο δικηγόρο του ή τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ηλεκτρονική κατάθεση ενδίκων μέσων και βοηθημάτων από δικηγόρους, ηλεκτρονική κατάθεση αιτήσεων για έκδοση πιστοποιητικών από πολίτες και δικηγόρους, διαλειτουργικότητα με φορείς κλπ.)
3. Διαδικτυακή πύλη Ελεγκτικού Συνεδρίου www.elsyn.gr (βιογραφικά σημειώματα Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των διατελεσάντων Προέδρων και Γενικών Επιτρόπων Επικρατείας αυτού, ειδικές εκθέσεις ελέγχων δημοσίων φορέων σημαντικού ελεγκτικού ενδιαφέροντος κλπ.)
4. Ιστοσελίδα Αρείου Πάγου www.areiospagos.gr (πορεία ποινικής υπόθεσης από 1/2014 με όλη την ανάλυση, ανωνυμοποιημένες Πολιτικές και Ποινικές αποφάσεις (το σύνολο τους) με ελεύθερη πρόσβαση από τα μέσα του έτους 2006 και μετά, πληροφορίες για τις εκλογικές διαδικασίες που αφορούν τον Άρειο Πάγο κλπ.)
5. Ιστοσελίδα Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών www.eispa.gr (ηλεκτρονική κατάθεση/παρακολούθηση πορείας αίτησης για έκδοση πιστοποιητικού (Εισαγγελικής Αρχής, Ποινικού Μητρώου) σε πιστοποιημένους χρήστες, αναζήτηση εκθεμάτων, ηλεκτρονική παρακολούθηση αστικών υποθέσεων από πιστοποιημένους χρήστες κλπ.)
6. Ιστοσελίδα Πρωτοδικείου Αθηνών www.protodikeio-ath.gr (ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου από πιστοποιημένους δικηγόρους μέσω της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, ηλεκτρονική κατάθεση Ευρωπαϊκής Διαταγής Πληρωμής (μεταξύ των χωρών Ελλάδος, Αυστρίας και Γερμανίας), ηλεκτρονική παρακολούθηση πορείας δικογράφου από πιστοποιημένους πολίτες και πληρεξούσιους δικηγόρους, αποτελέσματα εκλογικών αναμετρήσεων της τελευταίας επταετίας κλπ.)
7. Ιστοσελίδα Πρωτοδικείου Πειραιά www.protodikeio-peir.gr (ηλεκτρονική κατάθεση/παρακολούθηση πορείας αίτησης για έκδοση πιστοποιητικού σε πιστοποιημένους χρήστες, ηλεκτρονική παρακολούθηση πορείας δικογράφου από πιστοποιημένους πολίτες και πληρεξούσιους δικηγόρους, ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου από δικηγόρους, ανωνυμοποιημένες αποφάσεις Ναυτικού Δικαίου (Τακτική Μονομελούς και Πολυμελούς) από το 2015 και έπειτα, αποτελέσματα εκλογικών αναμετρήσεων από το 2007 κλπ.)
8. Ιστοσελίδα Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης www.protodikeio-thes.gr (ηλεκτρονική παρακολούθηση πορείας δικογράφου από πιστοποιημένους πολίτες και πληρεξούσιους δικηγόρους, ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου από δικηγόρους, αποτελέσματα όλων των εκλογικών αναμετρήσεων από το 2004 κλπ.)

Περιγραφή Δέσμευσης
Διοικητική Δικαιοσύνη: Νομολογιακή βάση δεδομένων με ανωνυμοποιημένες τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας προσβάσιμη από κάθε ενδιαφερόμενο μέσω της διαδικτυακής πύλης www.adjustice.gr.
Ελεγκτικό Συνέδριο: Τράπεζα Νομικού Περιεχομένου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με ανωνυμοποιημένα περιεχόμενα προσβάσιμη από κάθε ενδιαφερόμενο μέσω της διαδικτυακής πύλης www.elsyn.gr.
Πολιτική και Ποινική Δικαιοσύνη: Για τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια στις Εφετειακές Περιφέρειες Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας καθώς και τον Άρειο Πάγο:
• Πρόσβαση του πολίτη και των νομικών επαγγελμάτων στις πληροφορίες που διαχειρίζονται τα εν λόγω δικαστήρια προς εξυπηρέτησή τους κατά την παρακολούθηση μιας πολιτικής ή ποινικής δίκης μέσω κεντρικής διαδικτυακής πύλης.
• Διάθεση πληροφοριών του συστήματος μεταξύ των δημοσίων φορέων με αυτεπάγγελτη έρευνα προς εξυπηρέτηση των πολιτών και απαλλαγή τους από τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
• Έκδοση πιστοποιητικών με αίτηση των πολιτών με αυτοματοποιημένο τρόπο και άμεσο χρόνο ανταπόκρισης με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των υπηρεσιών των δικαστηρίων μέσω κεντρικής διαδικτυακής πύλης.
• Διαλειτουργικότητα με φορείς.
Για τα Πρωτοδικεία, Εφετεία και Ειρηνοδικεία της χώρας ηλεκτρονική κατάθεση/παρακολούθηση πορείας αίτησης για λήψη αντιγράφων πρακτικών συνεδριάσεων και παραλαβή τους μέσω κεντρικής διαδικτυακής πύλης.

Αρχές OGP
Πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία, Συμμετοχικότητα

Φορείς υλοποίησης,
Υλοποίηση: ΥΔΔΑΔ, Εμπλεκόμενες Δικαστικές Υπηρεσίες, Φορείς του Δημοσίου

Στόχος
Ευκολότερη επικοινωνία του πολίτη με τις δικαστικές υπηρεσίες. Πρόσβαση του πολίτη και των νομικών επαγγελμάτων στις δικαστικές υπηρεσίες για την άσκηση δικαιωμάτων και την εξυπηρέτηση αναγκών. Εσωτερική ανακατανομή με ορθολογικό τρόπο των υπηρετούντων υπαλλήλων. Αποτελεσματικότερη δράση των υπηρεσιών. O πολίτης με την χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών συμμετέχει στην διαδικασία της διαχείρισης των πληροφοριών.

Μέσα για την υλοποίηση της δέσμευσης
Διοικητική Δικαιοσύνη, Ελεγκτικό Συνέδριο: Η δέσμευση θα υλοποιηθεί εσωτερικά από τους Φορείς Υλοποίησης και στο πλαίσιο εγγύησης καλής λειτουργίας υφιστάμενων ΟΠΣ.
Πολιτική και Ποινική Δικαιοσύνη: Η δέσμευση θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Πολιτική και Ποινική Δικαιοσύνη (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ)» και «Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα για την Ψηφιακή Καταγραφή, Αποθήκευση και Διάθεση Πρακτικών Συνεδριάσεων (ΣΔΙΤ)». Συνεργασία με άλλους φορείς για διασύνδεση και διαλειτουργικότητα.

Βασικά ορόσημα – Χρονοδιάγραμμα
Διοικητική Δικαιοσύνη, Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντιμετώπιση τεχνικών εμποδίων-υλοποίηση δέσμευσης (Ολοκλήρωση μέχρι Ιούνιο 2017).

Πολιτική και Ποινική Δικαιοσύνη: α) Αντιμετώπιση τεχνικών εμποδίων – Υλοποίηση έργου «Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα για την Ψηφιακή Καταγραφή, Αποθήκευση και Διάθεση Πρακτικών Συνεδριάσεων (ΣΔΙΤ)» (Ολοκλήρωση μέχρι Ιούνιο 2017). β) Αντιμετώπιση τεχνικών εμποδίων – Υλοποίηση έργου «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Πολιτική και Ποινική Δικαιοσύνη (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ)» – Δημιουργία υποδομών διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας με φορείς (Ολοκλήρωση μέχρι Ιούνιο 2018).