Δέσμευση 9: Διάθεση Δεικτών υλοποίησης Ευρωπαϊκών και Δημοσίων Έργων

Υφιστάμενη κατάσταση
• Τα έργα που χρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΣΠΑ) αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) παρά το γεγονός ότι καταγράφονται σε πληροφοριακά συστήματα, δεν προσφέρουν μια ενοποιημένη και συνεκτική πληροφόρηση προς τους πολίτες αναφορικά με την διαδικασία υλοποίησης αλλά και με την τελική ωφέλεια των στην κοινωνία σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
• Μέχρι σήμερα η πληροφορία που διατίθεται είναι αποσπασματική, αδόμητη και είναι διατιθέμενη σε διαφορετικούς ιστοχώρους έχοντας στόχευση μία υποτυπώδη πληροφόρηση χωρίς να εμβαθύνει στις πραγματικές απαιτήσεις της κοινωνίας για ανοικτότητα, λογοδοσία αλλά και συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων για την εξέλιξη των έργων.

Περιγραφή Δέσμευσης
• Στόχος της παρούσας δέσμευσης είναι να παρέχεται σε συγκεκριμένο ιστοχώρο η πορεία εξέλιξης όλων των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ με ταυτόχρονη παρακολούθηση συγκεκριμένων δεικτών όπως αυτοί ορίζονται στα Επιχειρησιακά Προγράμματα και σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ. Τα βασικά στοιχεία της δέσμευσης αφορούν στοιχεία υλοποίησης των έργων, γεωχωρική αποτύπωση με παρουσίαση των μεταδεδομένων των έργων, σύνδεση με δείκτες για την παρακολούθηση της επίδρασης των έργων στην κοινωνία και συλλογή ανάδρασης από τους πολίτες για τα έργα.

Αρχές OGP
Πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία. Λογοδοσία. Συμμετοχικότητα

Φορείς υλοποίησης,
Υλοποίηση: Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Εμπλεκόμενοι:
• Δημόσια Διοίκηση, Φορείς και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ιδιωτικός τομέας

Στόχος
Στόχος της συγκεκριμένης δέσμευσης είναι να αναδείξει την σημασία των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ για την κοινωνία. Να δημοσιοποιεί την εξέλιξη των έργων ώστε να γνωρίζει ο πολίτης που υπάρχουν καθυστερήσεις και αποτυχίες. Να συνδεθούν τα έργα με δείκτες ωφέλειας και την επίδραση των έργων στην κοινωνία.

Μέσα για την υλοποίηση της δέσμευσης

Η συγκεκριμένη υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των πληροφοριακών συστημάτων ΟΠΣ ΕΣΠΑ και ΠΔΕ και ως αποτέλεσμα αυτών καθότι θα πρέπει να λαμβάνει στοιχεία από τα εν λόγω συστήματα, να τα συνδυάζει με στατιστικά δεδομένα και να παρουσιάζει σε έναν ιστοχώρο με δυνατότητες γεωχωρικής παρουσίασης.

Βασικά ορόσημα – Χρονοδιάγραμμα
Η υλοποίηση περιλαμβάνει τα εξής ορόσημα. Διαμόρφωση του ιστοχώρου δημοσίευσης μέχρι τέλος 2017. Μηχανισμοί διαχείρισης και παρουσίασης των δεδομένων μέχρι Ιούνιος 2018.

  • 9 Ιουλίου 2016, 21:13 | Παναγιώτης Αγραπίδης

    Προτείνεται ο εμπλουτισμός των δεδομένων με το σύνολο των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΔΕ και τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, αξιοποιώντας όλες τις σχετικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του παρελθόντος. Με τον τρόπο αυτό θα παρουσιασθεί μια πλήρης εικόνα του τι έχει κατασκευασθεί και να προκύψουν οι ανάγκες για νέα έργα/συντηρήσεις.

  • 9 Ιουλίου 2016, 21:17 | Παναγιώτης Αγραπίδης

    Προτείνεται η άμεση αξιοποίηση του μητρώου δημοσίων συμβάσεων και η διασύνδεσή της με τα υπόλοιπα συστήματα μελλοντικά για μεγαλύτερη πληρότητα και αξιοπιστία.