Άρθρο 10 – Ποσοστό υποψηφίων κατά φύλο στις βουλευτικές εκλογές

Το προτελευταίο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 34 που π.δ. 26/2012 (Α΄ 57) αντικαθίσταται ως εξής : «Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών Κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων Κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, σε όλη την Επικράτεια.».

  • 20 Μαρτίου 2018, 14:19 | ΔΟΥΚΑ ΙΩΑΝΝΑ

    ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ….
    ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ……!!!!
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΥΤΗ <>, ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΟΣ ΑΥΤΟΑΝΟΣΟΥ ΝΟΣΗΜΑΤΟΣ ,ΟΠΟΥ ΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ,ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΩΣ <>.

  • 20 Μαρτίου 2018, 14:56 | Νικόλαος Αθανασάκης

    Προτείνω να μην υπάρχει ποσόστωση εν προκειμένω, διότι αυτή θα αποτελεί αιτία αποκλεισμού υποψηφίων.

  • 20 Μαρτίου 2018, 10:39 | Ευγενία Κατούφα

    Μας ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ η Γενική Γραμματεία Ισότητας με το Σχέδιο που έχει ετοιμάσει ΔΗΘΕΝ για την ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ. Πού πήγε κυρίες μου το αίτημα του γυναικείου κινήματος για ισότιμη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια; Στον 20ό αιώνα το αίτημα αυτό ήταν για 50% αντρικά ονόματα 50% γυναικεία και μάλιστα εναλλάξ. Τι έγινε στον 21ο αιώνα και πάμε ΠΙΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ; Το νομοσχέδιο προβλέπει:
    «3.α. Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται τουλάχιστον στο 40% του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου……
    3. «3. Ο αριθμός των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων κάθε συνδυασμού από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 40% του συνολικού αριθμού των μελών του περιφερειακού συμβουλίου».
    Δηλαδή κάθε ψηφοδέλτιο στις δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές θα πρέπει να έχει για κάθε φύλο ονόματα που αντιστοιχούν στο 40% ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΟΜΕΝΩΝ.
    Και για τις βουλευτικές εκλογές το νομοσχέδιο λέει: «Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών Κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων Κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, σε όλη την Επικράτεια.».
    Για τόσο ηλίθιες μας περάσατε; Ποιος/α ποτέ κάθισε ή θα καθίσει στο μέλλον να μετρήσει πόσα ονόματα γυναικών υπάρχουν στα ψηφοδέλτια που κατεβάζει κάθε κόμμα, υποκόμμα, κομματίδιο, κομματάκι, κομμάτι και θρύψαλο σε όλην την Επικράτεια;;;
    Και γιατί επί των εκλεγομένων στις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και όχι επί του συνόλου των ονομάτων ενός ψηφοδελτίου; Μήπως δεν ξέρετε τη διαφορά; Να σας την πω: Αν ένα ψηφοδέλτιο για περιφερειακές εκλογές έχει 100 ονόματα, με το 40% επί του συνόλου θα έπρεπε να έχει 40 ονόματα γυναικών. Με το 40% επί των εκλεγομένων σε μια περιφέρεια με 60 περιφερειακούς συμβούλους αρκούν για το ψηφοδέλτιο 24 ονόματα γυναικών. Έτσι το ψηφοδέλτιο θα έχει 24 ονόματα γυναικών και 66 ανδρών!
    Ένα άλλο παράδειγμα: Σε ένα ψηφοδέλτιο για δημοτικές εκλογές με 60 ονόματα συνολικά το 40% είναι 26 ονόματα γυναικών. Αν όμως ο δήμος εκλέγει 40 άτομα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο αρκούν τα 10 ονόματα γυναικών. Το ψηφοδέλτιο θα έχει 10 ονόματα γυναικών και 50 ανδρών. Μας αρέσει;;;
    «Μας τρώνε τόσες γυναίκες» όπως έλεγε και η Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου).
    Προβάλλουν το επιχείρημα ότι «δεν βρίσκονται γυναίκες πρόθυμες να κατέβουν τον στίβο της πολιτικής». Μην το πιστεύετε. Πολλές είναι οι άξιες γυναίκες, αλλά τα ανδροκρατούμενα και μη δημοκρατικά κόμματα δεν τις αφήνουν να βγουν μπροστά.
    Λένε ότι θα αναγκαστούν να βάλουν γυναίκες άσχετες με την πολιτική. Μα όλοι οι άνδρες που κατεβαίνουν υποψήφιοι είναι σχετικοί;;;
    Λένε ότι το σύστημα της ποσόστωσης είναι αναχρονιστικό! Μα μπορούμε να λέμε τέτοια πράγματα όταν η Ελλάδα είναι τελευταία σε συμμετοχή γυναικών στην πολιτική;
    Το σύστημα της ποσόστωσης καθιερώθηκε στην Αμερική από τον Κένεντυ για τους έγχρωμους. Φαντάζεστε ότι χωρίς αυτό ίσως δεν θα μπορούσε να σπουδάσει ο Ομπάμα και η Μισέλ; Άλλωστε όπως λέει και το σχετικό άρθρο 4 της Διεθνούς Σύμβασης για την εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των γυναικών αυτά «τα ειδικά μέτρα για την επίσπευση της ουσιαστικής ισότητας είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, μέχρι δηλαδή να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα και μετά πρέπει να καταργηθούν».
    Νομίζετε ότι το έχουμε κατακτήσει;;;

  • 19 Μαρτίου 2018, 16:41 | Π ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-Θ. ΠΟΛΙΤΗ

    Σ’ αυτό το άρθρο το ποσοστό από κάθε φύλο πρέπει να αποτολμήσετε να ανέλεθει στο 50% ώστε να επιτευχθεί εν τοις πράγμασι η απόλυτη ισότητα.

  • 15 Μαρτίου 2018, 13:18 | Χαρά

    Δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο είναι στο 40% και όχι στο 50%. Προωθείται ένα θαρραλέο σχέδιο νόμου, το οποίο συνεχίζει στο πολύ σοβαρό ζήτημα της εκπροσώπησης να χρυσώνει το χάπι περί ίσων ευκαιριών. Ποιός είναι ο λόγος που δεν μπαίνει 50% ; Παρακαλώ θα ήθελα να αιτιολογηθεί, καθώς η αιτιολογική έκθεση δεν το κάνει επαρκώς. Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο από το 50%. Η ενασχόληση με τον πολιτικό βίο είναι καθοριστικής σημασίας για όλους τους πολίτες και το 50% θα αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα ενθάρρυνσης για το γυναικείο φύλο.
    Από το παραπάνω σχόλιο είναι εμφανές ότι στη κοινή πατριαρχική συνείδηση η γυναικεία εκπροσώπηση δημιουργεί πρόβλημα!! και χρήζει απαραίτητης προστασίας και θωράκισης από ένα ισόποσο ποσοστό.

  • 6 Μαρτίου 2018, 15:01 | Κώστας Δημητρίου

    ιδιαίτερα προβληματική διάταξη και βεβαίως το 40% δημιουργεί πρόβλημα -> ή θα πρέπει να διατηρηθεί το 1/3 ή να μειωθεί στο 25%